کد خبر: 6098
اولین دوره مسابقات سراسری حفظ و قرائت قرآن برگزار شد + فایل صوتی
اولین دوره مسابقات سراسری حفظ و قرائت قرآن ویژه نابینایان و کم بینایان طی روزهای ششم و هفتم اسفندماه برگزار شد.

به گزارش ایران سپید اولین دوره مسابقات سراسری حفظ و قرائت قرآن در پنج رشته و به همت انجمن نابینایان ایران برگزار شد. 64 حافظ و قاری از 11 استان کشور در پنج رشته حفظ قرآن شامل سه رشته: حفظ کل، حفظ ده جزء و پنج جز و قرائت قرآن شامل دو رشته: ترتیل و تحقیق با هم به رقابت پرداختند.

شرکت کنندگان حاضر در این مسابقات از استانهای خوزستان، لرستان، مرکزی، زنجان، تهران، اصفهان، یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی از روز سه شنبه پنجم اسفند ماه در خوابگاه مرکز آموزشی پیامبر اعظم وابسته به سازمان آموزش و پرورش استثنایی، مستقر شدند و مسابقات از صبح روز چهار شنبه ششم اسفند در سالن اجتماعات سرای محله زرگنده واقع در شهرداری منطقه 3 تهران آغاز شد.

علی اکبر جمالی رئیس انجمن نابینایان ایران در مصاحبه با ایران سپید در خصوص برگزاری این مسابقات گفت: پیشتر در سازمان بهزیستی، 25 سال مسئولیت برگزاری مسابقات قرآن نابینایان را بر عهده داشتم. در آن دوران علاوه بر نابینایان، مسابقات قرآن معلولین و سرپرستان خانوار را نیز به آن اضافه کردم. با توجه به سابقه 25 ساله در این راه، امسال تصمیم گرفتیم در انجمن نابینایان ایران مجدداً این مسابقات را احیا کنیم. توجه به مسائل فرهنگی و تشویق نابینایان برای روی آوردن به معارف اسلامی از دیگر عوامل تأثیرگذار در برگزاری این مسابقات بود.

جمالی در خصوص سطح کمی و کیفی این مسابقات گفت: به علت اطلاع رسانی ضعیف ما مسابقات از نظر کمی در سطح پایینتری برگزار شد. اما با برنامه هایی که برای سال آینده داریم، قصد داریم بخش خواهران را نیز به مسابقات اضافه کنیم و سطح کمی این رقابتها را نیز ارتقا دهیم.

جمالی افزود: با مذاکراتی که با بخش فرهنگی سازمان بهزیستی داشتیم، قرار بر این شد از سال آینده جشنواره های قرآنی را برگزار کنیم. این جشنواره سال آینده در تهران برگزار خواهد شد و برای گسترش آن به سایر استان های کشور باید برنامه ریزی دقیقتری انجام دهیم تا سایر نابینایان نیز از این دست برنامه ها استفاده کنند.

رئیس انجمن نابینایان ایران در خصوص اولین دوره مسابقات سراسری حفظ و قرائت قرآن بیان داشت: در اطلاع رسانی اولیه که صورت گرفت، 120 نفر از 15 استان کشور اعلام آمادگی کردند. اما به جهت رشد سطح کیفی این مسابقات، یک پیشآزمون برگزار کردیم که تعداد شرکت کنندگان به 64 نفر کاهش پیدا کرد.

علی اکبر جمالی در ادامه گفت: باید به بحث آموزش بیشتر توجه کنیم. قاریان و حافظان کشورمان برنامه آموزشی مدونی نداشته اند و عمدتا به صورت خودجوش و از راه گوش مبانی قرآنی را آموخته اند. جمالی در پایان بیان داشت: از تمامی تشکلهای نابینایان در سراسر کشور تقاضا دارم چنانچه در زمینه مسائل فرهنگی و سایر مسائل مرتبط با نابینایان برنامه هایی دارند، آن را با انجمن نابینایان ایران در میان بگذارند.

اسماعیل شکر الله میرزایی کارشناس علوم قرآنی حاضر در این مسابقات در مصاحبه با ایران سپید گفت: این مسابقات در مقایسه با سالهای قبل که بهزیستی کل کشور متصدی آن بود، از سطح کمی و کیفی پایینتری برخوردار بود. چرا که در سالهای قبل، از تمامی استانهای کشور در مسابقات شرکت میکردند اما این دوره به علت اطلاع رسانی ضعیف تنها 11 استان در این مسابقات شرکت کردند. میرزایی ادامه داد: عامل دیگر کم بودن تعداد شرکت کنندگان در این مسابقات، تلاقی این رقابتها با مسابقات بین المللی اوقاف در تبریز بود. چند نفر از قاریان و حافظان ممتاز ما هم اکنون در مسابقات اوقاف حضور دارند.

با برنامه ریزی بهتر میتوانستیم زمان این مسابقات را جا به جا کنیم تا سایر قاریان و حافظان نابینای کشورمان نیز بتوانند در این مسابقات شرکت کنند. میرزایی در خصوص سطح کیفی این مسابقات گفت: با هماهنگی هایی که پیش از برگزاری این مسابقات با انجمن نابینایان ایران داشتیم، قرار شد یک پیش آزمون برگزار کنیم تا هر کسی نتواند در این رقابتها شرکت کند. لذا به صورت تلفنی از شرکت کنندگان یک پیش آزمون گرفتیم و همین امر باعث شد سطح کیفی این مسابقات بالاتر رود.
اسماعیل میرزایی یکی دیگر از نقاط ضعف این مسابقات را استفاده از یک داور قاری در بخش مسابقات حفظ دانست و افزود: در مسابقات حفظ، خود داور نیز باید حافظ کل باشد. استفاده از یک داور قاری برای مسابقات حفظ مشکلاتی را به وجود میآورد که از جمله آنها میتوان بدین موارد اشاره کرد: استفاده از آیات متشابه، برخی آیات هستند که در چند جای دیگر قرآن نیز تکرار شده اند.

وقتی داور حافظ کل باشد، می داند پرسیدن از این آیات میتواند یک حافظ را دچار مشکل کند. اما در این مسابقات چون داور قاری بود و از آیات متشابه اطلاع چندانی نداشت، چند مرتبه از این آیات استفاده کرد. میرزایی دیگر اشکال استفاده از یک داور قاری را اینچنین بیان کرد: وقتی داور قاری باشد، اشکالات اعرابی را نیز مد نظر قرار می دهد.

در حالی که در مسابقات حفظ اگر یک حافظ اشتباه اعرابی داشته باشد، تنها باید از وی نمره کم شود و به او تذکری داده نشود. چرا که در این صورت حافظ فکر می کند یک کلمه یا جمله را اشتباه خوانده و بدینترتیب صحیح خود را غلط میکند که این امر سبب می شود نمره بیشتری از وی کسر شود.
میرزایی در پایان در ارتباط با آموزش قرآن به نابینایان گفت: آموزش باید از سطوح پایینتر و از مدارس ابتدایی آغاز شود. میبایست با اعزام کارشناسان علوم قرآنی و آشنا به مسائل مذهبی، افراد را از همان دوران کودکی پرورش داد.

مراسم اختتامیه این مسابقات ظهر روز پنجشنبه هفتم اسفند برگزار شد که بخشهایی از این مراسم به صورت زنده از رادیو قرآن نیز پخش شد.
در پایان هیأت داوران نفرات برتر در رشته های مختلف را به شرح زیر اعلام کرد.

در بخش قرائت و در رشته ترتیل: عباس پورفرد از تهران اول، مرتضی امیری از لرستان دوم و محمود عبیدی نعیثی از خوزستان سوم.

بخش قرائت و در رشته تحقیق: محمد بهرامی از لرستان اول، مجید دوغانلو از زنجان دوم و محمد طاهرمیرزایی از مرکزی سوم.

بخش حفظ و در رشته حفظ کل قرآن کریم: عبد الله محمدی نژاد از سیستان و بلوچستان اول، نجم الدین عادلی از اصفهان دوم و عنایت الله دیهیم از سیستان و بلوچستان سوم.

بخش حفظ و در رشته حفظ ده جزء: عباس فلاح از یزد اول، سید علی موسوی از اصفهان دوم و امیرحسین جهین از اصفهان سوم.

بخش حفظ و در رشته حفظ پنج جزء: سید جعفر حسینی از اصفهان اول، علیرضا خدابخشی از خراسان رضوی دوم و علیرضا صلحی از تهران سوم.

فایل صوتی مصاحبه با علی اکبر جمالی رئیس انجمن نابینایان ایران، اسماعیل شکر الله میرزایی کارشناس علوم قرآنی و مصاحبه با نفرات برتر این دوره از مسابقات: عباس پورفرد، محمد بهرامی، عباس فلاح و عبد الله محمدی نژاد را از لینک های زیر دانلود کرده و گوش کنید

Page Generated in 0/0053 sec