printlogo


کد خبر: 100تاریخ: 1392/7/27 12:06
ارزیابی رسانه های فارسی زبان از مذاکرات ژنو
ارزیابی رسانه های فارسی زبان از مذاکرات ژنو

به گزارش ایران سپید به نقل از ایرنا ، این رسانه ها همچنین به نقل از تحلیلگران سیاسی توقع غیرمنطقی را تهدیدی برای مذاکرات دانسته و پیوستن ایران به پروتکل الحاقی را الزامی برای شفاف سازی دانستند. 

این رسانه ها همچنین مدعی شدند: جمهوری اسلامی می خواهد در وضعی باشد که بگوید من تسلیم نشدم و کسی جام زهر را ننوشیده است، بنابراین مساله این است که آیا گروه ۱+۵ حاضر است به تهران فرصت بدهد تا آبروی خود را حفظ و در یک دوره زمانی اعتمادسازی کند. 
* توقع غیرمنطقی تهدیدی برای مذاکرات 
مارک فیتز پاتریک با عنوان کارشناس موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک لندن، توقع غیرواقع بینانه در مذاکرات هسته ای را تهدیدی برای آن دانست و به بی بی سی گفت: اگر غرب تصور کند که ایران از تمام حالت های غنی سازی عقب نشینی می کند و کوتاه می آید، به نظرم انتظار غیرواقع بینانه ای است. همچنین اگر ایران فکر کند که برنامه غنی سازی خود را به هیچ عنوان نباید محدود کند یا برنامه تحقیقاتی اراک را ادامه دهد که می تواند پلوتونیوم را تا حد نظامی غنی سازی کند، آن هم توقع و انتظاری غیرواقع بینانه است و همه اینها می تواند مذاکرات را به خطر بیندازد. بنابراین دو طرف باید واقع بین باشند. 
*خطر حمله نظامی در صورت شکست دیپلماسی 
مارک فیتز پاتریک در باره شانس دیپلماسی در صورت بی نتیجه ماندن مذاکرات گفت: مقابل ما یک پنجره و فرصتی باز شده که بیش از ۶ تا ۱۲ ماه طول نخواهد کشید. تابستان آینده برنامه هسته ای ایران از نظر پیشرفت به جایی خواهد رسید که بیش از حد به سلاح هسته ای نزدیک خواهد بود و اگر این مذاکرات به جایی نرسد من فکر می کنم تابستان آینده در باب گزینه نظامی بیشتر خواهیم شنید. 
*حفظ اجماع داخلی ضروری است 
یک تحلیلگر سیاسی مقیم پاریس نیز با تاکید بر حفظ اجماع داخلی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات به بی بی سی گفت: اگر به سابقه سی و چند ساله دیپلماسی جمهوری اسلامی نگاه کنیم، آنچه آن را همواره فلج کرده، به هم خوردن اجماع داخلی و به نوعی گروگان گرفتن مساله روابط بین المللی و نتیجه مذاکرات در مورد مساله هسته ای برای ملاحظات سیاست داخلی است. بنابراین میل و اراده در مذاکره به تنهایی کافی نیست و نیازمند ابزاری است که عمده ترین آن حفظ اجماع داخلی است. 
*پروتکل الحاقی از لوازم شفاف سازی 
فرد دیگری با عنوان تحلیلگر ارشد گروه بین المللی بحران در واشنگتن، پیوستن ایران به پروتکل الحاقی را از لوازم شفاف سازی برنامه هسته ای ایران دانست و به بی بی سی گفت: البته چون امضا و اجرای پروتکل الحاقی و تصویب آن توسط مجلس امری بازگشت ناپذیر به شمار می رود، بنابراین آیا باید در مقابل آن، غرب و ۱+۵ هم امتیازات بازگشت ناپذیری به ایران بدهند و به همین علت است که من فکر می کنم ایرانی ها شکل گیری این اتفاق را به مراحل پایانی واگذار کرده اند. 
*نقش مهم مجلس 
این تحلیل گر سیاسی در باره واکننش مجلس ایران با توجه به شرایط سیاسی و مخالفت های داخلی موجود نسبت به مذاکرات ژنو با تاکید بر نقش مهم مجالس ایران و غرب در مذاکرات هسته ای گفت: مجلس به هر حال در این مورد تقریبا کلید مساله معاهده الحاقی را به دست دارد و دولت بدون کمک و همراهی آن نمی تواند این مشکل را حل کند. از سوی دیگر باید در نظر گرفت این کارتی است که مذاکره کنندگان ایران می توانند بر سر میز مذاکرات در مقابل دولت آمریکا با آن بازی کنند تا اگر دولت آمریکا هدفش این بود با بهانه کنگره که تحریم ها را کنترل می کند از زیر بار امتیاز دادن به ایران طفره برود، دولت ایران هم می تواند کارت مجلس را در مقابل کنگره استفاده کند. 
*مذاکرات به نتیجه ملموس نرسیده 
فرد دیگری با عنوان تحلیلگر مسانل استراتژیک نتیجه مذاکرات ژنو را توافق در زمینه گفت وگو برای ادامه گفت وگو دانست و به یک رادیوی آمریکایی گفت: اگر من بخواهم در یک جمله گفت و گوهایی را که در طی دو روز گذشته انجام شده جمع بندی کنم به جای این که بگویم گفت و گوها از رسیدن به نتیجه باز ماند و یا شکست خورد می توانم بگویم که گفت و گوها به طور موقت از دست پیدا کردن به نتیجه قابل لمس باز ماند. بنابراین در عمل آنچه که توافق شده گفت و گو برای ادامه گفت و گو است اما با توجه به جو حاکم نسبتا مثبت این دوره نسبت به دوره های قبل می توانیم بگوییم که این یک نیم گام به جلو است. 
*خوشبینی محتاطانه 
فرد دیگری با عنوان تحلیل گر سیاسی مقیم لندن مذاکرات ژنو را خوش بینی محتاطانه نسبت به پرونده اتمی ایران توصیف کرد و به رادیو فرانسه گفت: تصور می شود تهران بر اثر فشار شدید تحریم ها بویژه تحریم های بانکی و نفتی ناگزیر روش پیشین را که بسیار غیرقابل انعطاف بود، کنار بگذارد. 
وی در پاسخ به این پرسش که چرا وقتی همه محتویات این پرونده را می دانند‌ ایران اصرار به محرمانه ماندن آن دارد؟ گفت: به این دلیل که مساله خاصی پیش نیاید؛ عین این جریان را در مورد جنگ ایران و عراق شاهد بودیم و وقتی ولایتی به ژنو آمد و با طارق عزیز ملاقات کرد، طرف عراقی از نتیجه مذاکرات خبر داد اما ولایتی حاضر نشد با روزنامه نگاران صحبت کند. 
وی مدعی شد: مخفی نگه داشتن مذاکرات یکی از راه هایی است که می تواند افکار عمومی را برای عقب نشینی بدون از دست دادن آبرو آماده کند. 
*رژیم صهیونیستی تنها مخالف 
سایت دویچه وله (رادیو صدای آلمان) نیز در گزارشی در باره مذاکرات ژنو نوشت: در حالی که اغلب محافل سیاسی غرب روند مذاکرات هسته ای را مثبت ارزیابی می کنند، اسراییل مخالف کاهش تحریم های بین المللی و خواهان اقدامات عملی از سوی ایران است. 
یک مقام ارشد رژیم صهیونیستی گفت: در مورد پرونده اتمی ایران پیشنهادات جدید ملاک نیست و باید تنها به اقدامات عملی این کشور توجه کرد. 
دویچه وله همچنین واکنش مقامات آلمانی به روند مذاکرات را مثبت توصیف کرد و افزود: مسوولان رسمی وزارت خارجه آلمان همچون دیگر اعضای گروه ۱+۵ روند مذاکرات ژنو را مثبت و سازنده خواندند. 
گیدو وستروله وزیر خارجه آلمان. مذاکرات ژنو را جدی و ماهوی خواند و گفت: ما خواهان ادامه سریع مذاکرات اتمی هستیم. مذاکرات ژنو امید ما به حل دیپلماتیک مناقشه اتمی را افزایش داده است. 
دویچه وله در مورد واکنش روسیه هم گفت: در حالی که ایالات متحده مذاکرات هسته ای ایران با شش قدرت جهانی را جدی و صریح خوانده اما یک دیپلمات ارشد روسی می گوید، نتایج اولیه مذاکرات نمی تواند تضمین کننده موفقیت گفت وگوها در آینده باشد. 
*گامی مثبت برای دستیابی به تفاهم هسته ای 
یک فعال سیاسی نیز در یادداشتی در سایت یک رسانه هلندی مذاکرات ژنو را گامی مثبت به سمت دستیابی به تفاهم هسته ای احتمالی دانست و نوشت: اما نباید فراموش کرد که هنوز مشکلات و موانع زیادی وجود دارد و مذاکرات فعلا در مرحله اولیه است. 


لینک مطلب: http://iransepid.ir/News/100.html
Page Generated in 0/0056 sec