غفلت شهرداریها در ساخت سرویس بهداشتی/معلولانوسالمندان دیده شوندوجود سرویس بهداشتی عمومی در شهر و مسیرهای بین راهی جزو مطالبات اولیه شهروندان است که باید از سوی دستگاه ها مورد توجه قرار گرفته و برای آن راه حلی دیده شود |
به گزارش ایران سپید به نقل از مهر، ۱۵سال است در تقویمهای جهانی ۱۹نوامبر مصادف با ۲۹ آبان ماه در ایران از سوی سازمان ملل متحد روز جهانی «توالت» نام گرفته است. حساسیت موضوع دسترسی به سرویس های بهداشتی با کیفیت تا جایی اهمیت داشته که علاوه بر این نامگذاری در سال ۲۰۰۱ مؤسسهای جهانی نیز به همین اسم، شکل گرفته است.
نامگذاری روز جهانی «توالت» نشان از ضرورت احداث سرویس بهداشتی عمومی در معابر پرتردد برای شهروندان و گردشگران به خصوص کودکان، سالمندان، زنان باردارو بسیاری از افراد بیمار مانند دیالیزی ها دارد؛ ضرورتی که در شهرهای استان به خوبی پاسخ داده نشده است.
برخی کارشناسان معتقدند وجود سرویس بهداشتی با رعایت استانداردها امری مهم اما فراموش شده در شهرها و مسیرهای بین راهی استان است. مساله ای که با غفلت شهرداری ها و سایر دستگاه های مرتبط با این حوزه رو به رو شده است.
وجود سرویس بهداشتی عمومی در شهر و مسیرهای بین راهی جزو مطالبات اولیه شهروندان است که باید از سوی دستگاه ها مورد توجه قرار گرفته و برای آن راه حلی دیده شود
سرویس بهداشتی مقابل دید رهگذاران ساخته شود
در همین راستا یک کارشناس ستاد مناسب سازی محیط و مبلمان شهری استان گلستان به خبرنگار مهر می گوید: سرویس بهداشتی مانند نیاز برای خورد و خوراک باید در مقابل دید رهگذاران ساخته شود تا شهروندان به محض احساس نیاز از این مکان بهره مند شوند.
رضا شاه حسینی معتقد است نبود سرویس بهداشتی عمومی و دیده نشدن برخی نیازهای شهروندان سبب استفاده آنها از اتومبیل شده است.
وی از نبود سرویس بهداشتی عمومی در مکان های پرتردد شهرهای استان انتقاد کرده و می افزاید: احداث سرویس بهداشتی در معابر پرتردد شهری توجه به نیاز شهروندان است؛ با این اقدام به افراد پیاده احترام گذاشته می شود.
شاه حسینی در توضیح فضای استاندارد سرویس بهداشتی، می گوید: درب توالت های عمومی باید به بیرون باز شود و فضای داخلی آن یک مترو نیم در یک متر و نیم باشد تا ویلچر در آن بچرخد و یک میله دست گرد درکنار توالت فرهنگی نصب شود تا فرد بتواند تعادل خود را حفظ کند.
به گفته وی، استاندارد درب سرویس بهداشتی عمومی ۹۰ سانتیمتر است در حالی که اغلب درب های سرویس بهداشتی با عرض ۷۰ سانتیمتر ساخته می شود که این کاملا غیر استاندارد است زیرا ویلچر از آن عبور نخواهد کرد و قابل استفاده برای تمامی افراد، نخواهد بود.
این کارشناس فرهنگی برخی از پارک های محلی را فاقد سرویس بهداشتی خوانده و می افزاید: تمام این سرویس های بهداشتی بدون استثنا برای سالمندان و معلولین قابل استفاده نیست زیرا استانداردهای لازم برای استفاده این افراد تعریف نشده است.
لزوم فرهنگ سازی برای نگهداری از سرویس بهداشتی
شاه حسینی عملکرد شهرداری گرگان را در نگهداری توالت های عمومی مطلوب ارزیابی کرده و می گوید: نیاز است بحث فرهنگ سازی در بخش طراحی سرویس بهداشتی انجام شود. به عنوان مثال دزدیده شدن شیر و شلنگ آب، دیوار نویسی و حضور معتادان در این اماکن از مشکلاتی است که شهرداری با آن مواجه است.
وی اضافه می کند: باید سرویس بهداشتی به صورتی ساخته شود تا آسیب های وارد به آن حداقل شود برهمین اساس می توان شیرهای آب توالت عمومی به نوعی انتخاب شود که امکان سرقت آن، نباشد؛ تاسیسات بنا به نوعی ساخته شود که اگر لوله در یک بخشی دچار ایراد شد نیاز نباشد کل سازه تخریب شود.
شاه حسینی در بخش دیگری از سخنانش خواستار احداث سرویس بهداشتی عمومی در مجتمع های تجاری می شود و می گوید: در حال حاضر تنها کسبه پاساژ از سرویس بهداشتی عمومی مجتمع استفاده می کنند که این اصلا خوب نیست.
این کارشناس فرهنگی می افزاید: نیاز داریم در این زمینه معماران، شهرسازان، برنامه ریزان و مدیران شهری با حساسیت بیشتری این مساله را دنبال کنند.
افزایش سرانه سرویس بهداشتی عمومی منوط به اصلاح لایحه عوارض شهرداری
همانطور که کارشناس ستاد مناسب سازی محیط و مبلمان شهری استان از نبود سرویس بهداشتی عمومی در مجتمع های تجاری به عنوان یک مشکل برای شهروندان یاد می کند رئیس شورای اسلامی شهر گرگان هم بر این مهم صحه گذاشته و لازمه رفع آن را، تغییر در لایحه عوارضی شهرداری می داند. در صورت اصلاح لایه عوارضی، می توان برای افرادی که اماکن عمومی می سازند عوارض این بخش را صفر کرده و یا حتی امتیازاتی به آنها داده شود
سید محمد قدس مفیدی به خبرنگار مهر می گوید: هنگام احداث اماکن عمومی مانند مجتمع تجاری باید سرویس بهداشتی دیده شود اما این اتفاق نمی افتد زیرا درعوارض پروانه، ساخت سرویس بهداشتی هم جزو تراکم ساختمان محاسبه شده و عوارض آن دریافت می شود. بدتر این است که شهردار مدت دو سال است که اجازه تغییر در لایه عوارضی نمی دهد.
وی می افزاید: اگراصلاحات لایه عوارضی جدید در بهمن ماه سال جاری انجام نشود، شرایط فعلی به قوت خودش باقی است اما در صورت اصلاح لایه عوارضی، می توان برای افرادی که اماکن عمومی می سازند عوارض این بخش را صفر کرده و یا حتی امتیازاتی به آنها داده شود.
اهمیت بهداشت عمومی و دقت در حفظ سلامت جامعه، از شاخصهای رفاه و پیشرفت هر مجموعه شهری محسوب میشود و توجه به آن برای استانی مانند گلستان که توریست پذیر بوده و سالانه محل عبور گردشگران بسیاری است از ضروریات به شمار می رود. امری که سرپرست دفتر امور شهرداری و شوراهای استانداری گلستان هم به آن اذعان داشته و می گوید که برای رفع کاستی های آن تمام تلاش خود را خواهد کرد.
سرانه سرویس بهداشتی در تمام شهرها افزایش یابد
محمد حمیدی افزایش سرانه سرویس بهداشتی عمومی در استان را بستری برای جذب گردشگر می داند و می افزاید: سرویس بهداشتی جدای از توجه به بحث گردشگری برای رفاه حال هم استانی ها باید در تمامی شهرها افزایش یابد.
وی که مدت کوتاهی است این سمت را بر عهده گرفته افزایش سرویس بهداشتی عمومی در شهرهایی مانند گرگان، گنبد، علی آباد، آق قلا و.. را به دلیل قرارگیری بین روستاهای متعدد یک ضرورت می داند.
هنگامی که در یک شهر، بهداشت عمومی بهواسطه نبود خدمات رفاهی ضروری نظیر سرویسهای بهداشتی، با مسئله و چالش روبهرو میشود، آسیبهایی گریبانگیر جامعه خواهد شد که درصورت تداوم، تأثیرات نامطلوبی برجا میگذارد اما با این حال به نظر میرسد به رغم اهمیت و ضرورت برخورداری از محیطهای سالم و بهداشتی بهعنوان توالتهای عمومی در گلستان، هنوز به این نیاز اساسی، آنطور که باید و شایسته است توجه نشده و همواره از پرداختن به چنین نیازی، اجتناب می شود اما انتظار می رود به این موضوع به دلیل ارتباط مستقیم با سلامت افراد جامعه بیش از گذشته پرداخته شود