کد خبر: 18408
ترسیم سیمای توانبخشی نابینایان در ایران
سازمان جهانی بهداشت برای ارزیابی وضعیت توانبخشی نابینایان و کم بینایان در کشورهای مختلف پروژه ای به نام tarss را مطرح کرده است و کشورهای دنیا با گزارش وضعیت توانبخشی در کشور خود به این سازمان نمایی از وضعیت نابینایان خود را نشان میدهند ایران نیز به این پروژه پیوسته است

به گزارش ایران سپید برای به دست آمدن سیمایی حقیقی از نابینایان ایران سوم شهریور جلسه ای در اداره سلامت بیناییی وزارت بهداشت برپا شد. در این جلسه جمعی از ذی نفعان و دست اندرکاران امور نابینایان شرکت داشتند از جمله اساتید حوزه توانبخشی،؛ شرکت پایوران سازنده به دید؛ شرکت پکتوس سازنده تجهیزات رایانه ای برای نابینایان ؛ شرکت آذر رها سازنده تجهیزات توانخبشی و بازی برای نابینایان ؛ کارشناسان بهزیستی ؛ آموزش و پرورش استثنایی؛ شهرداری؛ تامین اجتماعی؛ فدراسیون نابینایان ؛ مرکز توانبخشی خزانه ؛ انجمن نابینایان ایران ؛ انجمن باور و شبکه ملی نابینایان ؛ اتحادیه عینک سازان و انجمن اپتومتری و دست اندرکاران توانبخشی در وزارت بهداشت.

در ابتدای جلسه دکتر فرزاد محمدی مسئول دفتر سلامت بینایی وزارت بهداشت گفت: در چشم انداز 2020 سازمان جهانی بهداشت ،سه اولویت بزرگ در سلامت بینایی در نظر گرفته شده است اول اینکه مردم در زمان مناسب به جراحی آب مروارید دسترسی داشته باشند دوم اینکه خطاهای انکساری در زمان مناسب تشخیص و برطرف شوند و اولویت سوم بحث بازتوانی نابینایی و کم بینایی است البته در اولویتهای بعد رتینو پاتی دیابتی ،فرسودگی وابسته به سن شبکیه، تنبلی چشمو آب سیاه و آب مروارید ارثی قرار دارند. در ایران ما به بحث بازتوانی کمتر رسیده ایم برای این امر باید ابتدا تحلیلی از موقعیت فعلی بازتوانی کمبینایی و نابینایی در کشور داشته باشیم که مبتنی بر ابزار سازمان جهانی بهداشت  باشد. سیمایی که قصد داریم ترسیم کنیم گزارشی حمایت طلبانه است که بر اساس آن می خواهیم وارد برنامه ریزی و اجرا شویم باید در نظر داشته باشیم که هر کشوری که توسعه یافته تر است این توسعه  یافتگی خودرا بیشتر در بحث بازتوانی نشان می دهد  ما هم تلاش میکنیم با تصویر سیمای توانبخشی در کشورمان اقداماتی را برنامه ریزی کنیم تا کیفیت زندگی ایرانیان بهتر شود محمدی افزود : از اینرو نظرات و بحثهایی که از سوی ذی نفعان و دست اندرکاران طرح میشود به شکل ضمائم و روایتهای دست اول و داستانی در ضمیمه این گزارش ذکر خواهد شد. و ما سعی داریم این گزارش تا حد امکان  واقعی باشد حتی اگر رسوایی به نظر آید تا بتوانیم کاستیها را در این حوزه شرح دهیم . این جلسه نیز برای تبادل نظر گروهی و اجماع در کاستیهای شواهد مورد نیاز و نهایی سازی گزارش تشکیل شده است افسانه امیدی    کارشناس دفتر سلامت بینایی نیز در ادامه با بیان اینکه از 7 میلیون جمعیت جهان در حال حاضر 36 میلیون نفر نابینا و 217 میلیون نفر دچار آسیب بینایی هستند گفت: یعنی 3*38 درصد جمعیت جهان با آسیب بینایی مواجه هستند که بیش از 75 درصد این آسیبها قابل پیشگیری است. پروژه tarss با طرح سوالاتی نظام توانبخشی را مورد ارزیابی قرار میدهد و ما در پایان کار نتیجه بررسیهای به دست آمده را به صورت کتابی منتشر خواهیم کرددر ادامه جلسه پرسشهایی مطرح شد و حاضران به بحث  پیرامون آن پرداختند . .از نکات جالب جلسه   رسیدن به آمار کم بینایان و نابینایان در کشور بود. که اختلاف زیادی داشت از آمار  دوازده هزار نفری که مبتنی بر اطلاعات مرکز آمار بیان شد تا آمار 157 هزار نفری که سازمان بهزیستی ارائه داده است و آمار بیش از 2000 نفری دانشآموزان استثنایی کشور. و به طور واضحی ضعف آمار و اطلاعات به چشم می خورد به طوری که حتی تخمین تعداد نابینایان با آنچه از سوی سازمانهای جهانی بیان میشود تفاوت زیادی داشت. نکته قابل ذکر دیگر در بحث تجهیزات و دستگاههای توانبخشی مربوط به کم بینایی بود که  به دلیل قیمت بالای برخی از تجهیزات و عدم امکان خرید آن از سوی افراد نابینا و کم بینا تا انجام برخی امور توانبخشی توسط تشکلهای نابینایان و هزینه کرد آن از سوی بهزیستی رسیدن به آماری دقیق را دشوار ساخته بود.

 

Page Generated in 0/0042 sec