به گزارش ایران سپیدبه نقل از ایرنا: دکتر محمد بقایی به تشریح وضعیت محصولات آرایشی و بهداشتی و عوارض احتمالی آن بر سلامت می پردازد، محصولاتی که گاهی از کانال امن سازمان غذا و دارو و در اغلب موارد نیز از کانال قاچاق و تقلب به دست مصرف کننده می رسد.
او در این گفت و گو از تاثیر محصولات آرایشی و بهداشتی بر سلامت مصرف کنندگان و شایعات تاثیرات این محصولات بر نازایی دختران می گوید.
او تاکید می کند: هرگز نمی توان با کلی گویی و بر مبنای حدس و گمان به اظهار نظر پرداخت.
با هم این گفت و گو را مرور می کنیم:
*آیا مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی برای سلامت دختران و بانوان خطرناک است؟ اخیرا در برخی از رسانه ها شاهد درج مطالب یا مقالاتی درباره احتمال خطرناک بودن فرآورده های آرایشی و بهداشتی به ویژه برای دختران جوان یا بانوان جوانی که می خواهند اقدام به بارداری کنند، می شنویم نظر شما در این باره چیست؟
بقایی: قبل از هر چیزی باید بگویم کازمتیک ( آرایشی و بهداشتی) یک علم است و در علم کازمتیک همانند همه علوم دیگر هر اظهار نظری حتما و به طور قطع باید بر مبنای شواهد ، آزمایشات متعدد و مکرر اثباتی یا نقض کننده باشد. این مطالب باید مورد توافق اکثر قریب به اتفاق محققین و دانشمندان باشد و از سوی آنان بیان شود و هرگز نمی توان با کلی گویی و بر مبنای حدس و گمان به اظهار نظر پرداخت و موجب تشویش اذهان ، ترس و دلهره یا سبب ایجاد امیدهای کاذب ، بی اساس و جعلی شد.
البته هرگز قصد جسارت به متخصصان علوم دیگر را ندارم اما مطمئنا هنگامیکه هریک از ما در جایگاه کارشناسی علمی قرار می گیریم یا باید از علم و اشراف کافی نسبت به موضوع مطرح شده برخوردار باشیم یا در بیان مطالب جانب احتیاط را رعایت کنیم تا خدای ناکرده مخاطبین ما به ویژه هنگامی که مخاطبان عموم جامعه هستند، برداشت های ناصحیح نداشته باشند.
*یعنی محصولات آرایشی و بهداشتی تاثیری بر نازایی ندارند؟
بقایی: در بازگشت به سوال مطرح شده باید بگویم محصولات آرایشی و بهداشتی شاید از جمله تنها محصولات مصرفی جامعه هستند که برای اینکه بتوانند مجوز تولید، واردات ، توزیع و مصرف دریافت کنند، الزام به سلامت دارند. وقتی می گوئیم الزام به سلامت دارند یعنی پرونده مواد تشکیل دهنده ، ظروف بسته بندی ، خطوط تولید و روندهای تولیدی، الزام به سلامت دارند و تا نتوانند شرایط لازم برای احراز این سلامت را به دست آورند، هرگز مجاز به تولید ، عرضه ، توزیع و مصرف نیستند.
شاید برخی افراد مطلع نباشند بنابراین تاکید می کنم که هزاران محقق در سطح دنیا و از جمله ایران به صورت مداوم در حال تحقیق و بررسی برای ارتقای سلامت و کیفیت این محصولات هستند و مرتبا دانشمندان این رشته سلامت مصرف مواد اولیه تولید و بسته بندی این محصولات را مورد بررسی قرار می دهند. گزارشات تحقیقات این دانشمندان در اختیار کمیته و کمیسیون های قانونی از جمله کمیسیون سلامت مصرف کنندگان اتحادیه اروپا که متشکل از جمعی از محققین دانشگاهی غیر وابسته است، قرار می گیرد و نتایج پس از بررسی های تکمیلی به صورت دستورالعمل های اجرایی در اختیار دنیا قرار دارد. از همه مهم تر این اطلاعات در سایت معروف کازینگ (سایت رسمی کمیسیون اروپا برای محصولات آرایشی و بهداشتی) اعمال می شود و در دسترس همه کشورها و رگولاتوری های (قانون گذاران و موضعان آیین نامه های مرتبط با محصولات آرایشی و بهداشتی) دنیا از جمله ایران نیز قرار می گیرد. پس اگر محصولی دارای مجوزهای رسمی تولید یا واردات و توزیع از سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت باشد حتما از این کانال امن عبور کرده است و مردم با اطمینان خاطر می توانند از آنها بدون بروز هر نوع مشکلی استفاده کنند.
*نظرتان در مورد کالاهای بدون مجوز یا قاچاق چیست ؟ آیا می توان این اطمینان خاطر را برای آن ها نیز داشت؟
بقایی: خیر، هرگز، وقتی می گوییم قاچاق یعنی کالایی که یا تقلبی است یا اطمینانی بر اصالت آن نیست. یعنی هرگز نمی توان مطمئن بود که کالاهای مورد نظر از سلامت برخوردار باشند، بگذارید به عنوان یک کارشناس و متخصص این رشته فارغ از همه مسائل حاشیه ایی و بی پرده خدمتتان عرض کنم : استفاده از هر نوع کالای آرایشی و بهداشتی قاچاق یا تقلبی ممکن است بر سلامت مصرف کنندگان آن تاثیرات کوتاه مدت یا بلند مدت برجای بگذارد و به مردم توصیه می کنم هنگام خرید به اصالت کالاهای مورد نظر توجه کافی داشته باشند.
*اخیرا در برخی از اظهار نظرها دیده ایم که بعضی از کارشناسان می گویند مصرف کالاهای آرایشی ممکن است سبب نازایی دختران جوان شود، آیا این خبر واقعیت دارد؟
همان گونه که قبلا گفتم هنگامی که اظهار نظر علمی می کنیم لازم است تا اصول علمی اظهار نظر را نیز رعایت کنیم ، یعنی بگوییم بر اساس تحقیق خودمان یا تحقیق فلان محقق در فلان نقطه با تعداد داوطلب مورد آزمایش مشخص با رعایت شرایط تحقیق چنین نتیجه ایی حاصل شده است.
اظهار نظر در این زمینه از سوی متخصصان علوم مختلف، بیشتر به وجود فلزات سنگین آن هم بیش از حد مجاز اعلامی از سوی رگولاتور در محصولات تقلبی یا قاچاق بازمی گردد و از آنجاییکه این فلزات سنگین اگر بیش از حد مجاز باشند می توانند خطرات متعددی از جمله نازایی را به همراه آورند ، چنین اظهار نظرهایی می کنند .
جالب است که اگر میزان این فلزات سنگین در نان، برنج و سبزیجات مورد مصرف روزانه یا حتی هوای تنفس ما هم بالا برود چنین خطراتی پیش بینی می شود. اما اگر بخواهم به صورت کلی بگویم، باید مجددا اعلام کنم هر فرآورده دارای مجوز از سوی رگولاتور یعنی سازمان غذا و دارو حتما، قطعا و الزاما تست های مورد نظر یعنی تست سلامت از نظر وجود فلزات سنگین را گذرانده است و مردم بابت استفاده از آن ها نگرانی خاصی نداشته و مطمئن باشند در صورت وجود مشکل اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو به عنوان تنها متولی قانونی سلامت کالاهای فوق، سریعا و راسا اقدام به جمع آوری، ممنوعیت مصرف و اطلاع رسانی خواهد کرد.