کد خبر: 21889
هم اندیشی برای مناسب سازی برنامه‌ ها و سریال ها برای ناشنوایان
در نشست رئیس شوراى سیاست گذارى سلامت صداوسیما با انجمن و تشکل های معلولان و ناشنوایان و سازمان بهزیستی بر لزوم تعامل بیشتر انجمن‌ها و سازمان‌های مرتبط برای مناسب سازی برنامه‌ ها و توجه به مشکلات معلولان و ناشنوایان تاکید شد.

به گزارش ایران سپید به نقل از روابط عمومی رسانه ملی، دکتر محمد مهدی قاسمی رئیس شوراى سیاست گذارى سلامت صداوسیما در نشستی که با حضور نمایندگان چند انجمن ناشنوایان و سازمان بهزیستی در آستانه روز جهانی ناشنوایان (8 مهر) برگزار شد، گفت: میزان توجه شبکه‌ های سیما به جامعه معلولان روزانه بیش از 5 ساعت است اما انتظارات و کمبودها را قبول داریم که پاسخ به آن‌ ها نیازمند ارتباط وثیق تر انجمن‌ ها با این شورا است.

مدیر شبکه سلامت ادامه داد: در شرایطی که شبکه‌ های سیما روزانه چند صد ساعت برنامه در ساختارهای مختلف پخش می‌ کنند حتما بخشی از زمان به ناشنوایان و معلولان عزیز اختصاص دارد که البته باید درباره کیفیت و اثربخشی آن تعامل بیشتری شود.
قاسمی‌ با اشاره به برگزاری جلسات ستاد مناسب سازی از چندین ماه گذشته در این شورا تصریح کرد: مکاتباتی از جمله با دکتر قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی کشور انجام دادیم که درخواست کردیم اولویت های مناسب سازی در کل کشور، معرفی کارشناسان این حوزه، موضوعات مرتبط با حوزه مناسب سازی در همه ابعاد مختلف، معرفی سوژه‌ های رسانه ای و تکالیف مصوب شده هر ارگان و نهاد را در اختیار رسانه ملی قرار دهند چرا که ما به اطلاعات کامل در این زمینه برای انجام یک کار اساسی و بنیادی نیاز داریم.
وی خاطرنشان کرد: مناسب سازی بخشی از برنامه‌ ها در شبکه‌های تلویزیونی برای قشر کم شنوا و ناشنوا که در ارتقای دانش و مهارت ناشنوایان نقش مهمی ایفاء می‌ کند از وظایف رسانه است که باید به طور جدی به این مهم پرداخته شود.
قاسمی ادامه داد: همگان از رسانه انتظار دارند ولی خیلی از اتفاقات باید در حوزه آموزش و پروش و خانواده‌ ها نیز صورت گیرد که متاسفانه در بعضی مواقع از آن غفلت شده و پیکان انتقادها و مطالبات تنها متوجه رسانه می‌ شود.
قاسمی افزود: راهکار عملیاتی این است که جلسات «کمیته مناسب سازی» مرتب برگزار شود و این اتفاق در حال حاضر به صورت هفتگی افتاده است تا به نیاز جدی این قشر از جامعه دقیق تر پرداخته شود.
مدیر شبکه سلامت با تاکید بر ضرورت وجود یک برنامه ویژه برای معلولان گفت: این برنامه می تواند به تریبونی برای این قشر تبدیل شود تا با بیان مشکلات و دغدغه‌ های این عزیزان، گامی‌برای بهبود شرایط و بهره مندی از خدمات اجتماعی آن‌ ها بردارد. حتی علاقه مندیم یکی از معلولان عزیز آشنا و کاربلد در حوزه رسانه مجری این برنامه شود.
مدیر شبکه سلامت خاطرنشان کرد: تلاش می‌ کنیم برای تقویت روحیه و افزایش اعتماد به نفس این قشر از جامعه، برنامه‌ های ویژه با اجرای یک معلول، روی آنتن برود تا مخاطبان این پیام را دریافت کنند که هیچ مشکلی نمی تواند مانع پیشرفت و موفقیت آن‌ ها شود و اگر برای حضور معلولان در اجتماع تلاش شود راهکارهای مختلفی نیز برای حل مشکلات به وجود خواهد آمد.
وی همچنین علاوه بر ضرورت توجه ویژه به بحث های مربوط به معلولان، پرداخت به مسائل مربوط به سالمندان را هم از دیگر اولویت های شبکه سلامت برشمرد که در آینده نزدیک در جدول پخش این شبکه قرار خواهد گرفت. قاسمی در ادامه فرآیند کار در رسانه ملی را مبتنی بر همکاری با ارگان‌ها، نهادها و مجامع علمی‌کشور برشمرد که می توانند در تولید محتوا به یاری رسانه بیایند و در این مورد به خصوص با مشخص شدن اولویت ها و رسیدن به یک جمع بندی می توان در کل سازمان یک حرکت اصولی برای مناسب سازی شکل بگیرد.
وی با اشاره به برخی اختلاف سلایق در خصوص زبان اشاره ناشنوایان گفت: معتقدم زبان اشاره ای را که بر اساس منابع موجود، سال ها در رسانه سابقه دارد نمی‌شود به یک باره زیر سوال برد و سازمان بهزیستی باید درباره نکات برخی از انجمن‌ها یکبار برای همیشه تعیین تکلیف کند.
دکتر قاسمی در پایان گفت: با هماهنگی شبکه‌های سیما برای مناسب سازی سریال های پرمخاطب تلویزیون برای ناشنوایان عزیز نیز برنامه ریزی و اقدام خواهیم کرد.
مرجع مترجمان ناشنوا در رسانه، کتاب های دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
شیدا صدر دانش سردبیر اخبار ناشنوایان و مترجم ناشنوایان هم در این نشست گفت: از سال 64 در سازمان صداوسیما بخش خبری ناشنوایان شروع به کار کرد. مبنای کار ما 4 جلد کتاب لغت زبان اشاره است که این لغت ها را خود ناشنوایان جمع آوری کرده اند. روند تهیه و جمع آوری آن و تدوین و چاپ آن نیم قرن به طول انجامیده است که تنها مرجع زبان اشاره در ایران همین چهار جلد کتاب است که دانشگاه علوم بهزیستی کتاب ها را چاپ کرده است. وی با اشاره به اینکه مرجع ما همین کتاب معتبر است، افزود: متاسفانه مدتی است در فضای مجازی تبلیغاتی علیه ما شده است که امیدواریم با همکاری ارگان‌ها و سازمان‌های مربوطه این مساله شفاف سازی شود.
آمادگی سازمان بهزیستی برای تعامل بیشتر با رسانه به منظور پاسخگویی به نیاز معلولان
صافی کارشناس بهزیستی از حوزه توانبخشی هم در این نشست با تشکر از دکتر قاسمی‌ برای ایجاد فرصتی برای شنیدن مشکلات این قشر از جامعه گفت: در حوزه ناشنوایان چهار تشکل داریم انجمن ملی زبان اشاره، شبکه ملی ناشنوایان، انجمن خانواده ناشنوایان و کانون ناشنوایان که سازمان بهزیستی با این تشکل ها ارتباط تنگاتنگ دارد.
وی افزود: هم اکنون تغییر سلیقه ای درباره زبان اشاره رخ داده و برخی معتقدند آنچه که در حال ارائه است ترجمه تحت لفظی است و درک درستی از زبان اشاره به ما نمی دهد. ما یک کارگروه زبان اشاره تشکیل دادیم و در این نشست ها توافق نامه ای حاصل شد که زبان اشاره ایرانی، زبان مورد وثوق ماست و خصوصیات آن را هم ذکر کردند که قرار است به امضای وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی برسد. صافی تصریح کرد: دوستان ما در رسانه ملی ظرفیت هایی ایجاد کرده اند و من معتقدم باید از ظرفیت های بیشتری برای ناشنوایان استفاده شود.
وی گفت: متاسفانه سهم دسترسی معلولان به مولتی مدیا در کشور به شدت پایین است و همین امر مشکلاتی را برای این عزیزان ایجاد کرده است که رسانه باید در خصوص فراگیرسازی و دسترسی ناشنوایان به این گونه خدمات اقدامات جدی تری انجام دهد و فرهنگ سازی و افزایش بحث های حمایتی در اولویت کار قرار گیرد.
صافی اظهار داشت: درخواست من این است که ظرفیت موجود در اخبار ساعت 22:30 و شبکه خبر برقرار باشد و در کنار آن ظرفیت های جدید هم اضافه شود تا بتوانیم مخاطب یابی درستی داشته باشیم.
وی با توجه به دسترسی پایین معلولان و ناشنوایان به خدمات اجتماعی گفت: امیدواریم صداوسیما ظرفیت های دیگری را در اختیار ما بگذارد و سازمان بهزیستی این آمادگی را دارد که ظرفیت های خود را در اختیار رسانه بگذارند تا نیازهای عزیزان معلول به شایستگی پاسخ داده شود.
آمادگی صداوسیما برای تولید محتوا و ارائه خدمات به معلولان
خراسانی جانشین رئیس دبیرخانه مناسب سازی کشور هم گفت: اگر بخواهیم به موضوع زبان اشاره به عنوان ابزاری به عنوان دسترسی پذیری نگاه کنیم این موضوع به حوزه مناسب سازی برمی‌ گردد.
وی خاطرنشان کرد: از سه چهارماه پیش موضوع مناسب سازی و اهمیت آن را به دکتر قاسمی مدیر شبکه سلامت منتقل کردیم که خیلی سریع نظر مساعد ایشان را برای مناسب سازی در رسانه ملی دریافت کردیم و مدیر شبکه سلامت به جهت آن که رئیس شورای سیاستگذاری سلامت صداوسیما هم است در ستاد مناسب سازی کشور این بحث را به صورت جدی دنبال می‌کنند.
وی تصریح کرد: جلسات ما در این مدت به صورت مرتب هر چهارشنبه برگزار می‌ شود و طی این نشست ها کارها و هماهنگی‌ هایی که باید انجام شود بررسی می‌شود و ما امیدواریم در آینده روشن مناسب سازی و امکان دسترس پذیری خدمات برای آحاد معلولان به شایستگی انجام شود.
جانشین رئیس دبیرخانه مناسب سازی کشور تاکید کرد: علاقه مندی و تعاملی که در صداوسیما وجود دارد بسیار بالاست و می توانیم با تولید محتوا، به معلولان و ناشنوایان خدمات مناسبی ارائه کنیم.
لزوم ورود جدی تر رسانه به امر آموزش و فرهنگ سازی
در این نشست همچنین مروتی مدیر کمپین معلولان ضمن قدردانی از رئیس شورای سیاست گذاری سلامت صداوسیما گفت: توجه به مواد ۲۰ و ۲۱ قانون حمایت از حقوق معلولان، خواست ما از رسانه ملی است، در رادیو حرکت های خوبی دیدیم در سیما هم مستند «شهر بدون مانع» نمونه بسیار خوبی بود اما توقع از رسانه ملی بیشتر است.
وی ادامه داد: آگاهی در جامعه و خانواده از نحوه برخورد و مواجهه با معلولان کم است که این امر نیازمند ورود جدی تر رسانه ملی به امر آموزش و فرهنگ سازی است.
مروتی با اشاره به برخی اشکالات در زمینه تصویر سازی معلولیت در برخی سریال های تلویزیون و شبکه نمایش خانگی گفت: برای ارائه تصویر صحیح از توانایی‌ها و محدودیت های معلولان، آماده تعامل و مشارکت با صداوسیما هستیم.
مهدوی دبیرکل شبکه ملی ناشنوایان در این نشست ایراداتی در خصوص زبان اشاره در رسانه مطرح کرد و محمودی از انجمن ملی ناشنوایان هم در این باره و مرجعیت زبان اشاره توضیحاتی ارائه کرد.
حمید خواجه نژاد مدیر روابط عمومی سیما هم در این نشست گزارشی از حضور مترجم ناشنوایان در «مدرسه تلویزیونی ایران» و برخی از برنامه‌های سیما و نیز تولیدات پویانمایی مناسب سازی شده ارائه کرد و مقرر شد زمان پخش این برنامه‌ ها در بخش خبری ناشنوایان اطلاع رسانی شود.

 

Page Generated in 0/0051 sec