مصادف با تولد لویی بریل، نگاهی به آینده شش نقطه های جادویی
آغاز سال نو میلادی، برای نابینایان دنیا، افزون بر هیجانهای مربوط به نو شدن سال و جشنها و تعطیلیهای این رویداد، با مناسبت دیگری هم همراه است.
|
به گزارش ایران سپید چهارم ژانویه ۱۸۰۹ میلادی، روزی است که لویی بریل، مبدع خط بریل قدم در دنیای ما گذاشت و با نوآوریهایش توانست دنیا را برای نابینایان بعد از خود، به جای بهتری برای زندگی تبدیل کند.
به همین مناسبت، این روز در تقویمهای جهانی به عنوان روز جهانی بریل نامگذاری شده است. با ورود تکنولوژیهای هوشمند به زندگی نابینایان، بسیاری بر این تصور بودند که این افراد دیگر از ابزاری همچون خط بریل بینیاز خواهند بود و خواهند توانست همه نیازها را به کمک این تکنولوژیها برطرف کنند. اما همه گیر شدنِ این تکنولوژیها، نه تنها منجر به قطع ارتباط نابینایان با بریل نشد، بلکه امکان استفاده هرچه بیشتر و آسانترِ این قشر را از بریل هم فراهم کرد.
بر اساس آمارهای موجود، چیزی در حدود ۹۵ درصد نابینایان دنیا مجبورند به خاطر عدم دسترسی به منابع بریل، پس از فراغت از تحصیل، ارتباط خود را با این ابزار خواندن و نوشتن قطع کنند. همین آمارها همچنین نشان میدهد علیرغم وجود قوانین کافی برای تبدیل کتب منتشره به بریل، تنها یک درصد از منابع چاپی، به بریل برگردانده میشوند. عرضه محصولات تازه در حوزه فناوریهای ویژه نابینایان اما توانسته تا اندازه زیادی این خلأ را پر کند. به طوری که امروزه یک کاربر نابینا میتواند با در اختیار داشتن یک دستگاه نمایشگر بریل، بخش زیادی از منابع مورد نیاز خود را در قالب بریل مطالعه کند.
گرانیِ محصولاتی از این دست را شاید بشود اصلیترین عامل باز دارنده فراگیر شدن این تکنولوژیها، به خصوص در میان نابینایان ساکن در کشورهای در حال توسعه دانست. اما در طول چند سال گذشته، شاهد رویکرد تازه ای در میان کارشناسان این حوزه هستیم و آن هم چیزی نیست جز یافتن یا ابداع راههایی جهت تولید و عرضه این محصولات با قیمتهای ارزان و قابل پرداخت برای همه نابینایان.
«BliTab» و «Dot» دو مورد از پروژه هایی هستند که در آستانه عرضه اند و امیدهای فراوانی را برای داشتن یک نمایشگر بریل در میان نابینایان دنیا زنده کرده اند. blitab نام تبلتی است مخصوص نابینایان که محققان اتریشی مشغول طراحی آن هستند و قرار است بر خلاف نمایشگرهای بریل که فقط از یک یا دو خط بریل شامل حد اکثر ۸۰ حرف تشکیل شده بود، صفحه ای باشد تماماً بریل.
به این ترتیب هر آنچه بر روی صفحه نوشته شده در آنِ واحد به شکل بریل نمایش داده خواهد شد. Dot اما نام ساعت هوشمندی است که بر روی مچ بسته میشود و به کمک یک تلفن یا تبلت هوشمند کنترل میشود و از چهار حرف بریل تشکیل شده که به محض تغییر نوشته، بر روی ساعت آن را به شکل بریل نمایش میدهند. این محصول هم قرار است با قیمت ۳۰۰ دلار روانه بازار شود.
لینک مطلب: | http://iransepid.ir/News/15688.html |