تشخیص سریع نوعی باکتری در شیر خشک نوزادانمحققان کشور در قالب یک رساله دکتری موفق به ساخت یک نمونه آزمایشگاهی از نانوحسگر قابلحمل جهت تشخیص سریع نوعی باکتری در شیر خشک نوزادان شدند. |
به گزارش ایران سپید به نقل از مهر فساد میکروبی در محصولات غذایی یکی از عوامل تهدید سلامت جوامع بشری به شمار میروند. ازاینرو، تشخیص سریع و دقیق عوامل بیماریزا پیش از ورود محصولات غذایی به بازار یکی از رویکردهای اصلی پیشگیری از بسیاری از بیماریهاست.در این راستا محققی از دانشگاه صنعتی اصفهان در قالب رساله دکتری خود به روشی برای ساخت یک نانوحسگر قابلحمل جهت تشخیص نوعی باکتری دست یافته است.دکتر زهرا ایزدی، دانشآموخته مقطع دکتری دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به زمانبر بودن روشهای رایج تشخیص سلامت شیر خشک، در خصوص اهداف دنبال شده در این طرح گفت: کشت میکروبی، شناسایی مورفولوژیکی و بیوشیمیایی از جمله روشهای رایج شناسایی آلودگی میکروبی در مواد غذایی هستند. این روشها وقتگیر (در حدود ۲ تا ۷ روز) و هزینه بر هستند و نیاز به آمادهسازی نمونه دارند.وی افزود: در این طرح ما با طراحی و ساخت یک زیست حسگر مبتنی بر فناوری نانو، ضمن کاهش هزینه تشخیص سلامت شیر خشک، سرعت این فرایند را بهطور قابلتوجهی افزایش دادیم.وی گفت: علاوه بر هزینه پایین زیست حسگر طراحیشده نسبت به روشهای رایج، مدت زمان شناسایی آلودگی از ۲ الی ۷ روز به ۲۵ دقیقه کاهش مییابد. همچنین حد تشخیص این زیست حسگر ۱ کلنی در هر میلیلیتر است درحالیکه در روشهای رایج کنونی نتایج بهصورت تعداد احتمالی گزارش میشود.به گفته ایزدی در این زیست حسگر که مبتنی بر DNA است از نانوذرات طلا بهمنظور پایدار کردن رشته های DNA در سطح حسگر استفاده شده است. حد تشخیص این زیست حسگر نیز ۱۲-۱۰× ۴.۹ مول بر لیتر گزارش شده است.یکی از نتایج این طرح یک اختراع با عنوان «زیست حسگر الکتروشیمیایی مبتنی بر DNA بهمنظور تشخیص آلودگی باسیلوس سرئوس و ارزیابی آن در شیر خشک نوزاد» به شماره ثبت ۹۳۲۵۲ بوده است.این طرح در قالب رساله دکتری دکتر زهرا ایزدی، با راهنمایی دکتر محمود شیخ زینالدین و دکتر صبیحه سلمانیان راد و مشاوره دکتر علی اصغر انصافی انجام شده و تحت عنوان پایاننامه موردنیاز صنعت به تأیید داوران ستاد ویژه توسعه فناوری نانو نیز رسیده است.