مشخصات رژیم غذایی متناسب چیست؟متخصصان توصیه می کنند برای داشتن وضعیت سلامتی مناسب در رژیم غذایی خود تنوع را در مصرف مواد غذایی لحاظ کنید |
به گزارش ایران سپیدبه نقل از ایسنا، متخصصان تغذیه و سلامت بر این باورند که به جای تاکید بر یک رژیم غذایی "متنوع" باید افراد را به دنبال کردن الگوهای تغذیهای "سالم" حاوی مقادیر کافی سبزیجات، میوهها، غلات کامل، حبوبات، آجیلها، دانهها، محصولات لبنی کمچرب و روغن گیاهی و کاهش مصرف گوشت قرمز، نوشیدنیهای شیرین، شکر و شیرینیها تشویق کرد.
این بیانیه از انجمن قلب ایالات متحده شامل بررسی مطالعاتی است که ارتباط بین «طیف گسترده و متنوعی از غذاها» و چاقی، خوردن غذا و کیفیت غذاها را پوشش دادهاند. پیش از این موسسات بهداشت عمومی و دیگر سازمانهای مربوطه آمریکایی «تنوع غذایی» و «خوردن طیف مختلفی از غذاها» را راهی مطمئن برای تغذیه مناسب و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن اعلام کرده بودند.
اما متخصصان با اشاره به اینکه اغلب مردم ممکن است درک درستی از چگونگی رعایت تنوع غذایی نداشته باشند، توضیح دادهاند که توصیه به تنوع غذایی، بیشتر به دنبال کردن الگوهای نامناسب غذایی منجر میشود که ممکن است با افزایش وزن و چاقی در جمعیت بزرگسالان همراه شود.
در چنین الگوهای نامناسب غذایی به عنوان مثال مصرف موادی همچون حبوبات و غذاهای فرآوری شده بیش از حد میشود در حالی که مصرف میوهها، سبزیجات، ماهی و دیگر غذاهای مفید به حداقل میرسد.
بررسی مطالعات فوق نشان میدهد که این نوع از وعدههای غذایی حاوی انواع مختلفی از مواد غذایی کمتر سیرکننده (مانند غلات سفید) هستند و باعث میشوند افراد به زیادهروی در خوردن روی بیاورند و در نتیجه کالری بیشتری دریافت کنند.
طیف مختلفی از غذاهای سالم را انتخاب کنید
این تیم تحقیقاتی به این نتیجه رسیدند که به جای «خوردن انواع مختلف غذاها» باید بر مصرف کافی محصولات گیاهی، منابع پروتئینی، محصولات لبنی کمچرب، روغن گیاهی و آجیلها و محدود کردن مصرف شیرینیها، نوشیدنیهای شیرین و گوشت قرمز تاکید شود.
متخصصان در این مطالعه متذکر شدند که برای جلوگیری از برداشت غلط، تاکید بر اصطلاح "الگوی غذایی سالم" به مراتب مفیدتر و مشخصتر از "الگوی غذایی متنوع" است.
به گزارش مدیکال نیوزتودی، یکی از بهترین انواع رژیم غذایی، برنامه غذایی "دَش" (DASH) است که به مصرف مقدار بیشتری از میوهها، سبزیجات، غلات کامل و خوراکیهای لبنی کمچرب، مصرف مقدار مناسب گوشت و ماهی، آجیل و حبوبات و نیز میزان کمی از خوراکیها و نوشیدنیهای شیرین شده با شکر و چربیهای افزودنی توصیه میکند.
تهران- ایرنا- استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران می گوید: کمبود ویتامین های A و B سبب بروز کوتاهی قد می شود؛ در حالی که داشتن تغذیه مناسب تا سن 6 سالگی به عنوان دوران طلایی رشد قدی می تواند از این عارضه پیشگیری کند.
کمبود ویتامین A و B سبب کوتاهی قد می شود
مینا والایی در روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: تغذیه مناسب از دوران جنینی تا 6 سالگی بسیار حائز اهمیت است و سبب جهش قدی در مرحله بلوغ می شود؛ عوامل تغذیهای رشد مانند مواد قندی، چربیها و پروتئینها که انرژی لازم برای سوخت و ساز بدن را تامین میکنند و انواع ویتامینها و مواد معدنی مانند کلسیم، روی و منیزیم، تعیینکننده میزان قد هستند.
وی با بیان اینکه تبلیغات پزشکی برای درمان کوتاهی قد در شبکه های مجازی و ماهواره ای کذب است، اظهار داشت: مصرف ویتامین ها و مکمل ها برای داشتن قد مناسب تا 18 سالگی موثر هستند و بهتر است مکمل های رشد شامل فرآورده های حاوی اسیدهای آمینه، کلسیم، ویتامین D، منیزیم، فسفر و زینک توسط پزشک تجویز شود.
متخصص غدد ادامه داد: افرادی که پروتئین و ریزمغذیهایی از جمله کلسیم را به اندازه کافی دریافت نکنند، قد مناسبی نخواهند داشت. همچنین نسبت بین کلسیم و فسفر نیز بسیار حائز اهمیت است چراکه انباشت این کلسیم و فسفر با هم تعادل این دو را به هم میریزد که خود عاملی بر کوتاه قدی است.
والایی تصریح کرد: مصرف نوع مواد غذایی در کوتاهی قد تاثیر دارد، افرادی که نوشابه زیاد مصرف میکنند دچار این مشکل میشوند.
وی با بیان اینکه مهمترین عامل رشد قد، هورمون رشد است که در بدن تولید و ترشح می شود، اضافه کرد: اگر در سنین کمتر از 18 سالگی کمبود هورمون توسط پزشک متخصص تشخیص داده شود، می توان با تجویز هورمون رشد تا حدود مشخصی، رشد قدی را تحریک کرد.
به گفته این پزشک، قرار گرفتن در معرض آفتاب نیز می تواند در افزایش قد موثر باشد، سنتز ویتامین D در بدن، تحت تاثیر نور آفتاب اتفاق می افتد، این ویتامین به نوبه خود سبب افزایش جذب کلسیم می شود.
والایی افزود: کلسیم ماده اولیه ساخت استخوان و یکی از مهمترین عوامل رشد قد است. افراد زمانی که در معرض آفتاب قرار می گیرند، تولید ویتامین D و جذب کلسیم در بدن افزایش می یابد و این عامل می تواند به رشد کمک کند.
وی تصریح کرد: نقش ژنتیک را نیز نباید در رشد قد فراموش کرد زیرا ژنتیک عامل غالب است اما برای رشد بهتر، تغذیه سالم، مصرف پروتئین و ورزش نیز می تواند تاثیرگذار باشد، در کنار اینها، ویتامین D، کلسیم، زینک و منیزیم نیز به رشد قدی کمک می کند.
والایی توصیه کرد: استفاده از تخم مرغ در رژیم غذایی افراد بهترین ماده غذایی برای پیشگیری و درمان عارضه کمبود روی است و تا حدودی می تواند مشکل کوتاهی قد کودکان را با این ماده مرتفع کرد.
متخصص غدد افزود: عنصر روی در رشد و بلوغ، سلامت و شادابی پوست، مو و ناخن تاثیر قابل توجهی دارد و به همین دلیل کمبود آن می تواند مشکل ساز شود.
والایی اظهار داشت: برای رشد قد نوجوانان، مصرف روزانه 150 گرم گوشت، نصف تا یک لیوان حبوبات پخته، 2 تا سه لیوان شیر و لبنیات دیگر به همراه سبزیجات توصیه می شود.
وی با اشاره به اینکه مکملها نباید به جای مواد غذایی تازه و پرخاصیت مصرف شوند، گفت: مصرف هفتهای یکبار جگر و دوبار غذای دریایی و نیز آجیلهایی نظیر بادام، بادام زمینی و گردو و مواد حاوی روی برای رشد قد توصیه می شود.