به گزارش ایران سپید وحید قبادی دانا، رییس سازمان بهزیستی کشور شنبه ۹ آذر در نشست خبری با اصحاب رسانه در مورد اجرایی شدن برخی از مواد قانون حمایت از حقوق معلولان گفت: با توجه به نزدیک شدن به ۱۲ آذر که مصادف است با روز جهانی معلولان باید تلاش کنیم به شعار این هفته که ارتقا مشارکت افراد دارای معلولیت برای دستیابی به توسعه فراگیر، عادلانه و پایدار است نزدیک شویم. وی ادامه داد: در اردیبهشت ماه سال ۹۷ قانون حمایت از حقوق معلولان توسط نهاد ریاست جمهوری ابلاغ شد. اما تا کنون بهزیستی بودجه ای را برای این قانون دریافت نکرده بود که با توجه به تلاشهای وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رییس سازمان برنامه و بوجه برای اولین بار بودجه دو ماه مهر و آبان به سازمان بهزیستی تخصیص داده شد. برای اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان در سال جاری نیازمند ۱۲.۵ میلیارد تومان بودیم که فقط ١١٠٠ میلیارد تومان به قانون اختصاص پیدا کرد. که مقرر شد سازمان برنامه بودجه هر شش ماه مبلغ ۵٣٣ میلیارد را به بهزیستی پرداخت کند که هفته گذشته بودجه قانون برای مهر و آبان به دست بهزیستی رسید. برای هر ماه 89 میلیارد تخصیص داده شده است.
وی ادامه داد: سازمان هم در راستای اجرای ماده ۷ و ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان اقدامات لازم را انجام داد تا گره هایی از مشکلات معلولان را بردارد. قبادی دانا با اشاره افزایش حق پرستاری برای معلولان ضایعه نخاعی گفت: ۲۶ هزار نفر معلول ضایعه نخاعی ماهانه مبلغ ۲۰۰ هزار تومان را بابت حق پرستاری دریافت میکردند که با تخصیص بودجه به قانون حمایت از حقوق معلولان این مبلغ به ۵۵4 هزار تومان افزایش پیدا کرد و در کارت آنها شارژ شد. وی با توجه به اجرایی شدن ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان هم بیان کرد: ماده ۲۷ مربوط به حق معیشت معلولان شدید و خیلی شدید است که به میزان یک پایه حقوق طبق قانون باید به آنها پرداخت شود. برای اجرای این ماده قانونی به حدود ۸ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داشتیم که بودجه تخصیص داده شده برای این بخش تنها ۲۹۱ میلیارد تومان بود. به دلیل کمبود اعتبار برای اجرای این ماده قانونی مردد بودیم در نهایت برآن شدیم برای شروع، افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید در دهکهای اول تا سوم که نیازمندترین افراد هستند شناسایی شوند. به این ترتیب ۱۹۱ هزار خانوار تحت پوشش در زمره اولین پرداختها قرار گرفتند. از این پس 191 هزار خانوار علاوه بر مستمری و یارانه ای که هر ماه دریافت میکنند، هر سه ماه یکبار ۳۶۰ تا ۴۸۰ هزار تومان براساس بعد خانوار دریافت خواهند کرد.
قبادی دانا در پاسخ به سوال خبرنگار ایران سپید مبنی بر میزان و مبلغ بودجه قانون که برای ماه های مهر و آبان پرداخت شده است گفت: بودجه قانون حمایت از حقوق معلولان برای سال ۹۸ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان است که سازمان برنامه و بودجه موافقت کرده هر شش ماه یکبار بودجه را به بهزیستی اختصاص دهد که مبلغ شش ماه آن ۵۳۳ میلیارد تومان است یعنی هر ماه ۸۹ میلیارد به سازمان برای این قانون پرداخت میشود. که برای ماه مهر و آبان هفته گذشته به بهزیستی تخصیص و پرداخت شد. قبادی دانا با بیان این که براساس مصوبه هیات وزیران سرانه یارانه هر سالمند، بیماران مزمن روانی، جسمی_حرکتی تا دی ماه ۹۷مبلغ ۶۴۰ هزار تومان بود، بیان کرد: این مبلغ برای ۴۷ هزار سالمند و بیمار به مراکز نگهداری پرداخت میشد که در انتهای سال ۹۷ به ۷۷۰ هزار تومان و در آبان ماه امسال به ۹۲۰ هزار تومان افزایش یافته است. این مبلغ برای افراد مجهول الهویه و افرادی که سرپرست مشخصی ندارند به ۱ میلیون و ۴۰ هزار تومان میرسد که امروز به حساب مراکز واریز میشود. وی در ادامه با بیان اینکه یک میلیون و ۵۰۰ هزار معلول تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور قرار دارند، اظهار کرد: از این تعداد ۱۳ درصد معلول شنوایی، ۱۱ درصد کمبینا و نابینا، ۳۹ درصد حسی و حرکتی، ۲۴ درصد ذهنی، 5 درصد صوت و گفتار و 8 درصد اختلالات روانی مزمن هستند. این افراد نیازمند توانبخشی و توانمندسازی و هدف این است که زندگی این افراد با شأن و منزلت اجتماعی باشد.
رییس سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه ۱۳۷۰ مرکز روزانه در کشور مشغول فعالیت هستند، تصریح کرد: ۱۳۵۰ مرکز نیز خدمات مراقبت و توانبخشی در منزل در اختیار افراد معلول قرار میدهند. با توجه به اینکه چهار ماه یارانه مراکز مراقبت در منزل و توانبخشی پرداخت نشده بود، این یارانه امروز پرداخت میشود. رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به غربالگری و مشاوره های ژنتیکی جهت پیشگیری از بروز معلولیت ها نیز گفت: این غربالگری و مشاوره ها برای افرادی که در خانواده آنها سابقه معلولیت دارد و قصد فرزندآوری دارند، انجام میشود. این طرح جدید از مهرماه امسال آغاز شده و تمام خانواده های دارای معلول طی اجرای این طرح از نظر ژنتیکی بررسی میشود و آزمایشات لازم به طور رایگان برای آنها انجام میشود.
قبادی دانا خاطرنشان کرد: این طرح چهار ساله است و یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از افراد دارای معلولیت تحت پوشش این طرح قرار میگیرند و با پایان اجرای این طرح، بانک ذخایر ژنتیکی معلولیت ها شکل می گیرد. تمام کارها و آزمایشات این طرح داخل کشور انجام میشود و به کاهش معلولیتهای جدید کمک می کند. وی با اشاره به تصویب و ابلاغ آیین نامه های ماده ۳، ۹، ۱۲، ۱۳و 25 بیان کرد: بعد از ابلاغ قانون تلاش کردیم تا آیین نامه های موادآ را به تصویب هیئت وزیران برسانیم و انشالله در هفته جهانی معلولان این آیین نامه ها توسط ریاست جمهور ابلاغ خواهند شد و شرایط خوبی در بخشهای مختلف آن برای معلولان در نظر گرفته شده است. رییس سازمان بهزیستی با اشاره به تصویب و ابلاغ آیین نامه ماده ۲۵ قانون حمایت از حقوق معلولان افزود: طبق این آیین نامه یکی از والدین افراد دارای معلولیت میتواند از معافیت ۵۰ درصدی مالیات بر روی حقوق شان بهره مند شوند.
این مقام مسسئول با بیان اینکه براساس ماده ۹ قانون حمایت از حقوق معلولان شهریه دانشگاه آزاد معلولان به طور کامل تا پایان مقطع ارشد پرداخت میشود، گفت: دانشجویان مقطع دکتری میتوانند از کمک چهار میلیون تومانی برای شهریه دانشگاه بهره مند شوند. برای دانشجویان دانشگاه پیام نور و علمی – کاربردی تا ۶۰ درصد هزینه پرداخت میشود. همچنین به تمام افراد استفاده کننده از آموزش عالی غیرانتفاعی یا شبانه دولتی نیز کمک هزینه تحصیلی پرداخت میشود. به گفته قبادی دانا یکی دیگر از اقدامات انجام شده این است که تاکنون به کسانی که دانشجوی مقاطع غیردولتی بودند مبلغی پرداخت نمیشد که از امسال این کمک هزینه پرداخت میشود.
رییس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه ماده ۱۳ قانون نیز مربوط به معافیت کارفرمایان و خویش فرمایان از پرداخت حق بیمه است توضیح داد: تا پیش از این کارفرمایان حق بیمه سهم خودشان را مستقیم به سازمان تامین اجتماعی پرداخت می کردند و سپس در صورت تامین اعتبار این سهم را از سازمان بهزیستی میگرفتند، اما براساس آییننامه جدید معافیت کامل حاصل شده و حق بیمه افراد دارای معلولیت به طور مستقیم از سوی سازمان بهزیستی به سازمان تامین اجتماعی پرداخت میشود. وی در این نشست خبری با اشاره به بخش مسکن معلولان هم گفت: از ابتدای فعالیت بهزیستی کشور آمادهسازی ۱۱۶ هزار واحد مسکونی به مددجویان سازمان بهزیستی تسهیل شده که از این تعداد ۹۲ هزار واحد در اختیار افراد دارای معلولیت قرار گرفته است. همچنین براساس آمارها، تحویل حدود ۸۰ هزار مسکن از ابتدای دولت تدبیر و امید بوده که از این تعداد ۶۴ هزار مسکن در اختیار معلولان قرار دارد. در حال حاضر ۴۸ هزار مسکن مددجویی در دست ساخت است که از این تعداد ۳۶ هزار منزل مسکونی در اختیار معلولان قرار خواهد گرفت. همچنین به 14 هزار خانوار که دو فرزند معلول دارند ۷۰۰۰ مسکن واگذار شده است. ۱۰۷۵ مسکن نیز این هفته در اختیار مددجویان قرار خواهد گرفت که ۳۶۳ مسکن برای خانوارهای دارای دو معلول به بالا و ۶۹۴ مسکن نیز برای سایر مددجویان است.
قبادی دانا در ادامه گفت: بودجه ای که برای قانون حمایت از حقوق معلولان در سال آینده تخمین زده شد ۲۰ هزار میلیارد تومان است. که پنج میلیارد تومان آن برای سایر دستگاه ها و ۱۵ میلیارد تومان آن برای ردیف های بهزیستی، نیاز است. برای سال جاری ۱۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برآورد داشتیم که از این مبلغ فقط هزار و صد میلیارد تومان اعتبار تخصیص دادند. وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایران سپید مبنی بر نقش صندوق های درمان بیان کرد: موضوع بیمه و درمان مربوط به ماده ۶ قانون حمایت از حقوق معلولان است که به بیمه سلامت و وزارت بهداشت مرتبط میشود. سال ۹۸ بودجه ای ۵۴۰ میلیارد تومانی به بحث بیمه و درمان اختصاص پیدا کرد. که در مقایسه با سال ۹۲ ، ۱۰ برابر افزایش پیدا داشته است. هم اکنون ۵۰۰ هزار نفر از معلولان از خدمات بیمه و درمان بهزیستی استفاده میکنند. باید تاکید کنم معلولان و افراد تحت تکفل آنها، معلولان بستری در مراکز و والدین معلولانی که تحت پوشش هیچ بیمه ای نیستند میتواند در طرح بیمه سلامت سازمان بهزیستی ثبت نام کنند و دفترچه بیمه دریافت نمایند. آنچه که باعث نگرانی ماست خدمات توانبخشی معلولان است که تحت پوشش هیچ بیمه ای هم نیست و ما همچنان پیگیر هستیم آن هستیم تا این خدمات را هم تحت پوشش بیمه در آوریم.