به گزارش ایران سپید به نقل از ایرنا، محمدباقر نوبخت در نخستین نشست خبری خود در سال 95 افزود: در سال 94 براساس طرح آمارگیری نیروی کار کشور با افزایش نرخ مشارکت مواجه شد به طوری که نرخ مشارکت نیروی کار از 37.2 درصد در سال 93 به 38.2 درصد در سال 94 افزایش یافت.
وی ادامه داد: افزایش یک درصدی نرخ مشارکت باعث شد جمعیت فعال کشور از 23 میلیون و 818 هزار نفر به 24 میلیون و 701 هزار نفر افزایش یابد یعنی 882 هزار نفر نیروی جدید وارد بازار کشور شدند.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور اظهارداشت: از این 882 هزار نفر نیروی جدید وارد بازار کار 214 هزار نفر موفق به پیدا کردن کار نشدند و با توجه به این که از 667 هزار نفر جذب شدگان بازار کار، 149 هزار نفر در بخش کشاورزی، 562 هزار نفر در بخش خدمات و در بخش صنعت 44 هزار نفر رشد منفی اشتغال را داشته ایم.
نوبخت گفت: در مجموع با توجه به شرایط سال 94 و با وجود کاهش شدید قیمت نفت، عملکرد 92 درصدی بودجه در حد 201 هزار میلیارد تومان تحقق یافت و 827 هزار نفر نیروی جدید وارد بازار شد که 667 هزار نفر موفق به پیدا کردن کار شدند.
**تحقق 92 درصدی بودجه 94
وی اضافه کرد: در سال گذشته برنامه سالانه معطوف به اجرای بودجه سال بود و با همه سختی ها و مشکلاتی که در تامین منابع وجود داشت با توجه به افت شدید قیمت نفت؛ از بودجه 226 هزار میلیارد تومانی که در مرحله دوم مجلس آن را 220 هزار میلیارد تومان ابلاغ کرد، عملکرد بودجه 201 هزار میلیارد تومان بود یعنی حدود 91 تا 92 درصد محقق شد.
سخنگوی دولت افزود: تلاش شد فعالیت های عمرانی دولت از محل منابع عمومی و دیگر مجوزها برای سال گذشته به کار گرفته شود؛ از این رو میزان پرداخت های دولت برای تملک دارایی سرمایه ای و طرح های عمرانی بالغ بر 36 هزار و 911 میلیارد تومان بود که 27 هزار و 766 میلیارد تومان از محل منابع عمومی و 9 هزار و 45 هزار میلیارد تومان از محل مجوزهای آب های مرزی و آب رسانی روستایی انجام شد.
**تمرکز برای فعال کردن واحدهای تولیدی نیمه تعطیل و راکد
نوبخت همچنین با اشاره به موفقیت تیم مذاکره کننده در مساله برجام و رفع تحریم ها اظهار داشت: با این اقدام فرصتی برای کشور پیش آمد تا در جهت افزایش رشد اقتصادی اقدام کند و پیش بینی ما در سال 95 رشد اقتصادی بین 5 تا 6 درصد است که مجامع جهانی نیز همین حدود را برای ایران پیش بینی کرده اند.
وی اظهارداشت: فرصتی که بعد از تحریم ها ایجاد شده به دنبال افزایش رشد اقتصادی از طریق تولید داخلی هستیم و با آماده کردن محصولات تولیدی برای صادرات؛ ناگزیریم بر روی فعال کردن واحدهای تولیدی نیمه فعال و راکد متمرکز شویم.
سخنگوی دولت گفت: از حدود 36 هزار واحد تولیدی در شهرها و نواحی صنعتی کشور که 67 هزار میلیارد تومان بر روی آنها سرمایه گذاری صورت گرفته در حال حاضر 7 هزار واحد صنعتی راکد هستند که این واحدها در صورت فعال شدن می تواند 132 هزار نفر را مشغول به کار کند.
نوبخت اضافه کرد: در این راستا، دولت برای فعال کردن این واحدها ضمن استفاده از فرصت پسابرجام برای سرمایه گذاری به یک اقدام فوری تر در سال 95 متمرکز شده و آن فعال کردن این واحدها و سرمایه گذاری بر روی آنان است.
وی افزود: دولت با تامین منابع سرمایه در گردش برای این واحدها در ماه های آتی تلاش خواهد کرد و از این جهت از دو هفته گذشته با تاکید رهبر معظم انقلاب در روز نخست سال جاری برای فعال کردن واحدها نوعی اقدام و عمل برای اجرای اقتصاد مقاومتی را داشته ایم و دولت اقدامات خود را حتی در روزهای تعطیل نیز آغاز خواهد کرد.
** موفقیت دولت در اقتصاد مقاومتی؛تراز تجاری مثبت در سال گذشته
نوبخت در پاسخ به سوالی درباره حفظ تراز مثبت تجاری کشور گفت: در سال گذشته تراز تجاری کالایی حدود یک میلیارد دلار مثبت بود، در واقع صادرات محصولات 42.5 میلیارد دلار و واردات این کالاها 41.5 میلیارد دلار بود که با همه مسائل و مشکلات سال گذشته به چنین موفقیتی در راستای اقتصادی مقاومتی دست یافتیم.
وی با تاکید بر اینکه امسال هم به همان میزان به صادرات توجه می کنیم، گفت: بیش از هزار میلیارد تومان منابع بودجه 95 به صورت ردیف مستقیم و کمک گیری از هدفمندی یارانه ها به تشویق صادرات اختصاص می یابد.
سخنگوی دولت ادامه داد: ما اکنون در حد امکان همه واحدهای تولیدی نیمه فعال را فعال می کنیم و محصولات خود را با مشوق های صادراتی، صادر می کنیم و می توانیم این تراز تجاری مثبت را حفظ کنیم.
** نیاز وارداتی به گندم صفر می شود
نوبخت همچنین با اشاره به این که پیش بینی ما برای سال 95 این است که 10 میلیون تن از کشاروزان خریداری کنیم، اظهار داشت: در جلسه گذشته هیات دولت 13 هزار و 420 میلیارد تومان برای خرید 10 میلیون گندم بودجه بندی شد که بر این اساس پیش بینی می شود نیاز وارداتی کشور به گندم صفر یا به حداقل برسد.
وی این اقدام را در راستای اتکا به تولید داخلی در محصولات استراتژیک همچون گندم ذکر کرد و گفت: اکنون بیش از 6 میلیون تن گندم بعنوان کالای استراتژیک ذخیره کرده ایم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی اضافه کرد که رقم خرید گندم در سال 92 ، چهار هزار و 200میلیارد تومان بود که افزایش تا این مقدار در امسال، توجه و اتکا به تولید داخلی است.
** تعرفه بالای واردات کالاهای لوکس برای جلوگیری از واردات
سخنگوی دولت درباره خبرهایی مبنی بر آزاد شدن واردات کالاهای لوکس هم اظهار داشت: کالاها گروه بندی شده و هیچکدام ممنوع الواردات نبوده است اما از طریق عدم ثبت سفارش، اجازه واردات نمی دادیم. تعرفه های واردات کالاهای لوکس را افزایش دادیم تا عملا نتواند وارد کشور شود.
نوبخت گفت: مسئولان تجارت خارجی در وزارت صنعت در مصاحبه ای مفصل این موضوع را برای شما توضیح خواهند داد.
**کمک دولت به صندوق بازنشستگی برای پرداخت حقوق
وی در مورد حقوق بازنشستگان نیز توضیح داد: صندوق بازنشستگی در پرداخت حقوق اسفند بازنشسته ها تا 27 اسفند مشکل داشت. حقوق اسفند بازنشستگان 22 هزار و 400 میلیارد تومان بود که دولت 15 هزار و 500 میلیارد تومان بعنوان کمک به صندوق داد اما باز صندوق قادر به پرداخت حقوق نبود.
سخنگوی دولت افزود: دولت 10 درصد به کمک خود به صندوق اضافه کرد؛ با این حال صندوق بازنشستگی هزار میلیارد تومان کم داشت که با دستور رییس جمهوری هزار میلیارد تومان دیگر را در اختیار صندوق قرار دادیم تا بتوانند حقوق بازنشستگان را پرداخت کنند.
نوبخت با اشاره به محدودیت درآمدهای نفتی و مالیاتی گفت: مدیریت کردن منابع مالی کار بسیار دشواری است اما ما تمام تلاش خود را انجام می دهیم.
**دعوت ایران به خویشتنداری دو طرف درگیر در قره باغ
سخنگوی دولت در پاسخ به موضع جمهوری اسلامی ایران درباره درگیری میان دو کشور آذربایجان و ارمنستان گفت: ایران هر دو طرف را دعوت به خویشتنداری کرده است و وزیر دفاع کشورمان نیز با همتایان خود رایزنی هایی را انجام داد تا جلوی هرگونه آتش افروزی را بگیریم. متاسفانه منطقه به حد کافی در آتش و خون در حال گذار روزهای سختی است.
نوبخت افزود: ایران تلاش دارد تا امنیتی را که از آن برخوردار است به کشورهای دیگر گسترش دهد و به عنوان یک کشور ثالث در جهت نزدیک کردن دو کشور دیگر اقدام خواهد کرد چرا که هر دوی این کشورها همسایگان ما هستند و امنیت این کشورها به سود همه ملت ها خواهد بود.
وی در پاسخ به این که رییس جمهوری سال گذشته در سخنانی اظهار داشتند که به محض توافق هسته ای تزریق گاز IR8 انجام خواهد شد، اکنون در چه مرحله ای قرار دارد؟ گفت: اقداماتی در زمینه تحقیق و توسعه و غنی سازی انجام شده است.
**واکنش به خبرهای مرتبط به سفر رئیس جمهوری به اتریش/شان ملت ایران باید حفظ شود
سخنگوی دولت در پاسخ به دلایل لغو سفر رییس جمهوری به اتریش و برخی اظهارنظرها نیز گفت: در این زمینه به حد کافی صحبت شده ولی این که عده ای از هر فرصتی تلاش کنند تا نقطه منفی را به تصویر بکشند از برجام گرفته تا هرگونه مسائل دیگر درست نیست.
نوبخت افزود: وقتی امروز صبح قبل از آغاز این نشست خبری به روزنامه ها نگاه می کردم اگرچه بانک مرکزی با صراحت اعلام کرد و روز گذشته نیز با حضور خبرنگاران سوئیفت انجام شد ولی برخی رسانه ها نوشتند که این فعالیت هنوز به طور کامل انجام نشده و رسانه ای هم اعلام کرد که 20 بازرگان موضوع دیگری را می گویند و استناد آنان به جملاتی است که برخی افراد در خارج از کشور اظهار می کنند.
وی خاطرنشان کرد: فراموش نکنیم شان ملت ایران کوچک نیست بنابراین تایید نمی کنیم رییس جمهور به جایی برود که خاطرات تلخی از گذشته به خاطر داریم. رییس جمهور نهاد جمهوریت نظام است و باید همه مسائل رعایت شود و ارکان مختلف هم در این رابطه گزارشاتی را دادند و همه بدانیم خیر در این مساله بوده است.
سخنگوی دولت تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره به دنبال گسترش مناسبات خود با کشورها بوده است کما این که هفته آینده نیز نخست وزیر ایتالیا مجددا به ایران سفر خواهد کرد و این موضوعاتی است که ما باید به آن توجه داشته باشیم.
نوبخت اضافه کرد: یادمان باشد که در اروپا، در بروکسل و پاریس چه اتفاقاتی صورت گرفت حتی زمانی که آنها آماده باش بودند بنابراین باید بپذیریم که رفتن رییس جمهوری نیازمند تمهید مقدماتی است و رعایت مسائلی است که برای ایران مهم است و در هر سفری شان ملت از سوی مسئولین کشورها باید حفظ و رعایت شود.
**برجام در حال اجرا
وی در پاسخ به این که برخی مسائل تحریم هسته ای را با موضوعات موشکی گره زده اند، گفت: باید از همین جا از آقای عراقچی قدردانی کنم که دو روز گذشته اطلاع رسانی جامعی را به ملت داشتند. بنابراین مسائل مربوط به برجام در حال انجام است و امیدواریم دستاوردهای برجام آن قدر مبرهن و روشن باشد که همه آن را مشاهده کنند.
**توجه به بهبود معیشت و افزایش قدرت خرید همراه با کاهش تورم
سخنگوی دولت در خصوص اظهارات معاون اول رییس جمهوری در سال گذشته در زمینه بهبود معیشت اقتصادی مردم نیز گفت: برای این اقدامات نیازمند تامین درآمد هستیم تا بخشی که فاقد درآمد هستند از آن بهره مند شوند و هرگونه تلاشی در سال جاری در زمینه فراهم آوردن قدرت خرید و امکان خرید و امرار معاش برای گروه های مختلف مردم می باشد.
نوبخت افزود: آنهایی که در سیستم غیردولتی شاغل هستند با رونق اقتصادی معیشت آنها بهتر خواهد شد و کارکنان دولت و بازنشستگان نیز از افزایش نسبی برخودار خواهند بود و با توجه به رونق اقتصادی که برای سال جاری پیش بینی شده است، زمینه بهبود معیشت و افزایش قدرت خرید به مردم فراهم خواهد شد و در کنار آن دولت سیاست نرخ کاهش تورم را نیز ادامه خواهد داد.
**تا از حفظ حرمت زائران مطمئن نشویم اقدامی برای حج تمتع نمی شود
نوبخت در پاسخ به وضعیت اعزام زائران به حج تمتع نیز گفت: تا کنون اقدام مسئولانه ای از سوی سعودی ها صورت نگرفته، اگرچه فریضه حج مهم است ولی رعایت شان زائران مهم تر است. تا اطمینان حاصل نکنیم که زائران ما بی حرمت نمی شوند و زیر دست و پا له نخواهند اقدامی صورت نخواهد گرفت و به دنبال استانداردها هستیم تا این فریضه با برخورد غیرمسئولانه سعودی ها باقی نماند.
**قدردان حمایت های رهبری هستیم/نگاه گزینشی یک گروه خاص به بیانات
سخنگوی دولت در پاسخ به این که با توجه به حمایت های رهبر معظم انقلاب از مساله برجام چرا برخی فرمایشات رهبری را مستمسک حمله به دولت قرار می دهند؟ گفت: توافق بین المللی بین ایران و 6 قدرت جهانی در مجموع، همه فرآیند قانونی خود را در کشور طی کرد.
نوبخت افزود: طبیعی است که رهبری در ارتباط با استفاده مناسب از فرصت ها همواره تذکراتی را به مسوولان ارائه بدهند ولی این که عده ای از هر فرصتی استفاده کنند، گزینشی به مسائل نگاه کنند و آن را وسیله ای در جهت تخریب دولت و یا تحقیر کار ملی انجام دهند، اقدامی است که از سوی یک گروه رایج است.
وی تصریح کرد: همواره از حمایت های رهبری قدردان هستیم و ایشان بارها ضرورت کمک به دولت را یادآور شدند.
**نظر متفاوت حقوقی وزارت کشور با شورای نگهبان درباره منتخب اصفهان
نوبخت در پاسخ به صیانت دولت از آرای نمایندگان گفت: در خصوص صیانت از آرای نمایندگان، وزارت کشور نظر حقوقی خود را که متفاوت با نظر حقوقی شورای نگهبان درباره یکی از منتخبان اصفهان بود، بیان کرده است.
وی ادامه داد: این نظرات به صورت مستدل به اعضای شورای نگهبان منعکس شده و وزارت کشور معتقد است اگر قرار است کاندیدایی در این مرحله از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شود و انتخابات آن به میان دوره ای موکول گردد باید در مرحله رسیدگی به اعتبارنامه نماینده مورد توجه قرار گیرد.
سخنگوی دولت اضافه کرد: فرآیند انتخابات به این گونه است که بعد از تایید صحت انتخابات مجلس می بایست اعبتارنامه نمایندگان مورد تایید قرار گیرد. بنابراین نظر حقوقی وزارت کشور بیان شده و امیدواریم حقی از کسی ضایع نشود و در این جا از عملکرد وزارت کشور و شورای نگهبان در برگزاری انتخابات نیز تقدیر می کنم.
**موضع رئیس جمهوری درباره توانمندی های موشکی
معاون رئیس جمهوری در پاسخ به موضع رییس جمهوری در خصوص مسائل موشکی نیز گفت: رییس جمهوری در جلسه هیات دولت نظر صریح خود را در خصوص توانمندی نظامی و دفاعی ایران بیان کردند و زمانی که برخی اظهارنظرهای غیرحقوقی از سوی برخی خارجی ها در خصوص مسائل موشکی کشور بیان شد رییس جمهور به وزیر دفاع دستور دادند که در جهت توانمندی و تقویت بنیه توان موشکی اقدام عملیاتی صورت گیرد.
**مذاکره رسمی و محرمانه ای با عربستان انجام نشده
نوبخت در پاسخ به این که گفته می شود برخی مذاکرات محرمانه میان ایران و عربستان صورت گرفته است، گفت: هیچ مذاکرات رسمی و محرمانه ای با عربستان صورت نگرفته ولی این که برخی کشورها تلاش می کنند تا وساطت کنند وجود دارد.
وی ادامه داد: ما نیز خواهان درگیری با کشوری نیستیم و اگر سعودی ها معقول عمل کنند و در چارچوب عرف بین المللی اقدام کنند، دولت چرا با کشور همسایه و مسلمان روابطش را تیره کند؟
**سایت پاناما اهمیتی ندارد که بخواهیم موضع رسمی بگیریم
سخنگوی دولت درپاسخ به به این که روز گذشته اسنادی منتشر شد مبنی بر این که رییس جمهور سابق کشور در سایت پاناما متهم به پولشویی شده است، موضع رسمی دولت در این زمینه چیست؟ گفت: ایران موضعی ندارد. مگر آن خبرگزاری چه اهمیتی دارد؟ ما موضع رسمی نداریم و به این دست حرف ها پاسخ نمی دهیم.
**نامه ای به امیر کویت ارسال نشده است
نوبخت در پاسخ به این که گفته می شود از سوی رییس جمهوری کشورمان نامه محرمانه ای به امیر کویت ارسال شده است، گفت: چنین مساله ای وجود نداشته است.
**رصد اجرای برجام در کارگروه ویژه
سخنگوی دولت در پاسخ به این که رییس جمهوری آمریکا در خصوص مساله برجام مواضعی را اعلام کرد، موضع دولت در این زمینه چیست؟ گفت: توافقات در چارچوب برجام از طریق یک کارگروه ویژه مدام رصد می شود و هر جا مغایر با توافقات باشد از حقوق قانونی خود استفاده خواهیم کرد و اگر با برجام مخالفتی داشته باشند، مواضع جمهوری اسلامی ایران صریح و شفاف بیان خواهد شد.
نوبخت افزود: ایران به دنبال توسعه مناسبات با آمریکا نیست همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند ما هیچ توسعه مناسباتی نداریم البته برای استفاده از سرمایه آمریکایی ها در کشور مشکلی وجود ندارد اما توسعه روابط با همسایگان جزو سیاست های دولت است.
وی در پاسخ به دلایل تاخیر خرید هواپیمای ایرباس نیز اظهارداشت: ریاست جمهوری در ستاد اقتصادی در این زمینه دستورات لازم را ارائه کرده اند و این مساله به سازمان مدیریت و برنامه ریزی ابلاغ شده است و شرایط خوبی وجود دارد.
سخنگوی دولت ادامه داد: بدون این که هزینه ای صورت گیرد کشور ناوگان خود را نوسازی و بازسازی می کند و وزیر راه و شهرسازی عاقلانه مسیر را به پیش می برند و در حال حاضر توجیه اقتصادی این مساله در سازمان مدیریت و برنامه ریزی در حال انجام است تا به ریاست جمهوری ارائه شود.