کد خبر: 21885
آموزشهای مورد نیاز بیماران دیابتی "بخش دوم" + فایل صوتی
روز گذشته در گفتگو با اشرف السادات حیدری مسئول آموزش کلینیک دیابت بیمارستان بقیه الله "عج" ، بخش اول هرم غذایی و واحدهای مجاز نان و غلات برای بیماران دیابتی توضیح داده شد. در این قسمت خانم حیدری به قسمت دوم و سوم هرم غذایی می پردازد

به گزارش ایران سپید روز گذشته در گفتگو با اشرف السادات حیدری مسئول آموزش کلینیک دیابت بیمارستان بقیه الله "عج" ، بخش اول هرم غذایی و واحدهای مجاز نان و غلات برای بیماران دیابتی توضیح داده شد. در این قسمت خانم حیدری به قسمت دوم و سوم هرم غذایی می پردازد: قسمت دوم هرم غذایی شامل میوه ها است. هر فرد دیابتی در روز می تواند 4 واحد میوه و سبزی استفاده کند. کربوهیدراتها چون غذای اصلی به شمار می روند بسته به نیاز بیمار تغییر می کنند ولی بخشهای دیگر هرم غذایی را تغییر نمی دهیم. حال ببینیم واحد میوه چگونه سنجیده می شود. یک عدد میوه متوسط مثل پرتقال، سیب، گلابی و کیوی که اندازه متوسطی دارد، یک واحد به حساب می آید. اگر یک گریپ فروت خیلی بزرگ داشته باشیم نصفش را یک واحد در نظر می گیریم. اگر میوه ای حجیم مثل هندوانه، خربزه، آناناس، کدو حلوایی و لبو داشته باشیم یک قاچ 15 در 15 سانتیمتری را یک واحد در نظر می گیریم و در مورد میوه های ریز مثل انگور، آلبالو،گیلاس، ازگیل و زالزالک یک لیوان متوسط یک واحد به حساب می آید مثلا انگور را دانه دانه کرده و با لیوان اندازه می زنیم. در مورد میوه هایی مثل زردالو، شلیل و انجیر سه عدد میوه را یک واحد در نظر می گیریم. اما اگر مثلا یک زردالوی خیلی درشت داشته باشیم دو دانه از آن را مساوی یک سیب متوسط یعنی یک واحد در نظر می گیریم. برخی از میوه ها قند پایینی دارند و افراد می توانند چای خود را با این میوه ها بخورند مثل توت، توت فرنگی و شاه توت . حالا شاتوت و توت فرنگی همیشه در دسترس نیست مگر اینکه فریز شده باشد. این میوه ها قند را بالا نمی برند. برای همین به افراد دیابتی می گوییم چای خود را با توت بخورید. فرد دیابتی نباید چای خود را با کشمش یا خرما بخورد چون کشمش و خرما قند بسیار بالایی دارند. حتی قند خرما از قند و شکر هم بیشتر است. و میوه خشک شده هم نسبت به میوه تازه قند بالاتری دارد. اگر بیمار بخواهد به جای میوه از آب میوه استفاده کند نصف لیوان از هر آبمیوه ای یک واحد به شمار می رود. یعنی فردی که در روز باید 4 واحد میوه بخورد و مثلا می خواهد از سیب استفاده کند می تواند چهار عدد سیب بخورد یا دو لیوان آب سیب را مصرف کند. میوه هایی هم که قند خون را خیلی بالا می برند شامل موز، انبه، خرما، خرمالو، آناناس، هندوانه، خربزه، کمبوزه و طالبی هستند. برای همین به بیمار می گوییم از 4 واحد میوه مجاز در روز تنها یک واحد آن می تواند از این میوه ها باشد. در مورد خرما هم دو عدد خرما یک واحد است. و مثلا اگر فرد در روز 10 لیوان چای می خورد نباید هر لیوان چای را با یک خرما بخورد.

بخش دیگر هرم غذایی شامل لبنیات است. هر فرد باید در روز حتما از لبنیات به اندازه 3 واحد مصرف کند. مثلا سه لیوان شیر بخورد. به بیماران دیابتی، فشارخونی، و هر فرد سالم بالای 35 سال توصیه می شود در روز سه واحد لبنیات مصرف کند ولی نباید از لبنیات پر چرب استفاده کند. برای همین خامه و کره در لبنیات به حساب نمی آیند.و فردی که بیماری قلبی عروقی و دیابت دارد نباید از خامه و کره استفاده کند. پس بیمار در روز می تواند سه لیوان شیر بخورد اما اگر شیر دوست نداشت می تواند به جای سه لیوان شیر ، سه لیوان ماست بخورد یا اگر خواست دوغ بخورد به جای سه لیوان شیر می تواند شش لیوان دوغ بخورد. اما به دوغ نباید نمک بزند فقط سبزیجات خشک شده مثل گل محمدی، نعنا، پونه و شوید را میتواند به دوغ اضافه کند. در بین لبنیات به اندازه یک قوطی کبریت از پنیر یک واحد است. پس می تواند مثلا دو لیوان شیر و یک قوطی کبریت پنیر بخورد.

Page Generated in 0/0066 sec