به گزارش ایران سپید به نقل از ایرنا، حسین نحوی نژاد در حاشیه مراسم افتتاح اولین رادیو برای ناشنوایان اظهار داشت: امروزه افراد ناشنوا با نیازهای ویژه اقلیت بزرگی را به خود اختصاص می دهند که لازم است برای تقویت نیازهایی که دارند و برای اینکه در جامعه انسانهای منزوی نشوند و به لحاظ روحی در جامعه باری بر جامعه نباشند باید شرایطی را ایجاد بکنیم و به آنها آموزش بدهیم تا این دسته افراد توانمند شوند.
وی گفت: یک گروه بسیار بزرگ از افراد معلول ناشنوایان و کم شنوایان هستند که 17 درصد از افراد معلول شناخته شده در جامعه ما را شامل می شوند و حدود 230 هزار نفر هستند.
نحوی نژاد افزود: این افراد به لحاظ جسمی سالم هستند و نسبت به معلولی که بر روی ویلچر هست جذب مخاطب نمی کند اما به لحاظ معلولیت شنوایی شاید از دید مسئولان جامعه دور بمانند. به معلولیت این افراد معلولیت پنهان گفته می شود در حالی که دارای معلولیت بسیار شدید به لحاظ قدرت ارتباط با افراد جامعه هستند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی گفت: معلولیت ناشنوایی فرد را از جامعه دور می کند، حس آموزشی ندارد و در نهایت شغلی نمی تواند داشته باشد. در واقع با انسانی به ظاهر سالم رو به رو هستیم ولی فاقد شغل و فاقد آموزش که زندگی مناسبی را نمی تواند داشته باشد. قدم اول برای ارتقاء زندگی این افراد دسترسی به منابع اطلاعاتی و آموزشی است.
وی اظهارداشت: زبان اشاره یک ابزار ارتباطی جهانی است که به رسمیت جهانی شناخته شده است و در ایران هم وابستگی بچه های ناشنوا به این زبان خیلی زیاد است.
نحوی نژاد ادامه داد: در تلویزیون بخشی از اخبار و فیلم های سینمایی را در گذشته به زبان اشاره برای این افراد قابل فهم می کردند اما با توجه به ضرورت این موضوع امروز برای نخستین بار زبان اشاره برای ناشنوایان در رادیو قابل استفاده شده است.
وی افزود: این حرکت در کشورهای پیشرفته نیز تاکنون به انجام نرسیده است. امیدواریم امکاناتی که شبکه سلامت در صدا و سیما ایجاد کرده گسترش پیدا کند اما وزارت آموزش و پرورش و بهداشت و بهزیستی در کنار صدا و سیما باید حضور داشته باشند و باید این فرهنگ را گسترش دهیم.
وی گفت: افراد ناشنوا بسیار مستعد هستند و اگر بتوانیم بر روی آموزش و فرهنگ سازی این افراد سرمایه گذاری کنیم در آینده انسانهایی را شاهد خواهیم بود که بدون نیاز به دولت قادر خواهند بود شاغل شوند و زندگی مستقلی را برای خود دست و پا کنند.
نحوی نژاد گفت: سازمان های مردم نهاد ظرفیت بسیار قابل قبولی در این زمینه دارند و به کمک نهادهای مردمی خود این افراد ناشنوا می توانند بدون حضور دولت نسبت به هماهنگی و ایجاد بازار کار و اشتغال و آموزش های لازم برای ناشنوایان ورود کنند.
سعید محمودی، رئیس اداره گوش و شنوایی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی نیز در رادیو سلامت گفت: به متوسط در جهان ناشنوایان و کم شنوایان حدود 6.5 درصد جامعه هستند. افراد ناشنوا دیگر از سمعک نمی توانند استفاده کنند ولی کم شنوا از کاشت حلزونی و سمعک می توانند بهره بجویند و بنابراین ناشنوایان از طریق لب خوانی و تکنیک های دیگر توانبخشی می توانند استفاده کنند.
محمودی افزود: 6.5 درصد ناشنوا و کم شنوا در جامعه رقم بالایی است که حدود 475 میلیون نفر از جمعیت جهان را شامل می شود. بنابراین دولت ها را موظف کرده اند هم از لحاظ پیشگیری و هم از لحاظ توان اجتماعی روحی و روانی این آمار جمعیتی را پایین بیاورند.
شیوع بیشتر ناشنوایی در برخی استان های جنوبی
به گفته وی در ایران متوسط جهانی را از نظر تعداد کم شنوایان و ناشنوایان داریم اما در برخی استانها آمار بالاتر است مانند کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، فارس، سیستان و بلوچستان که آمار ناشنوایان و کم شنوایان بالاتر از متوسط جهانی است و البته ازدواج های فامیلی و ژنتیکی در این بروز بیماری تاثیر دارد.
وی گفت: رادیو سلامت با افتتاح رادیو نما همکاری های بین بخشی را برای کمک به ناشنوایان شروع کرده، این حرکت در صدا و سیما شکل گرفته است و با توجه به اهمیت کم شنوایی و ناشنوایی کمیته مشترکی با همکاری وزارت بهداشت شکل گرفته است تا برنامه های ارتقاء سلامت را داشته باشیم.
صدیقه اعتماد سعید، مدیر شبکه رادیویی سلامت نیز گفت: توانمندسازی جامعه در حوزه سلامت از اهداف این شبکه است و با توجه به اینکه آموزش برای افراد ناشنوا در جامعه خیلی کم است. رادیو سلامت در روز ملی زبان اشاره در مجله پزشکی که پرمخاطب است این برنامه را برای ناشنوایان شنیدنی کرد.
سعید گفت: از طریق اینترنت برای این دسته از افراد، رادیو با زبان اشاره در رادیو نما شنیدنی و تصویری شد.
از امروز به مدت یک ساعت در روز برای ناشنوایان این برنامه از طریق رادیونما راه اندازی شد.