به گزارش ایران سپیدبه نقل از فارس، الهام السادات هاشمیان نایینی در مورد بایدها و نبایدهای روزهداری در زنان باردار اظهار داشت: روزهداری زنان باردار در 3 ماهه سوم توصیه نمیشود ولی روزهداری در 3 ماهه دوم تأثیرات سوء بر جنین ندارد؛ در 3 ماهه سوم 5 تا 70درصد انرژی جنین از گلوکز مادر تأمین میشود، بنابراین روزهداری سبب افزایش برداشت از ذخایر چربی و به دنبال آن افزایش ترکیبات کتونی در خون مادر می شود، این ترکیبات از طریق جفت وارد گردش خون جنین شده و به سیستم عصبی او آسیب می رساند.
وی اضافه کرد: زنان باردار که حدود 8 ساعت در حالت ناشتا باقی بمانند، قند خون آنها نسبت به حد طبیعی کمتر شده و با افزایش مدت زمان گرسنگی، احتمال افزایش مواد کتون ناشی از سوخت و ساز چربیها در خون مادر وجود دارد. ورود مواد کتونی از طریق جفت به جنین و از سوی دیگر کاهش قند خون مادر موجب می شود سنتز بازهای آلی در سلولهای مغز جنین دچار اختلال شده و میتواند در 3 ماهه سوم خطراتی جدی برای جنین داشته باشد.
جراح و متخصص زنان با بیان اینکه زنان باردار روزه دار باید از خانه بیرون نروند و فعالیت کمی داشته باشند، گفت: در 3 ماهه اول بارداری مادرانی که ویار دارند، میل به غذا نداشته، دچار حالت تهوع شدید، افت فشار و کمبود قند هستند و نباید روزه بگیرند و در 3 ماهه آخر بارداری نیز به دلیل اینکه جنین از جریان خون مادر بیشتر استفاده میکند، روزه گرفتن ضرر دارد.
وی افزود: زنان بارداری که در 3 ماهه اول بارداری هستند و حالت تهوع ندارند، می توانند روزه بگیرند.کاهش قند خون در زنان بارداری که روزه می گیرند ممکن است موجب بیهوشی مادران شده و خونرسانی به جنین را مختل کند اما بروز این مشکلات برای تمامی زنان باردار و روزهدار قطعی نیست؛ زنان بارداری که دچارفشار خون مزمن یا حاملگی، دیابت یا بیماریهای زمینهای هستند، نباید روزه بگیرند.
هاشمیان نایینی به زنان باردار روزه دار توصیه کرد: به رعایت رژیم غذایی درست، در ایام ماه مبارک رمضان توجه داشته باشند. نکته اول اینکه باید مقدار کالری مورد نیاز آنها بر اساس وزن، قد و سن حاملگیشان توسط کارشناس تغذیه محاسبه شود. اگر مقدار این کالری با وعدههای سحری، افطاری و شام و میانوعدههای بین آن متناسب باشد، میتوانند با مشورت پزشک خود و در صورتی که زمینه بیماری خاصی نداشتند، روزه بگیرند.
وی گفت: رژیم غذایی برای زنان باردار سالم روزهدار باید بهگونهای باشد که پروتئین، سبزیجات، میوهها و خوراکیهای شیرین مفید و مغذی نظیر خرما به ویژه هنگام افطار و سحر به میزان بیشتری در آن وجود داشته باشد.