گرچه آنان غالبا شنوا هستند و در فامیل هم فرد کمشنوایی نداشتند، ولی این ژن را در بدن خود دارند و به کودک منتقل میکنند. به همین دلیل شاید یکی از کارهایی که میتوان برای کمشنوایی انجام داد و برای خیلی معلولیتهای دیگر هم، این است که سعی کنیم با مشاوره از ازدواجهای فامیلی و خویشاوندی چه فامیلیهایی که درجه اول و چه فامیلهای حتی دورتر حتی الامکان، خودداری شود.
نکته مهم دیگر این است که برای کودک کمشنوا همان اول در بدو تولد حتی یک ماهگی میشود تشخیص کامل را انجام داد و این خیلی مهم است و بعد از آن میتوانیم برای کودک سمعک استفاده کنیم و اگر نیاز شد چند ماه یا سال بعد کاشت حلزون تجویز کرد.
کمشنوایی یا ناشنوایی در حقیقت شایعترین اختلال مادرزادی است، از هر ۱۰۰۰ نوزادی که متولد میشود حتما یک تا سه کودک کمشنوایی عمیق دوطرفه دارند.
همانطوری که میتوانید حدس بزنید بعد از اینکه کودک متولد شد هم ممکن است به دلایلی کمشنوایی ایجاد شود یا حتی در بعضی از کودکان کمشنوایی به صورت پیشرونده است، یعنی این کودکان در بدو تولد علائم کمشنوایی را ندارند ولی در یکی دو سالگی و حتی سالهای بعد کمشنوایی بروز میکند و مشخص میشود.
بنابراین کمشنوایی بسیار شایع است ولی یک مشخصه خاص کم شنوایی که بسیار به ما کمک میکند، این است که تشخیص کمشنوایی در بدو تولد صورت گیرد و همان موقع سمعک (وسیله کمک شنوایی) برای کودک تجویز شود، میتوانیم از عوارض بسیار زیادی که کمشنوایی بر کودک و در بزرگسالی بر روی همان فرد میگذارد به شدت جلوگیری کنیم.
حتی تحقیقات نشان داده است که اگر مداخله مناسب دربدو تولد صورت گیرد، در حدود سن ۵ سالگی، کودک کمشنوا دقیقا به تمام تواناییهای همسالان شنوایش میرسد و این نکته خیلی مهمی است.
هیچ کودکی برای تست شنوایی کوچک نیست.
هیچ کودکی برای دریافت سمعک کوچک نیست.
توانبخشی برای هیچ کودکی زود نیست.
پس از تشخیص هرمیزان کم شنوایی، صبرکردن و عدم انجام توانبخشی به هیچوجه جایز نیست.
همه کودکان کم شنوا میتوانند یاد بگیرند که حرف بزنند و با سمعک یا کاشت حلزون هیچ کودک ناشنوایی نداریم که نتواند بشنود./ ایرنا