بسیار سفر باید کردهمه ما اما قطعاً در بین رفقای نابینایمان سراغ داریم کسانی را که خیلی اهل ریسک نیستند و ترجیحشان این است که به جای مزمزه کردن طعم شیرین استقلال در طول سفر، از همراهی خانواده و اطرافیان بهره ببرند. |
به گزارش ایران سپید سفر از جمله بهترین تفریحات آدمی به حساب میآید. در عین حال هم تفریح میکنی و هم با پدیده های ناشناخته از نزدیک آشنا میشوی. همه ما اما قطعاً در بین رفقای نابینایمان سراغ داریم کسانی را که خیلی اهل ریسک نیستند و ترجیحشان این است که به جای مزمزه کردن طعم شیرین استقلال در طول سفر، از همراهی خانواده و اطرافیان بهره ببرند. لطفِ مستقل سفر کردن اما آنقدر زیاد است که به سادگی نمیتوان از آن گذشت. «عمار لطیف»، نابینای ۴۶ ساله پاکستانی-انگلیسی، از جمله نابیناهایی است که نتوانسته از مزایای سفرِ مستقل چشم بپوشد. نه تنها خودش اهل تنها سفر کردن است، که سایر نابینایان را هم به این کار تشویق میکند و دستشان را توی دست همسفران بینا میگذارد و آنها را راهی سفر به نقاط مختلف دنیا میکند.
عمار که زاده اسکاتلند است و حالا در لیدز انگلستان زندگی میکند، در ۱۸ سالگی بینایی هر دو چشمش را تقریباً به طور کامل از دست داده است. او که دانشگاه را در رشته ریاضی به پایان رسانده و مدتی هم به عنوان سر حسابدار در کمپانی بریتیش تله کام مشغول به کار بوده، آنقدر دیوانه سفر بوده که عطای مشاغل این چنینی را به لقایش بخشیده و سفرهایش در گرداگرد زمین را آغاز کرده است.
علاقه عمار به سفر، از سال سوم دانشگاه شروع شد؛ آنجا که برای گذراندن یک فرصت مطالعاتی، انگلستان را به مقصد کانادا ترک کرد. این اتفاق به حدی برایش جذاب بود که اندک زمانی نگذشته بود که او خود را در دل جنگلهای نیکاراگوئه یافت. سفری با پای پیاده، همراه با ده همسفر معلول، به منظور ضبط مستندی برای کانال ۲ BBC. این اتفاق جرقه ای شد تا مردم دنیا، عمار لطیف را بیشتر در قاب تلویزیونهایشان ببینند. چندین برنامه برای شبکه های مختلف ساخت و در برنامه های بیشماری هم به عنوان کارشناس و سخنران و صاحبنظر شرکت کرد. او در باره ادامه مسیر زندگیش میگوید: «بعد از آن سفر، تصمیم گرفتم تنها مسافرت کنم. مشکل اما آنجا بود که هیچ کدام از آژانسهای مسافرتی که من با آنها تماس میگرفتم حاضر نمیشدند مسؤولیت یک مسافر نابینا را بدون همراه بپذیرند. به این نتیجه رسیدم که وقتی برای نیل به هدف، راهی وجود ندارد، باید خودت دست به کار بشوی و راه را بسازی. این بود که در سال ۲۰۰۴ آژانس مسافرتی Traveleyes را تشکیل دادم تا در حد توانم تلاش کنم تا دنیا را به جایی مناسبتر برای نابینایانِ اهل سفر تبدیل کنم.»
«Traveleyes»، اولین و تنها آژانس مسافرتی ویژه نابینایان در دنیا است. این بنگاه مسافرتی که امکان سفرهای توأم با استقلال را برای آسیب دیدگان بینایی فراهم کرده، حالا سالانه بیش از شصت سفر داخلی و خارجی را به سر انجام میرساند. سفرهایی به مقصد دورترین و ناشناخته ترین نقاط دنیا؛ از آسیا تا آفریقا و اقیانوسیه تا اروپا و آمریکا. مسافران نابینا میتوانند از هر نقطه ای در دنیا، به هر یک از تورهای Traveleyes ملحق شوند. این بنگاه، تمهیدی را اندیشیده که نابینایان در عین حال که مستقل سفر میکنند، بتوانند از راهنمایی همسفران بینا استفاده کنند. همسفران بینا در سفرهای Traveleyes, فقط نقش راهنما را ایفا میکنند و قرار نیست در انجام امور شخصی نابینایان دخالتی داشته باشند. Traveleyes به ازای همراهی بیناها، در قیمت هر کدام از تورها تا ۵۰ درصد به آنها تخفیف میدهد.
آنچه Traveleyes را از سایر تورها متمایز میکند، نحوه برنامه ریزی سفرها است. این بنگاه سفرها را به گونه ای تنظیم میکند که نابینایان بتوانند از ثانیه به ثانیه لحظاتشان استفاده کنند. سفرها در Traveleyes طوری چیده میشود که تک تک حواس مسافران بینا و نابینا را درگیر خود کند.
در Traveleyes برای هر سلیقه ای برنامه ریزی میشود. بسته های پیشنهادی این بنگاه، انواع سفرهای مختلف را شامل میشود. از سفرهای ماجراجویانه گرفته تا سفرهای شهری یا مقاصد ساحلی.