از تولید داروی ایرانی حمایت می کنیموزیر بهداشت گفت: برای حمایت از تولیدات داخلی، از ورود دارو و تجهیزات پزشکی خارجی که مشابه تولید داخلی آن وجود داشته باشد،جلوگیری می کنیم. دومین راهکار، تسهیل پروسههای تولید برای تولیدکنندگان داخلی است و سومین روش، فضاسازی پشتوانههای اقتصادی برای شرکتهای دانشبنیان است که به آنها تسهیلات بانکی و وامهای اشتغالزایی داده میشود. |
به گزارش ایران سپیدبه نقل از ایسنا، سعید نمکی ، درباره راهکارهای وزارت بهداشت برای حمایت از تولیدات داخلی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی گفت: از همان روزی که وارد وزارت بهداشت شدم، اعلام کردم که اجازه ورود دارو و تجهیزات پزشکی خارجی که نوع تولید داخلی آن وجود دارد را نمیدهم. حتی به دانشگاههای علوم پزشکی اعلام کردم که اگر کسی تجهیزات پزشکی را با مجوز هیئت امنا وارد کند و ما خبر نداشته باشیم، تخلف بزرگی انجام داده است.
وی افزود: بر همین اساس روشهایی را برای حمایت از تولیدات داخلی در نظر گرفتهایم. اولین روش عدم ورود دارو و تجهیزات پزشکی خارجی است که مشابه تولید داخلی آن وجود داشته باشد. دومین راهکار، تسهیل پروسههای تولید برای تولیدکنندگان داخلی است و سومین روش، فضاسازی پشتوانههای اقتصادی برای شرکتهای دانشبنیان است که به آنها تسهیلات بانکی و وامهای اشتغالزایی داده میشود.
سلامت مردم را فدای رانت تولید و واردات نمیکنم
نمکی گفت: هیچ تولیدکنندهای نمیتواند ادعا کند که در زمان وزارت بنده کالای خارجی اعم از دارو و تجهیزات پزشکی مشابه تولید داخلی که استانداردهای ما را رعایت کرده باشد، به کشور وارد شده است. حتی برای صافی دیالیز که قیمت داخلی آن دوبرابر نوع وارداتیاش است ایستادهایم و نمیگذاریم که نوع خارجی آن وارد شود اما در مواردی هم متاسفانه کیفیت کالاهای تولید داخل افت میکند. به هر حال من وزیر بهداشت هستم و سلامت مردم برایم رکن اصلی است. سلامت مردم را نه فدای رانت واردات میکنم و نه فدای رانت تولید و اجازه نمیدهم وسیله پزشکی بیکیفیت وارد بیمارستان شود. متاسفانه در حوزه تجهیزات پزشکی مواردی را داریم که تولیدکنندگان استانداردهای ما را رعایت نمیکنند اما اصرار دارند ما چشممان را روی بیکیفیتی ببندیم. بنابراین اگر استانداردهای مورد نظر ما در کالای تولید داخلی رعایت شود، اصلاً واردات آن را انجام نمیدهیم.
توزیع ناعادلانه پزشک در کشور
وی درباره کاهش ظرفیتهای پزشکی در دانشگاههای علوم پزشکی نیز گفت: متاسفانه در کشور درباره پذیرش دانشجو در برخی موارد به درستی عمل نکردهایم و نیروهایمان را به صورت عادلانه در کشور توزیع نکردهایم. در این زمینه دو مکانیزم را در نظر داریم؛ اول اینکه بر مبنای آمایش سرزمینی دانشجو بپذیریم و دوم افزایش سهمیه دانشجویان بومی برای ماندگاری در مناطق است. در حال حاضر در برخی مناطق بیش از سرانه و در برخی مناطق نیز کمتر از سرانه کشور پزشک داریم که این موضوع ناشی از عدم توزیع عادلانه پزشک در کشور است.
۲ مکانیزم وزارت بهداشت برای ایجاد انگیزه در پزشکان مناطق کمبرخوردار
وزیر بهداشت تاکید کرد: حال برای توزیع عادلانه پزشکی نیز باید انگیزه مناسب ایجاد کرد و این کار با زور میسر نمیشود. بر همین اساس برای ایجاد انگیزه در دو مکانیزم ایجاد فضاهای مناسب برای پزشکان در مناطق کمبرخوردار و ایجاد انگیزههای مالی و اقتصادی برای آنها را در نظر گرفتهایم. به عنوان مثال ضریب پرداخت تعرفه به پزشکی که در سیستان و بلوچستان کار میکند نباید با پزشکی که در تهران مشغول به کار است، یکسان باشد. البته فشار مالی این موضوع نیز نباید به جیب مردم وارد شود بلکه باید آن را از منابع عمومی کشور بپردازیم.
آهنگ تحول درمان کند نشده است
وی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات وزارت بهداشت در حوزه درمان و در طرح تحول نظام سلامت نیز گفت: آهنگ طرح تحول نظام سلامت در حوزه درمان نه تنها کند نشده، بلکه سه بسته طرح تحول پیشین را با شدت بیشتری ادامه میدهیم که شامل توسعه و تکمیل زیرساختهای درمان در مناطق کمتر برخوردار، ماندگاری طبیبان در نقاط محروم و کمتر برخوردار و تامین دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیاز بیماران خاص و صعبالعلاج است.
نمکی افزود: در عین حال قرار نیست که به دلیل فشارها و امواج سیاسی نماینده، امام جمعه یا مقامات محلی به فاصله هر ۲۰ کیلومتر و بیتوجه به جنبههای اقتصادی، زیرساخت ایجاد کنیم. به عنوان مثال در دو شهری که ۱۵ کیلومتر باهم فاصله دارند، دو اتاق عمل قلب باز ایجاد کردهایم که شاید در ماه حتی دو بیمار هم نداشته باشند. این اقدام به معنی دور ریختن منابع ملی است که ترمزش را کشیدهایم.
برنامه وزارت بهداشت برای ایجاد ۴۰۰ خانه بهداشت عشایری
وی با اشاره به اقدامات وزارت بهداشت در حوزه پیشگیری نیز گفت: این در حالی است که در حال حاضر قرار است ۴۰۰ خانه بهداشت عشایری را ایجاد کنیم. باید توجه کرد که عشایر کوچرو در صورتی که در مسیر کوچهشان با خانه بهداشت مواجه شوند به آنجا مراجعه میکنند اما بنده میخواهم ۴۰۰ بهورز از بین خودشان انتخاب کنم و یک کانکس و یک یخچال که بتوانند واکسنها را در آن نگه دارند، در اختیارشان قرار دهم که همواره همراهشان باشد. در حال حاضر ۱۶ خانه بهداشت عشایری در استان فارس راهاندازی شده است که کل خدمات پیشگیرانه اعم از کنترل فشارخون، کمک به زنان باردار و ... را انجام میدهد. این اقدامات کمتر از ۱۰ تخت بیمارستانی هزینه دارد.
نمکی ادامه داد: در عین حال در حال حاضر بحث مدارس عاری از پوسیدگی را دنبال میکنیم و قرار است یک میلیون و ۲۰۰ دانشآموز پایه ششم ما دهان عاری از پوسیدگی دندان داشته باشند. بنابراین اولاً توسعه زیرساختهای درمانی را بهویژه در مناطق کمتر برخوردار به شدت دنبال میکنیم و از همه مهمتر اینکه بحث پیشگیری را در اولویت کارهایمان قرار میدهیم تا کار مردم به بیمارستان کشیده نشود.
عدم ورود تجهیزات پزشکی قاچاق به بیمارستانهای دولتی
وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره قاچاق تجهیزات پزشکی و ورود این کالاهای قاچاق به بیمارستانها نیز گفت: اداره کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت کاملاً به بحث تجهیزات قاچاق اشراف دارد. البته ادعا نمیکنیم که هیچ جنس تقلبی در این حوزه وجود ندارد. در عین حال یقینا بیمارستانهای ما حق خریداری تجهیزات پزشکی قاچاق را ندارند و ناظران ما هم که ناظر بر کل خریدهای بیمارستانها هستند این موضوع را رصد میکنند اما ادعا میکنیم که در بخش دولتی به هیچ عنوان تجهیزات پزشکی قاچاق وارد بیمارستانها نمیشود. اگر هم موردی در این زمینه به ما گزارش شود از طریق بازرسی وزارت بهداشت و ناظران تجهیزات پزشکی به آن ورود میکنیم. البته ما ادعا نمیکنیم که در مدینه فاضله هستیم و هیچ خطایی از چشممان دور نمیماند اما فرآیندها را ساختارمند و نظاممند کردهایم.
ماجرای عجیب به هوش نیامدن چند بیمار در مرکز قلب تهران
وزیر بهداشت در پاسخ به سوال دیگری درباره به هوش نیامدن چند بیمار در مرکز قلب تهران و بعد از انجام عمل جراحی قلب باز، گفت: چهار بیمار در بیمارستان قلب تهران در چهار اتاق عمل متفاوت و توسط چهار جراح متفاوت مورد جراحی قرار گرفتند اما متاسفانه به هوش نیامدهاند. ما بلافاصله تمام آیتمها را در جراحی بررسی کردیم و داروها را هم برای بررسی به آزمایشگاه فرستادیم. از این چهار نفر یک نفر به هوش آمده است.
نمکی افزود: طبق بررسیهای ما سه نفر دیگر مبتلا به دیابت یا نارساییهای قلبی و کلیوی بودهاند و هیچ قصوری نه در عمل جراحی و نه در پروسه بیهوشی و تزریق دارو وجود نداشته است. خانوادههای این بیماران نیز توجیه شدهاند. در عین حال در همان روز ۱۶ جراحی دیگر هم در این مرکز انجام شده که هیچ مشکلی برای سایر بیماران ایجاد نشده است.
مثلثی برای ورود به عرصه تبلیغات پزشکی
وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره ساعت کار مطبها و همچنین نحوه نظارت وزارت بهداشت بر تبلیغات پزشکی، گفت: ما به خودمان اجازه نمیدهیم که وارد جزئیات ارتباط پزشک و بیمار شویم، اما کیفیت ارائه خدمت را مورد توجه قرار میدهیم. در عین حال در حوزه تبلیغات پزشکی هم ورود کردهایم و از این به بعد وزارت بهداشت، نظام پزشکی و انجمنهای علمی به شکل یک مثلث به بحث تبلیغات بیرویه در این حوزه که بیشتر هم در حوزه زیبایی است، ورود کردهاند و برخورد میکنند.
وضعیت بودجه سلامت به روایت وزیر بهداشت
نمکی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت بودجه نظام سلامت نیز گفت: از آغاز دولت آقای روحانی تاکنون حداقل ۳ درصد سهم بودجه سلامت از GDP افزایش یافته است و قطعا افزایش آن بیش از این برای دولت میسر نیست و نمیتواند بیش از این از منابع ملی برای حوزه سلامت خرج کند. بنابراین باید به دنبال کیفیتر شدن خدمات برویم. البته در حوزه بودجه طرح تحول نظام سلامت آنچه در قانون بودجه ۹۸ آمده است مناسب بوده و از سال قبل هم بهتر است.
وی تاکید کرد: در عین حال ما قول میدهیم که نخواهیم گذاشت پرداخت از جیب بیماران در حوزه سلامت افزایش یابد. همچنین توسعه زیرساختها را در نقاط کمتر برخوردار ادامه خواهیم داد و گامهایی تندتر از گذشته در این زمینه برخواهیم داشت. همچنین در زمینه حمایت از بیماران خاص و صعبالعلاج بهتر از قبل عمل خواهیم کرد.
زیر بار ارز نیمایی نرفتیم
نمکی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره نیماییشدن ارز دارو گفت: امسال بحثی مطرح شد مبنی بر اینکه ارز دارو تبدیل به عرضه نیمایی شود اما اعلام کردیم که این کار به صلاح نیست زیرا اولاً کارخانههای داروسازی ما دچار کمبود نقدینگی هستند و برخی از آنها برای تامین معادل ارز ۴۲۰۰ تومانی هم مشکل دارند و در صورتی که ارز دارو تبدیل به ارز نیمایی میشد، گرفتار میشدند. در حال حاضر ۳۵ تا ۴۰ درصد هزینه داروی ساختهشده در داخل، مربوط به مواد اولیه است که ارز ۴۲۰۰ تومانی میگیرد و ۶۵ درصد هزینه آن هم مربوط به بستهبندی و هزینههای سرباری است که قبلا هم با ارز آزاد تهیه میشد. در حوزه داروهای وارداتی نیز ارز را با قیمت ۴۲۰۰ تومان حساب میکنیم زیرا اگر قیمت تمامشده افزایش یابد آن را یا باید از جیب مردم بپردازیم یا بیمهها. حال از آنجا که بودجه بیمهها افزایش نیافته بود، برای اینکه به جیب مردم فشار وارد نشود، زیر بار افزایش قیمت ارز و تبدیل آن به ارز نیمایی نرفتیم. شاید در سال ۱۳۹۹ به دلیل بحث یکسانسازی نرخ ارز و در صورتی که در بودجه بیمه سلامت و تامین اجتماعی افزایشی دیده شود و نقدینگی صنعت دارو نیز پاسخگوی واردات با ارز نیمایی باشد، این مقوله مورد بحث قرار گیرد اما در حال حاضر هیچ برنامهای در این خصوص حتی برای سال آینده مطرح نشده است.
وی درباره ایجاد دانشکدههای طب سنتی و اقدامات وزارت بهداشت در حوزه گردشگری سلامت نیز گفت: قطعاً به سمت افزایش و ادغام آموزشهای طب سنتی در دورههای آموزش پزشکی حرکت میکنیم. در حوزه گردشگری سلامت هم دستورالعملی را تهیه و با سازمان میراث فرهنگی تفاهمنامهای را امضا کردهایم تا سه اقدام اساسی را در این حوزه انجام دهیم. اولاً بضاعت توریسم سلامت ایران را به اطلاع جهان برسانیم، دوما شرکتهای گردشگری سلامت را قانونمند کنیم و سوما تعرفهگذاری خدمات گردشگری سلامت را عادلانه کنیم تا هم در بازار قابل رقابت باشند و هم بخشهای ارائهکننده خدمات، خدمات ارزان ارائه ندهند و ضرر نکنند.