نگرانی از کاهش سرانه مصرف لبنیاتسخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم و کاهش سرانه مصرف شیر و لبنیات گفت: کنترل قیمت و نیز اختصاص منابع هدفمند برای تامین شیر و لبنیات مورد نیاز مردم و نیز اقدامات حمایتی نظیر توزیع شیر در مدارس یا بسته های غذایی حمایتی غنی از شیر و لبنیات برای فقرا و اقشار آسیب پذیر از ضروریات این مقطع زمانی است. |
به گزارش ایران سپیدبه نقل از ایسنا: دکتر حریرچی با اشاره به کاهش سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشور، گفت: متاسفانه سرانه مصرف شیر و لبنیات که قبلا هم در کشور پایین بود، با حذف یارانه شیر و لبنیات در سال ۸۹ به دنبال اجرای هدفمندی یارانه ها و نیز به دنبال تورم شدید سالهای ۹۰ و ۹۱ و کاهش قدرت خرید خانوارها، در سالهای ۹۰ و ۹۱، کاهش قابل توجه مصرف شیر و لبنیات در خانواده ها به وجود آمد و در سالهای بعد هم کاهش تدریجی در مصرف شیر و لبنیات داشتیم. در همین سالها بیماریها و عوارض مربوط به مصرف کم شیر و لبنیات در کشور به وضوح افزایش یافته است.
وی افزود: بنده به نمایندگی از وزارت بهداشت صراحتا هشدار میدهم که با افزایش قیمت شدید اخیر شیر و لبنیات و با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، سرانه مصرف شیر و لبنیات در معرض کاهش قابل توجه است و کنترل قیمت و نیز اختصاص منابع هدفمند برای تامین شیر و لبنیات مورد نیاز مردم و نیز اقدامات حمایتی نظیر توزیع شیر در مدارس یا بسته های غذایی حمایتی غنی از شیر و لبنیات برای فقرا و اقشار آسیب پذیر از ضروریات این مقطع زمانی است.
کاهش معنادار تورم در حوزه سلامت
حریرچی درباره کنترل تورم هزینههای سلامت نیز گفت: با اقدامات انجام شده، ۹ ماه متوالی است که تورم حوزه سلامت از تورم عمومی جامعه به میزان معنیدار و کاملا واضحی پایینتر است. تورم حوزه سلامت که در ربع قرن گذشته به طور متوسط ۴۰ درصد از تورم عمومی جامعه بیشتر بوده است، در سال ۹۶ تقریبا به سطوح مشابه تورم عمومی جامعه کاهش پیدا کرد. از آبان ماه سال ۹۶ روند نزولی تورم سلامت شدت بیشتری پیداکرد و در دوره ۹ ماهه بهمن ماه ۹۶ تا مهر سال ۹۷ هر ماهه تورم سلامت از تورم عمومی کشور کمتر بوده است.
وی افزود: در مهرماه امسال تورم عمومی ماهانه بهداشت و درمان ۲.۲ درصد در مقابل ۴.۶ درصد تورم عمومی بنا به اعلام بانک مرکزی بوده است و تورم سلامت مهرماه نسبت به مهر گذشته ۱۹.۱ درصد است که تقریبا نصف تورم ۳۶ درصدی عمومی کشور در یک سال منتهی به آخر مهر ماه است.
وی با بیان اینکه ممکن است با توجه به نوسانات نرخ ارز و افزایش تورم و گرانی، این موفقیت بسیار بزرگ از لحاظ ذهنی ملموس نباشد و نیز ممکن است گفته شود که تورم حوزه سلامت روند معمول خود را داشته است و در مقابل تورم عمومی که افزایش پیدا کرده است، کمتر خود را نشان میدهد، گفت: در سالهای ۹۱ و ۹۲ که تورم عمومی به صورت شدیدی افزایش پیدا کرد، تورم بخش سلامت به طور واضحی بیشتر از تورم عمومی بوده است که اقدامات وزارت بهداشت و همکاری جامعه پزشکی و تولید کنندگان و واردکنندگان دارو و ملزوکات پزشکی مانع تکرار این موضوع و جلوگیری از فشار بر مردم شد.
مصوبه شورای عالی بیمه برای اصلاح تعرفه هتلینگ بیمارستانها
حریرچی ادامه داد: سیاست واضح و قطعی دولت و وزارت بهداشت در شرایط تورمی کنونی که قدرت خرید خانوارها خصوصا در مورد هزینه های خوراکی و مسکن دچار محدودیت است، کنترل قیمت در حوزه سلامت و جلوگیری از هرگونه فشار مضاعف به مردم و بیماران است و خواهد بود. بنده از جامعه پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی و پرستاری و پیراپزشکی و نیز تامین کنندگان ملزومات مصرفی و تجهیزات پزشکی که علی رغم افزایش هزینه ها در تعامل خوب با دولت و وزارت بهداشت و بیمه ها و با رعایت شرایط اقتصادی مردم با تعرفه های قانونی به خدمت رسانی مشغول هستند، تشکر میکنم. البته افزایش هزینههای پشتیبانی سایر هزینهها، اصلاح تعرفه بعضی خدمات مثل هتلینگ بیمارستانها را ضروری میکند که شورای عالی بیمه در این زمینه پیشنهاد و مصوبه داشته است.
فرسودگی ۶۶ درصد تختهای بیمارستانی تهران
وی در ادامه با اشاره به سالگرد زلزله کرمانشاه، در مورد مقاومت بیمارستانها در مقابل زلزله و فرسودگی بیمارستانها گفت: با اجرای برنامه جایگزینی بیمارستانهای فرسوده طی ۱۰ سال گذشته، میزان درصد فرسودگی تختهای کل کشور از ۷۳ درصد به ۴۵ درصد و تختهای استان تهران از ۸۷ درصد به ۶۶ درصد تقلیل یافته است که هنوز رقم بسیار قابل توجه و نگران کنندهای است. البته در صورت جایگزینی بیمارستانهای در دست اجرا و طبق برنامه تا سال ۱۳۹۹، امیدواریم میزان درصد فرسودگی تختهای کل کشور و استان تهران به ترتیب به ۳۰ درصد و ۳۸ درصد کاهش یابند.
معاون کل وزارت بهداشت افزود: جهت اصلاح وضعیت فوق، وزارت بهداشت اقداماتی مانند ایجاد شرکت مادر تخصصی ساخت و توسعه فضاهای بهداشتی و درمانی و تحویل کلیه پروژههای با پیشرفت کم و پروژههای شروع نشده در سطح تهران و کشور جهت انجام عملیات اجرایی در یک برنامه زمانی مشخص تا افق ۱۴۰۴، خلق منابع جدید از طریق فروش و تهاتر املاک مازاد دانشگاههای علوم پزشکی جهت تامین منابع مالی ساخت از جمله بیمارستانهای تجریش و رازی تهران که خود جایگزین بیمارستان فرسوده است، فاینانس خارجی بیمارستانها به ویژه بیمارستانهای بزرگ در کشور از جمله کلانشهرها، تهران، شیراز، تبریز و مشارکت با سایر نهادها و سازمانها در کشور از جمله بنیاد مستضعفان و ستاد اجرائی فرمان امام (ره) در ساخت بیمارستانها در کشور به ویژه در مناطق محروم از جمله اهواز، دزفول و شهرهای استان کرمان و سیستان و بلوچستان است.
برنامهریزی ساخت ۸ مگاهاسپیتال در تهران
وی ادامه داد: شهر تهران نیز به شش حوزه درمانی و تعریف هشت مگا هاسپیتال (۱۵۰۰ تختخوابی) در مناطق شش گانه تهران حوزه بندی شده و ۲ پروژه از آنها یکی در منطقه ۲۲ با اخذ وام از بانک جهانی و یکی در مرز منطقه ۶ و ۲ با همکاری خیرین و بخش خصوصی آغاز شده است. همچنین تعریف و جایگزینی بیمارستانهای اقماری در سطح بافت شهر تهران در محلهای خود بیمارستانها یا نزدیک به آنها از جمله بیمارستان امیراعلم، بیمارستان فیروزگر، بیمارستان لولاگر، بیمارستان اکبرآبادی، بیمارستان لقمان و ... از دیگر اقداماتمان است.
وی افزود: البته همزمان با طرح جایگزینی بیمارستانها، مقاومسازی بیمارستانهایی که بهسازی آنها از لحاظ فنی و اقتصادی توجیهپذیر یا به دلایل مدیریتی حائز اهمیت بود، در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفته است. در سالهای گذشته بیمارستان سینا تهران، شهید محمدی بندرعباس و فریده بهبهانی در بهبهان مقاوم سازی شده و عملیات مقاومسازی بیمارستانهای امام علی (ع) چابهار و امام حسین (ع) رفسنجان در حال انجام است.
دکتر حریرچی با اشاره به آمار سزارین در کشور گفت: باید توجه کرد که میزان مطلوب سزارین در زایمانها ۱۰ الی ۱۵ درصد است و بسیاری از کشورها به این آمار رسیدهاند. در کشور ما پیش از اجرای طرح تحول نظام سلامت، میزان کل سزارین ۵۶ درصد بود که با اقدامات انجام شده به ۵۰ درصد رسید و میزان سزارین نخستزا نیز به ۴۷.۵ درصد کاهش یافت، اما هنوز میزان سزارین در کشور بالاست و روش تغییر آن تاثیر فرهنگ مردم و رفتار پزشکان متخصص است. در عین حال اقدامات نظارتی و پیشگیرانه نیز باید از سوی وزارت بهداشت و دانشگاهها انجام شود.
آخرین وضعیت بازار دارویی کشور و توصیه وزارت بهداشت به مردم
دارو
دکتر ایرج حریرچی ، درباره بازار دارویی کشور افزود: علیرغم مشکلاتی که دشمنان برای دارو و ملزومات و تجهیزات پزشکی ایجاد کردهاند و میزان کمبود برخی اقلام دارویی ما به میزان قابل توجهی رسید، اما خوشبختانه در آبانماه میزان کمبود اقلام دارویی در کشور زیر ۳۰ درصد بوده که کمتر از یک درصد بازار موجود را شامل میشود.
وی تاکید کرد: با توجه به برنامهریزیهای خوبی که انجام شده و حمایت خوبی که دولت از حوزه دارو میکند و اختصاص سه میلیارد دلار از ۳.۵ میلیارد دلار حوزه دارو و تجهیزات مصرفی، توانستیم اقدامات کورکورانه و مغرضانه دشمن را کنترل کنیم. بنابراین مردم درباره دارو نگران نباشند.
حریرچی با اشاره به ذخیرهسازی بیش از حد برخی داروها از سوی مردم، اظهار کرد: به عنوان مثال ما داروی وارفارین را به میزان مصرف چهار ماه توزیع کردیم، اما در ارز یک هفته تمام شد. ما به مردم اطمینان میدهیم که ذخائر داروییمان بین شش ماه تا دو سال است و نگران نباشند. از طرفی طبق قانون مکلف هستیم به جز در موارد استثنا، داروهای خارجی مشابه تولید داخل را وارد نکنیم. بنابراین مردم از کیفیت داروی داخلی مطمئن باشند و پولشان را برای داروهای خارجی که ممکن است قاچاق بوده و یا کیفیت مناسبی نداشته باشند، هزینه نکنند. در عین حال یکسری اقلام به عنوان کمبود دارو گزارش شدند، اما اینها مکمل هستند و در اکثر موارد مصرف مکمل لازم و ضروری نیست، ضمن این که موارد قاچاق آن هم وجود دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت تاکید کرد: البته ما دشمنی دشمنانمان را به جهانیان نشان میدهیم. آنها برخلاف ادعایشان دروغ میگویند و داروهای ما را به صورت خاص هدفگیری کردهاند و البته موفق شدیم توطئه آنها را از طریق شرکای دیگرمان رفع کنیم.
ارجاع بیمار به خارج از بیمارستان برای تهیه دارو و ملزومات پزشکی، همچنان ممنوع
حریرچی دربارهی جلوگیری از تخلفات پزشکی و تعرفهای، اظهار کرد: اکثریت همکاران ما قانون را رعایت میکنند، اما صریحا تاکید میکنم که هرگونه دریافتی خارج از تعرفه مصوب و یا خارج از صورتحساب داروخانه یا بیمارستان کاملا غیرقانونی است. همچنین هرگونه فرستادن بیمار به خارج از بیمارستان برای تهیه ملزومات پزشکی ممنوع است و حتما باید از آن جلوگیری شود. از مردم خواهش میکنم در صورت دیدن چنین تخلفاتی حتما به سامانه ۱۹۰ اطلاع دهید. در عین حال این سامانه میتواند اطلاعات داروها را نیز در اختیار مردم قرار دهد.
وی ادامه داد: باید توجه کرد که برخی داروهای خاص را در برخی داروخانههای دولتی و بزرگ توزیع میکنیم. البته متوجه هستیم که با این کار مشکلاتی برای مردم ایجاد میشود، اما از مردم میخواهیم که در این دوران کمک کنند تا بتوانیم این مقطع را بگذرانیم.
تشکیل پرونده الکترونیک سلامت برای بیش از ۷۲ میلیون ایرانی
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه صحبتهایش، گفت: از مردم میخواهم حتما به مراکز بهداشتی و درمانی دولتی مراجعه کرده و پرونده الکترونیک سلامت خود را تشکیل دهند. در حال حاضر اطلاعات اولیه بیش از ۷۲ میلیون نفر را در پرونده الکترونیک سلامت وارد کردهایم و بیش از ۵۲ میلیون نفر حداقل یک خدمت در قالب پرونده الکترونیک دریافت کردهاند. بنابراین آماده میشویم تا مراحل اجرای آن را که بحث نسخهنویسی الکترونیک و نظام ارجاع است را پیش بریم. در حال حاضر در استان کرمان و همچنین مراکز ملکی تامین اجتماعی نسخهنویسی الکترونیک آغاز شده و نظام ارجاع نیز در گلستان و گیلان وضعیت خوبی دارد. باید توجه کرد که مردم با مراجعه به مراکز دولتی میتوانند مورد غربالگری هم قرار گیرند.
حریرچی ادامه داد: در حال حاضر ۶.۵ میلیون نفر فرد مبتلا به فشار خون در کشور وجود دارد که از بیماری خود خبر ندارند. حال اگر این افراد به مراکز درمانی دولتی مراجعه کنند، این موارد چک شده و در صورت نیاز خدمات لازم به آنها ارائه میشود.
و اما ماجرای مهمان جنجالی برنامه فرمول یک و اظهارات اخیر مجری
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره توضیحات مجری برنامه فرمول یک درباره پرونده یک کودک مبتلا به بیماری صعبالعلاج، اظهار کرد: اولا از صداوسیما و برخی مجریانی که در حوزه سلامت فعالیت دارند، تشکر میکنیم، اما در برخی موارد افراد در برنامه زنده کار از دستشان خارج میشود. بنابراین اجازه دهید سلامت مردم را وزارت بهداشت و پزشکان پیش برند و بحث حمایت از بیماران را هم به وزارت بهداشت و خیریهها بسپارید. در این مورد خاص مشخص شد که ۹۰ درصد هزینهها از سوی وزارت بهداشت مورد حمایت قرار گرفته بود و مابقی هزینهها را هم موسسه محک انجام داده بود. در همینجا از موسسه محک که مشکلات بیماران سرطانی را حل کرده و رسیدگی میکند، تشکر میکنم.
وی ادامه داد: تجربه این پرونده نشان داد که تبلیغات غیرحرفهای و تبلیغاتی نتیجه نمیدهد و گاهی به دلیل عدم درک درست مطلب، موضوع تغییر میکند. در عین حال مطالبی که دراین مورد گفته میشود منصفانه است و به طور صریح و ضمنی اشتباهات را پذیرفتهاند. در عین حال ما همواره اقداماتمان را در زمینه کمک به بیماران پیش خواهیم برد.
سرانجام تدوین اسناد بهداشت، درمان و نیروی انسانی وزارت بهداشت
وی در پاسخ به سوالی درباره سرانجام تدوین اسناد بهداشت، درمان و نیروی انسانی وزارت بهداشت گفت: اقدامات متعددی در راستای تدوین اسناد راهبردی و جلوگیری از بروز رفتارهای سلیقه ای و یا ایجاد تغییر در سیاست ها پیش بینی کرده ایم. طبق قانون مکلفیم این اسناد را تدوین کنیم. در این راستا بر اساس الگوی بیمار دهی، امکانات مالی کشور و نظام ارجاع و سطح بندی باید وضعیت تختهای بستری کشور را مشخص کنیم. خوشبختانه تدوین سند درمان به مراحل نهایی خود رسیده و مشخص شده است که در هر شهر و شهرستان چه تعداد تخت باید وجود داشته باشد. همچنین بیمارستانهای ارجاعی، منطقهای و محلی در سطوح مختلف نیز پیشبینی شده و سعی شده از ایجاد بیمارستانهایی که هزینهزا هستند و کمک زیادی به مردم نمیکنند، اجتناب شود که این موضوع در همه بخشها اعم از خیریه، خصوصی، نهادهای عمومی غیردولتی و بخش دولتی دیده شده است. در این راستا باید منابع لازم هم اختصاص یابند.
حریرچی افزود: با این اقدامات از تخلفاتی که در گذشته در بخش خصوصی رخ میداد هم پیشگیری میشود. در گذشته شاهد بودیم که کسی مجوز ساخت بیمارستانی را میگرفت و بعد این مجوز وارد فرایند خرید و فروش میشد. از طرفی در بخش خصوصی روالی ایجاد شده بود مبنی بر اینکه کسی بدون سرمایه، مجوز ساخت بیمارستان میگرفت، اما ساخت آن ۱۰ تا ۱۵ سال طول میکشید. در این زمینه مقرر کردیم که هرکسی مجوز ساخت بیمارستان میگیرد باید در موعد مقرر آن را بسازد و در عین حال اقدامات متعددی هم مبنی بر ابطال پروانههایی که برای ساخت بیمارستان گرفته شده و در موعد مقرر ساخته نشده، انجام شده است.
حریرچی ادامه داد: در حوزه بهداشت نیز از قبل سندی را داشتیم و مشخص است که در کدام روستاها باید خانه بهداشت داشته باشیم و در کدام روستاها هم باید به صورت اقماری این خدمات وجود داشته باشد. در سطوح بالاتر این موضوع برای شهرها هم مشخص شده که خوشبختانه در روستاها و شهرهای کوچک کار تکمیل شده و در شهرهای بزرگ هم انجام میشود. درباره سند نیروی انسانی نیز کارمان درباره پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی تمام شده و درباره رشتههای پرستاری و پیراپزشکی هم در دست اقدام است. متاسفانه برخی آمارهای غیردقیق در گذشته منتشر میشد و در برخی مناطق به صورت نادرست گفته میشد که کمبود نیرو وجود دارد. این اسناد اصیل و علمی هستند که ان شاءاله به نتیجه میرسند.
وی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات وزارت بهداشت با توجه به افزایش کودک آزاری در کشور، گفت: گرچه ممکن است این موضوع در حوزه مستقیم مسوولیت ما نباشد و بیشتر به اقدامات فرهنگی و پیشگیرانه در خانواده، مدارس و آموزش و پرورش مرتبط است، اما با توجه به مسوولیتی که در حوزه سلامت روان داریم، اقدامات متعددی را در اداره سلامت روان و اداره سلامت کودکان و نوجوانان انجام میدهیم. همچنین از طریق غربالگری افرادی را که زمینه بروز خشونت را دارند و خانوادههای در معرض خطر را شناسایی کرده و سعی میکنیم با اقدامات مشاورهای از بروز مشکل پیشگیری کنیم.
حریرچی ادامه داد: برای افرادی که مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند نیز از نظر پاسخگویی درمانی و مشاورهای پروتکلهای بیمارستانی داریم و بر اساس آن اقدام میکنیم. باید توجه کرد که انواع مختلف کودک آزاری بیشتر از سوی اقوام و آشنایان است. وزارت بهداشت اقدامات متعددی را در این حوزه انجام میدهد.
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره چگونگی حل مشکل تصادفات جادهای و مرگ ناشی از آنها، اظهار کرد: حمل و نقل جادهای، حمل و نقلی بسیار پرخطر است و میزان مرگ و میر آن بالاست، زیرا عامل انسانی به میزان زیادی در آن دخالت دارد. راه حل اساسی برای کاهش مرگ و میر ترافیکی، در وهله اول کاهش حمل و نقل جادهای و انتقال آن به حمل و نقلهای ایمنتر مانند قطار، تراموا و... است و در قدم دوم باید جادهها را ایمن کنیم و قوانین را سختگیرانهتر و آموزشها را بیشتر کنیم. باید توجه کرد که حدود ۱۲ سال بود که شاهد کاهش مرگ و میر جادهای علیرغم افزایش تعداد خودروها و افراد دارای گواهینامه بودیم، اما متاسفانه امسال با افزایش مرگ و میر و افزایش تعداد مصدومان مواجه بودیم.
وضعیت وزارت بهداشت در قانون منع بکارگیری بازنشستگان
حریرچی درباره وضعیت وزارت بهداشت در زمینه قانون منع به کارگیری بازنشستگان نیز گفت: در کل وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی تعداد مشمولین این قانون کمتر از انگشتان دو دست است و در موعد مقرر در این زمینه اقدامات لازم را انجام میدهیم. دو نفر از معاونین هم در این زمینه مشمول هستند.
حریرچی همچنین در پاسخ به سوالی درباره وضعیت مقاومت بیمارستانهای کشور گفت: لکه گذاری و انتخاب زمین برای برخی بیمارستانهای کشور مناسب نبوده و به عنوان مثال شاهدیم ساختمانشان در مسیر مسیل ساخته شده و ممکن است بعد از بارندگی دچار مشکل شوند. همچنین برخی بیمارستانها در محلهایی قرار دارند که از نظر زلزله آسیبپذیرند و ممکن است نزدیک گسل باشند. در حال حاضر حتما این موارد برای ساخت بیمارستان در نظر گرفته میشود و هم وزارت بهداشت و هم وزارت مسکن برای این موارد مانع ایجاد کرده و مجوز نمیدهند.
انتقاد شدید نسبت به تخصیص ارز نیمایی به دخانیات
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی مبنی بر اختصاص ارز نیمایی به دخانیات گفت: در این زمینه اعتراض شدیدی کردیم. از نظر ما اختصاص حتی یک ریال تسهیلات به حوزه دخانیات مضر است؛ کسانی که خواهان انجام چنین اقدامی هستند، ادعای افزایش قاچاق دارند، اما از نظر ما نباید هیچ ارزی به این حوزه اختصاص یابد. گرچه وزارت بهداشت در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی از ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده میکند، اما در حوزه دخانیات حساس است.
وی افزود: هرچند اقداماتی در راستای افزایش مالیات بر دخانیات در کشور انجام شده، اما همچنان کشور ما جزو کشورهایی است که کمترین میزان مالیات و قیمت در حوزه دخانیات را دارد. این درحالیست که مهمترین عامل جلوگیری از گسترش مصرف دخانیات ایجاد محدودیت ازطریق قیمت است؛ چراکه اکثر افرادی که عادت میکنند سیگار بکشند، این اقدام را از دوران نوجوانی که فرد دچار محدودیت مالی است، شروع میکنند. همچنین در خانوادههای فقیر هم مصرف دخانیات قسمت قابل توجهی از هزینه ها را به خود اختصاص میدهد.
حریرچی ادامه داد: تجربه دنیا ثابت کرده که گرچه آموزش و فرهنگسازی در کاهش مصرف دخانیات موثر است، اما هیچ یک از این اقدامات به اندازه افزایش قیمت موثر نیست. راه افزایش قیمت هم افزایش مالیات است تا از این طریق قسمتی از هزینههای مصرف دخانیات برای کشور جبران شده و به درآمدهای عمومی کمک کند. ما در این زمینه پیگیریم اما باید توجه کرد که لابی دخانیات بسیار قوی است و تکنیکهایی برای قانع کردن سیاستگذاران دارد.
وی درباره نمایش مصرف مواد دخانی در برخی سریالها و فیلم ها نیز گفت: مصوبه وزارت بهداشت و مصوبه مجلس درباره کالاهای آسیب رسان به سلامت بر سر جای خود باقی است. در قدم نخست از تهیه کنندگان و کارگردانها میخواهم که این محدودیت قانونی را رعایت کنند، اما اگر این کار را نکردند ما از طریق قانونی برخورد میکنیم.
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت شیوع حصبه نیز گفت: حصبه بیشتر از طریق آب و غذا ی آلوده منتقل میشود و علایم آن شامل اسهال، سردرد و... است. این بیماری در دنیا حدود ١۶میلیون تا ٣٢ میلیون نفر مبتلا دارد و سالانه حدود ۵٠٠ تا ۶٠٠ هزار نفر به آن مبتلا میشوند. علت اصلی آن آلودگی آبهای سطحی به مدفوع است و از طریق غذای غیربهداشتی و سبزیجات آلوده نیز منتقل میشود. مگس نیز از عوامل منتقل کننده این بیماری است.
وی افزود: عامل اصلی انتقال این بیماری در کشور ما، انتقال از کشورهای دیگر است و میزان بروز و شیوع آن در کشور کاهش بسیار زیادی داشته است.
به نقل از ایسنا: دکتر حریرچی با اشاره به کاهش سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشور، گفت: متاسفانه سرانه مصرف شیر و لبنیات که قبلا هم در کشور پایین بود، با حذف یارانه شیر و لبنیات در سال ۸۹ به دنبال اجرای هدفمندی یارانه ها و نیز به دنبال تورم شدید سالهای ۹۰ و ۹۱ و کاهش قدرت خرید خانوارها، در سالهای ۹۰ و ۹۱، کاهش قابل توجه مصرف شیر و لبنیات در خانواده ها به وجود آمد و در سالهای بعد هم کاهش تدریجی در مصرف شیر و لبنیات داشتیم. در همین سالها بیماریها و عوارض مربوط به مصرف کم شیر و لبنیات در کشور به وضوح افزایش یافته است.
وی افزود: بنده به نمایندگی از وزارت بهداشت صراحتا هشدار میدهم که با افزایش قیمت شدید اخیر شیر و لبنیات و با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، سرانه مصرف شیر و لبنیات در معرض کاهش قابل توجه است و کنترل قیمت و نیز اختصاص منابع هدفمند برای تامین شیر و لبنیات مورد نیاز مردم و نیز اقدامات حمایتی نظیر توزیع شیر در مدارس یا بسته های غذایی حمایتی غنی از شیر و لبنیات برای فقرا و اقشار آسیب پذیر از ضروریات این مقطع زمانی است.
کاهش معنادار تورم در حوزه سلامت
حریرچی درباره کنترل تورم هزینههای سلامت نیز گفت: با اقدامات انجام شده، ۹ ماه متوالی است که تورم حوزه سلامت از تورم عمومی جامعه به میزان معنیدار و کاملا واضحی پایینتر است. تورم حوزه سلامت که در ربع قرن گذشته به طور متوسط ۴۰ درصد از تورم عمومی جامعه بیشتر بوده است، در سال ۹۶ تقریبا به سطوح مشابه تورم عمومی جامعه کاهش پیدا کرد. از آبان ماه سال ۹۶ روند نزولی تورم سلامت شدت بیشتری پیداکرد و در دوره ۹ ماهه بهمن ماه ۹۶ تا مهر سال ۹۷ هر ماهه تورم سلامت از تورم عمومی کشور کمتر بوده است.
وی افزود: در مهرماه امسال تورم عمومی ماهانه بهداشت و درمان ۲.۲ درصد در مقابل ۴.۶ درصد تورم عمومی بنا به اعلام بانک مرکزی بوده است و تورم سلامت مهرماه نسبت به مهر گذشته ۱۹.۱ درصد است که تقریبا نصف تورم ۳۶ درصدی عمومی کشور در یک سال منتهی به آخر مهر ماه است.
وی با بیان اینکه ممکن است با توجه به نوسانات نرخ ارز و افزایش تورم و گرانی، این موفقیت بسیار بزرگ از لحاظ ذهنی ملموس نباشد و نیز ممکن است گفته شود که تورم حوزه سلامت روند معمول خود را داشته است و در مقابل تورم عمومی که افزایش پیدا کرده است، کمتر خود را نشان میدهد، گفت: در سالهای ۹۱ و ۹۲ که تورم عمومی به صورت شدیدی افزایش پیدا کرد، تورم بخش سلامت به طور واضحی بیشتر از تورم عمومی بوده است که اقدامات وزارت بهداشت و همکاری جامعه پزشکی و تولید کنندگان و واردکنندگان دارو و ملزوکات پزشکی مانع تکرار این موضوع و جلوگیری از فشار بر مردم شد.
مصوبه شورای عالی بیمه برای اصلاح تعرفه هتلینگ بیمارستانها
حریرچی ادامه داد: سیاست واضح و قطعی دولت و وزارت بهداشت در شرایط تورمی کنونی که قدرت خرید خانوارها خصوصا در مورد هزینه های خوراکی و مسکن دچار محدودیت است، کنترل قیمت در حوزه سلامت و جلوگیری از هرگونه فشار مضاعف به مردم و بیماران است و خواهد بود. بنده از جامعه پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی و پرستاری و پیراپزشکی و نیز تامین کنندگان ملزومات مصرفی و تجهیزات پزشکی که علی رغم افزایش هزینه ها در تعامل خوب با دولت و وزارت بهداشت و بیمه ها و با رعایت شرایط اقتصادی مردم با تعرفه های قانونی به خدمت رسانی مشغول هستند، تشکر میکنم. البته افزایش هزینههای پشتیبانی سایر هزینهها، اصلاح تعرفه بعضی خدمات مثل هتلینگ بیمارستانها را ضروری میکند که شورای عالی بیمه در این زمینه پیشنهاد و مصوبه داشته است.
فرسودگی ۶۶ درصد تختهای بیمارستانی تهران
وی در ادامه با اشاره به سالگرد زلزله کرمانشاه، در مورد مقاومت بیمارستانها در مقابل زلزله و فرسودگی بیمارستانها گفت: با اجرای برنامه جایگزینی بیمارستانهای فرسوده طی ۱۰ سال گذشته، میزان درصد فرسودگی تختهای کل کشور از ۷۳ درصد به ۴۵ درصد و تختهای استان تهران از ۸۷ درصد به ۶۶ درصد تقلیل یافته است که هنوز رقم بسیار قابل توجه و نگران کنندهای است. البته در صورت جایگزینی بیمارستانهای در دست اجرا و طبق برنامه تا سال ۱۳۹۹، امیدواریم میزان درصد فرسودگی تختهای کل کشور و استان تهران به ترتیب به ۳۰ درصد و ۳۸ درصد کاهش یابند.
معاون کل وزارت بهداشت افزود: جهت اصلاح وضعیت فوق، وزارت بهداشت اقداماتی مانند ایجاد شرکت مادر تخصصی ساخت و توسعه فضاهای بهداشتی و درمانی و تحویل کلیه پروژههای با پیشرفت کم و پروژههای شروع نشده در سطح تهران و کشور جهت انجام عملیات اجرایی در یک برنامه زمانی مشخص تا افق ۱۴۰۴، خلق منابع جدید از طریق فروش و تهاتر املاک مازاد دانشگاههای علوم پزشکی جهت تامین منابع مالی ساخت از جمله بیمارستانهای تجریش و رازی تهران که خود جایگزین بیمارستان فرسوده است، فاینانس خارجی بیمارستانها به ویژه بیمارستانهای بزرگ در کشور از جمله کلانشهرها، تهران، شیراز، تبریز و مشارکت با سایر نهادها و سازمانها در کشور از جمله بنیاد مستضعفان و ستاد اجرائی فرمان امام (ره) در ساخت بیمارستانها در کشور به ویژه در مناطق محروم از جمله اهواز، دزفول و شهرهای استان کرمان و سیستان و بلوچستان است.
برنامهریزی ساخت ۸ مگاهاسپیتال در تهران
وی ادامه داد: شهر تهران نیز به شش حوزه درمانی و تعریف هشت مگا هاسپیتال (۱۵۰۰ تختخوابی) در مناطق شش گانه تهران حوزه بندی شده و ۲ پروژه از آنها یکی در منطقه ۲۲ با اخذ وام از بانک جهانی و یکی در مرز منطقه ۶ و ۲ با همکاری خیرین و بخش خصوصی آغاز شده است. همچنین تعریف و جایگزینی بیمارستانهای اقماری در سطح بافت شهر تهران در محلهای خود بیمارستانها یا نزدیک به آنها از جمله بیمارستان امیراعلم، بیمارستان فیروزگر، بیمارستان لولاگر، بیمارستان اکبرآبادی، بیمارستان لقمان و ... از دیگر اقداماتمان است.
وی افزود: البته همزمان با طرح جایگزینی بیمارستانها، مقاومسازی بیمارستانهایی که بهسازی آنها از لحاظ فنی و اقتصادی توجیهپذیر یا به دلایل مدیریتی حائز اهمیت بود، در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفته است. در سالهای گذشته بیمارستان سینا تهران، شهید محمدی بندرعباس و فریده بهبهانی در بهبهان مقاوم سازی شده و عملیات مقاومسازی بیمارستانهای امام علی (ع) چابهار و امام حسین (ع) رفسنجان در حال انجام است.
دکتر حریرچی با اشاره به آمار سزارین در کشور گفت: باید توجه کرد که میزان مطلوب سزارین در زایمانها ۱۰ الی ۱۵ درصد است و بسیاری از کشورها به این آمار رسیدهاند. در کشور ما پیش از اجرای طرح تحول نظام سلامت، میزان کل سزارین ۵۶ درصد بود که با اقدامات انجام شده به ۵۰ درصد رسید و میزان سزارین نخستزا نیز به ۴۷.۵ درصد کاهش یافت، اما هنوز میزان سزارین در کشور بالاست و روش تغییر آن تاثیر فرهنگ مردم و رفتار پزشکان متخصص است. در عین حال اقدامات نظارتی و پیشگیرانه نیز باید از سوی وزارت بهداشت و دانشگاهها انجام شود.
آخرین وضعیت بازار دارویی کشور و توصیه وزارت بهداشت به مردم
دارو
دکتر ایرج حریرچی ، درباره بازار دارویی کشور افزود: علیرغم مشکلاتی که دشمنان برای دارو و ملزومات و تجهیزات پزشکی ایجاد کردهاند و میزان کمبود برخی اقلام دارویی ما به میزان قابل توجهی رسید، اما خوشبختانه در آبانماه میزان کمبود اقلام دارویی در کشور زیر ۳۰ درصد بوده که کمتر از یک درصد بازار موجود را شامل میشود.
وی تاکید کرد: با توجه به برنامهریزیهای خوبی که انجام شده و حمایت خوبی که دولت از حوزه دارو میکند و اختصاص سه میلیارد دلار از ۳.۵ میلیارد دلار حوزه دارو و تجهیزات مصرفی، توانستیم اقدامات کورکورانه و مغرضانه دشمن را کنترل کنیم. بنابراین مردم درباره دارو نگران نباشند.
حریرچی با اشاره به ذخیرهسازی بیش از حد برخی داروها از سوی مردم، اظهار کرد: به عنوان مثال ما داروی وارفارین را به میزان مصرف چهار ماه توزیع کردیم، اما در ارز یک هفته تمام شد. ما به مردم اطمینان میدهیم که ذخائر داروییمان بین شش ماه تا دو سال است و نگران نباشند. از طرفی طبق قانون مکلف هستیم به جز در موارد استثنا، داروهای خارجی مشابه تولید داخل را وارد نکنیم. بنابراین مردم از کیفیت داروی داخلی مطمئن باشند و پولشان را برای داروهای خارجی که ممکن است قاچاق بوده و یا کیفیت مناسبی نداشته باشند، هزینه نکنند. در عین حال یکسری اقلام به عنوان کمبود دارو گزارش شدند، اما اینها مکمل هستند و در اکثر موارد مصرف مکمل لازم و ضروری نیست، ضمن این که موارد قاچاق آن هم وجود دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت تاکید کرد: البته ما دشمنی دشمنانمان را به جهانیان نشان میدهیم. آنها برخلاف ادعایشان دروغ میگویند و داروهای ما را به صورت خاص هدفگیری کردهاند و البته موفق شدیم توطئه آنها را از طریق شرکای دیگرمان رفع کنیم.
ارجاع بیمار به خارج از بیمارستان برای تهیه دارو و ملزومات پزشکی، همچنان ممنوع
حریرچی دربارهی جلوگیری از تخلفات پزشکی و تعرفهای، اظهار کرد: اکثریت همکاران ما قانون را رعایت میکنند، اما صریحا تاکید میکنم که هرگونه دریافتی خارج از تعرفه مصوب و یا خارج از صورتحساب داروخانه یا بیمارستان کاملا غیرقانونی است. همچنین هرگونه فرستادن بیمار به خارج از بیمارستان برای تهیه ملزومات پزشکی ممنوع است و حتما باید از آن جلوگیری شود. از مردم خواهش میکنم در صورت دیدن چنین تخلفاتی حتما به سامانه ۱۹۰ اطلاع دهید. در عین حال این سامانه میتواند اطلاعات داروها را نیز در اختیار مردم قرار دهد.
وی ادامه داد: باید توجه کرد که برخی داروهای خاص را در برخی داروخانههای دولتی و بزرگ توزیع میکنیم. البته متوجه هستیم که با این کار مشکلاتی برای مردم ایجاد میشود، اما از مردم میخواهیم که در این دوران کمک کنند تا بتوانیم این مقطع را بگذرانیم.
تشکیل پرونده الکترونیک سلامت برای بیش از ۷۲ میلیون ایرانی
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه صحبتهایش، گفت: از مردم میخواهم حتما به مراکز بهداشتی و درمانی دولتی مراجعه کرده و پرونده الکترونیک سلامت خود را تشکیل دهند. در حال حاضر اطلاعات اولیه بیش از ۷۲ میلیون نفر را در پرونده الکترونیک سلامت وارد کردهایم و بیش از ۵۲ میلیون نفر حداقل یک خدمت در قالب پرونده الکترونیک دریافت کردهاند. بنابراین آماده میشویم تا مراحل اجرای آن را که بحث نسخهنویسی الکترونیک و نظام ارجاع است را پیش بریم. در حال حاضر در استان کرمان و همچنین مراکز ملکی تامین اجتماعی نسخهنویسی الکترونیک آغاز شده و نظام ارجاع نیز در گلستان و گیلان وضعیت خوبی دارد. باید توجه کرد که مردم با مراجعه به مراکز دولتی میتوانند مورد غربالگری هم قرار گیرند.
حریرچی ادامه داد: در حال حاضر ۶.۵ میلیون نفر فرد مبتلا به فشار خون در کشور وجود دارد که از بیماری خود خبر ندارند. حال اگر این افراد به مراکز درمانی دولتی مراجعه کنند، این موارد چک شده و در صورت نیاز خدمات لازم به آنها ارائه میشود.
و اما ماجرای مهمان جنجالی برنامه فرمول یک و اظهارات اخیر مجری
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره توضیحات مجری برنامه فرمول یک درباره پرونده یک کودک مبتلا به بیماری صعبالعلاج، اظهار کرد: اولا از صداوسیما و برخی مجریانی که در حوزه سلامت فعالیت دارند، تشکر میکنیم، اما در برخی موارد افراد در برنامه زنده کار از دستشان خارج میشود. بنابراین اجازه دهید سلامت مردم را وزارت بهداشت و پزشکان پیش برند و بحث حمایت از بیماران را هم به وزارت بهداشت و خیریهها بسپارید. در این مورد خاص مشخص شد که ۹۰ درصد هزینهها از سوی وزارت بهداشت مورد حمایت قرار گرفته بود و مابقی هزینهها را هم موسسه محک انجام داده بود. در همینجا از موسسه محک که مشکلات بیماران سرطانی را حل کرده و رسیدگی میکند، تشکر میکنم.
وی ادامه داد: تجربه این پرونده نشان داد که تبلیغات غیرحرفهای و تبلیغاتی نتیجه نمیدهد و گاهی به دلیل عدم درک درست مطلب، موضوع تغییر میکند. در عین حال مطالبی که دراین مورد گفته میشود منصفانه است و به طور صریح و ضمنی اشتباهات را پذیرفتهاند. در عین حال ما همواره اقداماتمان را در زمینه کمک به بیماران پیش خواهیم برد.
سرانجام تدوین اسناد بهداشت، درمان و نیروی انسانی وزارت بهداشت
وی در پاسخ به سوالی درباره سرانجام تدوین اسناد بهداشت، درمان و نیروی انسانی وزارت بهداشت گفت: اقدامات متعددی در راستای تدوین اسناد راهبردی و جلوگیری از بروز رفتارهای سلیقه ای و یا ایجاد تغییر در سیاست ها پیش بینی کرده ایم. طبق قانون مکلفیم این اسناد را تدوین کنیم. در این راستا بر اساس الگوی بیمار دهی، امکانات مالی کشور و نظام ارجاع و سطح بندی باید وضعیت تختهای بستری کشور را مشخص کنیم. خوشبختانه تدوین سند درمان به مراحل نهایی خود رسیده و مشخص شده است که در هر شهر و شهرستان چه تعداد تخت باید وجود داشته باشد. همچنین بیمارستانهای ارجاعی، منطقهای و محلی در سطوح مختلف نیز پیشبینی شده و سعی شده از ایجاد بیمارستانهایی که هزینهزا هستند و کمک زیادی به مردم نمیکنند، اجتناب شود که این موضوع در همه بخشها اعم از خیریه، خصوصی، نهادهای عمومی غیردولتی و بخش دولتی دیده شده است. در این راستا باید منابع لازم هم اختصاص یابند.
حریرچی افزود: با این اقدامات از تخلفاتی که در گذشته در بخش خصوصی رخ میداد هم پیشگیری میشود. در گذشته شاهد بودیم که کسی مجوز ساخت بیمارستانی را میگرفت و بعد این مجوز وارد فرایند خرید و فروش میشد. از طرفی در بخش خصوصی روالی ایجاد شده بود مبنی بر اینکه کسی بدون سرمایه، مجوز ساخت بیمارستان میگرفت، اما ساخت آن ۱۰ تا ۱۵ سال طول میکشید. در این زمینه مقرر کردیم که هرکسی مجوز ساخت بیمارستان میگیرد باید در موعد مقرر آن را بسازد و در عین حال اقدامات متعددی هم مبنی بر ابطال پروانههایی که برای ساخت بیمارستان گرفته شده و در موعد مقرر ساخته نشده، انجام شده است.
حریرچی ادامه داد: در حوزه بهداشت نیز از قبل سندی را داشتیم و مشخص است که در کدام روستاها باید خانه بهداشت داشته باشیم و در کدام روستاها هم باید به صورت اقماری این خدمات وجود داشته باشد. در سطوح بالاتر این موضوع برای شهرها هم مشخص شده که خوشبختانه در روستاها و شهرهای کوچک کار تکمیل شده و در شهرهای بزرگ هم انجام میشود. درباره سند نیروی انسانی نیز کارمان درباره پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی تمام شده و درباره رشتههای پرستاری و پیراپزشکی هم در دست اقدام است. متاسفانه برخی آمارهای غیردقیق در گذشته منتشر میشد و در برخی مناطق به صورت نادرست گفته میشد که کمبود نیرو وجود دارد. این اسناد اصیل و علمی هستند که ان شاءاله به نتیجه میرسند.
وی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات وزارت بهداشت با توجه به افزایش کودک آزاری در کشور، گفت: گرچه ممکن است این موضوع در حوزه مستقیم مسوولیت ما نباشد و بیشتر به اقدامات فرهنگی و پیشگیرانه در خانواده، مدارس و آموزش و پرورش مرتبط است، اما با توجه به مسوولیتی که در حوزه سلامت روان داریم، اقدامات متعددی را در اداره سلامت روان و اداره سلامت کودکان و نوجوانان انجام میدهیم. همچنین از طریق غربالگری افرادی را که زمینه بروز خشونت را دارند و خانوادههای در معرض خطر را شناسایی کرده و سعی میکنیم با اقدامات مشاورهای از بروز مشکل پیشگیری کنیم.
حریرچی ادامه داد: برای افرادی که مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند نیز از نظر پاسخگویی درمانی و مشاورهای پروتکلهای بیمارستانی داریم و بر اساس آن اقدام میکنیم. باید توجه کرد که انواع مختلف کودک آزاری بیشتر از سوی اقوام و آشنایان است. وزارت بهداشت اقدامات متعددی را در این حوزه انجام میدهد.
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره چگونگی حل مشکل تصادفات جادهای و مرگ ناشی از آنها، اظهار کرد: حمل و نقل جادهای، حمل و نقلی بسیار پرخطر است و میزان مرگ و میر آن بالاست، زیرا عامل انسانی به میزان زیادی در آن دخالت دارد. راه حل اساسی برای کاهش مرگ و میر ترافیکی، در وهله اول کاهش حمل و نقل جادهای و انتقال آن به حمل و نقلهای ایمنتر مانند قطار، تراموا و... است و در قدم دوم باید جادهها را ایمن کنیم و قوانین را سختگیرانهتر و آموزشها را بیشتر کنیم. باید توجه کرد که حدود ۱۲ سال بود که شاهد کاهش مرگ و میر جادهای علیرغم افزایش تعداد خودروها و افراد دارای گواهینامه بودیم، اما متاسفانه امسال با افزایش مرگ و میر و افزایش تعداد مصدومان مواجه بودیم.
وضعیت وزارت بهداشت در قانون منع بکارگیری بازنشستگان
حریرچی درباره وضعیت وزارت بهداشت در زمینه قانون منع به کارگیری بازنشستگان نیز گفت: در کل وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی تعداد مشمولین این قانون کمتر از انگشتان دو دست است و در موعد مقرر در این زمینه اقدامات لازم را انجام میدهیم. دو نفر از معاونین هم در این زمینه مشمول هستند.
حریرچی همچنین در پاسخ به سوالی درباره وضعیت مقاومت بیمارستانهای کشور گفت: لکه گذاری و انتخاب زمین برای برخی بیمارستانهای کشور مناسب نبوده و به عنوان مثال شاهدیم ساختمانشان در مسیر مسیل ساخته شده و ممکن است بعد از بارندگی دچار مشکل شوند. همچنین برخی بیمارستانها در محلهایی قرار دارند که از نظر زلزله آسیبپذیرند و ممکن است نزدیک گسل باشند. در حال حاضر حتما این موارد برای ساخت بیمارستان در نظر گرفته میشود و هم وزارت بهداشت و هم وزارت مسکن برای این موارد مانع ایجاد کرده و مجوز نمیدهند.
انتقاد شدید نسبت به تخصیص ارز نیمایی به دخانیات
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی مبنی بر اختصاص ارز نیمایی به دخانیات گفت: در این زمینه اعتراض شدیدی کردیم. از نظر ما اختصاص حتی یک ریال تسهیلات به حوزه دخانیات مضر است؛ کسانی که خواهان انجام چنین اقدامی هستند، ادعای افزایش قاچاق دارند، اما از نظر ما نباید هیچ ارزی به این حوزه اختصاص یابد. گرچه وزارت بهداشت در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی از ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده میکند، اما در حوزه دخانیات حساس است.
وی افزود: هرچند اقداماتی در راستای افزایش مالیات بر دخانیات در کشور انجام شده، اما همچنان کشور ما جزو کشورهایی است که کمترین میزان مالیات و قیمت در حوزه دخانیات را دارد. این درحالیست که مهمترین عامل جلوگیری از گسترش مصرف دخانیات ایجاد محدودیت ازطریق قیمت است؛ چراکه اکثر افرادی که عادت میکنند سیگار بکشند، این اقدام را از دوران نوجوانی که فرد دچار محدودیت مالی است، شروع میکنند. همچنین در خانوادههای فقیر هم مصرف دخانیات قسمت قابل توجهی از هزینه ها را به خود اختصاص میدهد.
حریرچی ادامه داد: تجربه دنیا ثابت کرده که گرچه آموزش و فرهنگسازی در کاهش مصرف دخانیات موثر است، اما هیچ یک از این اقدامات به اندازه افزایش قیمت موثر نیست. راه افزایش قیمت هم افزایش مالیات است تا از این طریق قسمتی از هزینههای مصرف دخانیات برای کشور جبران شده و به درآمدهای عمومی کمک کند. ما در این زمینه پیگیریم اما باید توجه کرد که لابی دخانیات بسیار قوی است و تکنیکهایی برای قانع کردن سیاستگذاران دارد.
وی درباره نمایش مصرف مواد دخانی در برخی سریالها و فیلم ها نیز گفت: مصوبه وزارت بهداشت و مصوبه مجلس درباره کالاهای آسیب رسان به سلامت بر سر جای خود باقی است. در قدم نخست از تهیه کنندگان و کارگردانها میخواهم که این محدودیت قانونی را رعایت کنند، اما اگر این کار را نکردند ما از طریق قانونی برخورد میکنیم.
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت شیوع حصبه نیز گفت: حصبه بیشتر از طریق آب و غذا ی آلوده منتقل میشود و علایم آن شامل اسهال، سردرد و... است. این بیماری در دنیا حدود ١۶میلیون تا ٣٢ میلیون نفر مبتلا دارد و سالانه حدود ۵٠٠ تا ۶٠٠ هزار نفر به آن مبتلا میشوند. علت اصلی آن آلودگی آبهای سطحی به مدفوع است و از طریق غذای غیربهداشتی و سبزیجات آلوده نیز منتقل میشود. مگس نیز از عوامل منتقل کننده این بیماری است.
وی افزود: عامل اصلی انتقال این بیماری در کشور ما، انتقال از کشورهای دیگر است و میزان بروز و شیوع آن در کشور کاهش بسیار زیادی داشته است.