نشانه ها و راه های پیشگیری بیماری ام اس را بشناسیدیک متخصص مغز و اعصاب در خصوص بیماری ام اس (MS) علایم، راه های پیشگیری و درمان آن توضیحاتی ارایه داد. |
به گزارش ایران سپید دکتر نسترن مجدی نسب در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: هنوز دلیل قطعی بیماری ام اس کشف نشده ولی مواردی نظیر کمبود ویتامین D، برخی ویروس ها و دلایل ژنتیکی می توانند به عنوان عامل این بیماری مطرح شوند و یک فرد می تواند این موارد را با هم یا یکی از آنها را داشته باشد.
وی با تاکید براینکه هیچ یک از این دلایل در ایجاد بیماری ام اس ثابت شده نیستند گفت: به نظر می رسد ام اس بیماری چند دلیل داشته باشد و برخی عوامل دست به دست هم می دهند تا این بیماری ایجاد شود.
مجدی نسب بیان کرد: اینگونه مطرح می شود که برخی عوامل ژنتیکی اگر در کنار برخی عوامل محیطی قرار گیرند می توانند سبب بروز این بیماری شوند.
** نقش کمبود ویتامین D و ابتلا به برخی ویروس ها در ام اس
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ادامه داد: به نظر می رسد کمبود ویتامینD فاکتوری در ایجاد یا تشدید بیماری ام اس باشد و ابتلای به برخی ویروس ها ممکن است سیستم ایمنی را به نحوی تغییر دهد که فرد دچار این بیماری شود.
وی در خصوص علایم این بیماری گفت: سر گیجه، تعادل نداشتن، بی حس شدن اندام ها، احساسات غیر طبیعی مانند مور مور شدن و ضعف اندام ها ، خستگی مفرط، تمرکز نداشتن و اختلال در ادرار ممکن است به عنوان علامت های اولیه بیماری باشند و لازم باشد تا بیمار توسط یک پزشک مغز واعصاب مورد معاینه دقیق قرار گیرد.
مجدی نسب اضافه کرد: اگربه نظر برسد که این عوامل مربوط به بیماری ام اس باشد انجام کارهای تخصصی مانند ام آر آی لازم است تا وجود این بیماری رد یا تایید شود.
این متخصص مغز و اعصاب تاکید کرد: علایم یاد شده فقط در ام اس دیده نمی شود بلکه ممکن است در بسیاری از بیماری های جسمی و گاهی روحی مشاهده شود بنابراین توصیه می شود در صورت بروز فرد توسط پزشک مغز و اعصاب معاینه شود تا تشخیص صحیح صورت گیرد.
وی در خصوص راه های پیشگیری و درمان گفت: حتما باید میزان ویتامین D خون افرادی که در خانواده آنها فرد مبتلا به ام اس وجود دارد هر 6 ماه چک شود و در صورت کمبود، ویتامین دریافت کنند چون احتمال ابتلا به بیماری را کمتر و از تشدید بیماری جلوگیری می کند.
** اجتناب از مصرف سیگار و نمک
مجدی نسب با اشاره به مقالاتی در خصوص اثر چاقی ، مصرف نمک و سیگار بر تشدید بیماری ام اس بیان کرد:توصیه می شود وزن افراد در سطح نرمال قرار گیرد و از مصرف سیگار اجتناب کنند و نمک به میزان کم مصرف شود.
** استرس را مدیریت کنید
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز همچنین با اشاره به مقالاتی در خصوص اینکه استرس سبب تشدید بیماری می شود گفت: بنابراین توصیه می کنیم افراد مدیریت کنترل استرس را یاد بگیرند و آن را کنترل کنند.
وی ادامه داد: درمان بیماری ام اس یک کار تخصصی شامل درمان دارویی و غیر دارویی است که بر حسب نوع بیماری درمان ها متفاوت هستند و در تخصص پزشک مغز و اعصاب است.
مجدی نسب افزود: درمان های موجود بین 30 تا 70 درصد از عود و یا تشدید بیماری جلوگیری می کنند و درمان قطعی این بیماری تاکنون پیدا نشده ولی فرد مبتلا با درمان های موجود می تواند تا حدود زیادی یک زندگی نرمال را تجربه کند.
رییس انجمن ام اس خوزستان بیان کرد: درمان های غیر دارویی از جمله فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتار درمانی را می توان در کنار درمان دارویی استفاده کرد و کیفیت زندگی بیمار را افزایش داد.
وی توصیه کرد: افراد تا حد امکان از مصرف سیگار و نمک اجتناب کنند؛ وزن خود را در حالت متعادل نگهدارند ، و از قرار گرفتن در معرض استرس اجتناب و یا مدیریت کنند تا از ابتلا به ام اس جلوگیری شود.
** 2 هزار و 629 بیمار زیر پوشش انجمن ام اس خوزستان
مجدی نسب ادامه داد: انجمن ام اس خوزستان از سال 83 تاکنون در خوزستان مشغول فعالیت است و هم اکنون 2 هزار و 629 بیمار را زیر پوشش دارد که یک هزار و 983 نفر زن و 646 نفر مرد هستند.
رییس انجمن ام اس خوزستان در خصوص خدمات این انجمن به بیماران گفت: آموزش نحوه استفاده از داروها، تزریق رایگان داروها، کمک نقدی، اعطای وام قرض الحسنه، سفر زیارتی مشهد، برگزاری کارگاه های آموزشی رایگان و برگزاری همایش سالانه با حضور مسئولان از جمله این خدمات است.
وی اضافه کرد: مهمترین مشکلات بیماران را بالابودن هزینه بعضی از داروها و در مواردی از بیماری که با معلولیت شدید همراه است مشکلات مشابه همه معلولان جسمی از جمله نبود امکاناتی مانند وسایل نقلیه مخصوص آنها ، فقدان مسیرهای مخصوص و یا مشکلات اشتغال و ازدواج آنها بیان کرد.