شناسه خبر: 22256 منتشر شده در مورخ: 1399/8/26 ساعت: 14:59 گروه: اجتماعی  
اما و اگرهای پرداخت شهریه دانشجویان دارای معلولیت

اما و اگرهای پرداخت شهریه دانشجویان دارای معلولیت

رئیس مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و تحول اداری سازمان بهزیستی کشو با اشاره به شیوه جدید پرداخت شهریه به دانشجویان می گوید:با راه اندازی سامانه جامع اطلاعات دانشجویان پرداختی ها حداکثر تا سه هفته کاری به خود دانشجو صورت خواهد گرفت.

به گزارش ایران سپید  حدود ۵ سال قبل سازمان بهزیستی برای رفاه حال دانشجویان تحت پوشش تفاهمنامه ای را با دانشگاه آزاد اسلامی منعقد کرد تا طی این تفاهمنامه رابطه مالی دانشجویان با دانشگاه قطع و شهریه ها را بهزیستی مستقیم به حساب دانشگاه واریز نماید. این تصمیم و تفاهمنامه سبب شد بسیاری از دانشجویان دارای معلولیت که بضاعت مالی پایینی دارند و توان پرداخت شهریه دانشگاه های شهریه دار را ندارند به سمت این دانشگاه کشیده شده و تحصیلات خود را در این دانشگاه آغاز یا ادامه دهند.

 طی پنج سال گذشته مشکلات بسیاری گریبان دانشجویان را گرفت و هر زمان که به اول مهر یا فصل امتحانات نزدیک میشدیم مشکلات بسیاری گریبان دانشجویان را می گرفت چرا که بهزیستی شهریه دانشجویان را در موعد مقرر تسویه نمی کرد و دانشجویان اجازه شرکت در امتحانات را نداشتند. چندی پیش سازمان بهزیستی سامانه جامع دانشجویان را راه اندازی کرد و از همه دانشجویان خواست اطلاعاتشان را در این سامانه ثبت کنند.

طی شنیده های اخیرمان دریافتیم که دانشجویان بعد از ثبت نام باید فیش های واریزی به دانشگاه را در این سامانه بارگزاری نمایند و این امر شامل همه دانشجویان و دانشگاه ها میشود حتی دانشگاه آزاد اسلامی. به طوری که دانشجویان باید ابتدا شهریه دانشگاه را خودشان به حساب دانشگاه واریز نمایند و بعد هزینه آن را از سازمان بهزیستی دریافت کنند. این امر گلایه ها و شکایتهای بسیاری را روانه ایران سپید کرد چرا که بیشتر دانشجویانی که معاف از پرداخت شهریه هستند، بضاعت مالی پرداخت شهریه دانشگاه را ندارند. در همین رابطه با دو تن از دانشجویان دارای معلولیت به گفتگو پرداختیم که در ادامه می خوانید.

سرگردانی دانشجویان معلول

یکی از این دانشجویان به مشکلات ثبت نام در این سامانه اشاره می کند و می گوید: «زمان ثبت نام مشکلی پیش آمد و ثبت اطلاعاتم با اشتباهاتی همراه شد هنگامی که میخواستم اطلاعات ثبت شده را ویرایش کنم دریافتم این سامانه گزینه ویرایش اطاعات را ندارد. از مسئولان بهزیستی درخواست میکنم این گزینه را در سامانه جانمایی کنند چرا که امکان ثبت اطاعات اشتباه وجود دارد و عدم وجود این گزینه مشکلات بیشتری را برای دانشجویان دارای معلولیت ایجاد خواهد کرد.»

وی با اشاره به ثبت فیش واریزی دانشگاه بیان می کند: «دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی هستم و طبق تفاهمنامه نباید به دانشگاه شهریه پرداخت کنم. اما چرا این گزینه برای همه دانشجویان فعال است و تا زمانی که فیش را بارگزاری نکنیم نمیتوانیم ادامه روند ثبت نام را انجام دهیم. مگر قرار نبود رابطه مالی دانشجو با دانشگاه قطع گردد.!؟»

در ادامه دانشجوی ترم هفت رشته حقوق از شهر مقدس مشهد به ایران سپید می گوید: «بعد از تفاهم نامه خیالمان راحت بود که دیگر نیازی نیست خودمان شهریه ای پرداخت کنیم. البته ناگفته نماند همان زمان هم مشکلاتی با دانشگاه و بهزیستی داشتیم. چرا که بهزیستی به موقع شهریه ها را واریز نمی کرد و دانشجویان اجازه شرکت در امتحانات و یا انتخاب واحد را نداشتند و برای این کار باید روزها دوندگی می کردند و با استرس نامه هایی را از بهزیستی به دانشگاه می بردند.»

وی ادامه می دهد: «در برخی از مواقع هم مجبور میشدیم خودمان شهریه ثابت را واریز کنیم تا از زمان انتخاب واحد عقب نمانیم. اما هنوز هم تکلیف این پرداختی ها از سوی بهزیستی مشخص نشده که چه زمانی این پول را به ما باز پس میدهند.  اکنون دوباره به دوران قبل تفاهم نامه بازگشتیم و باید خودمان شهریه را در ابتدا واریز کنیم تا بعد بهزیستی پرداخت نماید.»

این دانشجوی مشهدی با اشاره به ایرادات سامانه دانشجویی هم می گوید: «هنگامی که برای ثبت اطلاعات به سامانه مراجعه کردم ثبت اطاعاتم با مشکلاتی همراه بود وقتی با شماره های پشتیبانی درج شده در سامانه تماس گرفتم کسی پاسخگو نبود. طی دو روزی که با شماره ها تماس گرفتم علیرغم بوق آزاد خطوط کسی تلفن را جواب نداد. زمانی که سامانه ای طراحی میشود مسئولان امر در شهرستان ها به هیچ عنوان از کار کرد و کارایی آن آگاه نیستند و نمی توانند مددجویان را به درستی راهنمایی کنند.»

وی می افزاید: «بسیاری از ما نمی توانیم مبلغ یک میلیون و 800 هزار تومان شهریه را به دانشگاه پرداخت کنیم چرا که به خاطر تفاهمنامه به سمت دانشگاه آزاد کشیده شدیم و توان مالی پرداخت چنین شهریه ای را نداریم. حال تکلیفمان چیست؟!»

پرداخت صد در صد شهریه به معلولان

برای پیگیری بیشتر این موضوع با مجید رضازاده رئیس مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و تحول اداری سازمان بهزیستی کشور به گفتگو پرداختیم.

وی در این خصوص میگوید: «سازمان بهزیستی موظف است شهریه دانشجویان دارای معلولیت را پرداخت نماید. طبق قانون معلولان متوسط، شدید و خیلی شدید که جزو ۷ دهک پایین جامعه هستند از پرداخت شهریه معاف بوده و سازمان صد در صد شهریه را به آنان پرداخت می کند.»

رضازاده ادامه می دهد: « هدف از ایجاد سامانه جامع دانشجویی مدیریت بهینه در پرداختی ها به دانشجویان، شناسایی بهتر گروه هدف و پرداخت به موقع شهریه است. دانشجویان باید اطلاعاتشان را در این سامانا ثبت نمایند تا مشمول پرداخت شهریه شوند. اصرار ما بر این نیست که شهریه را حتماً به خود دانشجو پرداخت کنیم اگر زیرساخت های لازم فراهم شود و بتوانیم با دانشگاه آزاد وب سرویسی را طراحی کنیم که مبادلات دانشجویان را از طریق آن انجام دهیم میتوانیم دوباره با دانشگاه رابطه مستقیم مالی برقرار سازیم.»

وی می افزاید: «در گذشته دانشجویان برای ثبت نام باید نامه ای از بهزیستی دریافت می کردند و ما نیز شهریه را به دانشگاه مستقیم بر اساس تفاهم نامه پرداخت می کردیم. در این روش هم در پرداختی های بهزیستی تاخیر صورت می گرفت هم راستی آزمایی اطلاعاتی که دانشگاه به ما می داد دشوار بود. این تاخیر در پرداختی ها از سوی سازمان مشکلات فراوانی را در انتخاب واحد دانشجویان یا امتحانات آنها به وجود می آورد. با راه اندازی این سامانه جامع اطلاعات دانشجویی همه چیز به روز مشخص شده و پرداختی ها سر وقت به دانشجویان صورت خواهد گرفت. با این روش می توانیم مدیریت بودجه داشته باشیم و از پرت منابع جلوگیری کنیم.»

رئیس مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و تحول اداری سازمان بهزیستی می گوید: «این سامانه در جهت تسهیلگری ایجاد شده است و بهینه سازی بودجه  و حفظ کرامت انسانی دانشجویان دارای معلولیت را در پی خواهد داشت. کاری انجام نمی دهیم که سختی برای دانشجویان ایجاد کند چرا که به این شکل نیست که به دانشجو بگویم خودتان شهریه را پرداخت کنید و بعد از بهزیستی دریافت نماید البته نا گفته نماند در ترم اول به علت جدید بودن سامانه و راه افتادن آن در ابتدا دانشجویان باید شهریه این ترم را خودشان واریز نمایند و ما بعد از بارگذاری اطلاعات شهریه را به حساب دانشجو در کمترین زمان و طی سه هفته کاری واریز می کنیم.»

وی با اشاره به پرداخت صد در صد شهریه به دانشجویان بیان می کند: « در صورت وجود بودجه کافی می توانیم 60 تا 70 درصد شهریه پرداختی دانشجویان فرزندان افراد دارای معلولیت را هم پرداخت کنیم.»

رضازاده در پاسخ به سوال ایران سپید در مورد مشکلات ثبت اطلاعات در سامانه و عدم پاسخگویی شماره های پشتیبانی هم می گوید: «اگر مشکلی در سامانه وجود دارد آن را حتما به پشتیبانی اطلاع دهند تا رفع گردد. در مورد عدم پاسخگویی هم این احتمال وجود دارد ان زمان که دوستانتان تماس گرفتند و کارشناسان جوابگو نبودند مشکلی رخ داده است که حتماً پیگیری خواهم کرد.»

رضازاده در پایان صحبت هایش به پرداخت کمک هزینه تشویقی هم اشاره می کند و میگوید: «از سال گذشته  برای تشویق دانشجویان به شرکت در کنکو و حضور در دانشگاه های دولتی و به نوعی قدردانی از این افراد کمک هزینه تشویقی که از محل مدیریت منابع صورت می گیرد را برای آنها در نظر گرفتیم و به حساب هایشان واریز می کنیم.»

پرداخت شهریه برای معلولان دشوار است

بعد از صحبت های این مسئول سازمان بهزیستی به سراغ مدیرعامل شبکه تشکل های نابینایان چاووش رفتیم تا از پیگیری های این شبکه در خصوص مشکلات دانشجویان با خبر شویم.

سهیل معینی در رابطه با مشکلات پرداخت شهریه از سوی خود دانشجویان دارای معلولیت می گوید: «مشکل آنجاست که میان سیستم پرداخت شهریه از بهزیستی به دانشگاه ارتباط بروز و آنلاینی وجود نداشته است. سازمان بهزیستی مبالغی را به دانشگاه پرداخت است اما دانشگاه به علت نبود ارتباط بر خط میان واحد های آموزشی اش این واریزی را به آنها اطلاع نمی دهد و در پی آن مشکلات بسیاری گریبان دانشجویان را میگیرد.»

وی ادامه میدهد: «علی رغم پرداخت 18 میلیارد از سوی بهزیستی به حساب دانشگاه آزاد سلامی متاسفانه این پرداختی به واحد های تابع دانشگاه اطلاعرسانی نشده بود. این درحالی است که دانشگاه 11 میلیارد درخواست کرده بود و بهزیستی هفت و نیم میلیارد هم بیشتر از درخواست دانشگاه به حساب شان واریز کرده بود. با توجه به پرداختی سازمان دانشگاه های آزاد از ثبت نام دانشجویان تحت پوشش بهزیستی امتنا می کردند و مشکلات بسیاری را برای آنها رقم زدند.»

معینی با بیان انکه این مشکلات سبب شده مسئولان سازمان تصمیمات جدید را بگیرند بیان می کند: «طبق گفته مسئولان بهزیستی 50 درصد دانشجویانی که خودشان شهریه را پرداخت می کنند مشکلی ندارند و بیشتر مشکلات برای دانشجویان دانشگاه آزاد است و البته دانشجویانی که در واحد های شهرستانی تحصیل می کنند. چرا که سیستم پرداخت متمرکز برای پایتخت جواب داده اما در شهرستان های کارایی نداشته است. به همین علت مسئولان تصمیم گرفتند پرداخت شهریه را به خود دانشجویان داشته باشند تا مشکلات کمتری ایجاد شود.»

معینی با اشاره به ایرادی که دراین تصمیم وجود دارد می گوید: «با این روش دوباره دانشجویان درگیر جور کردن هزینه شهریه هایشان خواهند شد و تعداد بسیاری از آنها توان پرداخت این شهریه ها را ندارند. فعلا بحث بر سر آن است که سازمان باید حداقل شهریه ثابت را در ابتدا به حساب دانشجو واریز کند تا دانشجو برای انتخاب واحد مشکلی نداشته باشد و بعد از آن هم شهریه دورس را بر اساس تعداد واحدهای انتخابی در هرترم به حساب دانشجو واریز کند. در غیر این صورت هر تمهیدی ایجاد شود و دانشجو درگیر فشارمالی گردد ما این روش را نخواهیم پذیرفت.»

مدیرعامل شبکه تشکل ها در پایان صحبت هایش می گوید: «در حال حاضر 30 میلیارد تومان برای تعیین تکلیف بدهی های قبلی سازمان به دانشگاه وازیر شده است و بهزیستی معتقد است که اعتباری بیش از بدهی اش به دانشگاه واریز کرده است. به طور کلی دانشگاه آزاد در این ترم نباید مانع ثبت نام دانشجویان شود.»

  twitter linkedin google-buzz facebook digg afsaran
کلید واژه
 
نظرات بینندگان
نظر شما
لطفا جهت تسهیل ارتباط خود با ایران سپید، در هنگام ارسال پیام این نکات را در نظر داشته باشید:
1.ارسال پیام های توهین آمیز به هر شکل و با هر ادبیاتی با اخلاق و منش اسلامی ،ایرانی ما در تناقض است لذا از ارسال اینگونه پیام ها جدا خودداری فرمایید.
2.از تایپ جملات فارسی با حروف انگلیسی خودداری کنید.
3.از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری کنید.
4. ثبت نظرات در سايت ايران سپيد براي هر نظر حداکثر 400 واژه است.
نام:
ایمیل:
نظر: *