دیابت نوع 2 ارتباط مستقیم با سبک زندگی داردمدیر برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت وزارت بهداشت گفت: افراد چاق با زندگی کمتحرک، بیشتر از سایر افراد، مستعد ابتلا به دیابت هستند. چاقی و کمتحرکی بدنی عوامل خطرزایی برای دیابت نوع 2 بوده و کاهش وزن در کوتاه مدت، حساسیت به انسولین و ترشح انسولین را بهبود میبخشد. |
به گزارش ایران سپیدبه نقل از ایرنا :علیرضا مهدوی در هفته ملی دیابت (21 تا 27 ابان) با تاکید بر اهمیت نقش خانواده در کاهش ابتلا به بیماری دیابت، افزود: با توجه به اینکه فرد در ابتدا در بستر خانواده متولد شده و پرورش مییابد، عادات غذایی و سبک زندگی را در این بستر فرا گرفته و از آنجایی که ابتلا به بیماری دیابت به خصوص از نوع 2 رابطه زیادی با شیوه زندگی فرد دارد، بنابراین باید به این بخش توجه بیشتری شود.
وی با بیان اینکه بیماری دیابت با روند افزایشی در سراسر جهان روبرو است، اظهار داشت: از سه دهه قبل موجی از دیابت نوع 2 در دنیا آغاز شده و روبه افزایش است. این بیماری را میتوان بزرگترین اپیدمی قرن دانست؛ چرا که تاکنون هیچ بیماری در دنیا با این سرعت رشد نکرده است، اما در ایران طبق هدف گذاریها، روند روبه رشد بیماری دیابت تا سال 1404 باید متوقف شود.
مدیر برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت وزارت بهداشت با اشاره به آمار جهانی ابتلا به بیماری دیابت نوع 2، خاطرنشان کرد: در حال حاضر 420 میلیون فرد 20 تا 70 ساله در دنیا به بیماری دیابت نوع 2 مبتلا هستند و این آمار تا سال 2045 به بیش از 690 میلیون نفر در جهان خواهد رسید.
مهدوی درخصوص آمار مبتلایان به دیابت نوع 2 در ایران گفت: در ایران 11 درصد افراد بالای 25 سال (بیش از 5 میلیون نفر) با تشخیص دیابت نوع 2 و 18 درصد افراد بالای 25 سال نیز در معرض خطر ابتلا به دیابت شناسایی شدهاند که در آنها میزان گلوکز (قند) خون بالاتر از حد طبیعی است و چنانچه تغییرات ضروری در شیوه زندگی به وجود نیاید، در آینده به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند.
وی در ادامه با اشاره به جامعه هدف بیماران دیابتی افزود: افراد بالای 30 سال که دارای اضافه وزن و در معرض چاقی هستند، بیشترین مبتلایان به دیابت را تشکیل میدهند.
معاون دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت درخصوص اقداماتی که وزارت بهداشت در جهت شناسایی و کنترل بیماری دیابت انجام داده است، توضیح داد: وزارت بهداشت از سال 83 برنامه کشوری پیشگیری و کنترل بیماری دیابت نوع 2 را با غربالگری و بیماریابی آغاز کرده است و در سال 89 نیز برنامه شهری کنترل و شناسایی بیماری دیابت به آن افزوده شد. از سال 1393 با شروع طرح تحول سلامت و ادغام خدمات که در راستای آن در تمامی پایگاههای بهداشت مراجعهکنندگان از لحاظ عارضههای قلبی و عروقی مورد بررسی قرار میگیرند، در کنار آن غربالگری بیماری دیابت نیز برای آنها انجام و بیماران پس از شناسایی مراقبت میشوند.
مهدوی با اشاره به برنامه کشوری وزارت بهداشت برای پیشگیری از ازدیاد مبتلایان به دیابت اظهار داشت: اجرای برنامههای آموزشی و تربیت مربیان، بهبود شیوه زندگی مبتلایان به دیابت و اطلاعرسانی به آنها از جمله این برنامهها است.
مدیر برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت وزارت بهداشت تاکید کرد: چاقی ارتباط زیادی با ابتلا به بیماری دیابت دارد، و افراد چاق با زندگی کمتحرک، بیشتر از سایر افراد، مستعد ابتلا به دیابت هستند. چاقی و کمتحرکی بدنی عوامل خطرزایی برای دیابت قندی نوع 2 بوده و کاهش وزن در کوتاه مدت، حساسیت به انسولین و ترشح انسولین را بهبود میبخشد.
وی ، 85 درصد بیماران مبتلا به دیابت نوع2 را چاق دانست و ادامه داد: با توجه به اهمیت چاقی در بروز اختلالات متابولیکی و نقش اسیدهای چرب آزاد خون و چربی احشائی در مقاومت به انسولین میتوان نتیجه گرفت که ارتباط تنگاتنگی بین چاقی و دیابت نوع 2 وجود دارد و بررسی عوامل منجر به چاقی در سنین اولیه عمر و سالهای ابتدایی نوجوانی نتایج بهتر و دقیقتری در درمان بیماران خواهد داشت.
به گفته مهدوی، سن، نژاد، بارداری، استرس، برخی داروها، ژنتیک و سابقه خانوادگی، کلسترول و چاقی از این عوامل هستند. در میان این عوامل، چاقی یا اضافه وزن بیش از بقیه خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش میدهد. بیش از 90 درصد افرادی که از دیابت نوع 2 رنج میبرند، مشکل چاقی یا اضافه وزن دارند که با اضافه وزن یا چاقی، برای استفاده از انسولین به بدن فشار بیشتری وارد می شود و نتیجه این امر افزایش خطر دیابت است.
وی تصریح کرد: بهرهگیری از ورزش و رژیم غذایی حتی برای افراد سالم که قصد پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت را دارند، بسیار حائز اهمیت است.
مهدوی افزود: افراد در معرض خطر با انجام تمرینات منظم ورزشی میتوانند از بروز دیابت تا حد زیادی جلوگیری کرده و در افراد مبتلا به دیابت، انجام تمرینات ورزشی کمک زیادی به کنترل وزن، تعادل بهتر قند خون، کاهش نیاز به داروها و انسولین، متعادل نگه داشتن چربی خون و کاهش ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی میکند.