شناسه خبر: 22763 منتشر شده در مورخ: 1399/10/29 ساعت: 23:34 گروه: اخبار روزنامه ایران سپید  
روزنامه سه شنبه 30 دی ۱۳۹۹

روزنامه سه شنبه 30 دی ۱۳۹۹

عناوین امروز: بیش از ۶ هزار جنین دارای معلولیت سقط شده اند - بیش از ۱۰۶ هزار راننده در طرح محدودیت شبانه جریمه شدند - سیاست غربالگری بیماری‌های ژنتیک تغییر نمی‌کند - توهم دانایی پای برنامه‌های شبانگاهی تلویزیون - اعلام محرومیت اسلامی از سوی رسانه ها غیر اخلاقی بود - اخاذی از شوهر صیغه‌ای با استخدام دو نفراز اراذل و اوباش

روزنامه «ایران سپید»

سه شنبه 30 دی ۱۳۹۹

5 جمادی الثانی ۱۴۴۲

19 ژانویه 2021

سال بیست و پنجم شماره 6616

خبرگزاری جمهوری اسلامی       مدیر مسئول: سهیل معینی

سامانه پیامکی: 3000465040

نشانی پستی: تهران- ص.پ. 158755388

تلفن: 84711371

شماره انتشارات: 5-88548892

وب سایت: www.iransepid.ir

پست الکترونیک: iransepid@icpi.ir

........عناوین این شماره......

بیش از ۶ هزار جنین دارای معلولیت سقط شده اند

بیش از ۱۰۶ هزار راننده در طرح محدودیت شبانه جریمه شدند

سیاست غربالگری بیماری‌های ژنتیک تغییر نمی‌کند

توهم دانایی پای برنامه‌های شبانگاهی تلویزیون

اعلام محرومیت اسلامی از سوی رسانه ها غیر اخلاقی بود

اخاذی از شوهر صیغه‌ای با استخدام دو نفراز اراذل و اوباش

........ویژه

* بیش از ۶ هزار جنین دارای معلولیت سقط شده اند

معاون توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور، گفت: در برنامه جامع پیشگیری از معلولیت‌های ناشی از اختلالات ژنتیک از سال ۱۳۹۲، تعداد جنین‌های مبتلا به اختلالات ژنتیک، که در صورت تولد دارای معلولیت شدید شده‌اند (تعداد ۶۷۷۷ مورد) طی فرآیند انجام مشاوره ژنتیک، شناسایی و منجر به سقط درمانی شده است.

«فاطمه رضوان‌مدنی» معاون توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور، درباره آثار حذف آزمایشات غربالگری، اظهار کرد: در حال حاضر افزایش امید به زندگی، کاهش سرعت باروری و انباشتگی سنی در کشور باعث حرکت کشور به طرف سالمندی شده، که این موضوع خود باعث عوارضی، چون کاهش میزان جمعیت در سنین کار و عدم هماهنگی بین جمعیت  تولید کننده و مصرف کننده می‌شود و یکی از راهکارهای مناسب جهت پیشگیری از مشکل فوق افزایش میزان باروری و ازدیاد تولد کودکان سالم و کارآمد است.

معاون توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور، تصریح کرد: برنامه جامع پیشگیری از معلولیت‌های ناشی از اختلالات ژنتیک به منظور پیشگیری از معلولیت‌های ناشی از بیماری‌های ژنتیک و در نتیجه افزایش سطح سلامت تمامی آحاد جامعه بویژه افرادی که در سنین باروری بوده و یا دارای فرزند مبتلا به بیماری ژنتیکی هستند، تعریف و اجرا شده است.

وی افزود: در این برنامه از سال ۱۳۹۲، تعداد جنین‌های مبتلا به اختلالات ژنتیک، که در صورت تولد دارای معلولیت شدید شده اند (تعداد ۶۷۷۷ مورد) طی فرآیند انجام مشاوره ژنتیک، شناسایی و منجر به سقط درمانی شده است.

رضوان مدنی بیان کرد: از منظر اجتماعی_اقتصادی به نظر می‌رسد با توجه به اینکه متوسط مقرری سالانه تعیین شده برای افراد دارای معلولیت تحت پوشش سازمان، برابر ۱۲۰ میلیون ریال است و چنانچه امید به زندگی این افراد برابر ۲۵ سال در نظر گرفته شود، در صورت عدم انجام سقط درمانی برای ۶۷۷۷ جنین دارای معلولیت و تولد این کودکان، سازمان بهزیستی باید ۲۰۳۳ میلیارد تومان هزینه می‌کرد. از طرفی سازمان بهزیستی با هزینه کردن ۱۴۴ میلیارد تومان از سال ۱۳۹۲ برای برنامه پیشگیری از معلولیت‌های ناشی از اختلالات ژنتیک، مبلغ ۱۸۹۰ میلیارد تومان در هزینه توانبخشی صرفه جویی کرده است.

معاون توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور، اضافه کرد: هزینه‌های دیگر مانند هزینه‌های آموزشی (با کاهش ورودی‌های آموزش و پرورش استثنایی)، هزینه‌های درمانی، عاطفی، اجتماعی (شامل ازدواج، اشتغال و ...) که هزینه‌های غیر مستقیم این کم توانی بر کشور است نیز صرفه جویی شده که در محاسبات بالا در نظر گرفته نشده است.

وی با اشاره به اینکه اجرای برنامه پیشگیری از معلولیت‌های ناشی از اختلالات ژنتیک با تمرکز بر مشاوره ژنتیک پیش از بارداری و حین بارداری منجر به احساس اطمینان قلبی در حداقل ۶۷۷۲ مورد خانواده‌ای است که جنین مبتلایشان مجوز سقط قانونی گرفته اند، ادامه داد:  این وضعیت در نتیجه منجر به ایجاد امید در این خانواده‌ها جهت اقدام برای بارداری بعدی به منظور داشتن فرزند سالم شده است. همچنین در تمامی خانواده‌هایی که دارای حداقل یک فرزند مبتلا به بیماری ژنتیکی هستند امید برای داشتن فرزند سالم ایجاد شده است که با انجام مشاوره ژنتیک، آزمایش‌های ژنتیک و غربالگری‌های دوران بارداری امکان دوباره باردار شدن جهت داشتن فرزند سالم را  به وجود آورده است.

رضوان مدنی، افزود: در این برنامه، مواردی به عنوان مشاوره قبل از بارداری به مراکز ژنتیک تحت پوشش سازمان مراجعه کرده که ممکن است در خانواده مواردی از معلولیت وجود داشته باشد که به علت ترس از بروز معلولیت، زوجین تمایلی به فرزند آوری نداشته باشند و با انجام مشاوره ژنتیک و آزمایش‌های ژنتیک در افراد بیمار خانواده، و شناسایی جهش‌های ژنتیک در بیماران و با اقدام مواردی از آزمایش‌های تخصصی ژنتیک از جمله DPN منجر به ایجاد اطمینان در داشتن فرزند سالم در زوجین می‌شود و این ضریب اطمینان منجر به ترغیب زوجین برای اقدام به باروری می‌شود.

معاون توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه از سال ۱۳۹۲ تاکنون ۲۱۰۰۰ مشاوره حین بارداری در مراکز مشاوره ژنتیک تحت پوشش سازمان بهزیستی انجام شده است، گفت: بعضا مواردی از آن‌ها به علت روند افزایش سن مادران در زمان ازدواج، سن مادران بالای ۳۵ سال و یا حتی بالای ۴۰ سال بوده است. همانطور که می‌دانیم افزایش سن مادر به خصوص مادران بالای ۳۵ سال، منجر به افزایش بروز ریسک سندروم داون می‌شود که می‌تواند منجر به عقب ماندگی ذهنی شود و سازمان بهزیستی با انجام مشاوره ژنتیک حین بارداری و انجام آزمایش‌های غربالگری دوران بارداری باعث افزایش ضریب اطمینان قلبی در داشتن فرزند سالم در مادران شده است، لذا غربالگری‌های بارداری منجر به ترغیب بارداری در خانم‌های بالای ۳۵ سال شده است.

وی اضافه کرد: در مجموع بر اساس بررسی‌های میدانی انجام شده، انجام مشاوره ژنتیک قبل و حین بارداری با انجام آزمایش‌های تخصصی ژنتیک و غربالگری‌های دوران بارداری و بعضا شناسایی جنین‌های مبتلا و سقط آن‌ها منجر به ترغیب بارداری به خانواده‌های دارای فرزند مبتلا به بیماری ژنتیکی و همچنین اقدام به بار داری در سنین بالای ۳۵ سال شده و منجر به افزایش باروری و بروز بیشتر تولد نوزاد سالم و افزایش نرخ جمعیت سالم می‌شود؛ پس منطقی است با رعایت دستورالعمل‌های غربالگری استاندارد برای بیماری‌های شایع ارثی که در تمام نظام‌های بهداشتی مورد تأیید هستند، در صورت وجود روش علمی و مناسب جهت شناسایی و غربالگری سایر بیماری‌های ارثی نیز اقدامات لازم صورت گیرد تا بتوان از این طریق از تولد جنین‌های مبتلا به اختلالات ژنتیکی که منجر به بروز معلولیت شدید می‌شوند پیشگیری کرده تا بتوان از بار روانی، اجتماعی، اقتصادی و .. بر خانواده و جامعه کاست.

رضوان مدنی گفت: غربالگری ژنتیک در راستای شناسایی انواع بیماری‌های ژنتیکی که منجر به معلولیت‌های ذهنی، جسمی و اختلالات بینایی و شنوایی است، انجام می‌شود و مواردی که منجر به عسر و حرج مادر و جنین شود قبل از ماه چهارم حاملگی می‌تواند جهت ختم حاملگی به پزشکی قانونی معرفی شوند.

معاون توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با تأکید بر اینکه بیماری‌های ژنتیکی قابل درمان نیستند اما قابل پیشگیری یا کنترل هستند، ادامه داد: از آنجا که بزرگترین و مهمترین سرمایه هر کشوری داشتن فرزندانی سالم، باهوش و خلاق برای نسل آینده است، پیشگیری از معلولیت‌های ناشی از اختلالات ژنتیکی از کارهای جدی در جهت سالم سازی نسل آینده و فرزندانمان به حساب می‌آید و مشاوره پزشکی  ژنتیک ساده ترین، در دسترسترین، ارزانترین و در عین حال مؤثرترین روش پیشگیری از معلولیت‌ها و ناهنجاری‌های مادرزادی هستند و از طرف دیگر با مشاوره ژنتیک و تشخیص معلولیت مادرزادی با دلایل غیر ژنتیک، نگرانی پدر و مادر از داشتن دوباره فرزند معلول برطرف شده و به فرزندآوری آنان کمک می‌کنند.

* رشد ۳۵ درصدی بودجه آموزش و پرورش استثنایی

رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی گفت: بودجه این سازمان در لایجه بودجه ۱۴۰۰ معادل ۳۵ درصد رشد داشته است.

سید جواد حسینی افزود: ۱۷۰ میلیارد تومان بودجه برای سازمان آموزش و پرورش استثنایی درنظر گرفته شده همچنین مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان دیگر هم پیشنهاد شده است که اگر این مبلغ هم محقق شود، رشد بودجه‌ای بیشتر از ۳۰۰ درصد خواهد بود اما اگر اضافه نشود، بودجه ۳۵ درصد رشد داشته است.

وی  ادامه داد: بودجه مشخص شده برای سال ۱۴۰۰ پاسخگوی نیازهای سازمان است اما پیشنهاد مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان از این جهت است که بتوان ردیف بودجه در بحث حمایتی را تأمین کرد.

حسینی با بیان اینکه دانش آموزان استثنایی به حدود ۱۰۵ قلم که شامل ۷۲ هزار وسیله مانند ویلچر، سمعک و عینک نیازمندند، خاطرنشان کرد: بخشی از بودجه برای خرید وسایل دانش‌آموزان با نیازهای ویژه را با هزینه مردمی و بخشی دیگر را با بودجه دولتی تهیه کردیم.

وی افزود: با اضافه شدن ۲۰۰ میلیارد تومان به بودجه سازمان آموزش و پرورش استثنایی کمک بسیاری به خرید این تجهیزات می‌شود.

به گزارش ایرنا، بودجه سال آینده وزارت آموزش و پرورش بر اساس لایحه دولت به مجلس شورای اسلامی، ۱۱۲ هزار میلیارد تومان است که معادل ۱۳.۴ درصد از اعتبارات عمومی کشور را به خود اختصاص داده و نسبت به سال گذشته رشد ۷۲.۵ درصدی داشته است.

وزارت آموزش و پرورش از بزرگترین نهادهای دولتی است که جمعیت بسیاری را در خود جای داده است، از این رو بودجه آموزش و پرورش برای تحت پوشش قرار گرفتن تمام دانش‌آموزان لازم التعلیم و انجام فعالیت‌های اولویت دار سند تحول بنیادین پیش بینی می‌شود.

در سال ۱۴۰۰ بر اساس برآوردهای این وزارتخانه در حوزه آموزش دولتی، ۱۳ میلیون نفر دانش‌آموز مشغول تحصیل هستند و همچنین ۸۸۰ هزار و ۵۱۴ نیروی رسمی و پیمانی در این حوزه فعالیت‌ می‌کنند که ۸۳ درصد در حوزه معلمی و مابقی در سایر بخش‌ها حضور دارند.

از این رو هزینه تحصیل دانش‌آموزان، ساخت و تجهیز مدارس کشور، افزایش سالانه حقوق فرهنگیان، طرح رتبه بندی معلمان و غیره از جمله مصارف این نهاد است که معمولاً در سال‌های گذشته از این نظر در مضیقه بوده است اما امسال با توجه به کاهش بدهی های سالانه این وزارت خانه و افزایش ۷۲ درصدی بودجه می‌توان بهبود وضعیت بهتری را برای اهالی نظام تعلیم و تربیت در سال آینده پیش‌بینی کرد.

با توجه به گستردگی نظام تعلیم و تربیت، اعتبارات آموزش و پرورش در لایحه بودجه ذیل ستادها و سازمان‌های تابعه این وزارت‌خانه تقسیم می‌شود که در لایحه بودجه ۱۴۰۰، ۲۵ ردیف و دستگاه برای آن در نظر گرفته شده است.

پس از آنکه دولت در روز ۱۲ آذر ماه امسال لایحه بودجه ۱۴۰۰ را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد، سهم اعتبارات آموزش و پرورش در بودجه، ۱۱۲ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شد که معادل ۱۳.۴ درصد از اعتبارات عمومی کشور را به خود اختصاص داده است که این عدد در سال گذشته حدود ۱۰.۹ درصد بود.

بر اساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، وضعیت اعتبارت به این صورت است که از ۲۵ ردیف ۱۴ مورد به ستادهای آموزش و پرورش تعلق می‌گیرد و این چنین، اعتبارت سرانه مدارس ۳۰ درصد و مدارس شبانه روزی و سرویس ایاب و ذهاب ۱۹۷ درصد رشد داشته است.

همچنین فعالیت‌های تربیتی بدنی ۳۶ درصد، توسعه آموزش‌های پیش دبستانی در مناطق محروم و دوزبانه ۲۷ درصد، برون سپاری در آموزش‌های کاردانش ۴۳ درصد، فعالیت‌های پرورشی ۴۲ درصد، اداره مدارس خارج از کشور ۴۳ درصد، کیفیت بخشی به فعالیت‌های آموزش و پرورش ۳۰ درصد و اعتبارات استانی ۶۸ درصد رشد داشته است.

همچنین در این لایحه، ۹۴ درصد اعتبارت اداره کل استان‌ها و ۶ درصد مربوط به هزینه‌های ملی است. اعتبارات تملک دارایی و سرمایه ای نیز در قالب ۹ طرح عمرانی است که ۳۳ درصد رشد و در بخش درآمدها ۱۱ درصد رشد داشته است.

همچنین با توجه به اعلام مسئولان آموزش و پرورش در لایحه بودجه ۱۴۰۰ برای استفاده از برخی اقدامات اعتباری تحت عنوان ردیف متفرقه و همچنین ۱۱ ردیف مربوط به سازمان‌های وابسته به آموزش و پرورش پیش‌بینی شده که این اعتبارات نسبت به سال ۹۹ حدود ۳۳ درصد رشد داشته است.

البته ناگفته نماند که ۱۱ تبصره از مجموع ۲۱ تبصره لایحه بودجه ۱۴۰۰ به آموزش و پرورش مربوط می‌شود که علی الهیار ترکمن معاون برنامه ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش در این خصوص اعلام کرده است: گازرسانی به مدارس، تجهیزات گرمایشی مدارس، رتبه بندی معلمان و استمرار آن در سال ۱۴۰۰ از بندهای پیش بینی شده در این لایحه است.

وی افزود: با توجه به اینکه تنها شاخص مالی ما سهم دولت است، در قبال رشد ۴۷.۵ درصدی رشد ۷۲.۵ درصدی برای آموزش و پرورش رشد قابل قبولی است اما نیازمند تقویت است.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش همچنین از پیش‌بینی اعتبار ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی لایحه رتبه‌بندی و  بازنشستگی ۲۶ هزار فرهنگی در سال ۹۹ خبر داد و گفت: در لایحه ۱۴۰۰، در بند (ی) تبصره ۲ رتبه‌بندی دیده‌شده و مجوز تأمین اعتبار داده ‌شده و در اعتبارات متفرقه نیز پنج هزار و ۲۰۰ میلیارد دیده‌شده اما بودجه مورد نیاز باید در قانون رتبه‌بندی دیده شود.

همچنین بودجه هزینه‌ای وزارت آموزش و پرورش در لایحه سال ۹۸، ۴۵ هزار و ۷۴۲ میلیارد تومان بوده و رقم لایحه سال ۹۹ به ۵۴ هزار میلیارد تومان رسید که افزایشی ۲۵ درصدی را نشان می‌دهد.

..........اخبار روز

* بیش از ۱۰۶ هزار راننده در طرح محدودیت شبانه جریمه شدند

نیروی انتظامی اعلام کرد: ۲۷ و ۲۸ دی ماه، ۱۰۶ هزار و ۷۵۰ نفر از رانندگان به دلیل بی توجهی به محدودیت های اعمال شده در طرح محدودیت شبانه جریمه شدند. سه هزار و ۷۰۹ راننده در مناطق نارنجی و سه هزار و ۷۸۸ راننده در مناطق قرمز جریمه شدند.

۱۵ هزار و هشت مورد پیامک به رانندگانی که به مصوبات ستاد مبارزه با کرونا توجه نداشتند، ارسال شد.

ناجا در اقدامات مرتبط با صنوف، ضمن بازدید از ۱۱هزار و ۷۰۹ صنف، هفت هزار و ۲۳۴ مورد تذکر و ۲۱۱ مورد پلمب شد.

* برای خنثی شدن تحریم‌ها باید در همه زمینه‌ها قوی باشیم

محمد باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح:

اگر می‌خواهیم تحریم‌ها خنثی شود باید در همه زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دفاعی قوی باشیم.

 شهید حاج قاسم سلیمانی مشی دفاع را تا لحظه شهادت ادامه داد و مکتب سلیمانی را که ادامه مکتب دفاع مقدس است به یادگار گذاشت.

* نحوه استخدام معلمان حق التدریسی اعلام شد

وزارت آموزش و پرورش نحوه برگزاری دوره مهارت‌آموزی و استخدام ٢٥ هزار و ٥٠٠ معلم حق‌التدریسی، آموزشیاران نهضت سوادآموزی، مربیان پیش‌دبستانی و خرید خدمات آموزشی را اعلام کرد.

معرفی‌شدگان این مرحله می‌توانند جهت گذراندن دوره یک ساله مهارت­ آموزی اقدام کنند.

طبق این اطلاعیه افراد مشمول استخدام در این مرحله باید قبل از جذب و تبدیل وضعیت، تأییدیه گزینش را کسب کنند.

* آمدن گردشگران به ایران چه زمانی عادی می‌شود؟

رئیس جامعه تورگردانان ایران پیش‌بینی می‌کند رفت و آمد گردشگران خارجی به ایران از سال ۲۰۲۲ عادی شود.

ابراهیم پورفرج این پیش‌بینی را براساس مکاتبات و رایزنی‌هایی که در این مدت با آژانس‌ها و گردشگران خارجی داشته است، مطرح کرد و به ایسنا گفت که اگرچه درخواست‌هایی برای سفر به ایران در سال ۲۰۲۱ وجود دارد، اما ترجیح بیشتر آژانس‌ها و گردشگران خارجی برای سفر به ایران از سال آینده میلادی است./ ایسنا

* مرگ سالانه ٣٠ هزار نفر در کشور بر اثر آلودگی هوا

مدیر کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران:

 تلفات کرونا طی یک سال گذشته ۱.۴ میلیون نفر بوده است، این در حالیست که آلودگی هوا سالانه ۴۵۰۰ نفر از شهروندان تهرانی و بیش از ۳۰ هزار نفر را در کشور به کام مرگ می‌کشد.

 ‌عوارض بهداشتی و مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا کمتر از خسارات جانی ناشی از کرونا نیست./ ایسنا

........بهداشت و سلامت

* سیاست غربالگری بیماری‌های ژنتیک تغییر نمی‌کند

رئیس مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: وزارت بهداشت خود را در مقابل سلامت نسل آینده مسئول می‌داند، از این رو غربالگری با همکاری پزشکان متخصص و همکاری داوطلبانه والدین برای پیشگیری از تولد کودکان معلول سیاست وزارتخانه است و ادامه می‌یابد.

کیانوش جهانپور افزود: غربالگری بیماری های ژنتیک مبتنی بر شواهد و مدارک دقیق علمی چه در مواردی که قبل از بارداری قابل پیش بینی است و چه مواردی که در حین بارداری قابل تشخیص است. پیش بینی تولد نوزادان دارای بیماری های ژنتیک مثل سندروم داون و بیماری های دیگر با استفاده از فناوری های روز یکی از دستاوردهای مهم علم بشری است و نباید خود را از دستاوردهای علم روز محروم کنیم.

وی ادامه داد: وزارت بهداشت خود را در مقابل سلامت نسل آینده و کودکان مسئول می داند بنابراین غربالگری بیماری های ژنتیک با همکاری پزشکان متخصص و همکاری داوطلبانه والدین برای پیشگیری از تولد کودکان معلول و دارای نقص های غیر قابل درمان از سالها پیش در کشور انجام می شود. و  همچنان هم سیاست وزارت بهداشت توسعه این غربالگری در چارچوب قانون و دستاوردهای دانش نوین بشری است.

رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت تأکید کرد: غربالگری برای تشخیص زودهنگام همه بیماری های ژنتیک قبل از دمیدن روح در جنین فعلاً میسر نیست اما آنهایی که میسر است، هدیه ای است از دانش و فناوری روز بشر و وزارت بهداشت نیز برای ارتقای سطح سلامت عمومی، استفاده این فناوری ها را در قالب دستورالعمل هایی مدون کرده و البته این دستورالعمل ها به صورت مداوم بر اساس فناوری های بشر به روز می شود و ارتقا پیدا می کند.

جهانپور گفت: تشخیص این بیماری ها با استفاده از سونوگرافی و تست های ژنتیک و مشاوره های ژنتیک با والدین انجام می شود. ممکن است در روند مشاورهای ژنتیک شک به خطر بروز نقص ها و بیماری های ژنتیک را در پزشک ایجاد کند و با تست های ژنتیک امکان تشخیص دقیق آنها وجود داشته باشد در این صورت اگر این تشخیص و اقدام در ابتدای بارداری و قبل از دمیده شدن روح در جنین باشد می تواند به والدین برای تصمیم گیری برای ختم بارداری کمک کند.

وی افزود: استفاده از این امکان مبتنی بر علم و دانش بشری سیاست وزارت بهداشت است که بر مبنای اصول قانونی و اخلاق پزشکی انجام می شود و تضادی با احکام و قواعد فقهی ندارد. البته همزمان سیاست افزایش جمعیت و فرزندآوری و مقابله با پدیده سقط های غیر قانونی و سقط های غیر درمانی نیز سیاست وزارت بهداشت است و این دو سیاست با هم تضادی ندارند.

جهانپور افزود: هر دو سیاست غربالگری بیماری های ژنتیک و افزایش فرزندآوری در وزارت بهداشت دنبال می شود. هیچ ضدیتی بین این دو سیاست نیست. حتی در مواردی که مبتنی بر شواهد علمی امکان پیشگیری از تولد نوزدان معلول و دارای نقص ژنتیک هست می توان منابعی از اعتبارات نظام سلامت و بیمه ای را به این سمت سوق داد تا به خانواده ها به خصوص آنها که نیازمند حمایت مالی برای انجام این آزمایش ها هستند کمک شود.

وی گفت: با این امکان و دستاورد علم پزشکی نسل آینده می تواند با بروز موارد کمتری از اختلالات شدید ژنتیکی و کروموزومی و معلولیت های بدو تولد همراه باشد.

رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت افزود: بخشی از این خدمات و مشاوره ها در بخش دولتی به صورت رایگان انجام می شود و بخشی هم فعلاً هزینه دارد اما معتقدیم آنچه وزارت بهداشت در دستورالعمل های خودش قرار می دهد می تواند مبنای حمایت و پوشش بیمه ای هم قرار گیرد. هیچ کشوری غربالگری وسیع همه تست های ژنتیک را انجام نمی دهد اما مواردی که در دستورالعمل های وزارت بهداشت می آید به یقین در ارتقای سلامت جامعه مؤثر است و برخی مخالفت ها در این زمینه واقعاً قابل درک نیست.

جهانپور درباره آمار موارد غربالگری و سقط درمانی در کشور گفت: آمار دقیق موارد غربالگری های ژنتیک و موارد منجر به سقط جنین را اکنون به خاطر ندارم اما در مجموع این اقدام وزارت بهداشت در سالهای اخیر تعداد نوزادان متولد شده با بیماری های ژنتیک را به میزان قابل توجهی کاهش داده و این دستاورد بزرگی برای نظام بهداشت و درمان کشور است.

وی تأکید کرد: امیدوارم برخی مخالفت ها به کاهش بودجه خدمات غربالگری ژنتیک در بودجه سال آینده منجر نشود زیرا این اقدام به ارتقای شاخص های نظام سلامت ایران کمک می کند و باید از آن حمایت شود نه اینکه حمایت های آن حذف شود. حذف این حمایت به معنای محرومیت از این خدمات برای افرادی است که توانایی مالی کمتری دارند و این برای نظام بهداشت و درمان جمهوری اسلامی پسندیده نیست.

حذف خدمات پیشگیری از بارداری در روستاها و بین عشایر از زمان ابلاغ سیاست های جمعیتی

جهانپور همچنین درباره حذف خدمات پیشگیری از بارداری در روستاها و در بین عشایر نیز گفت: برخی خدمات پیشگیری از بارداری در گذشته در روستاها و مناطق محروم به صورت رایگان انجام می شد که بعد از ابلاغ سیاست های کلان جمعیتی در سالهای گذشته حذف شده زیرا ارائه رایگان این خدمات و لوازم پیشگیری ازبارداری به معنای تشویق به پیشگیری از فرزندآوری است در حالی که سیاست کلان کشور تشویق به فرزندآوری است نه عکس آن بنابراین حمایت مالی در این زمینه به طور عام پذیرفتنی نیست.

وی ادامه داد: سیاست های کلان جمعیتی در یک دهه اخیر ابلاغ شده و از همان زمان ابلاغ این سیاست ها نیز ارائه رایگان وسایل و خدمات پیشگیری از بارداری به صورت عام در شبکه بهداشتی و درمانی کشور حذف شده و مسأله جدیدی نیست البته در موارد خاص که جنبه درمانی برای پیشگیری از خطر جانی برای مادر یا نوزاد هست به صورت موارد خاص انجام می شود اما به طور عام سالهاست که این خدمات رایگان در شبکه بهداشتی ایران حذف و کنار گذاشته شده است.

جهانپور  گفت: البته این طور نیست که وسایل پیشگیری از بارداری در کشور وجود نداشته باشد اما اینکه وزارت بهداشت به صورت رایگان این خدمات رابه صورت عام صرفاً برای پیشگیری از بارداری در شبکه بهداشتی در اختیار مردم قرار دهد در تضاد با سیاست های کلان جمعیتی است و سالها پیش حذف شده است.

کبری خزعلی رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان اخیرا در توئیتی مدعی شد که مجلس شورای اسلامی غربالگری اجباری زایمان را لغو کرده است که البته پس از آن وزارت بهداشت اعلام کرد ارائه این خدمات اجباری نیست و داوطلبانه و اختیاری است و رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز تصویب جنین مصوبه ای را در مجلس تکذیب کرد.

ناهید خداکرمی عضو شورای عالی نظام پزشکی نیز در این مورد گفت: مادران بسیاری با به دنیا آوردن نوزاد معلول طرح شکایت کرده و می گویند چرا اجبار نکردید غربالگری کنیم و خیلی از پزشکان در مراجع قضایی به همین علت محکوم شده اند.

* نخستین واکسن نوترکیب ایرانی کرونا مجوز کارآزمایی بالینی گرفت: دبیر کمیته کشوری اخلاق در پژوهش های علوم پزشکی وزارت بهداشت گفت: کارآزمایی بالینی فاز یک واکسن نوترکیب کرونا متعلق به مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در کمیته کشوری اخلاق در پژوهش علوم پزشکی تأیید شد.

به نقل از ایرنا، دکتر احسان شمسی گوشکی افزود: پس از صدور اولین مجوز تست بالینی واکسن کرونا متعلق به شرکت گروه دارویی برکت و شرکت شفا دارو، مجوز انجام کارآزمایی بالینی فاز یک برای آزمایش واکسن کرونا تولیدی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در کمیته اخلاق هم صادر شده است.

وی بیان داشت: این واکسن نوترکیب از یک پروتئین نوترکیب است که تکنولوژی آن با واکسن‌ کرونای ایرانی قبلی (ویروس کشته شده) متفاوت است.

.........آهنگ و درنگ

* توهم دانایی پای برنامه‌های شبانگاهی تلویزیون: حتماً بار‌ها در برنامه‌های گوناگون تلویزیون و رادیو بی‌شمار با این گزاره مواجه شده‌اید که ایرانیان کم کتاب می‌خوانند و نرخ سرانه مطالعه در ایران روزی N ثانیه است و در بلاد پیشرفته حتی در مترو و اتوبوس هم هیچ کس موبایل به دست مشغول حباب ترکاندن نیست و همه یک کیندل دستشان گرفته‌اند و دارند رساله‌های فلسفی کانت و هگل را ورق می‌زنند. مبتنی بر همین گزاره‌ها هم یک عده پیدا شده‌اند که وظیفه‌شان را کتاب‌خوان کردن جامعه به قول خودشان سطحی ایرانی می‌دانند و طرح‌ها می‌نویسند و بودجه‌ها می‌گیرند تا با ساخت برنامه‌های پر طرفدار، به تصور خودشان، وقت فراغت مخاطبانشان را با مطالب و محتوایی مفید پر کنند. «کتاب‌باز»، برنامه‌ای از همین دست است که سعی می‌کند با دعوت از مهمانان متخصص، مثلاً کمکی به اعتلای آگاهی و دانش مخاطب بکند و او را به مطالعه تشویق کند. البته از حق اگر نگذریم کم نیستند شماره برنامه‌هایی که حضور کارشناسان و مهمانان آگاه و کاربلد باعث ارتقای سطح کیفی کتاب‌باز شده. از آن جمله می‌شود به برنامه‌هایی که رشید کاکاوند یا مجتبی شکوری در آنها حضور داشته‌اند اشاره کرد. احسان عبدی‌پور را هم البته قطعاً نمی‌توان از قلم انداخت. اما ارتباط این حرف‌ها به موضوع ستون حاضر چیست؟ ربطش در یکی از قسمت‌های کتاب‌باز است که صحت، مجری و گرداننده اصلی این برنامه، یک موزیسین شناخته شده و مدرس دانشگاه را به عنوان مهمان دعوت کرده بود تا با او در باره دنیای کتاب و موسیقی گپ بزند. اگر کتاب‌باز را دنبال می‌کنید حتماً به خاطر دارید که پیش از این حضور، کتاب‌باز یک مهمان دیگر هم داشت که در فقره موسیقی افاضات شاذی را مطرح کرده بود. اشاره نگارنده به حضور مهران مدیری در کتاب‌باز است که اگر صحبت‌هایش در باره موسیقی را در این برنامه نشنیده‌اید می‌توانید با یک جستجوی ساده آن را پیدا کنید. اهالی موسیقی از صحبت‌های مدیری متعجب شدند و بعضی‌شان حتی بر‌آشفتند اما به هر حال این صحبت‌ها از جانب یک غیر موزیسین مطرح می‌شد و همین هم باعث می‌شد کسی زیاد جدی نگیردشان اما این بار صحت، یک موزیسین شناخته شده با کوله‌باری از اسم و رسم را رخ به رخ دوربینش نشانده بود.

«پیروز ارجمند»، دکترای موزیکولوژی دارد. تعداد آثاری که در تولیدشان نقش داشته و صندلی‌های اجرایی که بر آنها جلوس کرده هم آنقدر زیاد است که مرورش از حوصله این متن خارج است. نکته جالب اما اینجا است که یک چیز دیگر هم از حوصله این متن و امکانات این ستون خارج است و آن هم تعداد اطلاعات نا‌درست و تفسیر‌ها و تعبیر‌های غلطی است که از سوی آن جناب دکتر در کتاب‌باز به خورد مخاطب داده می‌شود. برای اینکه هدف نگارنده از نوشتن این سطور محقق شود، تنها به یکی دو نمونه گل‌درشت از این اشتباهات اشاره‌ای می‌شود و الباقی به ذهن کنجکاو و حقیقت‌جوی مخاطب علاقمند وا گذاشته می‌شود.

دکتر ارجمند بحث را از باخ آغاز می‌کند و در همین ایستگاه نخست، دم خروس نا‌آگاهی میهمان برنامه بیرون می‌زند. آنجا که او از نکتورن‌ها و رکوئیم‌های باخ اسم می‌برد. غافل از این که این دو فرم موسیقی اساساً سال‌ها و حتی قرن‌ها بعد از باخ ابداع شده‌اند. شاید فکر کنید این‌ها اشتباهاتی لفظی بوده‌اند و سهواً رخ داده‌اند اما چطور می‌توان چیزی را که به دفعات تکرار می‌شود اشتباه سهوی به شمار آورد؟ ارجمند در جای دیگری گیتار را از ریشه بربط ایرانی و عود‌الشبوط معرفی می‌کند. گزاره‌ای عوامانه که دانشجویان تازه‌کار موسیقی هم دلایل رد آن را از حفظ شده‌اند اما این موزیکولوگ، با حرارت تمام جلوی میلیون‌ها بیننده از این همخانوادگی سخن‌ها به میان می‌کشد. یا در جای دیگری «فلوت سحر‌آمیز» موتسارت را ایرانی‌ترین اثر کلاسیک می‌نامد و این در حالی است که هر آشنا به موزیک کلاسیک خوب می‌داند که این قطعه از آلمانی‌ترین قطعات تاریخ موسیقی است. الغرض، هدف نگارنده از این نوشته، نه بر‌شمردن و نقد خطا‌های مهمان کتاب‌باز، که توجه دادن به این نکته است که صرف حضور یک کارشناس با دو جین مدرک و اسم و رسم در یک برنامه تلویزیونی نمی‌تواند دلیل بر صحت اطلاعاتی باشد که در آن برنامه ارائه می‌شود. برنامه‌های مختلف تلویزیونی نشان داده‌اند که هدف غایی و نهایی‌شان صرفاً میخکوب کردن مخاطب پای تلویزیون است و در بسیاری مواقع اصلاً مسؤولیتی در خصوص محتوای ارائه شده از سوی مهمانان بر عهده خود نمی‌بینند. در چنین موقعیت‌هایی به اصطلاح خارجی‌ها «Fact Check» یا حقیقت‌سنجی اطلاعات می‌تواند مخاطب را از گمراهی برهاند. خوشبختانه این روز‌ها دسترسی به اینترنت آسان شده و منابع معتبر هم تعدادشان آن قدر زیاد است که مخاطبان برای حقیقت سنجی محتوای دریافتی از برنامه‌هایی از این دست با مانع خاصی مواجه نخواهند بود. پایان سخن اینکه برنامه‌های ژانر سرگرمی را نمی‌توان به عنوان منابع مستند مطالعاتی در هیچ حوزه و رشته‌ای به شمار آورد و کشف زوایای پنهان عرصه‌های گوناگون دانش بشر امری است که فقط با مطالعه و کنکاش و به اصطلاح عرق‌ریزی علمی به دست می‌آید و اتکای صرف به چند برنامه سرگرم کننده تلویزیونی فقط می‌تواند به توهم دانایی دامن بزند.

امید هاشمی

.........ورزشی

* اعلام محرومیت اسلامی از سوی رسانه ها غیر اخلاقی بود

اعلام خبر محرومیت ۴ ساله «حمید اسلامی» دونده مطرح و باتجربه نابینایان ایران از سوی کمیته بین المللی پارالمپیک به دلیل مثبت شدن تست دوپینگ، شوک بزرگی را بر ورزش استان همدان و کشورمان تحمیل کرده است.

اسلامی دونده نابینای همدانی و تنها شانس مدال این استان در بازی‌های المپیک و پارالمپیک توکیو از سوی کمیته بین المللی پارالمپیک به دلیل دوپینگ از حضور در میادین ورزشی محروم شد تا کاخ آرزوهای این دونده برای رسیدن به طلای مهمترین رویداد جهانی ویران شود.

وی در حالی با محرومیت ۴ ساله مواجه شد که هرگز تصور این را نداشت که تست او مثبت اعلام شود.

براساس رأی کمیته بین المللی پارالمپیک، حمید اسلامی به مدت ۴ سال از تاریخ ۱۴ اکتبر ۲۰۱۹ یعنی ۲۲ مهرماه سال قبل تا ۱۴ اکتبر ۲۰۲۳ یعنی ۲۲ مهرماه ۱۴۰۲ حق حضور در رویدادهای ورزشی را نخواهد داشت.

این دونده نابینا در شرایطی نسبت به صدور حکم محرومیت خود ابراز بی‌اطلاعی می‌کند که کمیته بین المللی پارالمپیک آن را به طور رسمی منتشر کرده است.

بی اطلاعی از محرومیت

 دونده نابینای همدانی از محرومیت اعلام شده اظهار بی‌اطلاعی کرده و می‌گوید: از طریق رسانه‌ها متوجه این موضوع شدم.

وی افزود: هرگز این حکم را نمی‌پذیرم چرا که دلیل حضور نداشتنم در میادین ورزشی به دلیل مصدومیت است. سال‌ها در میادین مختلف بین المللی برای کشورم افتخارآفرین بوده‌ام و دچار چنین وضعیتی نشده‌ام.

اسلامی با اشاره به اینکه اعتراض خود را به طور رسمی اعلام کرده و منتظر نتیجه است، گفت: برای حضور قدرتمند در پارالمپیک توکیو آماده می‌شوم و امیدوارم مسوولان نیز پیگیری لازم را انجام دهند.

اعتراض به حکم

 رئیس هیأت ورزش نابینایان و کم بینایان استان همدان گفت: متعجب هستیم چطور  این حکم در زمانی که ما اعتراض کرده‌ایم، رسانه‌ای شده است.

«سمیه سهیلی» افزود: به حکم صادر شده اعتراض کرده‌ایم و هنوز پاسخی دریافت نشده اما جالب این است که محرومیت اسلامی رسانه‌ای می‌شود و این اقدام به دور از اخلاق است.

وی اضافه کرد: شاید توطئه‌ای در کار باشد تا این دونده نابینا که با کوله باری از افتخار و مدال آوری جزو شانس‌های اصلی کسب مدال در پارالمپیک توکیو است، محروم شود.

سهیلی بیان کرد: اسلامی ۱۵ سال در میادین مهم بین المللی به نشان‌های رنگارنگ دست یافته و همواره تست دوپینگ داده و نسبت به این وضعیت بسیار باتجربه است.

وی اظهار داشت: منتظر پاسخ به اعتراض ارسال شده مبنی بر حکم صادره هستیم و پیگیری مجدانه خواهیم داشت.

ماجرای تست دوپینگ

 رئیس هیأت ورزش نابینایان همدان با تشریح ماجرای گرفتن تست دوپینگ از حمید اسلامی دونده نابینای این استان، گفت: اسلامی ۶ ماه قبل از اینکه تست بدهد، راهی بازی‌های آسیایی جاکارتا شد و زمان تست در هیچ مسابقه‌ای حضور نداشت.

سهیلی بیان کرد: این دونده برای آماده‌سازی هرچه بهتر به ارتفاعات کوهرنگ چهارمحال و بختیاری رفت و در آنجا اگر هم دارویی استفاده کرده، به دور از جریان مسابقات بوده و ماندگاری نداشته است.

وی افزود: زمانی از اسلامی تست گرفته شده که در جریان مسابقه نبوده و تمرین او انفرادی بوده است.

سهیلی خاطرنشان کرد: گویا شرایط تمرینی اسلامی با استفاده از مکمل باعث تغییر در سیستم بدنی شده اما در شرایطی بوده که او به صورت شخصی تمرین داشته است.

وی گفت: اگر قرار بر این بود که او در تست دوپینگ شرکت کند، هرگز چیزی استفاده نمی‌کرد تا حداقل مثبت نشود و یا اینکه با دلیل و بهانه در تست شرکت نمی‌کرد.

غافلگیر شدیم

 رئیس هیأت ورزش نابینایان همدان در ادامه گفت: اعلام محرومیت اسلامی برای ورزش استان شوک بزرگی است و غافلگیر شدیم.

سهیلی افزود: اقدام رسانه‌ای در اعلام محرومیت این دونده نیز غیراخلاقی بود و حداقل فرصت می‌دادند تا جواب اعتراض ما نیز داده شود.

وی بیان کرد: به هیچ فردی اتهام نمی‌زنیم اما چه بسا دست‌های پشت پرده در این محرومیت و مثبت شدن تست دوپینگ اسلامی دخالت داشته باشند.

سهیلی اظهار داشت: اسلامی شانس اصلی کسب مدال در توکیو است و نباید این چنین قربانی دوپینگ و محرومیتی شود که در جریان هیچ مسابقه‌ای نبوده است.

.............حوادث

* اخاذی از شوهر صیغه‌ای با استخدام دو نفراز اراذل و اوباش

ایران نوشت: اواخر آبان مرد میانسالی به دادسرا رفت و از ربوده شدن خودش و سرقت اموالش خبر داد.

 این مرد ۶۰ ساله گفت: من مهندس بازنشسته هستم، همسرم سال‌هاست که به بیماری سرطان مبتلا شده و من هم به خاطر بیماری وی و مشکلاتی که داشتم با زن جوانی به‌نام شهلا در سایت ازدواج موقت آشنا شدم. او از همسرش جدا شده بود و با دخترش زندگی می‌کرد. شهلا را به عقد موقت خودم درآوردم و قرار شد هر وقت همسرم خوب شد از او جدا شوم. با گذشت چهار سال وقتی حال همسرم خوب شد دیگر عقد موقتم را تمدید نکردم و همه حق و حقوق شهلا را هم دادم اما او اصرار به ادامه زندگی با من داشت. تا اینکه چند روز قبل شهلا با من تماس گرفت و خواست برای او دارو تهیه کنم. من هم داروهایش را گرفتم اما وقتی وارد خانه‌اش شدم ناگهان دو مرد جوان وارد خانه شدند.

مرد میانسال ادامه داد: شهلا آنها را خواهرزاده‌هایش معرفی کرد. مردان جوان با تهدید چاقو سه فقره چک ۱۰۰ میلیون تومانی، یک چک ۲۰ میلیونی و سفته ۱۵۰ میلیون تومانی از من گرفتند و ۶۰ میلیون تومان موجودی حسابم را هم به‌صورت کارت به کارت خالی کردند.

با شکایت مرد میانسال تحقیقات برای دستگیری شهلا و دو مرد جوان به دستور بازپرس شعبه سوم دادسرای ویژه سرقت آغاز شد. تا اینکه دو هفته بعد وقتی شهلا مخفیانه به خانه‌اش برگشت او را دستگیر کردند.

متهم در بازجویی‌ها درباره همدستانش گفت: آنها  خواهرزاده هایم نیستند، بلکه دو برادر هستند که در فضای مجازی با آنها آشنا شدم. شوهرم مهریه ام را نمی‌داد و مرا کتک می‌زد به همین خاطر تصمیم به انتقام گرفتم.

با اعترافات شهلا دو برادر نیز دستگیر شدند آنها که هر دو سابقه کیفری دارند به همدستی با شهلا اعتراف کردند.

به دستور بازپرس قدیر احمدزاده، متهمان در اختیار کارآگاهان پایگاه هشتم قرار گرفته و تحقیقات در این پرونده  ادامه دارد.

 

 

 

 

 

  twitter linkedin google-buzz facebook digg afsaran
کلید واژه
 
نظرات بینندگان
دانیال امیری 1399/10/30 - 21:44
rateup0
ratedown0
پاسخ
comment سلام و خسته نباشید . بابت اطلاع اخبار شطرنج معلولان جهان بسیار سپاسگزاریم.
نظر شما
لطفا جهت تسهیل ارتباط خود با ایران سپید، در هنگام ارسال پیام این نکات را در نظر داشته باشید:
1.ارسال پیام های توهین آمیز به هر شکل و با هر ادبیاتی با اخلاق و منش اسلامی ،ایرانی ما در تناقض است لذا از ارسال اینگونه پیام ها جدا خودداری فرمایید.
2.از تایپ جملات فارسی با حروف انگلیسی خودداری کنید.
3.از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری کنید.
4. ثبت نظرات در سايت ايران سپيد براي هر نظر حداکثر 400 واژه است.
نام:
ایمیل:
نظر: *