بهزیستی پیگیر مشخص شدن ردیفهای استخدامی معلولان
او همچنین از پیگیری سازمان بهزیستی در جهت اصلاح فراخوانهای سازمان اداری و استخدامی به منظور حمایت از حقوق معلولان خبر داد و گفت: در چند روز گذشته به منظور بررسی و رفع مشکلات استخدامی معلولان در ششمین آزمون استخدامی پیشرو، سازمان جلسهای با رئیس مرکز آمار و برنامهریزی تامین نیروی انسانی سازمان استخدامی کشور برگزار کرد که یکی از این مشکلات نامعلوم بودن ردیفهای استخدامی سهمیهدار برای معلولان بود و بهزیستی در این جلسه خواستار مشخص شدن این ردیفها شد. کاشی با اشاره به ماده ۴۲ و ۱۲۷ قانون مدیریت خدمات کشوری که اشاره به سلامت روانی و جسمانی افراد برای استخدام در دولت دارد، این ماده را در تناقض با قانون حمایت از حقوق معلولان دانست و گفت: یکی دیگر از خواستههای این سازمان این است که در فراخوانها بحث «داشتن معلولیت به معنای عدم سلامت جسمانی نیست» و« در انتخاب فرد معلول تنها توانایی انجام کار مربوطه» مدنظر قرار گیرد.
او ضمن ابراز امیدواری برای اعمال نظرات سازمان بهزیستی در بحث استخدام برای حمایت از حقوق معلولان گفت: این سازمان هم اعتقاد دارد که فراخوانهای سازماناستخدامی در تطابق با قانون حمایت از حقوق معلولان نبوده و با توجه به اینکه قانون حمایت از حقوق معلولین قانونی است که بعد از مدیریت خدمات کشوری به تصویب رسیده بنابراین به احتمال زیاد این مشکلات برطرف و خواستههای ما اعمال خواهد شد. کاشی در ادامه از تدوین آییننامه جدید حق بیمه سهم خویشفرمایی و کارفرمایی معلولان و یارانه ارتقای کارایی معلولان خبر داد و افزود: مشوقهای حمایتی سازمانبهزیستی برای معلولانی که وارد بخش دولتی نمیشوند، در دستور کار قرار دارد که با توجه به قانون اخیر، سهم بیمه کارفرمایی و خویشفرمایی معلولان رایگان شده و دولت مکلف است سهم بیمه کارفرمایی را به ازای به کارگیری هر فرد معلول به کارفرما پرداخت کند. رئیس دبیرخانه اشتغال و کارآفرینی سازمان بهزیستی کشور افزود: این آییننامه در حال تدوین بوده و در صورتی که هیاتوزیران پیشنویسهایی که با همکاری وزارتخانه تهیه شده را تصویب و منابع آن تامین شود، اجرا خواهد شد. کاشی از تسهیلگری اشتغال ۵۶ هزار و ۶۷۷ نفر در سال گذشته توسط این سازمان خبر داد و گفت: تعهد این سازمان در سال جاری تسهیلگری اشتغال برای ۵۰ هزار و ۴۷۷ نفر است که تاکنون برای ۱۹ هزار نفر انجام شده است. او با بیان اینکه سازمان بهزیستی دربرنامه ششم توسعه کشور مکلف به تسهیلگری سالانه ۳۰ هزار شغل از طریق پرداخت تسهیلات برای افراد تحتپوشش است، افزود: با توجه به اهداف بهزیستی در جهت توانمندسازی از طریق اشتغال، سالیانه تسهیلگری اشتغال برای ۵۰ هزار نفر در دستور کار قرار میگیرد که به طور معمول حدود ۵۰ درصد از مشاغل ایجاد شده خاص معلولان است. کاشی افزود: باید ۳۰ هزار شغل از طریق منابع تکلیفی درقوانین بودجه سنواتی ایجاد شود که این منابع مربوط به سپردهگذاری قرضالحسنه مردمی بوده و مدیریت آن در اختیار بانک هاست به همین جهت وظیفه این سازمان آمادهسازی شغلی افراد و معرفی به بانکهای عامل و نظارت بر مشاغل ایجاد شده از طریق تسهیلات بانکی است.
محرومیت معلولان ایرانی از بدیهیترین حقوق شهروندی
مشکلات اقتصادی که افراد عادی جامعه را نیز در تامین هزینههای روزمره با مشکل روبهرو کرده است، فشار مضاعفی را بر معلولان و خانوادههای آنها برای تأمین نیازهای ضروری و حیاتی شان وارد کرده است. یکی از چهرههای فعال در زمینه پیگیری مطالبات معلولان و مدیر کمپین مناسب سازی فضای شهر برای معلولان است که خود نیز از معلولیت رنج میبرد، درباره وضعیت معلولان در شرایط اقتصادی کنونی کشور، میگوید: شرایط برای خانوادههای دارای معلول سخت شده است؛ برای نمونه اکنون تهیه پوشک برای بیمارانی که دچار ضایعه نخاعی هستند دشوار است. بهروز مروتی با بیان اینکه وضعیت تامین هزینه لوازم بهداشتی خانواده معلولان نیز سخت شده است، افزود: افزایش قیمت لوازم به کنار، مشکل این است که در برخی موارد، اقلام مورد نیاز در بازار موجود نیست. سازمان بهزیستی قبلا مقداری از لوازمبهداشتی را در اختیار معلولان قرار میداد، اما از چندی پیش که مشکل تهیه و خرید این اقلام پیش آمد، هزینه آن را پرداخت میکند که بین 70 تا 100 هزار تومان است.
جایگاه معلولان در سیاستگذاریهای شهری
جدا از این مسائل هم اکنون معلولان ایران از بدیهیترین حقوقشهروندی خود برخوردار نیستند. شاید بتوان یکی از بدیهیترین حقوق هر شهروندی را، حق استفاده ایمن و آسان او از فضاهایشهری دانست. حقی که در شهرهای ایران حتی در کلانشهر تهران نادیده گرفته میشود. به گفته دانشجوی دکتری سیاستگذاریعمومی دانشگاه تهران، شهر تهران شهر معلولمحور نیست، چراکه در طراحیمعابر آن نیازهای ویژه افراد دارای معلولیت تا حدود زیادی نادیده گرفته شده است. وضعیت خاص معابر در این شهر سبب شده است تا این گروه عملا یا از صحنه فعالیتها و کنشهایشهری حذف شوند، یا با تکیه به دیگر افراد و به صورت وابسته، به انجام امور روزمره خود در شهر مبادرت ورزند یا در قبال انجام کنشهای اجتماعی هزینهها و خطرات مالی و در پارهای موارد جانی را پذیرا باشند. معصومه سلطانی افزود: بسیاری از پیادهروها به دلیل وجود چالهها، ناهمواریها، داربستها، و سایر موانع در عمل برای بسیاری از افراد دارای معلولیت غیرقابل استفاده است یا استفاده از آنها با مشقت و صرف زمان بیشتر همراه است. این معضل در کنار معضلات دیگر همچون عبور از خیابان و عدمتوجه به مناسبسازی آنها مشکل دسترسی را برای معلولان دو چندان مینماید. او اظهار کرد: وضعیت تعدادی از خیابانها به گونهای است که عبور از آنها بدون راهنمایی و مساعدت دیگران میسر نیست و با وجود آنکه خیابانهای شهر تهران به طور روزافزون به پلهای عابرپیاده مجهز گشتهاند، استفاده از آنها برای تمامی افراد دارای معلولیت امکانپذیر نیست. بر این اساس بیمعنا نخواهد بود اگر گفته شود در مراحل مختلف فرایند سیاستگذاریشهری، معلولان و نیازهای ویژه آنها برای بهرهگیری آسان و امن از فضاها و معابرشهری نادیده گرفته شده است. به نقل از آرمان