تسهیل اتوبوس سواری نابینایان در نیویورک به لطف فناوریتردیدی در این نیست که پیدایش انواع فناوریهای وابسته به گوشیهای هوشمند توانسته زندگی را در مقایسه با سالیان گذشته برای نابینایان آسانتر کند. |
به گزارش ایران سپید یکی از حوزههای تأثیرگذاری تلفنهای هوشمند را بیگمان میتوان عرصه مسیریابی به حساب آورد. ابزارهای زیادی طراحی شده که میتواند مبتنی بر سامانه موقعیتیاب جهانی یا GPS, امکان مسیریابی را در اختیار نابینایان قرار دهد. این قابلیت، علیرغم کمکهای بیچون و چرایش در زمینه مسیریابی اما مشکلاتی هم دارد؛ از آن جمله اینکه در نهایت قادر است حدود کلی مقصد را به کاربر اطلاع دهد و نمیتواند نقطه دقیق قرارگیری مقصد مورد نظر را گزارش دهد. در این میان اما طرحهای نوآورانهای هم بعضاً اجرا میشود که بتواند این خلأ را به نحوی پر کند. به عنوان نمونه، اخیراً مدیریت حمل و نقل شهری در نیویورک، تصمیم گرفته سامانهای را پیادهسازی کند که نابینایان بتوانند به سادگی محل قرارگیری ایستگاه اتوبوس و برخی اطلاعات دیگر را به دست آورند. اما قصه دقیقاً از چه قرار است؟
مدیریت حمل و نقل عمومی نیویورک، MTA, به کمک یک شرکت فعال در حوزه حمل و نقل به نام Transit innovation, طرحی را به شکل آزمایشی در خیابان بیست و سوم منهتن نیویورک پیاده کرده است که به نابینایان کمک میکند به مدد گوشی تلفنشان، راحتتر از اتوبوس استفاده کنند. این سامانه، از یک اپلیکیشن روی گوشی و یک کدِ QR به اندازه هفت اینچ که بر روی ایستگاه اتوبوس نصب شده تشکیل شده است. روش کار اینطور است که دوربین گوشی، کد QR را تشخیص میدهد و ضمن اعلام نام ایستگاه و اتوبوسهایی که از آن ایستگاه عبور میکنند و فاصله زمانی ورود هر یک از اتوبوسها به ایستگاه، کاربر نابینا را راهنمایی میکند که چگونه میتواند خود را به محل دقیق ایستگاه برساند. یعنی کاری که GPS ها تقریباً از انجام آن عاجزاند. اندازه هفت اینچی این QR Code به دوربین گوشی امکان میدهد که آن را از فاصله دوازده متری تشخیص دهد. همچنین این بارکد حتی با زاویه صد و شصت درجه هم قابل شناسایی است. به این ترتیب، حتی نیاز نیست که کاربر تلاش کند تا دوربین را به طرف بارکد مذکور بگیرد یا روی بارکد به اصطلاح زوم کند. بعد از شناسایی بارکد، اپلیکیشن میتواند کاربر را با نشانیهای دقیق، به طرف ایستگاه راهنمایی کند. توضیحاتی نظیر اینکه پنج متر به سمت راست یا سه متر به طرف رو به رو. بخش دیگری از امکانات این اپلیکیشن زمانی به کار میآید که اتوبوس هم به بارکد تجهیز شده باشد. در این موقعیت، کاربر میتواند بعد از توقف اتوبوس در ایستگاه، به کمک اپلیکیشن، در ورودی اتوبوس را پیدا کند. این اپ حتی میتواند پیش از سوار شدن، شلوغ یا خلوت بودن اتوبوس را هم به کاربر نابینا اطلاع دهد. تمامی این امکانات بر روی اپلیکیشن NaviLens طراحی شده که نابینایان آمریکایی قبلاً هم در موقعیتهای مختلف با آن آشنا بودهاند. قرار است در صورت موفقیتآمیز بودن مرحله آزمایش، از این سامانه در حمل و نقل عمومی نیویورک استفاده شود.