کد خبر: 12499
پیام شبکه تشکل های نابینایان و کمبینایان (چاوش) به مناسبت روز جهانی نابینایان
شعار امسال: «هدفگذاری جمعی، اقدام جمعی، کامیابی جمعی» شش هدفی که باید برجسته شوند

به گزارش ایران سپید امروز 23 مهر ماه، 15 اکتبر و روز جهانی عصای سفید است. با گرامیداشت این روز که فلسفه نامگذاری و اختصاصش جلب توجه جامعه جهانی به نیازها و مشکلات و در عین حال، توانمندیهای شهروندان نابینا و کمبینای کشورهای سیاره خاکی است، هر سال سازمان ملل و تشکلهای جهانی نابینایان اهدافی را برای دولت ها و جوامع مشخص میکنند تا با تحقق آنها موانع بیشتری از راه رشد و توسعه فردی و جمعی نابینایان و کمبینایان جهان که هم اکنون به 300 میلیون تن میرسد، برداشته شوند. کشور ما نیز از این قاعده برکنار نیست؛ لذا ضروری است هر سال تشکلهای نابینایان و کمبینایان کشور اهدافی را به عنوان اولویتهای جمعی شهروندان نابینا و کمبینا مشخص و اقدامات مشترکی را برای تحقق این اهداف برنامه ریزی کنند تا در سایه این درک و اقدام جمعی به کامیابی جمعی نیز دست یابند؛ لذا شبکه چاووش با قرار دادن شعار سال 96-97 تقویم نابینایی، یعنی از 23 مهر امسال تا 23 مهر سال آینده، این سال را با عنوان «هدفگذاری جمعی، اقدام جمعی، کامیابی جمعی» نامگذاری میکند تا با مشخص کردن اهداف مشترک بتوانیم دست در دست هم، گامهای مشترکی برای حل مشکلات برداریم. به عنوان گام نخست، اهداف ششگانه زیر به عنوان مهمترین اولویت نابینایان و کمبینایان جهت برنامه ریزی و اقدامات مشترک پیشنهاد میشود. از قرار، عدد 6 مانند 6 نقطه بریل پیوندی ناگسستنی با زندگی نابینایان پیدا کرده است.

1- اصلاح برنامه های توانبخشی نابینایان: با گذشت سالها از آغاز فعالیتهای توانبخشی نابینایان، متأسفانه شاهد افول جدی در کمیت و کیفیت برنامه های توانبخشی نابینایان و کمبینایان هستیم. تعطیلی مراکز تخصصی توانبخشی دولتی، واگذاری فعالیتهای توانبخشی به انجمنهای فاقد صلاحیت و تخصص، فقدان دستور العمل واحد طراحی و اجرای برنامه های توانبخشی و فقدان رویکرد توانمند سازی در این فعالیتها باید اصلاح شود.

2- رفع تبعیض در دسترسی به تجهیزات و فناوریهای کمک زیستی: علیرغم تلاشهای شبکه و وعده های مکرر مسئولان، همچنان نابینایان و کمبینایان از بودجه و دسترسی مکفی به تجهیزات و فناوریهای کمک زیستی نابینایان و کمبینایان محرومند. به ویژه این محرومیت در بخش فناوریهای اطلاعاتی مانند رایانه، نرم افزار ویژه نابینایان، تجهیزات ناوبری برجسته مشهود است. این تبعیض باید در همین سال جاری رفع شود و شاهد تحقق وعده های مسئولان سازمان بهزیستی باشیم.

3- فقدان سیاست مشخص در تولید و توزیع منابع اطلاعاتی: یکی از مهمترین نیازهای نابینایان و کمبینایان که تحصیلکرده ترین گروه های دارای معلولیت کشورند، دسترسی به منابع اطلاعاتی کتب و نشریات گویا، بریل و نشریات الکترونیکی است. در این زمینه دو نقص جدی باید رفع شود؛ نخست ورود وزارت ارشاد به عرصه تولید کتب برای نابینایان، طبق تصویب نامه هیئت محترم دولت در سال 94 و دوم، سرمایه گذاری سازمان بهزیستی در این خصوص، به ویژه پس از زمینگیر شدن مرکز رودکی که به این امر نیز باید رسیدگی عاجل شود.

4- تدوین برنامه های اشتغال، متناسب با تحصیلات: اشتغال نابینایان علیرغم سطح تحصیلی بالای آنان کافی نیست و باید در این خصوص دو اقدام مشخص صورت پذیرد. پیشبینی ضمانت اجرایی سهمیه 3 درصد استخدامی و ارائه حمایتهای مشخص و جذاب برای استخدام نابینایان در بخش خصوصی. در این دو زمینه باید اجرای برنامه جامع مهارت آموزی کاربردی را برای نابینایان فاقد تحصیلات دانشگاهی افزود.

5- ایمن سازی ملموس شهرها: محیطهای شهری و روستایی هنوز برای تردد نابینایان و کمبینایان امن نیست. هرچند ابلاغ قانون عصای سفید در آستانه روز جهانی عصای سفید اقدامی شایسته در این جهت است که ثمراتش منوط به اجرای دقیق آن از سوی پلیس است، اما باید برنامه های مناسب سازی شهرها با نظارت قویتر توأم شود تا شاهد ایمن سازی قابل لمس محیطهای شهری شویم.

6- حذف محدودیت نابینایان برای نمایندگی مجلس: این تبعیض ناروا که از سوی دبیرخانه کنوانسیون جهانی حقوق معلولان نیز مورد اعتراض قرار گرفته است، به راستی لکه ای است بر ذهن و دل نابینایان توانمندی که شایستگیشان را با حضور در پستهای مدیریتی اثبات کردند و اکنون جا دارد با تدبیر نمایندگان خانه ملت این تبعیض ناروا علیه حقوق شهروندی نابینایان حذف شود. در پایان با شعار شبکه در سال جاری یادآور میشویم، دستیابی به اهداف ششگانه فوق فقط در سایه اقدامات مشترک تشکلهای نابینایان و تجمیع توان تخصص همه نابینایان فعال میسر است. سهیل معینی، مدیر عامل شبکه تشکلهای نابینایان و کمبینایان کشور (چاووش)

 

Page Generated in 0/0039 sec