روزنامه یکشنبه 17 اسفند ۱۳۹۹عناوین امروز:افزایش مستمری مددجویان بهزیستی در سال ۱۴۰۰- جهانگیری: مثل بابک زنجانی در این دولت به وجود نیامد-احیای بینایی با ایمپلنت شبکیه- نقاش پلشتی های جامعه- سفرهای نوروزی سبب انتقال کرونای جهش یافته به سایر استانها میشود- جایزه علمی سیامند رحمان-خواهر جوان قربانی عشق برادرش شد. |
روزنامه «ایران سپید»
یکشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۹
۲۳ رجب ۱۴۴۱
۷ مارس ۲۰۲۱
سال بیست و پنجم شماره ۶۶۵۴
خبرگزاری جمهوری اسلامی مدیر مسئول: سهیل معینی
سامانه پیامکی: 3000465040
نشانی پستی: تهران- ص.پ. 158755388
تلفن: 84711371
شماره انتشارات: 5-88548892
وب سایت: www.iransepid.ir
پست الکترونیک: iransepid@icpi.ir
........عناوین این شماره......
*افزایش مستمری مددجویان بهزیستی در سال ۱۴۰۰
*جهانگیری: مثل بابک زنجانی در این دولت به وجود نیامد
*احیای بینایی با ایمپلنت شبکیه
*سفرهای نوروزی سبب انتقال کرونای جهش یافته به سایر استانها میشود
*خواهر جوان قربانی عشق برادرش شد
......اخبار ویژه
*افزایش مستمری مددجویان بهزیستی در سال ۱۴۰۰
عضو کمیسیون برنامه، بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: برای سال ۱۴۰۰ تعیین شده است که مستمری افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی تا حد امکان افزایش یابد.
احسان ارکانی اظهار کرد: در خصوص مستمری مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بحثی در کمیسیون برنامه و بودجه داشتیم که تکالیفی که در سال جاری در بودجه دیده شده بود به صورت دقیق رعایت نشده است.
وی عنوان کرد: در سال جاری قرار بود مجموع رقم خالص دیده شده برای مستمری جامعه هدف افزایش یابد که وزارت تعاون به جای افزایش رقم، رقم افزوده شده به ردیف اعتباری را به افراد جدید اضافه کرد و به جای اینکه رقم خالص به افراد فعلی را افزایش دهد، یک سری افراد جدید را تحت پوشش گرفت و این خلاف نظر قانونگذار در لایحه ۱۳۹۹ بوده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: این عدم رعایت تکالیف، اشکالی است که در سال جاری داشتیم و برای سال آینده نگران هستیم و اگر عددی را در ماه اضافه میکنیم، برنامه بودجه نمیتواند با این مقدار اضافه شده افراد جدیدی وارد کند و باید همان چیزی را که ابلاغ شده انجام دهد.
ارکانی افزود: برای سال ۱۴۰۰ تعیین شده است که مستمری افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی تا حد امکان افزایش یابد و علاوه بر آن توجه ویژهای به افزایش رقم یارانه کل دهکهایی که یارانه دریافت میکند، شده و کمیسیون تلفیق مابهالتفاوت ارز تبدیلی و ارز ۴,۲۰۰ تومان را به سرجمع یارانه افراد اضافه کرده که البته اجرای آن بستگی به رأی آوردن این طرح در مجلس دارد.
وی اشاره کرد: در صورت اجرای طرح مذکور مددجویان هم در قالب اختصاصی خودشان یعنی مستمری و هم در قالب عمومی یعنی یارانه افزایش دریافتی دارند.
این نماینده مجلس مطرح کرد: تأمین مسکن مددجویان نیز در ردیف اعتباری که کمیته امداد و بهزیستی برای این کار دارند در سال ۱۴۰۰ افزایش یافته است و هر آنچه در سال جاری تصویب شده در سال آینده برای آن افزایش دیده شده و ما معتقدیم که برای معضل مسکن به صورت عام و خاص، برای اقشار آسیبپذیر از جمله مددجویان، دولت باید برنامهای تنظیم کند.
.......اخبار روز
*جهانگیری: مثل بابک زنجانی در این دولت به وجود نیامد
معاون اول رئیس جمهور:
با قاطعیت میگویم هیچ کشوری از دوستان شفیق و نزدیک ایران و دیگران به طور رسمی از ما نفت خریداری نکردهاند.
ما با یافتن راهکارهایی توانستیم نفت را با دهها خطر و ریسک به فروش رسانده و پول آن را به کشور بازگردانیم.
با قاطعیت میگویم که تا آنجا که من مطلع هستم یک دلار از پول نفت در این میان تلف نشد و نه تنها فردی مثل بابک زنجانی که افرادی بسیار کوچکتر از او نیز به وجود نیامدند.
*افزایش چشمگیر مصدومان چهارشنبه سوری نسبت به سال گذشته
رییس سازمان اورژانس کشور:
سال گذشته با توجه به شیوع کرونا آمار مصدومان چهارشنبه سوری کاهشی بود.
امسال که آمار تا به حالمان را با سال قبل مقایسه میکنیم، میبینیم که سال گذشته در مدت مشابه ٢٠ مصدوم داشتیم، اما امسال تا به حال حدود ٨٠ مصدوم داشتیم.
از این تعداد نیز حدود ۶ یا ٧ نفر هم دچار قطع عضو شدند.
*میزان افزایش حقوقها در سال آینده مشخص شد
نمایندگان مجلس با افزایش ۲۵ درصدی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان در سال آینده مشروط بر اینکه میزان افزایش حقوق نسبت به اسفند سال ۹۹ از سقف حداکثر ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تجاوز نکند، موافقت کردند.
.....گزارش ویژه
*احیای بینایی با ایمپلنت شبکیه
محققان موسسه پلی تکنیک فدرال لوزان واقع در سوییس فناوری جدیدی ارائه کرده اند که قابلیت احیای بخشی از حس بینایی را در افراد نابینا فراهم میکند.
این فناوری شامل یک عینک هوشمند مجهز به دوربین، یک میکروکامپیوتر و ایمپلنت است که درون شبکیه قرار میگیرد. این ایمپلنت به گونهای طراحی شده است که با استفاده از الکترودها، سلولهای مویی شبکیه را تحریک کرده و نوعی دید مصنوعی را در افراد نابینا ایجاد کند.
شبکیه داخلیترین لایه چشم و شامل میلیونها سلول گیرنده نور و نورون است. این لایه بسیار نازک ۷۵ درصد مساحت کره چشم را در بر میگیرد. شبکیه یک لایه حساس به نور را تشکیل میدهد و با تبدیل جریان الکترومغناطیسی نور به پیام عصبی و انتقال آن از طریق عصب بینایی به مغز فرآیند بینایی را امکانپذیر میکند.
دوربین موجود در عینک هوشمند جدید محققان، تصاویر موجود در دامنه دید شخص را دریافت کرده و اطلاعات را برای میکروکامپیوتری که در انتهای دسته آن قرار دارد، ارسال میکند. میکروکامپیوتر دادهها را به سیگنالهای نوری تبدیل کرده و آنها را به الکترودهای درون ایمپلنت موجود در شبکیه مخابره میکند. این الکترودها نیز سلولهای شبکیه را تحریک کرده و یک نسخه سیاه و سفید از تصویر را ایجاد میکنند.
این سیستم به دلیل زمانبر بودن فرایند اخذ مجوز آزمایش های انسانی، هنوز روی انسان آزمایش نشده است، اما محققان آن را با استفاده از یک نرمافزار واقعیت مجازی مورد آزمایش قرار داده و توانستند آنچه را کاربر مشاهده میکند، ببینند.
محققان بر این باورند که این عینک برای بازیابی بینایی برخی از بیماریهای شبکیه کاربرد دارد.
برخی از مهمترین علایم بیماریهای شبکیه:
بیماری های شبکیه بسیار متفاوت و متنوع هستند؛ ولی اکثر آنان با کاهش دید همراه هستند. بیماریهای شبکیه میتوانند در هر بخش از شبکیه چشم تاثیر بگذارند. برخی از بیماریهای شبکیه درمانپذیر هستند، برخی روند درمانی کندی دارند و برخی دیگر منجر به نابینایی جزیی یا کامل میشوند. مشاهده نوارهای شناور یا تار عنکبوت، اعوجاج و تاری دید، نقص در دید جانبی و نابینایی از جمله مهمترین علائم بیماری های شبکیه هستند.
برخی از مهمترین بیماریهای شبکیه عبارتند از :
-پارگی شبکیه
پارگی شبکیه زمانی اتفاق میافتد که ماده شفاف و ژله مانند موجود در مرکز چشم (زجاجیه) کوچک و جمع و اتصال آن به شبکیه سست میشود. گاهی در زمان جدا شدن زجاجیه از شبکیه بخشی از شبکیه کشیده شده و پاره یا سوراخ میشود. معمولا بروز این حالت با فلش ناگهانی شدید در چشم همراه است.
-جداشدگی شبکیه
این حالت معمولا بر اثر جداشدن شبکیه از لایه زیرین اتفاق میافتد. شبکیه مواد مغذی و اکسیژن مورد نیاز خود را از لایهای به نام مشیمیه تامین میکند که اطراف شبکیه را دربرگرفته است و قطع ارتباط با این لایه به اختلال در عملکرد شبکیه و مشکلات بینایی منجر میشود.
-رتینوپاتی دیابتی
رتینوپاتی دیابتی (DR) شایعترین بیماری چشمی مبتلایان به دیابت است. شبکیه (رتین) در قسمت انتهای کره چشم قرار دارد. نور وارد شده به چشم باعث تشکیل تصویر روی شبکیه میشود. تصویر ایجاد شده روی شبکیه به علایم عصبی تبدیل میشود و علائم به وسیله اعصاب بینایی به مغز ارسال میشود. دیابت باعث آسیب به شبکیه و ایجاد رتینوپاتی میشود. رتینوپاتی دیابتی در موارد شدید منجر به نابینایی بیمار میشود.
در بیماری رتینوپاتی، رگهای خونی غیر طبیعی جدیدی روی پرده شبکیه رشد میکنند و باعث کاهش بینایی یا نابینایی کامل میشوند.
در واقع در این عارضه با آسیب رگهای خونی، جریان خون کافی در اختیار سلولهای عصبی شبکیه قرار نمیگیرد و کمبود اکسیژن منجر به مرگ این سلولها میشود. در این حالت بدن سعی میکند با رشد رگهای خونی جدید، این مشکل را حل کند و از طرفی بیماری دیابت باعث میشود رشد عروق خونی به درستی انجام نگیرد و خونریزی کند و به شبکیه آسیب بزند. این آسیب به رشد بافت اسکار در شبکیه منجر میشود و بیمار به مرور زمان بینایی خود را از دست میدهد.
-غشای اپیرتینال
غشای اپیرتینال یک بافت شبیه اسکار یا لایهای مثل سلفون خرد شده در قسمت بالای شبکیه است. وجود این لایه منجر به اختلال یا تاری دید میشود.
-دژنراسیون ماکولا
دژنراسیون ماکولا یا انحطاط ماکولا یکی از شایع ترین بیماریهای چشمی است که باعث میشود فرد با افزایش سن، دید متمرکز خود را از دست دهد و انجام فعالیت هایی مانند مطالعه و رانندگی غیر ممکن شود.
ماکولا یک ناحیه کوچک در شبکیه است که مسئول بینایی مرکزی است و باعث میشود چشم قادر به دیدن جزییات باشد. تاری تصاویر، مشاهده مناطق تیره و اعوجاج در دید مرکزی مهمترین علایم انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن محسوب می شوند.
-سوراخ ماکولا
این عارضه ممکن است بر اثر کشش غیر طبیعی بین زجاجیه و شبکیه بهوجود آید.
-ورم رنگیزهای شبکیه
این بیماری ارثی است و به مرور زمان بینایی کاهش مییابد.
عوامل خطر بیماریهای شبکیه
معمولا افزایش سن، دیابت، داروهای مختلف، ضربه و ترما، تصادف و سابقه خانوادگی فرد را در معرض بیماریهای شبکیه قرار میدهد.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Communications Materials منتشر شده است.
........دریافت
*نقاش پلشتی های جامعه
دهم اسفند، سال روز تولد نصرت رحمانی، شاعر معاصر است؛ شاعری که به سراینده ی شعر های عصیانگر و سیاه مشهور است.
به این مناسبت، در ادامه، بخشی از مطلب مهرداد فلاح، شاعر، مترجم و منتقد ادبی درباره ی شعر نصرت رحمانی را می خوانید. علاقه مندان برای مطالعه ی مشروح این مطلب، می توانند به نشریه ی «متن نو» به نشانی: www.matneno.com مراجعه کنند.
«...از نصرت رحمانی، مجموعه شعرهای: «کوچ-۱۳۳۲»، «کویر-۱۳۳۳»، «ترمه-۱۳۳۶»، «میعاد در لجن-۱۳۴۶»، «حریق باد-۱۳۴۹»، «درو-۱۳۴۹»، «شمشیر معشوقه ی قلم-۱۳۶۷»، «پیاله دور دگر زد-۱۳۶۸» و نیز یک گزینه ی شعر و همچنین، مجموعه ای از دفترها به نام «آوازی در فرجام-۱۳۷۴» منتشر شده است. در قیاس با بعضی همنسلانش ، نصرت رحمانی را می توان شاعری نه چندان پرکار دانست که ظاهراً به جز شعر، به حیطه ی دیگری وارد نشده است؛ از جمله این که او علاقه ای به مباحث نظری و نقد شعر نشان نداده و در این زمینه ، اثری به جا نگذاشته است که گواه این علاقه باشد.
به نظر میرسد برای بررسی کارنامه ی شعری رحمانی، ناچاریم کار او را به سه مرحله تقسیم کنیم. در مرحله ی اول که با سه دفتر نخست او مشخص می شود، با شعری رو به رو هستیم که بیشتر در پی بهره گیری از امکانات تازه ای است که نیما یا یکی- دو شاعر دیگر مثل توللی پیشنهاد داده اند. قالب مسلط در این دوره ، قالب «چار پاره» است که رحمانی نیز در شعرهای مرحله ی اولش، بیشتر از آن استفاده می کند. در این مرحله، هنوز با شاعری صاحب سبک رو به رو نیستیم. گو این که تغزل او ، علیرغم اشتراک با فضای رمانتیک مسلط بر شعر آن دوره ، از عمق بیشتر و رایحه ای تند برخوردار است که می توان با استنشاق آن ، شعرهای مرحله ی بعد او را پیشگویی کرد:
حلقه بر در زدم صدا برخاست
کیست؟ گفتم که شاعر بدنام
گفت: امشب که نوبت تو نبود
شب دیگر بیا و بستان کام.
سایه ی شاعری به در افتاد
شب دیگر که باد مست بهار
سوت در ناودان کج می زد
قصه می گفت با درخت انار
اما مرحله ی دوم یا میانی کار نصرت رحمانی ، با «میعاد در لجن»، «حریق باد» و «درو» مشخص می شود که نه تنها شکوفاترین مرحله ی کار اوست ، بلکه سهمی خاص از تحول شعر نو و نیز یکی از درخشان ترین و پیشروترین شعرهای نسل دوم را به نام وی می کند که در ادامه به آن می پردازیم.
باری، عام ترین ویژگی های دوره ی دوم کار شاعر را می توان این گونه فهرست کرد: کنار گذاشتن چارپاره و استفاده از فرم های نیمایی، کاربرد واژه های کوچه و بازار و لحن های زبان روزمره، بهره گیری از امکان های روایی (داستانی و سینمایی) برای فضاسازی، پارادوکس های زبانی ، تصاویر برجسته و خشن، طنز عمیق، شک باوری و نسبی گرایی فلسفی، پرهیز از احساساتی گری و …
هر چند شعرهای این مرحله ی رحمانی نیز در همان فضای عمومی و مسلط دهه ی سی و چهل قرار می گیرد، دو مؤلّفه ی مهم ( محتوایی و تکنیکی ) در تعدادی ( هر چند بسیار اندک ) از شعرهای او به چشم می خورد که بیانگر درک و دریافت پیشروتر رحمانی، نسبت به شاعران هم نسل اوست. این دو مؤلفه عبارتند از: نسبی گرایی فلسفی و فاصله گذاری یا خودآگاهی هنری.
برای بررسی دقیقتر شعرهای این مرحله، مهم ترین و پیشروترین شعر نصرت رحمانی را با عنوان «شعر ناتمام» مرور می کنیم:
جرم غروب ماسیده روی پنجرهی غبارآلود
روح غروب نیست؛
باد است، شیون عبث باد است
تا دور دید من؛
دود است، دود، دود!
بسیار خوب
آغاز گشت شعری
اما…
برداشت خوب نیست
در من غم غروب
بسته است نطفه و لیکن شروع شعر
احساس کوب نیست.
در این دو بند آغازین ، شاعر ابتدا با توصیفی عینی، زمان و مکان متن را مشخص می کند.
این خصیصه ، یعنی زمانمند و مکانمند بودن شعر ، خصیصه ای کاملا نیمایی است و با سنّت روایی شعر کلاسیک ما از اساس مغایرت دارد. شاعر در بند دوم ، ناگهان با اعلام «بسیار خوب/ آغاز گشت شعری» خودآگاهی هنری اش را وارد متن میکند و به زیبایی، از شگرد فاصله گذاری سود میجوید.
شاید این نوع فاصله گذاری که بیشتر در شعر دهه ی هفتاد به چشم می خورد، پیش از آن و به این صراحت، در هیچ شعر دیگری به کار نرفته باشد؛ بنابراین اهمیت این شعر، در آن است که چند دهه جلوتر، آینده را پیش گویی میکند. این فاصله گذاری ، سپس با آوردن «… ولیکن شروع شعر/ احساس کوب نیست» ، تقویت می شود .
در واقع، شاعر علاوه بر سرودن شعر، نقش خواننده و منتقد را بر عهده می گیرد.
در پرتو بند دوم است که خواننده در می یابد در حال خواندن شعری است که دارد شکل می گیرد؛ بنابراین خواندن این شعر توسّط خواننده ، گویای دخالت خلاّقه ی او در خلق شعر است ؛ برعکس شعر رایج در آن دوره که عموما تفسیری توضیحی است ، این شعر از هر نوع تفسیر و توضیح اجتناب می کند و به زمان و مکانِ متن وفادار می ماند.
ها … خاموش گشت سیگارم
کبریت می زنم.
خمیازه ای میان دو بازویم؛
ویراژ می رود
انگار
با استخوان مهره ی پشتم
کتفم
یک دست تخته ی نرد آغاز کرده است
تاق… تاق… تاراق!
جفت شیش
آخیش
بادِ پریش
پنجره را باز کرده است؛
روایت در این شعر ، خصیصه ای داستانی دارد و جزء به جزء ، کامل می شود ( این هم مؤلفه ای نیمایی است ) . در همین دو بند ، می توان به عینه دید که چگونه نصرت رحمانی ، از واژگان دم دستی «غیر شاعرانه» ای مثل «خمیازه»، «ویراژ» و «آخیش» به بهترین شکل بهره گرفته است . ضمنا به طنزی که این واژگان در خود نهفته دارند ، توجه داشته باشید. علاوه بر این حضور تعدادی شئ بی اهمیت ،مثل :«سیگار»، «کبریت» و «تخته نرد» در این بخش از شعر ، طراوت کم نظیری پدید آورده که این هم در شعر آن دوره ، کم سابقه است .
از هرّه گربه ای به لب چینه می پرد.
بوی پیاز داغ
پیچیده در فضا.
گویی که پیکرم تبخیر می شود
و چیزی درون من، تحلیل می رود
سیگار می کشم
سیگار می کشم
و فکر می کنم که چه آسان
از پشت پنجره، از این جا
با خیز می توان
روی پیاده روی سمنتی پرید و مرد
بعد آه و بعد … خواب.
له، تخت، چون کتاب.
اشاره کردم که نصرت رحمانی ، گاه از نوعی فضاسازی سینمایی بهره می گیرد که نمونه اش را می توان در همین شعر و دوبندی که آمد، مشاهده کرد. این نوع فضاسازی نیز در آن دوره ، اگر نگوییم بی سابقه ، کم سابقه به نظر می رسد . هر چه پیش تر می رویم ، طنز درونی شعر آشکارتر می شود . این طنز به خواننده ی شعر فرصت می دهد از درگیری عاطفی و احساسی صرف بپرهیزد و بر درگیری فعّال و زیباشناسانه با متن متمرکز شود. این هم نوعی فاصله گذاری است .
تصمیم… ها … آها…
آب دهانِ بی مزه را جمع می کنم
اَخ … تف!
تف در فضای تیره کمی چرخ می خورد
روی پیاده روی سمنتی شلاپ …
از کوچه عابری که می گذرد نعره می کشد:
ای خار!!! مواظب باش
سیگار می کشم
و فکر می کنم که لاشه ی پاشیده و کثیف
در پیش پای رهگذران، نیست
چیزی جز اختلال؛
در نظم، در امور
از این گذشته دور از نزاکت است
قانون در این میان
تکلیف خویش را به صراحت ابراز کرده است
هم شهر زشت می شود
هم سد معبر است.
ابتدا دقت کنیم که شاعر ، با چه ظرافتی ، تمایل به خودکشی و سپس معادل سازی مضحک آن را با انداختن تف بر پیاده ر و ، به بیان در می آورد . کاربرد لحن های محاوره ای و لولاها و مفصل های زبانِ روزمره نظیر «از این گذشته» و «در این میان» و نیز استفاده از کلماتی هم چون «اَخ»، «تف»، «شلاپ» به جسارت و روحیه ی عمیقا پیشرو او در این شعر شهادت می دهد که انگار، پس از گذشت چهل سال از سرودن آن ، هم امروز و از زبان یک شاعر نسل پنجمی بیرون جهیده است .
در این میان کدام گره باز می شود
از روح ما و من …؟
یک تکه پاره گوشت لهیده
یک مشت خون دلمه بسته ی بدبوی
و یک توده استخوان که کم از تف نیست؟
آری تف است، تف، تف سربالا!
از غرولند اجتماع گذشته
بگذار و بگذریم، سخن کوتاه.
سیگار می کشم
سیگار می کشم و دگربار
شعر غروب را آغاز می کنم
شاید تنها بند توضیحی این شعر ، همین باشد و فقط در این جاست که می توان این شعر را متعلق به دوره ی خویش دانست . البته ، این توضیحات شاعرانه – فلسفی ، در این شعر از نوعی پایگاه عینی برخوردار است که به آن موجبیت درون متنی میدهد . راوی شعر ( که از جهتی به یک کاراکتر نمایشی شباهت دارد ) در حال مونولوگ با خود ، استنباط های ذهنی اش را بر زبان می راند . خوشبختانه ، شاعر به سرعت این بند را به پایان می رساند و بار دیگر در بند بعد، خواننده را به آغاز شعر پرتاب می کند و با بیان این که «دگربار/ شعر غروب را آغاز می کنم» ، باز هم از شگرد فاصله گذاری بهره می گیرد و سرانجام ، شعری را که ناتمام مانده بود ، دنبال می کند :
جرم غروب ماسیده روی پنجرهی غبارآلود
جرم غروب نیست
باد است، شیون عبث باد، باد، باد!
تا دور دید من
دود است، دود، دود
انبوه تیرگی آماس کرده … نه!
نه…
تصویر پاک نیست
در من ملال هست
در شعر حال نیست
البته … شعرکی ست، ولی دردناک نیست
سیگار می کشم
سیگار می کشم
سیگار …
دقت کنید که چگونه با مصراع «انبوه تیرگی آماس کرده …» گذر زمان را آشکار
می کند ! شعری که در آغاز غروب شروع شده بود ، اینک به آستانه ی شب رسیده ، ولی هنوز تمام نشده است و چه ترفندی بهتر از این برای به پایان بردن شعری که نامش «شعر ناتمام» است: «سیگار می کشم/ سیگار می کشم/ سیگار... »
......سلامت و بهداشت
*سفرهای نوروزی سبب انتقال کرونای جهش یافته به سایر استانها میشود
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: در ایام نوروز سفر به شهرهای قرمز و نارنجی کرونایی ممنوع است اما مسافرت به شهرهای زرد و آبی با رعایت سختگیرانه پروتکلهای بهداشتی امکانپذیر است، هر چند توصیه وزارت بهداشت این است که سفرهای غیرضروری انجام نشود.
علیرضا رئیسی افزود: اکنون وضعیت اکثر استانهای کشور با ثبات است اما سفرها می تواند وضعیت را بدتر کند و ممکن است موج جدید شکل بگیرد. بنابراین سفرها تا جای ممکن اصلا نباید صورت بگیرد، درست است که مردم تحت فشار هستند، سه عید می گذرد که مردم مسافرت مناسبی نداشته اند، سال ۹۸ سیل بود، سال ۹۹ کرونا و امسال هم کرونا هست. این مسائل باعث افزایش مشکلات روحی و روانی می شود اما با توجه به خطر بیماری تا جای ممکن باید سفرها صورت نگیرد تا بتوانیم امسال هم با شرایط ثابت بگذریم و از سال آینده که واکسیناسیون کامل تر می شود، می توانیم به مسافرت برویم.
رئیسی افزود: دو روز پیش ۲۰۰ هزار دوز واکسن اسپوتنیک روسیه دیگر وارد کشور شد. هفته گذشته ۲۵۰ هزار دوز واکسن سینوفارم نیز از چین وارد شد. محموله های جدید هم به سرعت می رسد و به تدریج تزریق می شود.
وی گفت: یکی از نگرانی هایی که کارشناسان سازمان بهداشت جهانی اعلام می کنند این است که با شروع واکسیناسیون، دولت ها و مردم به جای اینکه بر رعایت اصول بهداشتی کنترل کرونا تمرکز کنند ذهن آنها فقط به سمت واکسیناسیون منحرف شود.
رییسی ادامه داد: اگر پروتکل ها رعایت نشود و سایر اقدامات برای کنترل بیماری صورت نپذیرد، واکسیناسیون در شرایط و زمان کوتاه خیلی مفید نیست زیرا همه مردم طی یکسال واکسینه نمی شود همچنین برای اثربخشی واکسیناسیون باید 70 درصد مردم کشورها و دنیا واکسینه شوند تا ایمنی جمعی خوبی ایجاد شود و البته مدت زمانی هم طول می کشد تا واکسن اثر بگذارد.
معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: در خبرها هم آمده که وضعیت کرونا در استانهای مختلف در مجموع با ثبات است اما گردش ویروس انگلیسی تقریبا در اکثر استانها اتفاق افتاده است. استان خوزستان وضعیت متفاوتی دارد و همچنان روند ابتلا به کووید 19 صعودی است.
رئیسی گفت: شادگان در خوزستان یکی از شهرهای خوزستان بود که ابتدا میزان بیماری بالا رفت و جزو اولین شهرهایی بود که درگیر جهش ویروس شد اما با افزایش رعایت پروتکل ها خوشبختانه به خوبی وضعیت را کنترل کردند و اکنون شادگان روند نزولی دارد. این نشان می دهد اگر دست به دست هم دهیم و پروتکل ها را با سختگیری رعایت کنیم می توانیم این ویروس را شکست دهیم.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا افزود: یکی از استانهای دیگر که نگرانی داریم استان چهارمحال و بختیاری است. نشانه هایی در این استان می بینیم که نیاز است دقت بیشتری در مورد آن انجام.
*تامین ۱۸۰ میلیون دوز واکسن کرونا ظرف یک سال: سخنگوی سازمان غذا و دارو از واردات، تولید مشترک و تولید داخلی بیش از ۱۸۰ میلیون دوز واکسن کرونا در یکساله نخست واکسیناسیون همگانی علیه کووید۱۹ در کشور خبر داد.
به نقل از ایرنا، کیانوش جهانپور افزود: برنامه جامع واکسیناسیون علیه کووید۱۹ در ایران با پیش بینی شرایط احتمالی، چهار مسیر موازی برای تامین واکسن مورد نیاز کشور را از ابتدا مدنظر قرار داده بود که با پیگیری و پیشرانی هر چهار مسیر، بیش از ۱۸۰ میلیون دوز واکسن در عرض یکسال در اختیار بسیج ملی واکسیناسیون قرار خواهد گرفت که فراتر از برآورد نیاز کشور است.
جهانپور افزود: چهار راهبرد خرید مستقیم، واردات از مسیر ساز و کار کوواکس، تولید مشترک و تولید داخلی واکسن، با موفقیت در سطح پیش بینی شده جریان دارد و بر این اساس برنامه یکساله واکسیناسیون علیه کرونا در ایران حتی زودتر از موعد پیش بینی شده و برنامه ریزی شده به پایان خواهد رسید.
وی ادامه داد: تا این لحظه ۲۱ میلیون دوز واکسن کرونا از مسیر خرید مستقیم و سبد کوواکس خریداری شده که به تدریج طبق برنامه زمان بندی شده و توان تولید تولیدکنندگان وارد کشور خواهد شد، همچنین تولید مشترک ۴۰ میلیون دوز واکسن طبق برنامه و امکانات موجود، تامین بخشی از واکسن مورد نیاز کشور را بر عهده خواهد داشت و البته حداقل ۱۲۰ میلیون دوز واکسن در سال ۱۴۰۰ در داخل کشور تولید خواهد شد
وی تاکید کرد: علاوه بر تامین نیاز کوتاه مدت به واکسن کرونا، استراتژی انتخاب شده، جایگاه و رتبه واکسن سازی و علوم و صنایع وابسته در کشور در این بازه زمانی کوتاه حداقل یک یا دو رتبه ارتقا پیدا کرده است و این ریل گذاری، ایران را در ماهها و سالهای آتی به عنوان هاب (قطب) منطقه ای تولید واکسن قرار خواهد داد و ظرفیت فراهم آمده برای سالیان سال در اختیار نظام سلامت و در خدمت به سلامت ایرانیان خواهد بود.
*آغاز فاز دوم و سوم مطالعه بالینی واکسن ایرانی کرونا از ۲۳ اسفند: بنابر اظهارات رییس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام ، وزیر بهداشت اجازه داده اند ۲۳ و ۲۴ اسفندماه فاز دوم و سوم مطالعات بالینی واکسن ایرانی کرونا آغاز شود که در نوع خود حرکتی خوب است.
به نقل از ایسنا، مخبر افزود: به نظر حداکثر تا ۱۵ خرداد چیزی به نام واکسن در جمهوری اسلامی به عنوان موضوعیتی که مردم نگران و دلهره و دغدغه آن را داشته باشند، وجود نخواهد داشت.
* تست سریع کرونا در ۱۰۰ ورودی در کشور: رییس جمعیت هلال احمر گفت: همه ساله طرح امداد و نجات نوروزی جمعیت هلال احمر با محوریت سفرهای نوروزی از حوالی ۲۵ اسفندماه آغاز شده و تا پایان تعطیلات و حوالی ۱۵ فروردین ماه اجرا میشد. اما امسال به دلیل شرایط شیوع کرونا و احتمال اعمال برخی محدودیتها ممکن است این طرح به شیوه سابق اجرا نشود و دیگر اینطور نباشد که چادرها و پایگاههای نوروزی دایر باشند.
کریم همتی ادامه داد: البته آمادگی جمعیت هلال احمر برای امدادرسانی به هر نوع حادثه جوی، ترافیکی و ... احتمالی ادامه خواهد داشت اما کار دیگر در امسال کنترل مبادی ورودی کشور است و بر این اساس همکاران من در جمعیت هلال احمر در بیش از ۱۰۰ ورودی زمینی، هوایی و دریایی در کشور مستقر شده و اقدام انجام غربالگری و اخذ تست سریع کرونا از افراد وارد شده به کشور خواهند کرد.
همتی با بیان اینکه افراد مشکوک به کرونا در این طرح قرنطینه خواهند شد، گفت: در این طرح عمدتا جوانان هلال احمر مشارکت دارند و اجرای آن از روز ۱۵ اسفند آغاز شده است.
.......ورزشی
*جایزه علمی سیامند رحمان
کمیته ملی پارالمپیک و آکادمی ملی پارالمپیک به منظور گرامی داشت نام و یاد سیامند رحمان، اسطورهی تکرار نشدنی پاراپاورلیفتینگ جهان و همچنین به منظور حمایت از پژوهشهای مرتبط با ورزشهای پارالمپیکی اقدام به برگزاری یک رقابت پژوهشی بین المللی با عنوان «جایزه علمی سیامند رحمان» کرده است.
علاقمندان میتوانند طرحهای پژوهشی پیشنهادی خود را در محورهای زیر به نشانی پست الکترونیکی آکادمی ملی پارالمپیک ارسال نمایند:
• پزشکی ورزشی، توانبخشی و ارتقای عملکرد
• فناوری های نوین و ارتقای عملکرد ورزشکاران
• بهینهسازی عملکرد و اوج اجرای ورزشی
پروپوزالهایی که در چارچوب عناوین فوق ارسال شوند، مورد بررسی قرار گرفته و در صورت تصویب از حمایتهای مادی، فنی و اجرایی برخوردار خواهند شد. یادآور میشود، فقط پروپزالهایی که برای انجام پایان نامهی کارشناسی ارشد یا رسالهی دکتری در یک دانشگاه یا مرکز پژوهشی معتبر به تصویب رسیدهاند و یا پروپزالهای مربوط به طرحهای پژوهشی مصوب دانشگاهها و مراکز علمی میتوانند در این رقابت شرکت نمایند.
از علاقمندان درخواست میشود در ارسال پروپوزالها به این نکات توجه ویژه نمایند:
•پروپوزالهای دانشجویان باید توسط استاد راهنما و با مسئولیت ایشان ارسال گردد.
• کمیته ملی پارالمپیک مطالبات خود را از پروپزالهای برندهی جایزه اعلام خواهد کرد و بر روند انجام پژوهشها نظارت مینماید.
به طرحهای پژوهشی منتخب جوایز زیر اعطا میشود:
• نفر اول: لوح تقدیر و مبلغ ۵۰ میلیون تومان (برای پژوهشگر داخلی)
• نفر دوم: لوح تقدیر و مبلغ ۳۰ میلیون تومان (برای پژوهشگر داخلی)
• نفر سوم: لوح تقدیر و مبلغ ۲۰ میلیون تومان (برای پژوهشگر داخلی)
آخرین مهلت ارسال پروپزال: ۳۰ آذر ماه ۱۴00.
اعلام نتایج: ۳۰ دی ماه ۱۴۰۰
علاقمندان میتوانند پروپزال خود را به پست الکترونیکی Academy@npc.ir ارسال نمایند.
.........حوادث
*خواهر جوان قربانی عشق برادرش شد
وارد اداره یازدهم پلیس آگاهی که شدم در گوشهای از اتاق پسر جوانی رنگ پریده و مستأصل مقابل یکی از افسران نشسته بود و در حالی که دستانش را روی پاهایش گذاشته بود، انگار سعی داشت حرکت ناخودآگاه زانوانش را با فشار دست کنترل کند.
حالت پریشان و نگرانش توجه هر بینندهای را جلب میکرد. دقایقی بعد وقتی پسر جوان از اتاق خارج شد، مطابق هر روز که برای کسب خبر به سراغ تک تک شعبههای اداره آگاهی و افسران پرونده میرفتیم تا بتوانیم برای صفحه حوادث روز بعد خبر داغ و جالبی پیدا کنیم، به سراغ همان افسر اداره رفتم و گفتم: چقدر این پسر جوان نگران و ناراحت بود موضوع پروندهاش چیست؟
افسر جوان هم گفت: خواهرش گمشده است. البته آن طور که خودش میگفت ظاهراً خواهر ناتنیاش بوده یعنی پدرش دو تا همسر داشته و این دختر از همسر اول پدرش بوده است. حدود ۱۰ سالی اختلاف سنی دارند. اما بعد از مرگ پدر و مادرش با خواهر خود در خانه پدری زندگی میکرده است. میگفت خواهرش قصد ازدواج داشته و قرار بوده به زودی عروسی کند، اما دو سه روز است که گم شده و خبری از او ندارند. حالا شکایت کرده و پیگیر ماجرا هستیم.
پرسیدم: چرا آنقدر اضطراب داشت من داشتم نگاهش میکردم زانوهایش میلرزید.
بله من هم متوجه شدم، ولی انگار خیلی با خواهرش ارتباط عاطفی داشته و از گم شدنش خیلی نگران است. میگفت به دامادشان شک دارد حالا باید تحقیق کنیم.
سه روز پس از این ماجرا صبح روز شنبه بود که برای کسب خبر دوباره به اداره یازدهم رفتم، اما به محض ورود با دیدن همان پسر جوان که به دستهایش دستبند زده بودند، جا خوردم. با کنجکاوی پیش افسر پرونده رفتم و گفتم: چرا دستبند زدید به این پسر؟
افسر پرونده گفت: به قتل خواهرش اعتراف کرد.
در حالی که بسیار کنجکاو بودم و از طرفی خیالم بابت به دست آوردن خبر آن روز راحت شده بود گفتم چرا کشته؟ مگه نگفته بود خواهرش را خیلی دوست داشته و با هم زندگی میکردند؟
بله به همین خاطر هم او را کشته، چون فکر میکرده اگر خواهرش ازدواج کند و برود او تنها میشود و از ترس تنهایی دست به جنایت زده است.
وقتی به سراغ دامادشان رفتیم او هم ابراز بی اطلاعی کرد، اما در بررسی از خانهشان متوجه شدیم تکهای از موکت گوشه اتاق بریده شده است همین موضوع شک ما را برانگیخت وقتی پیگیر شدیم مشخص شد به علت خونی شدن موکت آن را بریده است. الان هم داریم میریم به محلی که جسد خواهرش را مخفی کرده است.
بدون تأمل با تیم کارآگاهان و تشخیص هویت راهی محل شدم. بین راه برایم تعریف کردند که این پسر ۲۰ ساله که از چند سال قبل با خواهرش زندگی میکرده و او برایش در حکم یک مادر بوده است وقتی متوجه میشود خواهرش قصد ازدواج با مرد جوانی را دارد و میخواهد به سر خانه و زندگی خودش برود، شروع به بهانهجویی میکند و به هر راهی که فکر میکرده میتواند خواهرش را از ازدواج منصرف کند متوسل شده، اما وقتی اصرار خواهرش را برای ازدواج با آن مرد دیده شروع به کتک زدن خواهرش کرده و وقتی او را هل داده سر خواهرش به دیوار خورده و جان باخته است.
او نیز از ترس جسد خواهرش را به داخل حمام خانه برده و پس از مثله کردن داخل یک چمدان بستهبندی کرده و سپس به اطراف شهر برده و در یک چاه انداخته است.
حدود نیم ساعتی از شهر خارج شده بودیم که به یک محوطه بیابانی رسیدیم چند دقیقهای از یک جاده خاکی به سمت بیابان رفتیم و مقابل چند حلقه چاه خودرو متوقف شد. با راهنمایی متهم بالای یکی از چاهها ایستادیم وقتی مأموران آتش نشانی در چاه را باز کردند و با تجهیزات مخصوص وارد چاه شدند دقایقی بعد یک چمدان از چاه خارج شد. به محض باز کردن چمدان با آنکه در یک فضای کاملاً باز بودیم، اما چنان بوی تعفنی به مشام رسید که افراد حاضر در محل برای فرار از این بود ناخودآگاه چند متر به عقب برگشتند.
پس از کشف جسد پسر جوان بار دیگر به محل قتل که خانه پدریشان بود منتقل شد تا صحنه جنایت را بازسازی کند. او که در تمام مدت گریه میکرد درباره انگیزهاش از این جنایت گفت: من عاشق خواهرم بودم او تنها حامی و پشتیبان من بود نمیخواستم خواهرم با مرد دیگری ازدواج کند، چون اگر از آن خانه میرفت من تنها میشدم مرا فراموش میکرد من میخواستم خواهرم فقط کنار من باشد، اما اشتباه کردم یک لحظه عصبانی شدم و نفهمیدم چه کار میکنم. حالا هم خواهرم را از دست دادم و هم زندگی خودم را نابود کردم.
من تازه دانشگاه قبول شده بودم و میخواستم مهندس شوم حالا دیگر آینده خودم هم تباه شد. با اینکه بیش از ۱۵ سال از این پرونده جنایی میگذرد پسر جوان به حبس محکوم شد و دوران محکومیتش را سپری میکند.