به گزارش ایران سپید سید حسن هاشمی درباره روند اعتیاد در کشور توضیح داد: وضعیت و روند اعتیاد در کشور روند خوبی نیست، گسترش اعتیاد در کشور معلول سوء تدبیر و سوء رفتار ما مسئولان است که در حوزه های مختلف فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی وجود داشته است.
وی افزود: علت اینکه در کنترل اعتیاد موفق نبوده ایم این است که تعهد سیاسی در بین مسئولان وجود ندارد، حرف زیاد زده ایم اما عمل ما بر خلاف گفتارمان است.
با هم گفت و گوی کوتاه خبرنگار ایرنا را با وزیر بهداشت درباره وضعیت اعتیاد می خوانیم:
* اخیر ستاد مبارزه با مواد مخدر تعداد معتادان کشور را دو میلیون و 800 هزار نفر اعلام کرده که بیش از دو برابر آمار رسمی قبلی یک میلیون و 200 هزار نفری است که از حدود 20 سال پیش تکرار می شد، نظر شما درباره تعداد معتادان کشور و روند تغییرات آن چیست؟
هاشمی: من در مورد آمار اعتیاد نظری ندارم. آمار اعتیاد را از مسئولان مرتبط سوال کنید، آنهایی که آمار رسمی می دهند، خودشان باید نسبت به آماری که اعلام می کنند، پاسخگو باشند، وزیر کشور و دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر باید آمار بدهند.
اما اینکه می پرسید، روند تغییرات اعتیاد در کشور چگونه است، باید بگویم خوب نیست، درست است که آمارهای متغیر و متفاوتی وجود دارد اما حدس من این است که حتی اگر آمارها زیر این عدد آمار رسمی هم باشد، باز هم با توجه به اینکه هر خانواده ایرانی بین چهار یا پنج نفر است و چون هر معتاد کل فامیل خود را گرفتار می کند، حدود 10 میلیون نفر در کشور گرفتار اعتیاد هستند.
* چرا در زمینه کنترل اعتیاد در کشور موفق نبوده ایم؟
هاشمی: در زمینه مبارزه با اعتیاد حرف زیاد زده ایم. ستاد هم زیاد داشته ایم. تصمیم هم زیاد گرفته ایم، باید آسیب شناسی شود که چرا موفق نبودیم، شاید یک دلیلش این است که ما بیماری و مسئله اعتیاد را به صورت جامع ندیده ایم، من معتقدم که مسئله اعتیاد در کشور معلول سوء تدبیر و سوء رفتار ماست.سوء تدبیر چه در حوزه فرهنگی، چه در حوزه اقتصادی، چه در حوزه سیاسی و چه در حوزه اجتماعی.
باید چاره کنیم و برای حل این معضلات باید تعهد سیاسی بین مسئولان ارشد کشور و روسای قوا وجود داشته باشد. اگر این تعهد سیاسی به وجود آمد خدا هم کمک می کند که موفق باشیم. در بقیه حوزه های دیگر هم همین طور است که توفیق نداریم، به خاطر این است که تعهد سیاسی وجود ندارد، حرف می زنیم، ولی عمل ما خلاف گفتارمان است، امیدوارم روزی برسد که حرف و عمل ما یکی باشد.
ستاد مبارزه با مواد مخدر از سال 1367 تشکیل و به عنوان مسئول اصلی سیاستگزاری و هماهنگی دستگاه های اجرایی برای کنترل مسئله اعتیاد در کشور معرفی شد، تعدادی از وزرا و مسئولانی از قوه قضاییه عضو این ستاد هستند و بر اساس مصوبات این ستاد بنابر این است که آمار تعداد معتادان کشور را این ستاد اعلام کند.
آمار تعداد معتادان کشور از حدود 20 سال پیش رقم یک میلیون و 200 هزار نفر معتاد دائمی و حدود 800 هزار نفر معتاد تفننی اعلام می شد اما اخیرا و حدود یک ماه پیش، مسئولان این ستاد رقم جدیدی اعلام کردند و تعداد معتادان کشور را دو میلیون و 800 هزار نفر اعلام کردند.
بر اساس گزارش جدید این ستاد که از سوی پرویز افشار، سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام شد، همچنان تریاک و مشتقات آن با 66درصد بالاترین ماده اعتیاد آوری است که در بین معتادان و سوء مصرف کنندگان در کشور مصرف می شود و بعد از آن شیشه که یک ماده روانگردان و مخرب مغز است با حدود 26درصد در رتبه دوم قرار دارد.