به گزارش ایران سپیدروز دوشنبه نخستین دیدار گروهی از مسئولان تشکلهای نابینایان و کمبینایان کشور با وحید قبادی دانا، رییس سازمان بهزیستی و گروهی از مدیران این سازمان برگزار شد. نگاهی به فهرست مدعوان نشان میداد که برگزار کنندگان نشست کوشش کردند از استانهای مختلف و از چهار گوشه کشور مسئولان تشکلهای نابینایان در این نشست حاضر باشند البته این فهرست کامل و بی حرف و حدیث نبود. برخی استانها مانند اردبیل، زنجان، گلستان، خراسانهای جنوبی و شمالی، سیستان و بلوچستان، ایلام، قم، اراک و البرز نماینده ای در این نشست نداشتند.
از برخی استانها هم خبر رسید که نمایندگان مدعو مورد موافقت یا منتخب تشکلهای نابینای آن استان نبودند. اما به هر حال میتوان گفت از اکثریت استانها حداقل یک نماینده در این نشست حاضر بود. آغاز نشست با سخنان محمد نفریه معاون جدید توانبخشی سازمان بود که از ادواری بودن و ادامه این نشستها خبر داد و اینکه مسئولان سازمان تصمیم گرفتند به جای دیدار صرف با تشکلها مختلف معلولان این نشستها را به طور جداگانه با تشکلهای تخصصی هر گروه معلولیتی برگزار کنند و این نشست اولین گام در این راستا بود. نفریه از تحت پوشش بودند 160 هزار نابینا و کمبینا در سازمان بهزیستی خبر داد و جمعیت معلولان بینایی کشور را 11 درصد جمعیت افراد معلول اعلام کرد.
در ادامه تریبون در اختیار حضار قرار گرفت تا نظرات و دیدگاه های خود را مطرح کنند طبعاً محورهای مشترک این اظهار نظرها مشکلات شناخته شده جامعه نابینایان و کمبینایان کشور مانند اشتغال، دسترس پذیری محیطی، تجهیزات توانبخشی این گروه، مشکلات موجود در توانبخشی و آموزش نابینایان و برخی مسائل مشخص رو یا روی انجمنهای نابینایان مانند اعطای پرونده گروه هدف به این تشکلها را شامل میشد.
اما با توجه به اظهارات کلی نمایندگان حاضر به مهمترین نظرات غیر تکراری مدعوین اشاره میکنیم جمالی رییس هیئت مدیره انجمن نابینایان نخستین ثبت نام کننده بود که در نظراتش به ضرورت تشکیل کارگروهی تخصصی در سازمان با محوریت مسائل نابینایان ضرورت ارائه آموزشهای فنی و حرفه ای به نابینایان جهت حل مشکل بیکاری آنان با همکاری سازمان بهزیستی و سازمان آموزشهای فنی و حرفه ای، ضرروت اجرای هرچه سریع تر قانون حمایت از حقوق معلولان وآیین نامه های آن اشاره کرد. عظیمی نمایند اعزامی از آذربایجان غربی بر حل مشکل تردد نابینایان و حمایت سازمان از تشکیل اردوهای مختلف برای نابینایان تاکید گذاشت.
احمد ممتازی نماینده گیلان عمدتاً به مشکل اشتغال نابینایان پرداخت و سیاست سازمان را در اعطای وام به کارفرمایان با شرایط کنونی نامکفی و غیر کارا توصیف کرد و خواهان اجرای تعهدات سازمان برای حمایت از کارفرمایان بخش خصوصی، افزایش سقف زمانی کمک به کارفرمایان از 5 به 10 سال و ارائه سایر حمایتهای مالی رو رفاهی به کارگران نابینایی شد که با مؤسسات بخش غیر دولتی کار میکنند. جواد رضایی نماینده خراسان رضوی با اظهار نا امیدی از حل مشکلات مطروحه در چنین نشستهای خواهان توجه خاص به مشکلات اشتغال زنان نابینا، تغییر سیاستهای ناکارای فعلی سازمان در بخش اشتغال شد.
ولی الله ساکی که از طرف انجمن دانش آموختگان نابینا دراین نشست حاضر شده بود علاوه بر تاکید بر ضرورت آموختن دانش توسط نابینایان برای یافتن مشاغل مناسب با اشاره به تاریخچه فعالیت مرکز فرهنگی رودکی در تولید منابع اطلاعاتی برای افراد نابینا از برون سپاری نامناسب مرکز و رها شدن آن به شکل کنونی گله کرد و خواهان رسیدگی جدی سازمان در این امر شد.
منصورشادکام یکی دیگر از نمایندگان نابینایان با تاکید بر اینکه باید تشکلها بر اساس گزارش عملکرد شناسایی و طبقه بندی شوند از برخورد نامناسب مدیران کل سازمان بهزیستی در بسیاری از استانها با تشکلهای نابینایان و عدم پذیرش آنها شکوه کرد و خواهان اصلاح این رویه شد. سهیل معینی مدیر عامل شبکه تشکلهای نابینایان کشور بخش عمده سخنان خود را به نقد کلان عملکرد سازمان بهزیستی اختصاص داد از مهمترین صحبتهای وی میتوان به فقدان طرح و برنامه مشخص و کلان سازمان در امر توانبخشی همه افراد معلول به ویژه نابینایان، فقدان شیوه نامه علمی توزیع تجهیزات توانبخشی در گروه های مختلف معلولان از جمله نابینایان، کاهش شدید کیفیت خدمات سازمان بهزیستی در پی برون سپاری فاقد نظارت خدمات به مراکز غیر دولتی، آسیب جدی به طراحی و اجرای خدمات به گروه های مختلف معلولان به دلیل تقسیم بندی غلط دفاتر حوزه های مختلف توانبخشی سازمان و ضرروت تلاش سازمان برای تصویب معاهده مراکش جهت حل مشکل تولید منابع اطلاعاتی نابینایان اشاره کرد.
در پایان اظهارات مدعوین دکتر قبادی دانا طی سخنان کوتاه خود از جمع همکاران حاضر در جلسه درخواست کرد که نکات و مشکلات مطرح شده در جلسه را با جدید بررسی و رسیدگی کنند با این امید که در نشست بعدی دیگر اشاره ای به این مشکلات نشود. قبادی بر ضرورت پیگیری اجرای قانون و آیین نامه های آن تاکید گذاشت و با اشاره به اینکه مشکل اشتغال مسئله ای ملی است خواهان تدوین سیاستهای در بخش اشتغال شد که رشد و توسعه کارآفرینی تخصصی برای معلولان را هدف بگیرد.
وی با اشاره به درخواست آقای مسلمی نماینده استان مازندران مبنی بر حمایت از حفظ پست اپراتوری تلفن برای نابینایان تاکید کرد نباید گذاشت این فرصت و محل اشتغال از دست برود.
رئیس سازمان بهزیستی در خصوص برون سپاری خدمات تاکید کرد قطعاً این امر باید بازنگری شود قرار نیست بسیاری از فعالیتها به بخش خصوصی واگذار شود باید با بررسی دقیق مشخص کرد چه فعالیتهای باید در سازمان باقی بمانند و چه فعالیتهای آن هم با نظارت صحیح برون سپاری شود. این نشست پس از رفتن رییس سازمان در قالب دیدار نمایندگان تشکلها با معاون و مدیران کل حوزه توانبخشی تداوم یافت.