روزنامه چهارشنبه 2 اسفند 1396
دره دستمزد و تورم چگونه پر میشود؟ - نشست خبری وزیر آموزش و پرورش برگزار شد - پول حاصل از گرانی سیگار، کجا میرود؟ - بهار هنرمندان معلول در زمستان تهران - گزارش از شهرک سینمایی غزالی (ایران) - اطلاعرسانی
|
روزنامه «ایران سپید»
چهارشنبه 2 اسفند 1396
4 جمادی الثانی 1439
21 فوریه 2018
سال بیست و دوم شماره 5796
صاحب امتیاز:
خبرگزاری جمهوری اسلامی
مدیر مسئول: سهیل معینی
سامانه پیامکی: 3000465040
نشانی پستی: تهران- ص.پ. 158755388
تلفن: 84711371
شماره انتشارات: 5-88548892
وبسایت: www.iransepid.ir
پست الکترونیک: iransepid@icpi.ir
.........عناوین این شماره.......
دره دستمزد و تورم چگونه پر میشود؟ 2
نشست خبری وزیر آموزش و پرورش برگزار شد 6
پول حاصل از گرانی سیگار، کجا میرود؟ 9
بهار هنرمندان معلول در زمستان تهران 12
گزارش از شهرک سینمایی غزالی (ایران) 17
* دره دستمزد و تورم چگونه پر میشود؟ مذاکرات تعیین مزد سال 1397 در حالی کلید میخورد که بررسیها نشان میدهد بیشترین افزایش سطح دستمزد در سالهای 1392 و 1393 اتفاق افتاده است. بررسی اعداد و ارقام مربوط به میزان افزایش دستمزد در فاصله سالهای 1386 تا کنون حکایت از عقبماندگی مزد از تورم در برخی سالها دارد. به عنوان مثال در سال 1387 در حالی حد اقل دستمزد افزایشی برابر با 20.5 درصد را تجربه کرد که نرخ تورم در این سال به 25.4 درصد رسیده بود. عقب افتادگی مزد از تورم تنها در فاصله سالهای 1386 تا 1396 رخ نداده, بلکه انباشته شدن این عقبماندگی در سالهای پیش از این نیز زمینه را برای ناکافی بودن حد اقل دستمزد در ایران برای اداره یک زندگی عادی فراهم کرده است. ربیعی، وزیر کار پیش از این تأکید کرده بود, یکی از مهمترین سیاستهایی که مد نظر قرار داده است، ترمیم وضعیت دستمزدی کارگران است. در سالهای 1393 تا کنون نیز دستمزد همواره رشدی بیش از تورم را تجربه کرده است, اما با این حال هنوز فاصله حد اقل دستمزد با حقوق مکفی در ایران بالاست؛ از این رو تدابیر اتخاذ شده در این حوزه بر تداوم این روند دلالت دارد. بررسی وضعیت افزایش دستمزد در یک دهه گذشته نشان میدهد حد اقل دستمزد در سال 1390، یعنی آغاز موج تورمی در اقتصاد ایران کمترین افزایش را شاهد بود. حد اقل دستمزد در این سال افزایشی تک رقمی در محدوده 9 درصد را شاهد بود, اما نرخ تورم در این سال به 21.5 درصد رسید. در سال 1391 نیز حد اقل دستمزد در شرایطی افزایشی 17.5 درصدی را تجربه کرد که نرخ تورم پا را از محدوده 30 درصدی فراتر گذاشته و نرخ 31.5 درصدی را به ثبت رساند. دستمزد در سال 1397 چقدر افزایش مییابد؟ در حالی که مذاکرات تعیین حد اقل دستمزد در حال کلید خوردن است، اخبار رسیده حکایت از آن دارد که حد اقل دستمزد در سال آینده بین 12 تا 15 درصد افزایش خواهد داشت. هرچند این رقم نمیتواند ترمیم دستمزد کارگران و افزایش قابل توجه قدرت خرید را برای آنان در پی داشته باشد, اما مقامات مسئول معتقدند تداوم وضعیت کنونی به بهبود وضعیت در این حوزه منجر خواهد شد. پایین بودن نرخ دستمزد در ایران یکی از مهمترین مشکلات بازار کار ایران تلقی میشود؛ چرا که عدم تکافوی دستمزد برای گذران زندگی سبب میشود اقتصاد ایران با بحرانهایی جدی رو برو شود. به عنوان مثال بالا رفتن ساعت کار از تبعات ناشی از این وضعیت است.
* عیدی و پاداش کارگران ساعتی و پاره وقت: حمید حاج اسماعیلی، فعال بازار کار با بیان جزئیات نحوه محاسبه عیدی کارگران پاره وقت و ساعتی در پایان سال گفت: مطابق ماده ۳۹ قانون کار، مزد و مزایای کارگرانی که به صورت نیمه وقت یا کمتر از ساعات قانونی کار کرده اند، به نسبت ساعات کار محاسبه و پرداخت میشود. اسماعیلی گفت: بر اساس تبصره یک این ماده, مبلغ پرداختی به کارکنانی که کمتر از یک سال در کارگاه کار کرده اند باید بهمأخذ شصت روز مزد و بهنسبت ایام کارکرد در سال، محاسبه گردد و مبلغ پرداختی از این بابت برای هر ماه نباید از یکدوازدهم سقف تعیین شده موضوع ماده واحده این قانون تجاوز کند. به عنوان مثال فردی در ماه 30 ساعت کار کرده باشد، تمام این مدت در طول سال باید محاسبه و تقسیم بر تعداد ساعت شود و مدت زمانی که کار کرده است عیدی دریافت میکند. بر اساس حد اقل دستمزد کارگران که 812 هزار تومان است، حد اقل عیدی کارگران امسال یک میلیون و 624 هزار تومان و حد اکثر 2 میلیون و 436 هزار تومان خواهد بود. وی در پاسخ به این سؤال که مدت زمانی که کارگر در مرخصی استعلاجی به سر برده در هنگام محاسبه عیدی و پاداش منظور میشود؟ گفت: بر اساس ماده 74 قانون کار، مدت مرخصی استعلاجی که به تأیید سازمان تأمین اجتماعی رسیده باشد، جزو سوابق کار کارگران محسوب میشود و مشمول پرداخت عیدی و پاداش سالانه خواهد بود.
* نشست خبری وزیر آموزش و پرورش برگزار شد: نشست خبری محمد بطحایی, وزیر آموزش و پرورش روز یکشنبه 29 بهمن ماه در ساختمان رجایی این وزارتخانه برگزار شد. بطحایی در این نشست به سؤالات مختلف خبرنگاران پاسخ گفت. سؤالاتی در مورد بودجه این سازمان، نیروی انسانی و استخدام و حوادث پر حاشیه در مورد تنبیه بدنی دانشآموزان و... در ادامه, پاسخ وزیر در مورد چند موضوع مهم را که شاید برای مخاطبان جذاب باشد آورده ایم. – در ابتدای این نشست وزیر با اشاره به سند تحول گفت: محور همه برنامه های ما در آموزش و پرورش سند تحول بنیادین است. حدود ۶ سال از کلید خوردن این سند میگذرد و ما به عنوان نقشه راهبردی برای رسیدن به بقیه برنامه هایمان این سند را اجرا کردیم. اخیراً پایشی در مورد اجرا سازی سند بنیادین انجام دادیم تا ببینیم کجای راه قرار داریم. در این رصد مشخص شد که فقط ۳۰ درصد سند اجرا شده و این عملکرد خوبی نیست. این ۳۰ درصد هم در بخشهایی کیفی بوده است. این عدم پیشرفت متوازن آثار مخربی را در همان 30 درصد ایجاد کرده است که امیدوارم تا قبل از پایان سال برنامه های پیشبینی شده نهایی و از آغاز سال آینده اجرایی شود. بطحایی تعداد شاغلان و بازنشستگان آموزش و پرورش را اعلام کرد و در مورد کمبود نیرو و آزمون استخدامی این سازمان توضیحاتی ارائه داد: در حال حاضر جمعاً یک میلیون و هفتصد هزار نیروی انسانی مشغول به کار و بازنشسته داریم. این افراد سرمایه های ارزشمند ما هستند و باید از آنها در تصمیمگیریها کمک بگیریم. یکی از مهمترین چالشهای آموزش و پرورش, کمبود نیروی انسانی است. قصد داریم اوایل سال آینده آزمونی برگزار کنیم که در ظرف یکی دو هفته آینده ثبت نام آن انجام میشود. از طریق آن هجده هزار نفر جذب آموزش و پرورش میشوند. افراد جذب شده نیز در مهر ۹۷ به کار گرفته میشوند. بطحایی در ادامه در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران در مورد مصوبه مجلس مبنی بر معافیت مدارس از پرداخت آب و برق و گاز گفت: ما از مجلس تشکر میکنیم. با پولی که از این طریق ذخیره میشود, میتوان امیدوار بود که سال 97 نسبت به امسال شرایط بهتری تجربه کنیم. در ابتدای تسلیم بودجه سال 97 به مجلس, سهم آموزش و پرورش ۴۳ هزار میلیارد تومان بود که پس از بررسیها و رایزنیها به ۴۹ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. در کل سهم آموزش و پرورش نسبت به کل بودجه ۱۲.۱ است. معافیت از پرداخت حق آب، برق و گاز ۴۰۰ میلیارد تومان صرفه جویی خواهد داشت که مقرر شده در زمینه تعمیر و نگهداری مدارس و تجهیزات آموزشی صرف شود.
* گلواژه: ثروتمندترین مرد دنیا دارنده چیزهای ملموس نیست. نه زمین دارد، نه طلا، نه نفت، نه کارخانه، نه فعالیت صنعتی دیگر و نه ارتش و نه سپاهی. این نخستین بار در تاریخ بشر است که ثروتمندترین مرد دنیا تنها دانش دارد و بس. بیل گیتس
* پول حاصل از گرانی سیگار، کجا میرود؟ قائم مقام وزیر بهداشت ضمن تشکر از نمایندگان مجلس به دلیل افزایش مالیات بر قیمت خرده فروشی سیگار، گفت: هدف از این اقدام ایجاد بازدارندگی در مصرف سیگار بود. در عین حال در پیشنویس این مصوبه هم گفته شده که منابع حاصله با چه اولویتی در آموزش و پرورش، ورزش همگانی و بهداشت و درمان هزینه شود. دکتر ایرج حریرچی افزود: سیگار بر سلامت مصرف کننده و کسانی که در معرض دود آن هستند، اثرات مضری دارد. یکی از مهمترین روشهای کنترل مصرف دخانیات، اعمال مالیات بر قیمت خرده فروشی آن است تا بتوان قیمت را در حد معقولی نگه داشت و این اقدام باعث بازدارندگی از مصرف سیگار در اقشار مختلف بویژه نوجوانان، جوانان، افراد طبقه متوسط و متوسط به پایین اجتماع شود. در گذشته کشور ما از نظر قیمت سیگار و مالیات بر قیمت خرده فروشی سیگار، جزو کشورهایی بود که پایینترین نرخها را داشت. بنا بر این مهمترین اثر این مصوبه کاهش مصرف سیگار و بیماریهای ناشی از سیگار و کاهش هزینه های مصروفه برای درمان بیماریهای ناشی از سیگار مانند سرطان ریه، بیماریهای قلبی-عروقی و... است. گفتنی است بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، از ابتدای سال ۱۳۹۷ به قیمت خرده فروشی هر نخ سیگار تولید داخل با نشان ایرانی ۷۵ ریال، تولید مشترک ۱۵۰ ریال، تولید داخل با نشان بین المللی ۲۵۰ ریال و وارداتی ۶۰۰ ریال به عنوان عوارض اضافه میشود.
* زنانه شدن سالمندی در ایران تا ۳۰ سال آتی: معاون پرستاری وزارت بهداشت گفت: افزایش سطح دسترسی مردم به خدمات بهداشتی یکی از اصول سازمان جهانی بهداشت و همچنین سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران است. دکتر مریم حضرتی افزود: جهانی شدن سالمندی یکی از مسائل عمده جهان است؛ چرا که دنیا به سمت سالمندی میرود. در سال ۲۰۵۰ افراد ۱۰۰ ساله و بالاتر، ۴۰۰ درصد و افراد ۸۵ ساله حدود ۱۵۰ درصد افزایش پیدا خواهند کرد و برای اولین بار در تاریخ جهان, در سال ۲۰۵۰، افراد بالای ۶۵ سال بیشتر از افراد زیر پنج سال خواهند بود. حضرتی خاطرنشان کرد: رشد سرعت جمعیت برای ما موضوع بسیار مهمتری است؛ در فرانسه یکصد سال طول کشید تا جمعیت سالمندی آن دو برابر شود، اما این اتفاق در کره، چین، تایلند، برزیل و ایران خیلی کوتاهتر خواهد بود و ما فقط ۳۰ سال وقت داریم. زنانه شدن سالمندی موضوع مورد اهمیت دیگری است و ۳۰ سال آینده کشور ما دچار سالمندی زنانه میشود و همچنین سال ۲۰۵۰ شاهد تغییر ساختار خانواده ها خواهیم بود.
* سلنیوم بخورید! کمبود سلنیوم در بدن باعث اضطراب، افسردگی و خستگی میشود. آجیل (مغزها) سرشار از سلنیوم هستند، بنا بر این مصرف مقداری از انواع آنها به طور روزانه برای کاهش اضطراب و استرس توصیه میشود. قارچ، ماهی تن و ماهی سالمون نیز حاوی مقدار زیادی سلنیوم هستند.
* بهار هنرمندان معلول در زمستان تهران: زمستان امسال برای معلولان جنبه فرهنگی پر رنگتری نسبت به سالهای قبل داشت؛ چرا که حضوری پر رنگ در برنامه های فرهنگی-هنری زمستانی داشتند. البته این حضور تماماً در بخشهای مربوط به جشنواره های بزرگ زمستانی نبود, اما این فرصت را داشت تا در سطح شهر هنر خود را به شهروندان ارائه دهد. این گزارش, نگاهی به سه مورد از حضور معلولان در زمستان هنری امسال دارد. امسال، زمستان مثل سالهای قبل، خود را آماده رویدادهای مهم هنری در سطح بینالمللی کرد؛ رویدادهایی که از برگزاری جشنواره بینالمللی موسیقی فجر با حواشی ای که داشت آغاز شد، با جشنواره بینالمللی تئاتر و اجراهای پر بار ادامه یافت تا به برگزاری جشنواره بینالمللی فیلم فجر رسید. در حاشیه برگزاری این رویدادهای مهم هنری، گروههایی از معلولان هم سعی کردند با اجرای برنامه های هنری در حوزه تئاتر و موسیقی، سهمی در ایجاد فضای شاد زمستانی به خود اختصاص دهند. هفته نخست بهمن ماه، سه محل اجرای برنامه های هنری (خانه هنرمندان، عمارت رو به رو و فرهنگسرای شفق)، میزبان دو کنسرت موسیقی و یک تئاتر بودند. گزارش حاضر، گذری مجمل بر این سه برنامه هنری دارد. - صدای ساز و آوازشان کل طبقه اول خانه هنرمندان را برداشته؛ اصلاً منحصر به سالن استاد شهناز (محل کنسرت) نیست. به این طنین پر از شور و غوغا، جیغ و فریادهای شادی مخاطبان هم اضافه شده و خلاصه، خانه هنرمندان قبل از ظهر پنجشنبه، یکپارچه آواز شده بود. تو گویی از تماشای این همه شادی و شور، احساس میکردی در اوج آسمانهایی. ساعت 11 پنجشنبه 5 بهمن ماه، خانه هنرمندان ایران میزبان گروه موسیقی انجمن خورشید بود؛ گروهی متشکل از جوانان معلول کمتوان ذهنی که نزدیک به سه سال است به صورت مستمر فعالیت موسیقی میکند. آن روز سالن استاد شهناز خانه هنرمندان، پذیرای اجرای کنسرت جوانانی بود تا مفهوم تأثیر هنر موسیقی بر روح و جان انسانهایی از جنس بلور، مصداق عینی پیدا کند. آن سان که در پایان این کنسرت، لبخند را میشد در گوشه گوشه سالن احساس کرد؛ خاصه در چهره پدر و مادرهای این جوانان که از فرط شادی سر از پا نمیشناختند. اوج این شادمانی بعد از پایان کنسرت خود را نشان داد؛ وقتی که حضار مخمور از شنیدن ترانه های «امشب در سر شوری دارم»، «رشید خان»، «مَستُم مَستُم» و.... به تک تک اعضای گروه و خانواده های آنها تبریک میگفتند، برق شادی و لبخند رضایت را از لبها و چشمهای اعضای گروه میشد خواند. به قدری دور و بر بچه های گروه شلوغ شده بود که به سختی موفق به گفتگوی کوتاه با سه نفر از آنها شدم. محمدعلی، نوازنده پیانوی گروه که هر سؤالم را با لبخند پاسخ میدهد، میگوید از بچگی با امیرعلی، پسر خاله اش موسیقی را یاد گرفته: «من معلم نداشتم و هرچی دارم، مدیون پسر خاله ام هستم.» 24 ساله است؛ از این که روی صحنه برای مردم ساز زده، اظهار خوشحالی میکند: «مردم کار ما رو دوست داشتند. خیلی خوب بود.» میگوید عاشق موسیقی است و دوست دارد بیشتر کنسرت برگزار کند: «دوست دارم بیشتر کنسرت بذارم تا مردم از من بلیت بخرن، شاد بشن، منم شاد بشم.» اما پیمان، خواننده گروه با ژست یک خواننده روی استیج که به میهمانان خوشآمد میگوید، با من گپ میزند: «جا داره من این جا خدمت شما و همکارای گلتون سلام عرض کنم، امیدوارم که همیشه خوب و سلامت باشین.» پیمان خیلی مختصر درباره اجرای خود میگوید: «من هرچی توان داشتم جمع کردم تا اجرای درخوری داشته باشم.» اصرار دارد در پاسخ به سؤالات من پیرامون کنسرت، از معرق کاری خود بگوید و ارادتش به آقای حسینی، استادش را ابراز کند: «من یکی از بهترین معرق کارا هستم که افتخار شاگردی آقای حسینی رو دارم؛ از آقای حسینی هم ممنونم که منو به شاگردی خودشون قبول کردن.» پیمان با همان ژست آوازخوان روی استیج، از برخورد مردم در کوچه و خیابان با او ابراز رضایت و تشکر میکند: «وقتی مردم تو خیابون به من میرسن خیلی با محبت و مهربونی با من حرف میزنن. از این که خانواده ها به این برنامه هم اومدن، خیلی ممنونم، قدم رو چشم ما گذاشتن.» عاشق تصنیف مرغ سحر است و دوست دارد روزی این تصنیف را در مقابل استاد شجریان اجرا کند: «مرغ سحر رو خیلی دوست دارم؛ دلم میخواد یه روز این تصنیفو برای استاد شجریان بخونم و بهشون بگم من خیلی صدام خوبه.» در خلال گپ و گفتمان با پیمان، مادرش چیزهایی در گوشش میگوید که آن موارد را بیان کند. پیمان 32 ساله از مردم میخواهد تا از آنها حمایت کنند: «از مردم و هموطنان عزیزم خواهش میکنم ما رو حمایت کنند، زندگی رو هم سخت نگیرن.» ادامه دارد
* گلواژه: هر کودکی یک هنرمند است، مسأله مهم "هنرمند ماندن" است. پیکاسو
* گلواژه: هرگز لبخند را ترک نکن حتی وقتی ناراحتی، چون هر کس امکان دارد عاشق لبخند تو شود. گابریل گارسیا مارکز
* وقتی اسم «شهرک سینمایی» را میشنویم, ناخواسته به یاد مرحوم علی حاتمی و سریال ماندگار «هزاردستان» می افتیم که فلسفه ساختن شهرک سینمایی از همان سریال پدید آمد. این یکی از دغدغه های ما طی سالهای اخیر بود که در فرصت مناسبی سری به شهرک سینمایی «غزالی» بزنیم و گزارشی از بخشهای مختلف این پروژه جاودانه سینما و تلویزیون تهیه کنیم. خوشبختانه چندی قبل با همکاری دوستانمان در روابط عمومی معاونت سیما این امکان فراهم شد تا با همراهی مدیریت شهرک سینمایی غزالی, به این دغدغه ذهنی جامه عمل بپوشیم. منتها بهتر آن دیدیم قبل از ورود به محیط شهرک, مطالبی در خصوص اتفاقاتی که در توسعه این اثر ماندگار رخ داده را از زبان کمال فیضآبادی, مدیریت شهرک نقل کنیم. فیضآبادی بیش از یک سال است که مدیریت شهرک سینمایی غزالی را عهده دار شده و آن چه بیان میکند, ماحصل بررسی و مطالعه ایست که در این مدت کوتاه به دست آورده است: «شهرک سینمایی غزالی در سال 1358 به منظور احداث لوکیشن لاله زار سریال هزاردستان, ساخته زنده یاد علی حاتمی, با هم فکری آن زنده یاد و تلاشهای ولی الله خاکدان ساخته شد. این شهرک در طول نزدیک به 40 سال محل مناسبی برای تولید سریالهای پروژه الف تلویزیون مثل کیف انگلیسی, مردان آنجلس, امام علی (ع) و... بوده و امروز با فضایی گسترده تر از سالهای قبل, همچنان مهمترین لوکیشن سریالهای الف است. این شهرک زیر نظر سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران اداره میشود, اما این افتخار را داریم که در پروژه های سینمایی, با اهالی سینما همکاری کنیم؛ البته سینمای خانگی را هم باید به این جمع اضافه کنیم.» فیضآبادی در ادامه به بخشهای مختلف شهرک اشاره میکند: «این شهرک چندین بخش دارد که یکی از جالبترینشان, بخش گنجینه هاست. گنجینه های شهرک شامل بخشهای مختلفی از جمله مقاطع تاریخی پیش از اسلام و پس از اسلام است. حدود 16 هزار قلم لوازم صحنه در بخش گنجینه نگهداری میشود.» مدیر شهرک سینمایی غزالی از وسعت شهرک هم صحبت میکند: «مساحت شهرک حدود 30 هکتار است, اما با دستوری که از سوی ریاست محترم سازمان ابلاغ شده, قرار است مساحت شهرک به 53 هکتار توسعه یابد. با توسعه شهرک, ما صاحب بزرگترین شهرک سینمایی خاور میانه خواهیم شد.» فیضآبادی به موضوع توسعه لوکیشنهای شهرک بعد از سریال هزاردستان و همچنین بحث مرمت بخشهایی که طی این سالها اتفاق افتاده اشاره میکند: «بعد از هزاردستان, محله هایی مثل خانیآباد, پامنار, پشت شهرداری و اول خیابان فردوسی, شهر کوفه و... به لوکیشنهای شهرک اضافه شد. معضلی که در طول این سالها گریبان شهرک را گرفته بود, تخریب لوکیشنهای پروژه قدیمی توسط عوامل پروژه جدید بود. من سعی کردم در مدت کوتاه تصدی شهرک, این معضل را حل کنم.» ادامه دارد
* به اطلاع کلیه اعضای انجمن نابینایان ایران میرساند: نخستین جشنواره ملی کتاب نابینایی و کمبینایی در تاریخ 7/12/96 از ساعت 15:30 لغایت 18 در محل فرهنگسرای اندیشه, واقع در خیابان شریعتی-نرسیده به پل سیدخندان-تالار فرهنگسرای اندیشه برگزار میگردد. از علاقمندان شرکت در جشنواره فوق دعوت به عمل میآید جهت ثبت نام و هماهنگی با انجمن تماس حاصل نمایند. ضمناً وسیله ایاب و ذهاب رأس ساعت 14 از محلهای پارک شهر، سه راه آذری و میدان امام حسین آماده حرکت است.
* به اطلاع نابینایان کشور به جز تهران میرساند: سفر زیارتی در تاریخ 20 فروردین ماه 97 برگزار میشود. هزینه سفر برای فرد نابینا به مبلغ 90 هزار تومان و همراه 180 هزار تومان است. مهلت ثبت نام تا تاریخ 8 اسفند ماه است. شماره تماس: 09121333790-09120242139 آقای مرشدی.
لینک مطلب: | http://iransepid.ir/News/12986.html |