سپردهگذاران بانکی بیشتر سود کردند یا خریداران پیشفروش سکه؟با روند رو به رشدی که قیمت سکه طی میکند شاید دارندگان سکههای پیش فروش در زمان ثبتنام تصور هم نمیکردند که سود سرمایهگذاری آنها تا این حد بالا باشد. |
به گزارش ایران سپید به نقل از ایسنا رشد قیمت سکه ظاهرا قرار نیست متوقف شود. از شهریورماه ۱۳۹۶ این کالا در مسیر افزایش قیمت قرار گرفته و از یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان گران شده است.
از بهمنماه سال گذشته بانک مرکزی برای ایجاد تعادل در بازار طرح پیش فروش سکه از کانال بانک ملی را در دستور کار قرار داد و در مرحلهی اول فقط سکههای با سررسید شش ماهه و یکساله پیش فروش شد و در ابتدای سال جدید با تغییراتی که در سیاست ارزی ایجاد شد، نحوه پیش فروش نیز تغییر کرده و به هفت مرحله افزایش یافت، به طوری که از اواخر فروردینماه سکههای با سررسیدهای یک، سه، شش، ۹، ۱۲، ۱۸ و ۲۴ ماهه پیش فروش شد. البته با توجه به استقبال بالایی که از طرح پیش فروش در مرحله جدید وجود داشت و ظرفیت به پایان رسید طولی نکشید که متوقف شد.
در حدود سه ماه اجرای طرح پیش فروش سکه بالغ بر هفت میلیون و ۶۰۰ هزار قطعه فروش رفت که نزدیک به ۱۱۴ هزار و ۵۰۰ نفر خریدار این تعداد بودند. با توجه به اینکه زمان سررسید پیش فروش یک ماهه تمام شد سکههای فروخته شده در این دوره چندی پیش تحویل مشتریان شده و سررسیدهای دیگر در ادامه وارد بازار میشود به گونهای که برای سال جاری تا پنج میلیون و ۹۰۰ هزار قطعه و در سال آینده یک میلیون و ۳۴۰ هزار قطعه و در سال ۱۳۹۹ تا ۴۰۸ هزار قطعه سکه تحویل خواهد شد.
اما در پیش فروش با توجه به اینکه قیمتها قطعی هستند هر آنچه در زمان تحویل بین قیمت پیش فروش و بازار وجود داشته باشد سود صاحبان این سکهها محسوب میشود و قرار نیست مبلغی مازاد پرداخت کنند. این در حالی است که اکنون با توجه به روند رو به رشدی که قیمت سکه طی میکند و در ماههای گذشته برگشت به عقب محسوسی نداشته، تاکنون سود قابل توجهی برای خریداران به همراه داشته است که نسبت به سود حاصل از سرمایهگذاری این مبلغ در حساب سپرده بانکی قابل توجه است.
در ادامه این گزارش سود ناشی از سرمایهگذاری در پیش فروش سکه با توجه به قیمت روز دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی این کالا و نرخ سود سپرده بانکی ۱۵ درصد سالانه مورد مقایسه قرار میگیرد.
خریداران سکه با سررسید یک ماهه برای هر قطعه یک میلیون و ۵۹۰هزار تومان هزینه کردند که در حال حاضر نسبت به سکه دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی بازار برای هر قطعه ۹۱۰ هزار تومان در یک ماه گذشته سود بردند، این در حالی است که سرمایهگذاری این مبلغ در بانک با سود سپرده ۱۵ درصد برای یک ماه حدود ۲۰ هزار تومان سود به همراه دارد.
سکههای با پیش فروش سه ماهه یک میلیون و ۵۴۰ هزار تومان ثبت نام شدند که اکنون و با گذشت حدود دو ماه از این سرمایهگذاری ۹۶۰ هزار تومان نسبت به نرخ بازار سود به مبلغ خرید برای هر قطعه اضافه شده است، در حالی که سود ناشی از سپرده این مبلغ در بانک برای یک ماه حدود ۱۹ هزار و ۲۵۰ هزار تومان و برای سه ماه نزدیک به ۵۸ هزار تومان است.
همچنین مبلغ خرید سکههای با سررسید شش ماهه حدود یک میلیون و ۴۷۵ هزار تومان بود که تا همین لحظه خریداران برای هر قطعه حدود یک میلیون و ۲۵ هزار تومان سود بردند، در حالی که سود بانکی این مبلغ برای هر ماه حدود ۱۸ هزار تومان و در شش ماه نزدیک به ۱۱۰ هزار تومان است.
بری سکههای با سررسید ۹ ماهه بانک مرکزی از هر قطعه یک میلیون و ۴۱۰ هزار تومان دریافت کرده که اکنون سود خرید سکه در ازای این مبلغ به یک میلیون و ۹۰ هزار تومان میرسد، در حالی که سود سپرده بانکی برای یک میلیون و ۴۱۰ هزار تومان در هر ماه نزدیک به ۱۸ هزار تومان و در ۹ ماه سرمایهگذاری به ۱۶۰هزار تومان میرسد.
اما سکههای با سررسید ۱۲ ماهه با نرخ یک میلیون و ۳۵۰ هزار تومان پیش فروش شده است. با توجه به قیمت روز سکه در حال حاضر سود اختصاص یافته به صاحبان این سررسیدها به یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان در هر قطعه میرسد. اگر این مبلغ در بانک سپردهگذاری شود برای هر ماه حدود ۱۷ هزار تومان و در ۱۲ ماه ۲۰۴ هزار تومان است.
سکههای با سررسید ۱۸ ماهه که با یک میلیون و ۲۴۵ هزار تومان ثبت نام شدند اکنون در هر قطعه تا یک میلیون و ۲۵۵ هزار تومان سود به همراه دارد، در حالی که سرمایه گذاری این مبلغ در بانک در هر ماه حدود ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان و در مجموع برای ۱۸ ماه تا ۲۸۰ هزار تومان سود دارد.
در مورد سکههای با سررسید ۲۴ ماهه نیز باید یادآور شد که هر قطعه با یک میلیون و ۱۱۶ هزار تومان ثبت نام شد و با قیمت روز دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی اکنون سود هر قطعه به یک میلیون و ۳۸۴ هزار تومان میرسد، در حالی که سود بانکی برای یک میلیون و ۱۱۶ هزار تومان نزدیک ۱۴ هزار تومان در هر ماه و برای دو سال حدود ۳۳۵هزار تومان است.
سکههای پیش فروش به تدریج وارد بازار میشود و انتظار بانک مرکزی براین است با عرضه سکهها بازار در حالت تعادل قرار گیرد، اما روال گذشته نشان داده که حتی در زمان پیش فروش و یا حراج سکه کاهش قیمتی که قابل توجه باشد ثبت نشده و عمدتا روند رو به افزایش بوده است و تنها برنامههایی که بانک مرکزی اجرا کرد توانست از حباب بیش از حد و یا افزایش بیشتر قیمت سکه جلوگیری کند. در حالی از سوی مسئولان مربوطه عنوان میشود که سکه حدود ۴۰۰ هزار تومان حباب دارد که در سوی دیگر تحلیلگران بازار معتقدند با توجه به رشد قیمتی که دلار در مدت اخیر داشته و آینده چندان قابل پیش بینی بر آن وجود ندارد، قیمت سکه نیز بر همین اساس پیش رفته و نرخها چندان غیرواقعی است.