تهرانی ها هم پشت نوبتند
معاونت توانبخشی استان تهران از 22 هزار پشت نوبتی مستمری در پایتخت خبر داد و گفت:ما در بهزیستی تهران مشغول ثبت پشت نوبتی ها هستیم و قول های مساعدی برای ورود این افراد به چرخه مستمری بگیری دریافت کردیم.
|
به گزارش ایران سپید چندی پیش تغییراتی در بهزیستی پایتخت روی داد که سبب جا به جاییهایی در معاونت توانبخشی گردید. به همین منظور دیداری را با مسئول جدید این بخش ترتیب دادیم. پرستو منصوری، پزشک عمومی با سابقه 20 ساله در سازمان بهزیستی و حوزه توانبخشی چندی پیش به سمت معاونت توانبخشی بهزیستی استان تهران منصوب شد.
خانم منصوری با اشاره به تعداد معلولان در تهران میگوید:« بر اساس آمار WHO که 15 درصد جمعیت را معلول محسوب میکند، اگر جمعیت 13 میلیونی استان تهران را بخواهیم در نظر بگیرم چیزی حدود یک میلیون و 900 نفر باید در تهران معلول داشته باشیم اما در حال حاضر 131هزار نفر تحت پوشش بهزیستی استان تهران قرار دارند که به نوعی از خدمات سازمان بهره مند میشوند. از این تعداد چهل و چهار هزار و 300 نفر در حال حاضر مستمری دریافت میکنند.
اگر بخواهم آماری هم از پشت نوبتیهایمان برایتان بگوییم چیزی حدود 22 هزار هستند. ما در بهزیستی تهران مشغول ثبت پشت نوبتی ها هستیم و قولهای مساعدی هم برای ورود این افراد به چرخه مستمریبگیری دریافت کردیم. البته بحث مستمریها در سطح کشوری صورت میگیرد ما نیز در استان آمار افراد را جمع آوری کرده و به دست مسئولان میرسانیم و سعی میکنیم ثبت پشت نوبتیها را تسریع بخشیم.»
منصوری در پاسخ به اینکه بهزیستی با چه اولویتهای افراد را برای دریافت مستمری معرفی میکند، میگوید:« تصمیمگیریهای ما در سازمان بهزیستی برای ارائه هرگونه خدمات بر اساس کمیته های توانبخشی است. این کمیته ها بر اساس نوع و شدت معلولیت، شرایط اقتصادی و معیشتی و همچنین توانمندیهای افراد تصمیمگیری میکنند. تلاش ما بر این است تعداد بیشتری از خدمات سازمان بهزیستی بهره مند شوند. تمام موضوعاتی که در کمیته توانبخشی مورد بررسی قرار میگیرد در دریافت مستمری افراد هم تاثیرگذار است. اما به هر حال افرادی که در دهکهای پایینتر جامعه از نظر مالی قرار دارند در اولویت دریافت مستمری سازمان بهزیستی قرار دارند. »
معاون توانبخشی بهزیستی استان تهران با اشاره به 1855 دانشجوی معلولی که در استان تهران مشغول تحصیل هستند می افزاید:« با توجه به تصویب قانون حمایت از حقوق معلولان افراد دارای معلولیت از تصحیلات رایگان برخوردار میشوند. اما این قانون هم همانند دیگر قوانین نیازمند آییننامه هایست که باید تنظیم و به تصویب وزارت رفاه برسد. انچه که در این مدت روال پرداخت شهریه ها بود برای دانشجویان دانشگاه آزاد بر اساس تفاهمنامه منعقد شده رایگان محاسبه میشود اما برای دانشجویان در مراکز آموزشی دیگر با توجه به اعتبارات محدود بهزیستی در این بخش فقط میتوانیم 70 درصد شهریه را پرداخت کنیم. در این میان دانشجویانی هستند که در دانشگاه های دولتی تحصیل میکنند که برای تشویق انها به صورت موردی مبالغی را پرداخت میکنیم.»
معاون توانبخشی بهزیستی استان تهران در پاسخ به اینکه این افراد چگونه انتخاب میشوند میگوید:« ما اطلاعات افراد را داریم اما مثل هر خدمت دیگری دانشجویان باید درخواست خود را به بهزیستی ارائه دهند. » آیا بهزیستی استان تهران تسهیلاتی برای ایاب و ذهاب معلولان دارد؟ بله. این تسهیلات وجود دارد و به تعدادی از افراد پرداخت میشود. اما انتخاب افراد بر اساس اولویتهای ما در سازمان است. به عنوان مثال افرادی که خدمات درمانی مستمری را باید دریافت کنند با توجه به نظر مددکار مشمول این کمک هزینه خواهند شد.»
پرستو منصوری با اشاره به اهمیت کارت معلولیت هوشمند برای معلولان میگوید: «از سال 91 سیستم تعیین نوع و شدت معلولیت در بهزیستی کل کشور دچار تغییرات شد و از آن زمان معلولیتها را بر اساس طبقه بندی بین المللی ثبت میکنند. این بخش بندی تحت عنوان ICF است و مثل هر طرح دیگری باید زیر ساختهای آن در کشور ایجاد میشد و کارشناسانی را برای اجرای آن آموزش می دادند. در این طرح جدید اسامی افراد باید ثبت سامانه شود تا کارت برایشان صادر گردد که این روند کمی درچار اختلال شد.»
وی ادامه میدهد:«در این میان نگذاشتم خدمات دهی به افراد متوقف شود در طول این وقفه اگر اعتبار کارتهای قدیمی به اتمام میرسید نمیگذاشتیم مددجویان دچار مشکل شوند. با همکاری سازمان بهزیستی کل کشور سعی کردیم مشکلات در بحث صدور کارت معلولیت را مرتفع سازیم به همین جهت تلاش کردیم در استان تهران روند صدور کارت را از حالت استانی خارج کرده و این دسترسی را به شهرستانهای تهران هم منتقل کنیم.» منصوری در ادامه می افزاید:« از این پس بهزیستی شهرستانها میتوانند کارت را برای مددجویان دارای معلولیت صادر کنند. البته ارتباط آنها با واحد حراست برای پرینت کارتها به صورت استانی برقرار میشود.»
منصوری در پاسخ به برون سپاری پرونده ها و نظارت بهزیستی بر آن بیان میکند:«برون سپاری پرونده های توانخواهان مثل سایر فعالیتهای بهزیستی در سیستم دولتی واگذار میشود تا باری از دوش این سازمان برداشته و بتوانیم از پتانسیل نهادهای غیر دولتی بهره مند شویم. اما نظارت بر این پروندها هنوز با سازمان بهزیستی است و اگر توانخواه شکایتی از NGO داشته باشد میتواند به بهزیستی شهرستان مراجعه کرده و شکایت خود را به واحد توانبخشی اعلام کند. اگر از بهزیستی شهرستان نتیجه نگرفتند با مراجعه به بهزیستی استان ما پیگیر مشکلاتش خواهیم بود.» معاونت توانبخشی بهزیستی تهران در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به دو هزارو 869 نفر از معلولان ضایعه نخاعی که حق پرستاری را دریافت میکنند، میگوید:« معلولان ضایعه نخاعی بعد از شناسایی و تشکیل پرونده در چرخه حمایت قرار میگیرند و میتوانند از حق پرستاری بهره مند گردند.
هزینه نگهداری معلولان ضایعه نخاعی بسته به شدت معلولیت و آسیب فرد دارد. معلولی که در حال Bedsore یا همان زخم بستر است به خدمات و تجهیزات بیشتری مثل تشک مواج و... نیاز دارد. اگر فرد دچار زخم بستر شده باشد هزینه های درمانی اش هم متفاوت است. اتفاقی جدیدی که رخ داده است پرداخت هزینه وسایل کمک بهداشتی به فرد است درگذشته بهزیستی وسایل را تهیه و دراختیار افراد قرار میداد اما اکنون فرد با توجه به نیازهایش وسیله را تهیه میکند. برای پرداخت این کمک هزینه سقفی در نظر گرفته شده است که امیدواریم این سقف افزایش یابد. برای این افراد حق پرستاری هم در نظر گرفته شده است که به حسابشان واریز میشود. و بستگان این افراد میتوانند با گذراندن دوره های مسئولیت پرستاری از او را بر عهده گیرند. هدف ما حضور فرد معلول در خانه و کنار خانواده است تا مشکلات عاطفی هم به وضعیت جسمانی اش افزوده نشود. »
خانم منصوری در پاسخ به سوال دیگری ایران سپید درمورد بیمه خدمات توانبخشی میگوید:« خدمات توانبخشی تحت پوشش بیمه ها نیست و فقط فیزیوتراپیست که مشمول بیمه میشود اما بسیاری از خدمات مثل کاردرمانی، گفتاردرمانی و... هنوز تحت پوشش بیمه قرار ندارد. کارهای خوبی دراین زمینه درحال شکل گیریست مثل تصویب قانون حمایت از حقوق معلولان که به بحث تحت پوشش بودن خدمات توانبخشی اشاره شده است و با تنظیم آیین نامه های آن امیدواریم هرچه زودتر شاهد تغییرات دراین بخش برای معلولان باشیم.»
وی در پایان درخصوص هزینه های درمانی هم بیان میکند:« ایده آل ما این است که همه افراد تحت پوشش بیمه باشند و بتواند خدمات را به نحوی شایسته از بیمه ها دریافت کنند. و رابطه مالی بین پزشک و بیمار وجود نداشته باشد. اما متاسفانه در واقعیت چنین نیست و همه تحت پوششیهای بهزیستی تحت پوشش بیمه نیستند هستند افرادی که بیمه درمانی ندارد ما نیز لیست اسامی شان را به بهزیستی کشور اعلام کردیم. علاوه بر مسائل معیشتی توانخواهان مسائل درمانی شان هم برای بهزیستی از اهمیت بالایی برخودار است. به همین منظور کمک هزینه های درمانی تا سقف 5 میلیون تومان در سال را برایشان در نظر گرفتیم. با توجه به کمبود اعتبارات سازمان این تسهیلات شاید دست همه را نگیرد و افرادی که نیاز بیشتری دارند از این خدمت بهره مند خواهند شد و اولویت با مددجویان کم بضاعت سازمان است»
لینک مطلب: | http://iransepid.ir/News/13846.html |