به گزارش ایران سپید به نقل از ایسنا: سخنگوی وزارت بهداشت گفت: این موضوع یکی از شاخصهایی بود که در قانون چهارم و پنجم توسعه هدفگیری شده بود تا بتوانیم آن را کاهش دهیم. در حال حاضر کمتر از 2.4 درصد خانوارها دچار هزینههای کمرشکن میشوند.
دکتر ایرج حریرچی افزود: یکی از مهمترین علل بروز هزینههای کمرشکن سلامت این است که ظرفیت پرداختی خانوارها کم است و راه مقابله با آن ابتدا تامین درآمد مناسب برای خانوارها و دوم ارائه بستههای خدمتی مناسب با هزینههای رایگان برای این خانوارهاست و در مرحله سوم چه وزارت بهداشت به عنوان تولیت سلامت و چه بیمهها به عنوان عناصر حکومتی و چه مردم باید در انتخاب نوع خدمت به منابع درآمدی خودشان توجه کنند.
حریرچی با بیان اینکه 10 درصد از جمعیت کشور اگر ماهانه بیش از 43 هزار تومان برای هزینههای سلامت خرج کنند؛ دچار هزینههای کمرشکن میشوند. گفت: براین اساس در حال حاضر بیشتر هزینه کمرشکن کشور ما در خانوارهای ثروتمند روستایی است؛ چراکه از طریق نظام ارجاع، پزشک عمومی و پزشک متخصص مراجعه نمیکنند و مراجعاتشان در حوزه سرپایی به طور مستقیم است.
خدمات سرپایی هزینه های بالاتری دارند
وی با بیان اینکه بالاترین درصد مواجهه با هزینههای کمرشکن در کشور در حوزه خدمات سرپایی ویزیت و ملحقات ویزیت است، گفت: براساس بررسیهای انجام شده به ترتیب خدمات سرپایی، دندانپزشکی، بستری، دارو و پاراکلینیک منجر به ایجاد هزینههای کمرشکن میشوند. علتش هم این است که مردم از طریق نظام ارجاع مراجعاتشان را انجام نمیدهند و گاهی نظام ارجاع را دور میزنند و در مرحله دوم نظارت ضعیفتر و بیشتر برای تقاضاهای القایی به ویژه در دو حوزه سرپایی و دندانپزشکی منجر به این موضوع میشود.
قائم مقام وزیر بهداشت ادامه داد: 20 درصد ثروتمندان شهری ما با هزینهای بالغ بر سالانه 11 میلیون و 900 هزار تومان در حوزه سلامت دچار هزینههای کمرشکن شده، اما فقیر نمیشوند؛ بلکه برای تامین هزینههای سلامت از اولویتهای دیگرشان میزنند. باید توجه کرد که هزینه کمرشکن قابل احیاست و در تمام دهکها و پنجکهای جامعه هم وجود دارد و حتی در دهکها و پنجکهای ثروتمند بیش از دهکها و پنجکهای فقیر است؛ چون یکی از دستاوردهای طرح تحول نظام سلامت این است که این هزینهها را به طور هدفمند در دهکهای فقیر و خانوارهای روستایی به طرز قابل توجهی کاهش داده است. یعنی به دلیل تامین خدمات مناسب برای مردم توانستیم این کار را انجام دهیم. به عنوان مثال ما 2450 پزشک در روستاها اضافه کردیم و همین اقدامات منجر به این نتیجه شدهاند.