گفتگو با دکتر حسین پیوندی مدیر عامل موسسه RP
روزی که امیدها برای دیدن دنیا محقق می شود + فایل صوتی
در بخش پیش از پروژه ای گفتیم که به کم بینایان برای درک دنیای اطراف خود امیدی تازه می بخشد.
|
به گزارش ایران سپید. دکتر حسین پیوندی مجری این طرح در ابتدا از زمینه تخصصی و علایق خود می گوید: تحصیلات من در رشته برق بوده و بعد مهندسی برق مخابرات که با رتبه یک در داخل کشور تحصیل کردم و برای دکترا به خارج از کشور رفتم که آنجا رشته مخابرات را ادامه دادم در دکترا باید به گرایشهای بیشتری رفت برای همین مهندسی برق مخابرات مثلا سیستم و پردازش سیگنال . من بیشتر به شاخه میان رشته ای رفتم که با کاری که در دوره دکترا داشتم در پروژه اروپایی"درک تصویر بر روی شبکیه مصنوعی چشم "کامل شد. و دوره فوق دکترا را در این زمینه گذراندم.
س: دوربینی که برای فرد کم بینا استفاده می شود کجا قرار می گیرد؟
ج: مانند عینک است روی چشم قرار می گیرد منتها یک مقدار حجیمتر است چون باید تصویر را بازسازی کند. در جلوی چشمها قرار می گیرد که تصویر جدیدی با عمق و میدان بینایی کامل ایجاد کند، مانند آنچه قبلا داشته اند. اگر با oct و رتینوسکوپی تشخیص داده شود که بینایی فرد 40-45 درصد است نسبت به فردی که بیناییش 10 درصد است تاثیر بیشتری از این دوربین را تجربه می کند.. به همین دلیل گفته ایم در مرحله اول کسانی که در طول 5سال اخیر تشخیص rp برایشان داده شده است مراجعه کنند. در ضمن چون برای انجام تستها به همکاری فرد نیاز داریم استفاده از دوربین مثلا برای کودکان زود است. برای همین سن 20 تا 44 سال را انتخاب کرده ایم چون بعد از 44 سالگی، مشکلات پیر چشمی هم پیش می آید که باید برای آن هم فکری کنیم.اما سایرین امیدشان را از دست ندهند ما برای مشکلات دیگر هم در حال انجام کارهایی هستیم. داشتن این دوربین در یک بازه بیش از ده سال به فرد کمک زیادی خواهد کرد که بتواند فعالیتها و زندگی طبیعی خود را داشته باشد مثل مطالعه و کار با کامپیوتر کارهای ساده ای است که می توانند به خوبی مانند قبل انجام دهند. و امیدواریم بتوانند فعالیتهایی مثل آشپزی و کارهای خانه را هم انجام دهند. این دوربین به فرد برای انجام فعالیتهای بیرون از خانه هم تا حدی کمک می کند
س: جراحی هم برای استفاده از دوربین مورد نیاز است؟
ج: خیر به هیچ عنوان این کار غیر تهاجمی است و هیچ عمل جراحی انجام نمی شود. درد و عارضه ای ندارد و یک دوربین است که به صورت عینک روی چشم قرار می گیرد. وزن زیادی ندارد و قابل تحمل است. و هیچ مشکل و اذیت آزار جسمی ندارد و با روشهایی که نیاز به عمل جراحی دارند کاملا متفاوت است.
س: در واقع برای کسانی است که ماکولا "لکه زرد" چشمشان سالم است و دوربین تصویر اطراف را روی ماکولا هدایت می کند؟
ج: بله بحث ماکولا را درAMD هم می توانیم داشته باشیم ولی فعلا جدا کرده ایم چون نوع دیگر از دوربینها مورد نیاز خواهد بود. در مرحله اول سراغ بیماران rp رفته ایم چون بر طبق اساسنامه مان هم باید از آنها حمایت کنیم. سراغ amd هم خواهیم رفت. به هر حال افرادی که هر نوع دیدی دارند مثلا جانبی یا مرکزی یا تونلی ، به کمک نسلهای بعدی این دوربین تا اواخر امسال،آنها را هم پوشش خواهیم داد. بنابر این به کلیه کسانی که به هر دلیل ژنتیکی ، شبکیه چشمشان دچار مشکل شده می توانیم تا حد زیادی کمک کنیم. عارضه های چشمی که چشم در اثر تصادف صدمه دیده فعلا مورد نظر نیستند چون بحث دیگری است
س: این کار در خارج از کشور هم انجام می شود؟
ج: به این صورت که ما انجام داده ایم خیر البته همه دنیا در این مورد کار می کنند بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت در سال 2019 در دنیا بیش از 250 میلیون نفر دچار اختلال بینایی هستند که با عینک اصلاح نمی شود و کار و زندگی طبیعیشان به دلیل آن دید دچار اختلال شده تعداد این افراد در ایران حدود 2 میلیون نفر تخمین زده شده است البته آمار دقیقی نداریم چون اصلا پشتیبانی نمی شوند و از حمایت بسیار ناچیزی برخوردار هستند . ما به دنبال این هستیم که با روشهای علمی یک مقدار به این افراد کمک کنیم.
س: قیمت این دوربین حدودا چقدر است؟
ج: قیمت به عوامل متعددی وابسته است. هر چند هزینه آن بسیار بسیار از یک عمل جراحی و کارهایی که انجام می شود ارزانتر است. ولی به هر حال هزینه ای را به دانشگاه و مجموعه صنعتی که پشتیبان ما است تحمیل می کند. بسیار امیدوار هستیم از کسانی که می توانند به ما یاری برسانند جلب کمک کنیم از طرف دیگر هم می خواهیم افرادی که مستحق هستند را شناسایی کنیم که این کار برایشان هیچ هزینه ای نداشته باشد. ولی خود پروژه ذاتا برای ما هزینه تولید می کند.
س: گروه متخصصانی که با شما همکاری دارند در گروه مهندسی برق هستند؟
ج: من در حال حاضر در گروه مهندسی کامپیوتر هستم وتمام تحصیلاتم در زمینه برق و کامپیوتر بوده . در اروپا و امریکا برق و کامپیوتر به هم پیوسته اند اما در ایران تنها در دانشگاه تهران چنین دانشکده ای و جود دارد و سایر دانشگاهها این رشته ها را از هم جدا کرده اند. این دوربین به طراحی المانهای الکترونیکی نیاز دارد و رشته ای که این کار را انجام می دهد حدود 29 سال است در دنیا به وجود آمده به نام نورو اینفورماتیک که در آن از مهندسی کامپیوتر و برق و روشهای ساخت سخت افزاری استفاده می شود برای اینکه نرونهای بدن انسان را به فعالیت عادی برگرداند. نرونهای شبکیه هم بخشی از آن نرونها هستند.
لینک مطلب: | http://iransepid.ir/News/21387.html |