بسته ویژه مشاور سلامت
وقتی زمین خوردن علت یک بیماری خطرناک است/نوشابه مشکی گازدار نخورید/ استرس و اضطراب کبد را چرب میکندمشاوران سلامت در پاسخ به پرسش شهروندان درباره ارتباط یک بیماری خطرناک و زمین خوردگی کودکان، عوارض نوشابههای گازدار و تأثیر استرس بر کبد سخن گفتند. |
به گزارش ایران سپید مشاوران سلامت در پاسخ به پرسش شهروندان درباره ارتباط یک بیماری خطرناک و زمین خوردگی کودکان، عوارض نوشابههای گازدار و تأثیر استرس بر کبد سخن گفتند.
وقتی زمین خوردن علت یک بیماری خطرناک است
نازگل دختری 11 ساله با سیمایی مهربان، بر روی ولیچر نشسته و با مادر خود برای گردش به پارک محل سکونت خود آمده است. با مادرش هم صحبت شدم. قبلا دخترش را بدون ویلچر دیده بودم و اینک ناتوان بر صندلی چرخدار نشسته بود. مادر میگوید: نام بیماری دخترش، تحلیل پیشرونده عضلانی (دیستروفی عضلانی) است که نوعی بیماری ژنتیکی به شمار می رود. بیماری که حدود 3 تا 5 سالگی با زمین خوردن های مکرر، راه رفتن های سخت و کمک گرفتن از زانو ، دیوار و زمین برای بلند شدن آغاز می شود. بنابراین افرادی که سالم هستند به صورت ناگهانی با این درد و رنج مواجه میشوند.
سید احمد سیدمهدی، رئیس انجمن حمایت از مبتلایان به دیستروفی در رابطه با دیستروفی اظهار داشت: این بیماری یک نوع بیماری ژنتیکی اطلاق میشود که با پیشرفت آن ضعیف شدن و انحلال اسکلت و ماهیچههای ارادی در کنترل بدن ایجاد میشود.دیستروفی یک بینظمی در ماهیچه است و هنگامی که ماهیچه تحلیل میرود بافت چربی جانشین ان شده و در واقع این بیماری توسط یک نقص بر روی یکی از ژنهای مخصوص که مرتبط با عملکرد ماهیچه است ایجاد میشود.
رئیس انجمن حمایت از مبتلایان به دیستروفی ادامه داد: ماهیچه قلب و بعضی از ماهیچههای غیر ارادی بدن نیز در بعضی از انواع این بیماری ممکن است درگیر شوند ولی به طور کلی میتوان گفت: بیش از 40 نوع مختلف دیستروفی وجود دارد. همچنین تفاوت انواع دیستروفی تاثیر آن در بخشهای مختلف بدن و ماهیچهها است و در نتیجه شدت آن میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد.
وی با اشاره به اینکه دیستروفی دوشن از رایج ترین نوع این بیماری در کودکان است گفت: دیستروفی میوتونیک نیز در بزرگسالان متفاوت بوده و به طور کلی دیستروفی عضلانی میتواند در هر سنی خود را نشان دهد با این حال در بعضی از انواع آن فقط در دوران خردسالی بروز کرده و بقیه انواع آن تا سن جوانی و بالاتر ظاهر نمیشود. در انواع بیماریهای دیستروفی عضلانی بیماران از لحاظ تغذیهای با مشکلات مشترکی مواجهاند که در صورت عدم توجه به آن عواقب ناگواری از جمله چاقی، پوکی استخوان، کمبود پروتئین، یبوست برای بیمار را به دنبال خواهد داشت. بنابراین پزشکان مصرف مواد مغذی آنتی اکسیدان مانند ویتامین E و کوآنزیم را برای بیماران توصیه میکنند.
رئیس انجمن حمایت از مبتلایان به دیستروفی ادامه داد: بد نشستن، بد ایستادن در اثر ضعف عضلانی و عدم تعادل ممکن است باعث انقباضهای ساختمان بافت نرم و بد ریختگیهای ستون مهرهها شود و از آنجا که استفاده از صندلی چرخدار نیز منجر به وخامت این انقباضها و پیشرفت انحرافی جانبی ستون مهرهها میشود بنابراین باید سعی کرد تا بیماران سالهای بیشتری توانایی راه رفتن را حفظ کنند.
سید مهدی اضافه کرد: به طور کلی اقداماتی که باید توسط کاردرمانگر انجام شود براساس روند مشخص بیماری سه مرحله جداگانه داشته که مرحله اول به زمانی اطلاق میشود که در واقع تشخیص بیماری در فرد انجام شده و تا موقعی که فرد در بالا رفتن از پله دچار مشکل شود ادامه دارد. بهترین روش در این دوران تشویق به راه رفتن، تمرینات کششی توسط فیزیوتراپیست برای اندام فوقانی و تحتانی و استفاده از اسپیلینتهای گوناگون در شب برای جلوگیری از دفرمیتی در مچ پا و یا دست است.
وی عنوان داشت: مرحله دوم در واقع از زمانی که فرد در راه رفتن دچار مشکل میشود و برای جابهجایی در بیرون از منزل از ویلچر استفاده کند اطلاق میشود و در این دوران نوع ویلچر باید توسط کار درمان تعیین و نحوه استفاده از آن آموزش داده شود. هنگام نشستن در ویلچر، میزان تکیه دادن به عقب، وضعیت لگن و زاویه آن با تنه، استفاده از جاهای پا و زاویه زانوها اهمیت فوقالعادهای دارد.
رئیس انجمن حمایت از مبتلایان به دیستروفی گفت: مرحله سوم در واقع زمانی که فرد برای جابهجایی در بیرون و داخل منزل از ویلچر استفاده کند بوده و در این دوران به علت عدم توانایی در راه رفتن، انحراف جانبی ستون مهرهها سریعتر ظاهر میشود. معمولا این نوع دفرمیتی منجر به کاهش حجم قفسه سینه شده همچنین در این دوران به علت ضعف ایجاد شده در اندام فوقانی نیاز به استفاده از وسایل کمکی الکتریکی و مکانیکی وجود دارد شنا از فعالیتهای بسیار مناسب در این مرحله است چرا که شنا کردن بر روی کمر برای حفاظت از پشت بسیار مفید است. البته با توجه به تنوع دیسفروفیها و شیوههای متفاوت پیشروی بیماری لازم است مشاورههای به موقع و مناسبی صورت گیرد تا پیشروی روند بیماری را کندتر سازد.
وی درمورد حمایت از بیماران دیستروفی گفت: حمایت از بیماران در تمام زمینههای مالی، معنوی، تحصیلی، شغلی، پژوهشی و علمی توسط انجمن حمایت از مبتلایان به دیستروفی امکانپذیر بوده و تلاش میکنیم در این انجمن علاوه بر ارتباط با مراکز علمی جهان برای تبادل اطلاعات و کسب آخرین اخبار دستاوردهای علمی، با دستگاههای ذیربط نیز زمینه اشتغال برای بیمار متناسب با شرایط جسمی وی را فراهم سازیم.
رئیس انجمن حمایت از مبتلایان به دیستروفی با تأکید بر اینکه با به کارگیری روش های درمانی از جمله کار درمانی و فیزیوتراپی و شروع به موقع داروهای این بیماری می توان سیر پیشرفت بیماری را کند کرد، گفت: با استفاده به موقع از برخی داروها، شرکت در جلسات کار درمانی ،آب درمانی و فیزیوتراپی می توان سیر پیشرفت بیماری کند کرد و ویلچر نشین شدن بیمار را به تاخیر انداخت. همچنین تحقیقاتی در خصوص درمان این بیماری در دنیا در حال انجام است و در یکی از این روش های درمانی نوین، امکان تبدیل شدن نوع دیستروفی دوشن به بکر وجود دارد.
نوشابه مشکی گازدار نخورید
کاظم قوشچی، درباره مضرات مصرف نوشابههای گازدار گفت: دنیا به سمت نوشابههایی حرکت میکند که بدون بنزوات سدیم باشند؛ در کشورهای اروپایی مصرف نوشابههای گازدار رایج نیست بلکه دنیا در حال حرکت به سمت نوشابههای مالت دار و ماءالشعیر است به این دلیل که این نوشابهها دارای ویتامین B12 هستند.
وی در ادامه افزود: ماده بنزوات سدیم که در در نوشابههای گازدار استفاده میشود سرطانزا است و این ماده درسسها نیز وجود دارد ؛ این ماده را از نفت میگیرند و برای اینکه نوشابه گازدار ماندگاری بالاتری داشته باشد به آن تزریق میکنند.
این کارشناس ارشد بهداشت مواد غذایی با بیان اینکه از نوشابه گازدار هیچ ماده غذایی دریافت نمیشود و تنها کاری که در بدن انجام میدهند تولید انرژی است، تصریح کرد: به همین دلیل بیماریهایی مانند چاقی، بیماریهای قلبی و عروقی و فشار بالا در جامعه ما زیاد شده است.
قوشچی، درباره مصرف نوشابه گازدار مشکی گفت: معده به واسطه دارا بودن اسید کار هضم و جذب غذا را انجام میدهد اما نوشابه مشکی اسید بالایی دارد و مصرف کردن آن اسید معده را تغییر میدهد و به این دلیل مخاطراتی را برای فرد ایجاد میکند اما بیشترین نگرانی که درباره نوشابههای گازدار وجود دارد مواد نگهدارنده موجود در آن است.
عضو سازمان غذا و داروی استان آذربایجان غربی ادامه داد: نوشابههای گازدار اجازه نمیدهند که برخی مواد معدنی جذب بدن شوند و به دلیل میزان بالای انرژی که مصرف نوشابه در بدن ایجاد میکند و میزان بالای شکر موجود در آن برای فرد مصرف کننده احساس سیری کاذب به وجود میآید.
وی در ادامه افزود: به این شکل بدن احساس گرسنگی را از دست میدهد و مانع از جذب انسولین میشود؛ اینکه گفته میشود نوشابه اشتها را باز میکند به این دلیل است که باعث کاهش قند خون در بدن میشود و در این حالت فرد احساس گرسنگی میکند پس باید غذا بخورد تا قند خون بالا برود اما در نهایت این موضوع زمینه بروز چاقی را فراهم میکند به این دلیل که کالری بالایی در بدن ایجاد شده است.
این کارشناس ارشد بهداشت مواد غذایی درباره تفاوت رنگهای مختلف در نوشابههای گازدار گفت: تفاوت چندانی میان نوع نوشابههای گازدار وجود ندارد به این دلیل که مواد اولیه ثابت است و در تهیه آنها فقط از اسانسهای متفاوت استفاده میشود؛ در تهیه نوشابه گازدار استفاده از اسید فسفریک رنگ آن را زرد و استفاده از کارامل رنگ آن را سیاه میکند.
استرس و اضطراب کبد را چرب میکند
فاطمه جوادی کبد چرب را بیماری شایع در بین افراد جامعه دانست و گفت: کبد چرب بیماری شایعی است که این روزها خیلی از آن رنج میبرند که متاسفانه عامل اصلی این نوع بیماری عدم رعایت تغذیه سالم و افراط در غذاهای چرب و مضر است که اگر به موقع کنترل و مداوا نشود مشکلات بسیاری را به همراه خواهد داشت.
وی افزود: افراط در خوردن عرقیجات سرد را عامل تشدید کبد چرب دانست و گفت: طبع کبد گرم و تر است و وقتی افراد به صورت افراطی عرقیجات با مزاج سرد میخورند طبع کبد تغییر پیدا میکند و به صورت کبد تنبل و چرب در میآید، متاسفانه برخیها به مردم که مشکل کبد دارند عرق شاه تره یا کاسنی میدهند و این باعث تشدید کبد چرب میشود، در حالی که زمانی بهتر است کاسنی یا شاه تره مصرف شود که کبد بیش از اندازه داغ شده باشد که با مشورت پزشک مجاز به مصرف آن هستند.
محقق طب سنتی ادامه داد: چربی زیاد و خوردن آب یخ در وسط غذا یکی از عوامل به وجود آمدن کبد چرب است که متاسفانه خیلی از افراد این دو عامل را رعایت نمیکنند.
محقق طب سنتی، تصریح کرد: گیاه خارمریم به دلیل طبع گرم بهترین گیاه برای درمان کبد چرب است، همچنین عرق نسترن و عناب و سیاهدانه برای کبد چرب مفید هستند.
وی ریسک بیماری کبد چرب را در افراد چاق بالا دانست و گفت: ریسک کبد چرب در افرادی که اضافه وزن دارند بیشتر از افراد لاغر است بنابراین کسانی که بیماری چاقی و اضافه وزن دارند باید خیلی مواظب باشند که با تغذیه سالم و ورزش از این بیماری پیشگیری یا کنترل کنند.
جوادی، عادت غلط غذایی و افراط در خوردن فست فود در جوانان را نیز از دلایل ایجاد کبد چرب و تشدید آن موثر دانست و افزود: متاسفانه کودکان و جوانان این روزها به سمت غذاهای فست فودی و آماده روی آوردهاند که از دیدگاه طب سنتی رد شده است و همین عامل اصلی ایجاد کبد چرب است در حالی که مصرف سبزیجات، خام خوری، و پرهیز از غذاهای آماده و چرب در پیشگیری از این بیماری موثر است.
محقق طب سنتی، به نقش استرس در ایجاد کبد چرب اشاره کرد و افزود: کبد از اعضای رئیسه بدن است و نقش اساسی در بدن ایفا میکند که یکی از عوامل دیگر در آسیب رساندن به کبد استرس و اضطراب است که امروزه متاسفانه خیلیها دچار آن هستند.