جدیدترین فناوری های ویژه نابینایان در نمایشگاه بین المللی سایت سیتی
در نمایشگاه آسانسازهای رایانهای برای نابینایان که سالانه در فرانکفورت برگزار میشود، کمکابزارهای فنی، خدمات جدید برای نابینایان عرضه شد.
|
به گزارش ایران سپید بزرگترین نمایشگاه جهانی تسهیلات کامپیوتری در میانههای بهار هر سال، در هتل مجلل شراتون در فرودگاه فرانکفورت برگزار میشود.
با این که امسال نسبت به سال پیش، از تعداد نمایشگران و دیدارکنندگان اندکی کاسته شده بود، بیش از صد نمایشگر از ۱۸ کشور، تازهها و دستاوردها و خدمات خود را به نمایش گذاشته بودند و معرفی میکردند. نمایشگاه سایتسیتی امسال بیش از ۳ هزار دیدارکنندهی نابینا، کمبینا و دیگر دستاندرکاران نهادهای نابینایی را به سوی خود جلب کرده بود.
خدمات بیش از تسهیلات تکنیکی
آنچه بیش از سالهای گذشته جلب نظر میکرد، افزایش غرفههای عرضه خدمات در رشتههای آموزشی، ترتیب گردشگریهای ویژه نابینایان و خدمات کاریابی و حتا پزشکی بود که در سالهای نخست برگزاری نمایشگاه جزو برنامهها و غرفههای فوقالعاده به شمار میرفتند. در برخی از این غرفهها دورههای آموزشی از کامپیوتر و برنامهنویسی گرفته تا دورههای پزشکی جایگزین، برای علاقهمندان تشریح میشدند.
شرکت "تورـدِـسانس" از اشتوتگارت ماکِتهایی از بناهای مشهور جهان را توسط چاپگرهای سهبُعدی تهیه کرده بود و برنامههای گردشگری ویژه نابینایان را معرفی میکرد.
خانم لاورا کوته Laura Kutte سخنگوی این شرکت در پاسخ به این پرسش که منظور از "گردشگری ویژه نابینایان" چیست، گفت: "ما ثابت میکنیم که سفر و دیدار از شهرها و مکانهای جالب، تنها به دیدن محدود نمیشود و میتوان در زمینه گردشگری به حواس دیگر هم توجه کرد و لذت برد. در گردشگریهای ما افراد بینای دورهدیده بناها و مکانهای جالب را طوری برای همراهان نابینای خود توصیف میکنند تا مراجعان نابینای ما بتوانند همه چیز را در ذهن خود مجسم کنند. ما در ضمن همیشه به مختصات شنیداری، خوراکی و لمسپذیر هر محل توریستی توجه ویژه داریم".
یکی دیگر از شرکتهای عرضه خدمات، شرکت غیر انتفاعی "جنبوجوش در مسکن" Gemeinnuetzige Zuhause mobil بود که با بیش از یک هزار کارمند به نابینایان نیازمند در انجام کارهای خانه کمک میکند. این شرکت با حرفهای کردن یاریرسانی به نابینایان میکوشد نیازمندان را در آشپزی، تمیز کردن خانه، خواندن متنهای روزمره و مانند اینها فعال کند.
نمونه قابل توجه دیگر سازمان آکتو A'cto بود که در غرفه خود توضیح میداد که سخنرانیها و نشستهای گفتگو و تبادلنظر نمایشگاه را چگونه گزینش و سازماندهی کرده است.
تازههای محبوب نابینایان
تازهترین و جذابترین افزار آسانساز نمایشگاه، بیگمان دستگاه "اورکم" Orcam بود. دوربین کوچکی که به یک عینک معمولی وصل و با اشاره انگشت فعال میشود و تقریبا هر نوع متن را اعم از اینکه روی کاغذ چاپ شده باشد یا روی دیسپلِی یا مانیتور ظاهر شود، به راحتی میخواند.
نابینا میتواند به کمک این دوربین حتا علامتهای راهنمایی و رانندگی خیابانها، شماره و نام سردر ساختمان و مانند اینها را بخواند. افزون بر این کاربر میتواند از آشنایان خود عکس بگیرد و چهره آنها را در دوربین خود ذخیره کند و به محض اینکه آشنایی روبروی دوربینش ظاهر شود، او را تشخیص دهد. دوربین "اورکم" سریعترین متنخوانی است که تا کنون ویژه نابینایان به بازار آمده است.
شبنم همتیان از دیدارکنندگان نابینایی که هر سال از تازههای نمایشگاه دیدار کرده، اگرچه این دوربین را وسیله بسیار سودمندی میداند اما میگوید: «من ترجیح میدهم به جای اینکه سه چهار هزار یورو هزینه کنم و یک دستگاه دوقطعهای مثل "اورکم" با خود حمل کنم، برای خواندن متنهای چاپی یا برچسبها از نرمافزارهای ویژه نابینایان که روی آیفون نصب میشوند استفاده کنم چون امروزه هرکسی یک تلفن هوشمند همراه خود دارد».
تازههای نمایشگاه کامپیوتری نابینایان
امسال دو برجستهنگار کارآمد جلبنظر میکردند که در سالهای گذشته تنها نمونههای نمایشی آنها تهیه و ساخته شده بود و هم اکنون به بازار عرضه شدهاند. این برجستهنگارها برخلاف دستگاههای تاکنونی از یک سطر برجسته تشکیل نشدهاند بلکه تصویر کامل مانیتور را برای نابینا برجسته میکنند. درحالیکه دستگاه هایپِربرِیل Hyperbraille از شرکت مِتِک Metech همزمان یا به اصطلاح آنلاین مانیتور را برای نابینا قابل دسترسی میکند، دستگاه دوم یعنی تاکتونوم Taktonom از شرکت اینوِنتیلیو Inventilio برای تبدیل هر تصویر مانیتور، ۶ ثانیه زمان لازم دارد. البته مشتریان این دستگاهها بیشتر مدرسهها و نهادهای دولتی هستند چون دستگاه هایپِربرِیل به بهای ۱۵ هزار و تاکتونوم ۱۰ هزار یورو به فروش میرسد.
به گفته مسئولان نمایشگاه سایتسیتی این نمایشگاه از جمله باعث شده که شرکتهای تولید تسهیلات همگانی هم تلاش کنند یا تسهیلات خود را برای نابینایان قابلدسترسی کنند یا با افزودن قطعه یا قطعاتی بهرهگیری از دستگاههای عمومی را برای این طیف از جامعه هم ممکن سازند.
دیدن از راه دست و گوش
شرکت معتبر اولیمپوس Olympus دستگاههای ضبطصوت حرفهای خود را به صداهای مصنوعی مجهز کرده تا نابینایان هم بتوانند از این دستگاهها بهرهمند شوند. شرکت فرانسوی کپسیس Capsys تلفن همراهی عرضه کرده است که هم با فینگِرتاچ کار میکند و هم دارای شمارهگیر و صفحه کلید است. به این ترتیب نابینایانی که برای کار با تلفن هنوز به صفحه کلید نیازمند هستند میتوانند از این تلفنهای هوشمند استفاده کنند.
لینک مطلب: | http://iransepid.ir/News/11227.html |