شناسه خبر: 22886 منتشر شده در مورخ: 1399/11/13 ساعت: 13:38 گروه: اجتماعی  
مراکز «مثبت زندگی» ارتباطات محلی را تقویت می‌کند
رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی:

مراکز «مثبت زندگی» ارتباطات محلی را تقویت می‌کند

رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با اشاره به راه‌اندازی مراکز مثبت زندگی در سراسر کشور گفت: این مراکز ارتباطات محلی را تقویت و علاوه برآن حس مطالبه‌گری را همراه مسئولیت‌پذیری اجتماعی در مردم ایجاد خواهد کرد.

به گزارش ایران سپید به نقل از ایرنا  فاطمه رضوان‌ مدنی افزود: مراکز مثبت زندگی، قیمت خدمات را برای خدمت‌گیرنده و دولت کاهش و از موازی‌کاری بخش‌های داخلی سازمان جلوگیری خواهد کرد؛ همچنین نیروی انسانی سازمان را از تصدی‌گری به سمت برنامه‌ریزی و نظارت سوق می‌دهد و کمبود نیروی انسانی را تا حدی جبران می‌کند.

وی با بیان اینکه در یک برنامه‌ریزی خوب، هر خدمت باید در دسترس، قابل خرید، قابل استفاده و قابل پذیرش باشد، اضافه کرد: لازم است نظام ارائه خدمات به نحوی باشد که بتواند آن خدمات را به صورت فراگیر، جامع، مبتنی بر نیاز و پایدار، در اختیار جامعه قرار دهد و بدیهی است که بهره‌برداری از هر نوع خدمتی نیازمند آشنایی خدمت‌گیرندگان و راحتی آنها برای استفاده است.

رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: در ساختارهای موازی و مستقل در نظام رفاهی کشور، دو مورد سطح‌بندی خدمات و دسترسی درنظر گرفته نشده‌اند، شرایطی که می‌تواند به محرومیت از خدمات و افزایش هزینه برای یک خدمت، منجر شود؛ بنابراین بهزیستی با توجه به مسئولیت قانونی قبلی و تولی‌گری سلامت اجتماعی در قانون دائم احکام توسعه، لازم داشت تا بازبینی مناسبی در شیوه طراحی و ارائه خدمات خود داشته باشد.

مدنی افزود: فرآیند ارائه خدمات به فرد یا خانواده به این صورت است که ساکنان یک حوزه دسترسی(منطقه) به مراکز مراجعه می‌کنند یا کارشناسان نزد آنان می‌روند، خدمت نهایی را دریافت می‌کنند یا از طریق نظام ارجاع به سطوح بالاتر می‌روند و پس از دریافت خدمت برای پیگیری و تکمیل درازمدت، به مراکز خدمات بهزیستی مثبتزندگی بازگردانده می‌شوند.

وی در تشریح راهبردهای اصلی در راه‌اندازی مراکز خدمات بهزیستی مثبت زندگی اضافه کرد: یکی از راهبردها ایجاد شبکه گسترده محلی است که با کاهش فاصله و کم کردن از بروکراسی، ‌امکان استفاده و در دسترس بودن بهزیستی را در نزدیکترین فاصله فراهم کرده که بخشی از هزینه خدمت‌گیرنده را کاهش داده و امکان پیگیری را فراهم می‌کند.رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور ‌فراهم کردن رویکرد محله‌محوری را راهبرد دوم برشمرد و گفت: براساس این راهبرد نیازها و داشته‌های محلی به خوبی شناسایی شده و مبتنی بر آن برنامه‌های ارائه خدمات به فرد، خانواده و اصلاحات محیطی فراهم می‌شود. برای این رویکرد،  تسهیلگری ابزار اجرایی مهمی است که جزو وظایف این مراکز قرار دارد.

مدنی ادامه داد: راهبرد سوم توجه به خانواده و همه اعضای آن است؛ با نگاه سلامت مثبت به افراد، هر یک از آنان برای بهبود کیفیت زندگی خود نیازهایی دارند که صرفا محدود به نیازهای افراد دارای مشکلات شناخته شده مثل معلولیت یا اعتیاد نیست. نیاز به خدمات پیشگیرانه، آموزش‌های لازم برای داشتن زندگی سالم‌تر و مولد، از این دست نیازهاست.وی با بیان اینکه وظایف کارشناسان مراکز مثبتزندگی طراحی «برنامه اقدام» برای اعضای خانواده هم به صورت جمعی و هم به صورت فردی است، اظهار داشت: هر یک از افراد برنامه تک‌دوزی شده‌ای ویژه خود را خواهند داشت.

این امر احساس کفایت و کرامت افراد را بالا خواهد برد و به ایجاد فرصت‌های ارتقایی و پیشگیرانه کمک می‌کند.رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور راهبرد چهارم را اقدام فعال معرفی کرد و گفت: قرار است کارشناسان این مراکز به صورت فعال در محله و خانواده به دنبال هدف مشترکی با ساکنان باشند و آن شناسایی مشکلات و برنامه‌ریزی اولا برای رفع آن مشکل و ارتقای وضعیت باشند.

پس رویکرد منفعل به رویکرد فعال تبدیل می‌شود که این تغییر می‌تواند عامل مهمی برای شناسایی مشکلاتی باشد که در نهان برای مردم، رنج‌آفرین بوده، ظرفیت‌های آنان را تباه می‌سازد و در درازمدت آسیب جدی به کشور وارد می‌کند.وی ایجاد الزام مراکز به ارائه خدمت توسط گروه کارشناسی را یکی دیگر از راهبردهای راه‌اندازی مراکز مثبتزندگی برشمرد و گفت: این امر می‌تواند بهبود خدمات را به دنبال داشته باشد و آخرین راهبرد، مبتنی بودن اقدامات بر فناوری اطلاعات است که ضمن سهولت دسترسی به خدمات، منابعی دانشی برای برنامه‌ریزی در حوزه رفاه با مفهوم گسترده خود که شامل سلامت، آموزش و مسکن نیز می‌شود، را فراهم می‌سازد. 

صدور مجوز برای تاسیس مراکز خدمات بهزیستی (مثبت زندگی) به استناد بند ۴ ماده ۲۶ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و بخشنامه شماره ۱۲۹۳۰۶/۹۸/۹۰۰ در نخستین روز دی ماه سال ۱۳۹۸، ایجاد این مراکز از اردیبهشت ماه امسال - سال ۱۳۹۹ - در دستور کار این سازمان قرار گرفت و فراخوان ثبت تقاضای صدور مجوز نیز از ۲۲ اردیبهشت ماه امسال آغاز شد.خدمات ۲۲ گانه‌ای در مراکز مثبت زندگی از جمله تشکیل پرونده، پاسخگویی به مراجعان، نیازسنجی‌های محلی، شناسایی داوطلبان و خیرین، آگاه‌سازی معلولان و آموزش های مهارت زندگی و غربالگری ارائه می‌شود.

  twitter linkedin google-buzz facebook digg afsaran
کلید واژه
 
نظرات بینندگان
نظر شما
لطفا جهت تسهیل ارتباط خود با ایران سپید، در هنگام ارسال پیام این نکات را در نظر داشته باشید:
1.ارسال پیام های توهین آمیز به هر شکل و با هر ادبیاتی با اخلاق و منش اسلامی ،ایرانی ما در تناقض است لذا از ارسال اینگونه پیام ها جدا خودداری فرمایید.
2.از تایپ جملات فارسی با حروف انگلیسی خودداری کنید.
3.از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری کنید.
4. ثبت نظرات در سايت ايران سپيد براي هر نظر حداکثر 400 واژه است.
نام:
ایمیل:
نظر: *