به گزارش ایران سپید گفت وگوی روسای جمهور ایران و چین به آخرین تحولات مربوط به روابط دو جانبه و مذاکرات هستهای اختصاص داشت، دکتر روحانی گفت: در زمینه هستهای ایران کاملاً مصمم است تا مسائل را در چارچوب مقررات بینالمللی حل و فصل کند. مذاکرات اخیر پیشرفت قابل ملاحظهای داشت و اگر مشکلات ایجاد شده نبود، میتوانستیم به یک توافق برد – برد دست پیدا کنیم. ما خواهان توافقی هستیم که ضمن دفاع از حقوق مسلم قانونی خود، نشان دهیم برنامه هستهای ایران کاملاً صلحآمیز بوده و موجب نگرانی هیچ کشوری در جهان نیست.
رئیس جمهور افزود: ما انتظار داریم چین به عنوان یک کشور بزرگ و مسئول در عرصه روابط بینالملل به وظیفه خود در برابر زیادهخواهی برخی از کشورها عمل کند. بیتردید در این مذاکرات، کشورهایی که مسئولیتپذیریشان در حوزه بینالملل به اثبات رسیده است، میبایست فعالانهتر عمل کنند.
شیجینپینگ رییسجمهوری چین نیز در این مکالمه تلفنی با اشاره به اهمیت فراوانی که پکن برای روابط استراتژیک و توسعه یافته کشورش با ایران قائل است گفت: مواضع کشورها در این مذاکرات باید براساس احترام متقابل، اصل برابری و مسالمتآمیز باشد.
او همچنین تحولات روابط خارجی ایران در عرصه بینالمللی پس از انتخابات ریاست جمهوری اخیر را بسیار مثبت ارزیابی کرد.
رییسجمهور چین با بیان اینکه اقدامات ایران باعث آرام شدن صحنه بینالمللی شده است، گفت: بخاطر اختلافنظر در بین کشورهای غربی بود که در مذاکرات ژنو به نتیجه نرسیدیم. گامهای ایران بسیار هوشمندانه است و با مقررات بینالمللی و منافع ملی ایران مطابقت داشته و نشاندهنده عقلانیت دولت ایران است.
وی در ادامه تاکید کرد چین همواره از قدرت بینالمللی خود برای تأثیرگذاری در حل و فصل این مشکل استفاده خواهد کرد.
در این گفتوگوی تلفنی رییسجمهور چین با عرض تسلیت و ابراز تأسف از حادثه تروریستی امروز در برابر سفارت کشورمان در لبنان و اظهار همدردی با خانوادهها و بازماندگان این حادثه، بر عزم قاطع کشور خود در مقابله با اقدامات تروریستی تأکید کرد.
روحانی شب گذشته همچنین با نخست وزیر انگلیس درباره آخرین تحولات مربوط به مذاکرات هسته ای گفت وگو کرد.
در تماس تلفنی دیوید کامرون با دکتر روحانی، دو طرف آخرین تحولات مربوط به مذاکرات هسته ای کشورمان با 1+5 و اقدامات به عمل آمده در خصوص روابط بین دو کشور را مورد بررسی و تبادل نظر قرار دادند.
در این مکالمه تلفنی دکتر روحانی با اشاره به تحولاتی که در عرصه بین الملل پس از انتخابات اخیر ملت ایران حاصل شده است، گفت: دو طرف باید در این فضا با اراده سیاسی بتوانیم پنجره جدیدی به روی جهان گشوده و معضلات پیش آمده در صحنه بین الملل را برطرف کنیم. بر همین اساس بود که در زمینه مذاکرات هسته ای شاهد قدم های مثبتی در روند مذاکرات ژنو بودیم و توانستیم براساس جدیت و با یک نگاه بلند مدت و راهبردی به نتایج خوبی در مراحل مقدماتی مذاکرات برسیم. لذا تأکید می کنم نباید اجازه بدهیم مانع تراشی برخی، روند برد – برد این اقدام تأثیرگذار را با مشکل مواجه کند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه ایران انتظار دارد طرف مقابل نیز اراده جدی از خود نشان دهد، افزود: تمامی اعضای 1+5 باید از ظرفیت هایشان برای ایجاد فضای مناسب در مذاکرات ژنو استفاده کرده و تلاش کنند زبان احترام و تکریم جایگزین زبان تهدید یا تحریم شود.
رییس جمهور افزود: جمهوری اسلامی ایران همانگونه که به دفعات گفته است به دنبال سلاح های کشتار جمعی و یا عدم پایبندی به قوانین و مقررات بین المللی نبوده و خود قربانی سلاح کشتار جمعی است. لذا همانطور که مصمم است فعالیت هایش کاملاً صلح آمیز باشد، بر حقوق هسته ای ملت خود محکم و استوار ایستاده و بر آن تأکید خواهد نمود.
دکتر روحانی اظهار داشت: به هیچ عنوان تبعیض را در این حوزه نخواهیم پذیرفت و آمادگی داریم در مذاکراتی برابر و با احترام متقابل به نگرانی های منطقی دو طرف توجه کنیم، لذا امیدوارم نتایج این مذاکرات باعث ایجاد ثبات و امنیت بیشتر در منطقه حساس خاورمیانه شود.
در این گفتگوی تلفنی، نخست وزیر انگلیس نیز با ابراز خرسندی از تحولات پدید آمده در مذاکرات ژنو و موج بسیار مثبت اعتمادسازی، گفت: دولت انگلیس نیز بر این باور است که در این مذاکرات باید احترام متقابل وجود داشته باشد و از این شرایط به وجود آمده، به درستی استفاده کنیم.
وی اظهار امیدواری کرد مذاکرات پیش رو در ژنو به نتایج مثبت بینجامد.
در ابتدای این مکالمه تلفنی دیوید کامرون با ابراز مراتب تسلیت خود و دولت انگلیس در خصوص حادثه تروریستی انفجار در مقابل سفارت ایران در بیروت گفت: مراتب تسلیت خود را در مورد آنچه در بیروت اتفاق افتاد به جنابعالی ابراز داشته و معتقدم هدف قرار دادن غیر نظامیان محکوم و به هیچ وجه قابل توجیه نیست.
دکتر روحانی در ارتباط با محکوم نمودن این حادثه از سوی نخست وزیر انگلیس اظهار داشت: همه ما باید به شدت نگران تروریسم در جهان و بخصوص منطقه خاورمیانه باشیم. ما باید در برابر تروریسم بدون نگاه گزینشی بایستیم و همانگونه که در مجمع عمومی سازمان ملل گفتم با خشونت، تروریسم و افراط گرایی به شکلی همه جانبه مبارزه کنیم.
در این تماس تلفنی، دو طرف درباره آخرین وضعیت سوریه و تحولات اجلاس ژنو2 نیز گفت وگو کردند.