شناسه خبر: 33589 منتشر شده در مورخ: 1400/2/21 ساعت: 12:19 گروه: اجتماعی  
غربالگری، یک علم و صد درصد ضروری است
پدر درمان ناباروری ایران:

غربالگری، یک علم و صد درصد ضروری است

هرچند بارها متخصصان حوزه‌ سلامت نسبت به طرح غیراجباری شدن غربالگری بارداری ابراز نگرانی کرده و آن را غیرکارشناسی و همراه با آسیب‌های فراوان بعدی به جامعه می‌دانند، ولی هنوز برای لغو آن از سوی مجلس شورای اسلامی اقدامی صورت نگرفته است.

به گزارش ایران سپید به نقل از ایسنا، «غیراجباری شدن غربالگری نوزادان»، طرحی بود که از سوی مجلس ارائه شد، اما مدت کوتاهی نگذشت که این پیشنهاد غیرکارشناسی با انتقاد گروه‌های مختلفی مانند متخصصان و پزشکان، جوامع در ارتباط با معلولان و افراد کم توان و بیماران خاص خصوصاً بیماری‌های وابسته به جنسیت همراه شد. پروفسور «عباس افلاطونیان» رئیس پژوهشکده تولید مثل استان یزد و پدر درمان ناباروری ایران نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا ضمن انتقاد به این طرح مجلس، تاکید می‌کند: غربالگری یک علم است و نمی‌توان آن را انکار کرد و در این باره نیز معتقدیم نباید اقدامی فراتر و اضافه‌تر از آن انجام شود. وی با بیان این که غربالگری به تنهایی یک اقدام ۱۰۰ درصد ضروری و درست است، می‌گوید: دولتمردان باید به جای حذف این امر مهم، رویکرد حمایتی برای افراد ناتوان و کم‌توان مالی جهت اقدام به غربالگری در نظر بگیرند.

خطر افزایش تولد فرزندان معلول با تصمیم مجلس

دکتر «نسرین قاسمی» مدیر مرکز سقط پژوهشکده تولید مثل استان نیز با ابراز نگرانی از این طرح، می‌گوید: همه فعالان و متخصصان عرصه ژنتیک تلاش می‌کنند این اتفاق نیفتند. وی با تاکید بر این که تست‌های مربوط به غربالگری کاملاً بی‌ضرر هستند، عنوان می‌کند: تست‌های غربالگری کاملاً تحت نظر متخصص انجام می‌شود و کسی براساس تصمیم شخصی در یان باره اقدام نمی‌کند و اگر موردی در این زمینه نیز مشاهده شود، تست‌های دقیق‌تری انجام خواهد شد. قاسمی  اضافه می‌کند: این که متخصص ژنتیک براساس این تست‌ها می‌تواند حکم سقط جنین را صادر کند، کاملاً اشتباه است چرا که به استناد نتایج تست‌های مذکور نمی‌توانند چنین تصمیمی را اخذ کرد و صرفاً برای پیگیری وضعیت جنین و در صورت نیاز انجام تست‌های دقیق‌تر برای بررسی‌های یشتر سلامت جنین است.

وی غیراجباری شدن تست‌های غربالگری را منجر به افزایش جنین‌های ناقص و تولد کودکان معلول مادرزاد می‌داند و می‌گوید: سن باروری در ایران براساس آمارهای موجود در کشورمان در حال افزایش است و این مسئله به معنای افزایش تولد نوزادان ناقص است، لذا ضرورت این تست‌ها نیز محسوس‌تر است. این متخصص تاکید می‌کند: احتمال نقص کروموزومی در زنان بارور ۲۰ ساله یک در ۱۵۰۰ است ولی این احتمال برای زنانی به سن ۴۵ سال تا یک به ۱۵ افزایش می‌یابد که بسیار نگران‌کننده است. وی هزینه پرورش و نگهداری از فرزند معلول برای خانواده و جامعه بسیار بالاست، می افزاید: راه‌حل‌های بهتری مانند ارائه تسهیلات، کاهش سن ازدواج و تشویق به افزایش باروری بهتر از تصمیم به غیراجباری کردن تست‌های غربالگری است.

فاکتور بی‌تاثیر لغو غربالگری بر افزایش جمعیت

دکتر «محمدرضا دهقانی» معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد و دبیر علمی جشنواره بین‌المللی تولید مثل، با اشاره به این که به نظر می‌رسد راهکار اتخاذ شده بیشتر با پشتوانه فکری مربوط به سیاست‌گذاری مربوط به افزایش جمعیت است، اظهار می‌کند: یکسری قوانین و فاکتورها می‌توانند در رشد جمعیت موثر باشند به طور مثال افزایش فاصله بین فرزندآوری و زمان ازدواج شانس ناباروری و دیرباروری را افزایش می‌دهد. وی با بیان این که این فاکتور و راهکار نقش و تاثیر چندانی بر افزایش باروری ندارد، می‌گوید: این راهکار غیرکارشناسی تنها مخاطرات بیشتری را به جامعه تحمیل می‌کند، چرا که مشخص نیست سرنوشت این کودکان چه خواهد شد. این مسئول، غربالگری را موثر در شناسایی بسیاری از نواقص، بیماری‌ها و مشکلات می‌داند و اظهار می‌کند: هنوز ابهامات این طرح مشخص نیست، ولی امیدواریم که تصمیم‌گیری‌ها به نفع و صلاح جامعه باشد.

هزینه‌های سه برابری دانش‌آموزان معلول

البته «مصطفی پایدار» رئیس آموزش و پرورش استثنایی استان یزد نیز نسبت به این طرح ابراز نگرانی می‌کند و به ایسنا می‌گوید: هر دانش‌آموز معلول حدود سه برابر هزینه بیشتری نسبت به یک دانش‌آموز عادی به کشور تحمیل می‌کند و به ازای هردانش آموز معلول باید هشت مربی اضافه‌تر به کار گرفته شوند.

نگران تولد هموفیلی‌های بیشتری هستیم

«رضا خواجه‌سروی» در گفت‌وگو هم با خبرنگار ایسنا از ابراز نگرانی شدید جامعه هموفیلی ایران خصوصاً یزد نسبت به لغو قانون سقط درمانی و سست شدن روش‌های غربالگری ژنتیک خبر می‌دهد و عنوان می‌کند: جامعه هموفیلی نسبت به این طرح که به همراه طرح جوانی جمعیت در شورای نگهبان ارائه شده، نگران است و امیدواریم شورای نگهبان همسو با فتاوی به‌روز رهبر معظم انقلاب و مراجع تقلید شیعیان، امید زنان ناقل هموفیلی را برای داشتن فرزند سالم ناامید نکنند.

شیوع بیماری‌های وابسته به جنسیت

دکتر «سیدمهدی کلانتر» رئیس بنیاد نخبگان استان و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات درمانی ناباروری دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، به علل گرایش جامعه به تعیین جنسیت نوزادان قبل از تولد نیز اشاره و اظهار می‌کند: یکی از این علل مربوط به لزوم ایجاد تعادل جنسیتی در خانواده‌های دارای فرزندان در یک جنسیت خاص است. وی از بیماری‌های وابسته به جنس مانند هموفیلی نیز به عنوان یکی از دیگر دلایل نیاز به تعیین جنسیت فرزندان یاد می‌کند و می‌گوید: به منظور جلوگیری از بیماری‌های وابسته به جنس، تعیین جنسیت فرزندان مورد اهتمام برخی خانواده‌ها قرار می‌گیرد که البته درمان‌های خارج از رحم، این امکان را فراهم کرده است.

در حالی که اخیراً «اشرف سماوات» رئیس اداره ژنتیک وزارت بهداشت نیز اظهار کرده که با طرح جدید مجلس درباره سقط جنین،۷۰ هزار ناهنجاری گریبان مردم را خواهد گرفت ولی هنوز این این راهکار غیرکارشناسی در معطلی تصمیمات دلخواه مجلسی‌ها مانده و متخصصان این حوزه نیز دست به دامن اما و اگرهای اجرایی نشدن آن هستند.

  twitter linkedin google-buzz facebook digg afsaran
کلید واژه
 
نظرات بینندگان
نظر شما
لطفا جهت تسهیل ارتباط خود با ایران سپید، در هنگام ارسال پیام این نکات را در نظر داشته باشید:
1.ارسال پیام های توهین آمیز به هر شکل و با هر ادبیاتی با اخلاق و منش اسلامی ،ایرانی ما در تناقض است لذا از ارسال اینگونه پیام ها جدا خودداری فرمایید.
2.از تایپ جملات فارسی با حروف انگلیسی خودداری کنید.
3.از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری کنید.
4. ثبت نظرات در سايت ايران سپيد براي هر نظر حداکثر 400 واژه است.
نام:
ایمیل:
نظر: *