فقر عامل اصلی در شکلگیری معضل تکدیگری
شهرام مقدس جامعهشناس در گفتوگو با ایسنا در خصوص معضل تکدیگری در کشور، اظهار کرد: عوامل متعددی در شکلگیری این آسیب در جامعه موثر خواهد بود، یکی از مهمترین مباحث در بحث تکدیگری موضوع فقر و نارسایی افراد در تامین نیازهای معشتی است، نیازهای معیشتی افراد گاهی اقتضا میکند که آنها به سمت تکدیگری کشیده شوند. وی افزود: برخی از افراد روحیه کار و تلاش ندارند و اگر شرایط بهگونهای پیش برود که نتوانند نیازهای اولیه زندگی خود را تامین کنند با سوءاستفاده از احساسات مردم دست به تکدیگری میزنند، گاهی مشاهده میشود برخی از افراد بهصورت ساختاری و گروههای تشکیلاتی با ساماندهی زنان و کودکان اقدام به ترویج این معضل در جامعه میکنند.
مقدس خاطرنشان کرد: باتوجه به موقعیت خاص جامعه، مردم نیز با کمک به متکدیان به گسترش تکدیگری در جامعه کمک میکنند.
این جامعهشناس با تاکید بر اینکه مجموعه مدیریت شهری و نیروی انتظامی نباید اجازه دهند بحث تکدیگری در جامعه گسترش پیدا کند، عنوان کرد: متکدیان باید بر اساس یک چارچوب شناسایی شوند، سپس اگر این افراد دارای معلولیت و از کارافتادگی هستند، مورد حمایت نهادهای متولی برای افزایش سطح رفاه قرار بگیرند. وی بیان کرد: باید برای شناسایی نیازمندان واقعی یک چارچوب تعیین شود، افراد از کارافتاده، بیسرپرست، معلول، دارای اعتیاد و ... که برای تامین معیشت دست به تکدیگری میزنند، باید تحت قوانین حمایتی تحت پوشش قرار بگیرند و برای این مسئله نیز قوانین زیادی وجود دارد. مقدس ادامه داد: بیماران و معلولانی که با استفاده از این ویژگی مردم را برای کمک تحت تاثیر قرار میدهند، میتوانند برای حمایت مالی و درمانی طبق دستورالعملها تحت پوشش نهادهای حمایتی باشند. این جامعهشناس با بیان اینکه باید زیرساختهای اقتصادی کشور بهگونهای باشد که معشیت و اشتغال مردم را تامین کند، تصریح کرد: اگر وضعیت اقتصادی در کشور مناسب نباشد، پدیدههایی مانند تکدیگری، سرقت و جرایم اقتصادی افزایش پیدا خواهد کرد. وی در پایان با اشاره به اینکه همواره جوامع در معرض آسیب قرار دارند، گفت: نارساییهای موجود در جامعه موجب ایجاد آسیب و شکلگیری معضلات در جامعه میشود، باید در این شرایط یک ساز و کار قانونمند برای حمایت از آسیبدیدگان این مشکلات داشته باشیم.
متکدیان کودک، معلول و معتاد تحت پوشش بهزیستی قرار میگیرند
نرگس عسگری، مدیرکل سازمان بهزیستی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه جمعآوری متکدیان در سطح شهرها بر عهده سازمان بهزیستی نیست، اظهار کرد: این مسئله از وظایف شهرداریها است، شهرداریها پس از جمعآوری متکدیان این افراد را مورد ارزیابی قرار میدهند و اگر شرایط لازم را داشتند برای حمایت به این سازمان معرفی میشوند. وی افزود: اگر متکدیان دارای اعتیاد باشند برای ترک به کمپهای ترک اعتیاد تحت نظر بهزیستی هدایت میشوند، متکدیانی که دارای معلولیت باشند نیز به مراکز نگهداری معلولان معرفی میشوند، کودکان کار و خیابانی نیز که تکدیگری میکنند، پس از معرفی به سازمان بهزیستی برای حمایت به مراکز نگهداری کودکان بیسرپرست و بدسرپرست معرفی خواهند شد. عسگری در خصوص سرنوشت متکدیان معتادی که اعتیاد خود را ترک کردهاند، گفت: برای اینکه این افراد مجددا به چرخه تکدیگری و اعتیاد بازنگردند، در مراکز جامع درمان و بازتوانی اعتیاد برای کسب مهارت و حرفهآموزی به سازمان فنی و حرفهای معرفی میشوند. مدیرکل سازمان بهزیستی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: سپس افرادی که اعتیاد خود را ترک کرده و حرفهای را نیز فراگرفتهاند، برای ایجاد شغل مورد حمایت مالی قرار میگیرند، سالانه حدود ۱۰ درصد اعتبارات اشتغال بهزیستی به معتادان بهبود یافته تعلق میگیرد که این مبلغ بسیار قابل توجه است. وی خاطرنشان کرد: کودکان کار و خیابانی نیز که پس از جمعآوری توسط شهرداری به سازمان بهزیستی معرفی شدهاند، اگر خانوادهای نداشته باشند، در مراکز نگهداری کودکان نگهداری میشوند، اگر دارای خانواده باشند باید صلاحیت والدین توسط مقام قضایی تشخیص داده شوند، در صورت داشتن صلاحیت این کودکان به کانون خانواده بر میگردند. عسگری با اشاره به پدیده زبالهگردی که در این شرایط با افزایش روبرو شده است، توضیح داد: این مسئله در حال حاضر یک آسیب بهشمار نمیرود، بلکه باید این فرآیند اجتماعی مورد بررسی دقیق قرار بگیرد، در حال حاضر این مسئله سلامت افراد را بهویژه در شرایط کرونایی مورد تهدید قرار میدهد. مدیرکل سازمان بهزیستی چهارمحال و بختیاری گفت: عموما دید مطلوبی نسبت به زبالهگردی در جامعه وجود ندارد، جامعهشناسان باید بهصورت اصولی و ریشهای به این موضوع بپردازند و برای آن راهکار پیشنهاد بدهند.