تغذیه و فعالیت بدنی عوامل کنترل دیابتمدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: علاوه بر عوامل ارثی، اضافه وزن و چاقی نیز در ابتلا به دیابت نقش دارد و پیشگیری از اضافه وزن و چاقی میتواند شانس ابتلا به دیابت را کاهش دهد |
به گزارش ایران سپید به نقل از ایسنا، دکتر زهرا عبداللهی همزمان با هفته ملی دیابت افزود: پیروی از یک برنامه غذایی مناسب شامل مصرف سبزیها و میوهها، حبوبات، نان و غلات سبوسدار و همچنین لبنیات کم چرب در اندازه مناسب باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت میشوند.
وی گفت: علاوه بر عوامل ارثی، اضافه وزن و چاقی نیز در ابتلا به دیابت نقش دارد و پیشگیری از اضافه وزن و چاقی میتواند شانس ابتلا به دیابت را کاهش دهد. برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی و دیابت باید مقدار غذای مصرفی به اندازه نیاز مصرف شود، در مقابل دریافتهای غذایی بیش ازحد نیاز بویژه مصرف زیاد مواد قندی و شیرین از جمله نوشابههای گازدار و سایر نوشیدنیهای شیرین و دارای قند افزوده، شیرینی و شکلات و همچنین نانهای تهیه شده از آرد سفید و تصفیه شده و برنج سفید خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهند.
عبداللهی افزود: دریافت انرژی روزانه بیش از مقدار مورد نیاز نیز منجر به تجمع چربی در بدن و مقاومت انسولینی شده و خطر ابتلا به بیماری دیابت را افزایش میدهد.
وی گفت: براساس آخرین توصیههای سازمان جهانی بهداشت میزان قند و شکر مصرفی روزانه باید کمتر از ۵۰ گرم و ترجیحا کمتر از ۲۵ گرم در روز باشد و این مقدار شامل کل مواد قندی است که از همه مواد غذایی در طول روز یعنی قند و شکر، شیرینی، شکلات، مربا، عسل و نوشیدنیهای شیرین مصرف میشود.
عبداللهی افزود: تحقیقات جدید حاکی از آن است که مصرف گوشت قرمز نیز خطر ابتلا به بیماری دیابت را افزایش میدهد و در مقابل، مصرف گوشتهای سفید از قبیل مرغ و ماهی ارتباط معکوسی با خطر ابتلا به بیماری دیابت دارند.
وی تاکید کرد: دریافت بالای اسیدهای چرب و چربیهای اشباع شده که به مقدار زیاد در روغن حیوانی، کره، روغن نباتی جامد، دمبه و چربیهای گوشت و … وجود دارد نیز خطر ابتلا به دیابت را زیاد کرده و درعین حال مصرف انواع روغنهای مایع ازجمله روغن کانالا یا کلزا باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری دیابت میشوند.
عبداللهی افزود: رعایت تغذیه مناسب و صحیح حتی در کنترل دیابت نیز نقش بسیار مهم و اساسی و غیرقابل انکار دارد. بیتوجهی به نحوه تغذیه بیمار میتواند تمامی تلاش پزشک و کادر درمانی را نقش بر آب و فرد را با عوارض جدی دیابت روبرو کند.
بنابر اعلام روابط عمومی معاونت بهداشت وزارت بهداشت، وی گفت: اولین قدم درکنترل دیابت، تغذیه صحیح است، اگر بیماری دیابتی با پیروی از یک رژیم متعادل به وزن مناسب برسد، از افزایش قند خون جلوگیری میشود. رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن و در صورت نیاز داروها از راههای اصلی کنترل دیابت هستند. افراد مبتلا به دیابت باید روزانه به شکل متنوع از گروههای مختلف مواد غذایی استفاده کنند تا مواد معدنی و ویتامینها و فیبر غذایی که نقش مهمی در کاهش جذب قند در روده دارد، به مقدارکافی به بدن آنها برسد.
گفتنی است از تاریخ ۱۹ الی ۲۵ آبان ماه هفته ملی دیابت در کشور برگزار میشود.