به گزارش ایران سپید به نقل از فارس، اشرف بروجردی، معاون رئیس جمهور و رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی درباره انتقال «کتابخانه رودکی» (ویژه نابینایان) به کتابخانه ملی که مدتی است اعتراضاتی را در پی داشته اظهار داشت: در بدو مطرح شدن این بحث جلسات تخصصی با بهزیستی برگزار کردیم. حتی برای دیدن جوانب امر اعضای شورای شهر نیز به این جلسه دعوت شدند تا مصوباتی در راستای تسهیل تردد در مسیر برای عبور و مرور روشندلان و ایجاد امکانات مناسب برای جابجایی ایشان از طریق اتوبوس و مترو به داخل کتابخانه داشته باشیم تا ضمن فراهم شدن تمهیدات بتوانیم اصل ماجرا را اجرایی کنیم.
* حفظ و نگهداری از اسناد وظیفه کتابخانه ملی است
رئیس کتابخانه ملی با بیان این که بحث اصلی این بود که به عنوان کتابخانه ملی وظیفه خود میدانیم حفظ و نگهداری از منابع خطی، نوشتاری و غیرنوشتاری را عهدهدار باشیم تا در حافظه ایرانیان ثبت و ضبط بماند، گفت: ما به عنوان سازمان اسناد و کتابخانه ملی وظیفه داریم استانداردهای لازم برای نگهداری اسناد را فراهم کنیم.
به گفته وی، شرایط کافی و لازم برای حفظ و حراست از اسناد و منابع خطی، نوشتاری و غیرنوشتاری در کتابخانه ملی وجود دارد؛ چرا که مخازن ما قابلیت نگهداری استاندارد منابع را دارند (به لحاظ دما، میکروبزدایی، حفاظت از دستبرد و...).
* قرار بود یک نسخه از کتب بریل برای صیانت به کتابخانه ملی منتقل شود
بروجردی بخش دیگری از سخنان خود را به موضوع انتقال اسناد «کتابخانه رودکی» که ویژه نابینایان است به مخازن کتابخانه ملی اختصاص داد و تصریح کرد: بعد از این که قرار شد این نقل و انتقالات صورت گیرد، تصمیم ما این بود که نه همه منابع، بلکه منابعی که دو نسخه از آنها موجود است، تنها یک نسخهاش برای حفظ به کتابخانه ملی ارسال شود و «کتابخانه رودکی» سر جایش بماند و حتی بنا داشتیم دستگاههایی که کار نشر منابع بریل را انجام میدهند و منابع را تأمین میکنند در همان کتابخانه رودکی محفوظ بماند، اما ما در راستای وظیفه خود برای حفاظت از نسخ قصد داشتیم یک نسخه را به کتابخانه منتقل کنیم. در نتیجه یک نسخه از منابع به کتابخانه ملی میآید.
رئیس کتابخانه ملی با اشاره به این که پس از اعلام این تصمیم برخی از نابینایان عضو کتابخانه برآشفته شدند، تجمعاتی برگزار کردند، نامهنگاریهای مختلفی انجام دادند و حتی برای شخص بنده دهها نامه نیز نوشتند، گفت: پس از آنکه خبر این جابجایی منتشر شد، دیدیم که دوستان روشندل خیلی برآشفته شدند.آنها به دکتر قبادی رئیس سازمان بهزیستی نامهای مبنی بر دغدغههایشان نوشتند تا این انتقال اجرایی نشود؛ در حالی که ما در کتابخانه ملی تالاری به نام رودکی داریم و این منابع میتواند تکمیل کننده آنجا باشد. ما حتی سال گذشته در کتابخانه ملی ویژه برنامهای جذاب را برای نابینایان برگزار کردیم که بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
* به رئیس بهزیستی گفتم قضیه انتقال کتابخانه رودکی به کتابخانه ملی را رها کن!
وی افزود: اما در ادامه تصمیمگیری وقتی دیدیم اصرار دوستان عزیز نابینا ما زیاد است و علیرغم این که ما وظیفه نگهداری از منابع و اسناد را داریم، گفتیم حالا که دوستان احساس میکنند حقی از آنها در حال ضایع شدن است، ما نیز اصراری نداریم. بنده با رئیس بهزیستی تماس گرفتم و گفتم ماجرا را رها کنیم؛ چراکه هم از سویی اواخر دولت دوازدهم است و همین این که دوستان روشندل ما نگران شدند.
بروجردی افزود: ما تصمیم گرفتیم که در ماجرا ورود نکنیم و حرکت اجرایی نداشته باشیم تا وقتی که دوستان نابینا خودشان متقاضی اجرای این مسیر باشند و اگر این تقاضا اعلام نشود، ما گامی برنمیداریم.
* کتابخانه روشندلان پاساژ نمیشود
بروجردی در بخش دیگری از این گفتوگو با بیان این که در این انتقال ما شرایط نابینایان را نادیده نگرفته بودیم؛ چرا که خودمان نیز کارمند نابینا داریم و حتی تالاری نیز برای چنین اعضایی در نظر گرفته بودیم، گفت: ما تسهیلات خاصی را فراهم کرده بودیم. حتی برای شرایط تردد نیز فکر کرده بودیم؛ چراکه باید خدماترسانی مسیر مشخصی داشته باشد، اما به هر حال به تصمیم اعضای کتابخانه رودکی احترام میگذاریم.
رئیس کتابخانه ملی در پاسخ به این سوال که نابینایان عنوان میکنند قرار است کتابخانه رودکی به پاساژ مبدل شود و برخی از منابع منتقل شده گفت: نه، تاکنون منابعی از کتابخانه رودکی به کتابخانه ملی منتقل نشده است. روشندلان نیز بخشی از جامعه ما هستند و ما قصد نداریم آنها نگران باشند، اما این که اعلام میکنید قرار بود کتابخانه رودکی پاساژ شود، این تلقی خودشان است. اصلاً چنین تصمیمی اتخاذ نشده، چرا که اکنون نه وقت ساخت و ساز است و نه دولت ظرفیت و امکان چنین اقدامی را دارد.
* ساخت بنای جمهوریت لغو شد
وی به پیشنهادی که در بدو ورود به کتابخانه ملی به رئیس جمهور ارائه کرده بود، اشاره کرد و گفت: در برنامههایی که در بدو ورودم به دکتر روحانی رئیس جمهوری ارائه کردم، طرحی با نام ساختمان جمهوریت نوشتم تا هدایایی که به رؤسای جمهور داده میشود به ساختمان جمهوریت منتقل شود. در واقع هدایایی که کشورها به رؤسای جمهور ایران دادهاند در یکجا جمعآوری شود؛ چرا که جمعآوری این موارد برعهده ماست، اما آقای رئیس جمهور گفتند فعلا پول ساخت و ساز نداریم، زیرا شرایط خاص است. ما باید ابتدا نیاز اولیه مردم و زیرساختهایی که در جهت بهینه سازی زندگی جامعه است، مثل راه، گازرسانی و... را فراهم کنیم. بنابراین این طرح هم باقی ماند. پس اطمینان خاطر میدهم که قرار نیست کتابخانه رودکی به پاساژ مبدل شود.