شناسه خبر: 22587 منتشر شده در مورخ: 1399/10/6 ساعت: 11:51 گروه: اجتماعی  
دسترس پذیر کردن اپ های دولتی و پرکاربرد برای معلولان آغاز شد
با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات :

دسترس پذیر کردن اپ های دولتی و پرکاربرد برای معلولان آغاز شد

وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بعد از دسترس پذیر کردن وبگاه های دولتی برای معلولان، امکان دسترسی آنان به اپلیکیشن های دولتی و پرکاربرد را نیز آغاز کرد.

به گزارش ایران سپید به نقل از روزنامه ایران، در راستای دسترس پذیر کردن سایت ها و اپلیکیشن ها به سراغ مشکات اسدی، مشاور امور بانوان و توانمندسازی اجتماعی سازمان فناوری اطلاعات و امیرحسین سلیمانی مشاور نابینای وزیر ارتباطات رفتیم تا جویا شویم  در این زمینه چه اقدام هایی صورت گرفته است.

استانداردسازی و مشاوره

«مشکات اسدی»، مشاور امور بانوان و توانمندسازی اجتماعی اعتقاد دارد طبق ماده ۱۹، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف است استانداردهای دسترس پذیری به وبگاه های مجازی را برای فناوری های کمکی نابینایان و کم بینایان تدوین و بر رعایت آن از سوی دستگاه های اجرایی نظارت کند.

اسدی گفت: طبق این قانون، وزارت ارتباطات از مدت ها قبل استانداردهای دسترس پذیری معلولان به وبگاه های دولتی را طراحی و در اختیار سازمان استانداردسازی قرار داد تا آن را به تمام دستگاه های اجرایی ابلاغ کند از این رو تقریبا وب سایت های دولتی برای معلولان دسترس پذیر شده است.

وی با بیان اینکه طبق استانداردها دسترس پذیر کردن سامانه ها و اپلیکیشن ها بخصوص حوزه دولت الکترونیک برای معلولان نیز در دستور کار وزارت ارتباطات قرار دارد، افزود: در این راستا نیز استانداردها برای دسترس پذیر کردن سامانه ها و اپلیکیشن ها تهیه شده و به سازمان ها مشاوره می دهیم.

اسدی در ادامه گفت: البته بیشتر نابینایان و کم بینایان، برای استفاده از اپلیکیشن ها مشکل دارند از این رو ما در حال شناسایی اپلیکیشن های پرکاربرد مالی و خدماتی مانند بانک ها، تاکسی های آنلاین و... هستیم و دسترس پذیری آنها را آنالیز می کنیم و بعد از ارتباط گیری، به آنها برای دسترس پذیرکردن مشاوره می دهیم.

دسترس پذیری با تغییرات حداقلی

«امیر سلیمانی»، مشاور وزیر ارتباطات نیز معتقد است که بحث دسترس پذیری در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات پیش از این آغاز و حتی استانداردهای آن نیز تهیه شده است ولی هم اکنون دسترس پذیر کردن اپلیکیشن ها بخصوص بخش خدمات دولتی و اپلیکیشن های پرکاربرد را از مهرماه به صورت جدی شروع کرده و کلید زده ایم. سلیمانی با بیان اینکه معلولان بخصوص نابینایان نیز نیاز دارند تا این روزها با شیوع بیماری کرونا برای انجام کارهای خود کمتر از خانه خارج شوند، گفت: به هر حال معلولان برای انجام کارهای بانکی، دریافت خدمات از دولت، در زمینه مطالعاتی و... از خانه خارج می شوند در صورتی که اگر خدمات الکترونیک و اپلیکیشن ها برای آنها دسترس پذیر شوند، می توانند در خانه بمانند از این رو بسیاری از خدماتی که به صورت آنلاین به مردم ارائه می شود باید کاری کرد که افراد معلول هم بتوانند از آنها استفاده کنند.وی افزود: برخی اپلیکیشن ها برای کاربران معلول بخصوص نابینا مانند اپلیکیشن های کتاب، تاکسی های اینترنتی، سایت های آموزشی، بانک ها و... قابل استفاده است و باید با تغییرات حداقلی بتوان اپلیکیشن ها را برای برابرسازی فرصت ها قابل دسترس کرد. هم اکنون تپسی، پست بانک و بانک پارسیان اپلیکیشن خود را دسترس پذیر کرده اند و قرار است اپلیکیشن شاد، بانک کشاورزی، طاقچه و اسنپ نیز اپلیکیشن های خود را دسترس پذیر کنند.

مشاور وزیرارتباطات با بیان اینکه مدیران اپلیکیشن ها می توانند برای استانداردسازی از شیوه نامه ای که در سازمان فناوری اطلاعات است، استفاده کنند، گفت: بسیاری از مدیران از امکان دسترس پذیر شدن اپلیکیشن هایشان برای معلولان مطلع نیستند و تصور می کنند دسترس پذیر کردن اپلیکیشن ها برای معلولان هزینه بر است یا اینکه باید اپلیکیشن مجزایی برای آنها طراحی و برنامه نویسی کنند قطعا ساخت و طراحی یک اپلیکیشن مجزا برای معلولان آن هم با تعداد اندکی کاربر، مقرون به صرفه نیست  و در حالی که  تنها باید برنامه هایی مانند فناوری کپچای صوتی که پیش از این در دنیا برای این قشر طراحی و ساخته شده را با کمترین هزینه به اپلیکیشن خود اضافه کنند تا همزمان افرادی عادی و معلول مانند نابینایان و کم بینایان را با هم پشتیبانی کند از این رو این انجام کار اصلا سخت و پیچیده نیست. سلیمانی اعتقاد دارد بخش خصوصی نیز می تواند در راستای مسئولیت اجتماعی، اپلیکیشن خود را برای این قشر دسترس پذیر کند اقدامی که سال هاست در دنیا آغاز شده است.

وی گفت: هدف ما این است که ببینیم کدام حوزه بیشتر نیاز به دسترس پذیری دارد از این رو از معلولان بازخوردها را می گیریم و با صاحبان آنها مذاکره و رایزنی می کنیم و در صورت قبول کردن برای دسترس پذیری اپلیکیشن، در تست های آنها نیز شرکت می کنیم تا مشکلات احتمالی آن رفع و برای معلولان قابل استفاده شود. فقط نکته مهم این است که در به روزرسانی ها هم باید دسترس پذیری دوباره لحاظ شود.

دسترس پذیری در راستای مسئولیت اجتماعی

برخی از اپلیکیشن های پرکاربرد برای معلولان دسترس پذیر شده است. پیام رسان «گپ» یکی از این اپلیکیشن ها است. «مهدی انجیدنی»، مدیرعامل پیام رسان داخلی گپ گفت: ما در نسخه عمومی پیام رسان گپ که اکثر کاربران از آن استفاده می کنند، دسترس پذیری را برای نابینایان و ناشنوایان انجام ندادیم ولی با همکاری و مشاوره مجموعه های مردم نهاد معلولان نسخه های اختصاصی را برای این قشر فراهم کرده و در اختیار دوستان قرار دادیم.

انجیدنی با بیان اینکه قرار است ما این نسخه های اختصاصی را طبق خواسته های این قشر تکمیل تر کرده و بعد به صورت عمومی منتشر کنیم، افزود: به طور قطع باید به نیازهای معلولان در استفاده از فناوری های روز توجه شود و آنها را متناسب با توانمندی های آنان مهیا کرده و در اختیار آنها قرار دهیم.وی در ادامه گفت: اپلیکیشن ها را می توان تنها با اضافه کردن برخی از ویژگی ها و برنامه هایی که وجود دارد برای معلولان کاربردی کرد. در همین راستا مجموعه ما نیز تلاش کرد تا با ارتباط گرفتن با مجموعه های تخصصی حوزه ناشنوایان، نابینایان و کم بینایان و دریافت مشاوره از آنها، پیام رسان گپ را برای این قشر فراهم کنیم و این کار را در جهت مسئولیت اجتماعی خود انجام می دهیم. تپسی یکی دیگر از اپلیکیشن هاست که برای معلولان دسترس پذیر شده است. «مهرشید فدایی»، مدیر محصول تپسی نیز معتقد است که تاکسی اینترنتی تپسی همیشه از نظرات کاربران برای توسعه و بهبود محصول استفاده می کند به همین دلیل پیش از اقدام سازمان فناوری اطلاعات ایده دسترس پذیر کردن برنامه تاکسی اینترنتی برای معلولان را با توئیت دو کاربر یکی نابینا (امید هاشمی خبرنگار روزنامه ایران سپید ویژه نابینایان) و دیگری وحید رجبلو معلول جسمی و حرکتی (موسس استارتاپ توانیتو) اجرایی کرده است.

وی افزود: در سال جاری هم امکان جدیدی را برای رانندگان ناشنوا اضافه کردیم به طوری که ناشنوا بودن مسافر به راننده اطلاع داده می شود و آنها می توانند از طریق چت و پیامک با هم ارتباط برقرار کنند. فدایی اعتقاد دارد زمانی که امکانات ویژه افراد دارای ویلچر، ناشنوایان و نابینایان را به اپلیکیشن تپسی اضافه کردیم، نه تنها از سمت خود این افراد با استقبال مواجه شدیم، بلکه موجی از واکنش مثبت در شبکه های اجتماعی، رسانه ها و نهادهای فعال در این حوزه شکل گرفت. استقبال و موج ایجاد شده به حدی بود که در ادامه آن، تعدادی دیگر از اپلیکیشن های فعال و پرکاربرد نیز به سمت دسترس پذیر کردن خدمات خود بخصوص در حوزه افراد نابینا حرکت کردند. وی درباره اینکه آیا دسترس پذیر کردن اپلیکیشن سخت و هزینه بر است، گفت: انجام این کار سخت نیست و مانند هر اقدام دیگری که در راستای بهبود اپلیکیشن و خدمات انجام می شود، نیازمند صرف زمان و منابع است. تنها بخش سخت کار، تست کردن آن برای حصول اطمینان از کارکرد صحیح است که می توان از خود افراد معلول کمک گرفت. فدایی افزود: ما در حال حاضر، موضوع دسترس پذیر کردن اپلیکیشن برای افراد دارای معلولیت بویژه نابینایان را جزو فرآیندهای توسعه محصول قرار داده ایم؛ بدین ترتیب که از این پس، هر محصول یا خدمت جدیدی که به اپلیکیشن اضافه می شود، ویژگی های لازم برای دسترس پذیری را خواهد داشت.روابط عمومی تاکسی اینترنتی اسنپ نیز در این باره به «ایران» گفت: اسنپ همواره در راستای مسئولیت اجتماعی خود سعی کرده از گروه های حساس جامعه حمایت کند.

این شرکت اعتقاد دارد در حال حاضر کاربران ناشنوای اسنپ می توانند از امکان چت داخل اپلیکیشن برای ارتباط استفاده کنند. این امکان از لحظه پذیرش درخواست سفر از سوی راننده تا انتهای سفر در دسترس است. کاربران می توانند با ارسال پیام «من ناشنوا هستم»، به کاربر دیگر اطلاع دهند که به جای تماس تلفنی از چت برای ارتباط استفاده خواهند کرد.

  twitter linkedin google-buzz facebook digg afsaran
کلید واژه
 
نظرات بینندگان
نظر شما
لطفا جهت تسهیل ارتباط خود با ایران سپید، در هنگام ارسال پیام این نکات را در نظر داشته باشید:
1.ارسال پیام های توهین آمیز به هر شکل و با هر ادبیاتی با اخلاق و منش اسلامی ،ایرانی ما در تناقض است لذا از ارسال اینگونه پیام ها جدا خودداری فرمایید.
2.از تایپ جملات فارسی با حروف انگلیسی خودداری کنید.
3.از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری کنید.
4. ثبت نظرات در سايت ايران سپيد براي هر نظر حداکثر 400 واژه است.
نام:
ایمیل:
نظر: *