کد خبر: 33331
روزنامه دوشنبه 16 فروردین 1400
عناوین امروز:افتتاح نخستین مجموعه آبی دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در مشهد- ۵۱ هزار داوطلب برای انتخابات شوراها نام‌نویسی کرده‌اند- فراز و نشیب‌های بهزیستی در روزهای کرونایی- انواع جدید کرونا انگلیسی، آفریقای جنوبی و برزیلی- آغاز تمرینات مهدی اولاد برای شرکت در پارالمپیک- میهمانی دردسرساز در ویلا.

روزنامه «ایران سپید»

دوشنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۰

۲۲ شعبان ۱۴۴۲

۵ آوریل  ۲۰۲۱

سال بیست و پنجم شماره ۶۶۶۶

خبرگزاری جمهوری اسلامی       مدیر مسئول: سهیل معینی

سامانه پیامکی: 3000465040

نشانی پستی: تهران- ص.پ. 158755388

تلفن: 84711371

شماره انتشارات: 5-88548892

وب سایت: www.iransepid.ir

پست الکترونیک: iransepid@icpi.ir

........عناوین این شماره......

*افتتاح نخستین مجموعه آبی دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در مشهد

* ۵۱ هزار داوطلب برای انتخابات شوراها نام‌نویسی کرده‌اند

*فراز و نشیب‌های بهزیستی در روزهای کرونایی

*انواع جدید کرونا انگلیسی، آفریقای جنوبی و برزیلی

*آغاز تمرینات مهدی اولاد برای شرکت در پارالمپیک

*میهمانی دردسرساز در ویلا

 

...............اخبار ویژه

*افتتاح نخستین مجموعه آبی دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در مشهد

نخستین مجموعه آبی دانش‌آموزان بانیازهای ویژه کشور، روز شنبه با حضور معاون وزیر آموزش و پرورش و رییس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس در شهر مشهد افتتاح شد.

مهراله رخشانی‌مهر در آیین افتتاح این طرح در جمع کارکنان آموزش و پرورش استثنایی خراسان رضوی گفت: حرکت همه کسانی که به دنبال حل مشکلات و درد و رنج مردم هستند، ارزشمند و قابل تقدیر است اما کسانی که در حوزه مدرسه سازی فعالیت می کنند، خدمت متفاوتی دارند چرا که آینده سازی می کنند و مسیر انسان سازی را انتخاب کرده اند و در واقع خیرین مدرسه ساز معماران فرهنگی جامعه هستند.

وی افزود: ما در سازمان نوسازی مدارس در این سال‌ها بیشتر از اینکه به دنبال جذب منابع مادی باشیم دنبال ترویج فرهنگ کار خیر و یا فرهنگ مدرسه سازی بودیم و خوشبختانه یکی از طرح هایی که در این راستا انجام شد طرح «آجر به آجر» بود که سال ۹۹ بیش از یک میلیون نفر در این طرح مشارکت کردند و بیش از ۸۰ میلیارد ریال جمع آوری شد، که انشاءالله این روند در سال ۱۴۰۰ نیز ادامه خواهد یافت.

رخشانی‌مهر افزود: سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس نیز در کنار نیکوکاران مدرسه ساز سعی کرد سهم خود را در پروژه های نیمه تمام خیریه به موقع تامین کرده و تخصیص دهد. به گفته وی سازمان نوسازی مدارس در چهار سال اخیر حدود ۳۸ هزار میلیارد ریال برای تکمیل طرح های نیمه تمام نیکوکاران مدرسه ساز تامین کرده است که تنها در سال گذشته، ۲۳۰ هزار میلیارد ریال برای تکمیل این پروژه ها هزینه شده است.

وی ادامه داد: در ابتدای سال ۹۹ حدود ۴۰ هزار کلاس نیمه تمام خیرساز داشتیم که تعداد قابل توجهی از این کلاس ها تعیین تکلیف شد و امسال برای تکمیل این پروژه ها ۲۵۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است که ۱۰۰ درصد آن تامین می شود.

معاون وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد، در سال گذشته به طور متوسط روزانه ۳۱ کلاس درس و در مجموع حدود ۱۵ هزار کلاس درس تحویل ادارات کل آموزش و پرورش استانها شده است.

بهره برداری از ۱۸۰۰ پروژه در خراسان رضوی

سرپرست اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: امسال توفیق افتتاح اولین‌ها را در مشهد مقدس داریم که نخستین مجموعه آبی دانش آموزان با نیازهای ویژه کشور، نخستین هنرستان هنرهای اسلامی و مجتمع ورزشی المهدی در یکی از مناطق کم برخوردار مشهد از آن جمله اند.

غلامعلی بابایی اضافه کرد: از سال ۹۲ تاکنون بیش از هزار و ۸۰۰ پروژه فرهنگی، ورزشی و آموزشی در استان به بهره برداری رسیده است و پروژه مجموعه آبی باران، ویژه دانش آموزان استثنایی پس از یک دهه تلاش امروز با همراهی خیرین نیک‌اندیش به بهره برداری می رسد و امیدواریم تجهیزات این مجموعه خاص، که پیش بینی آن صورت گرفته است، ‌ نیز به زودی در اختیار مجموعه قرار گیرد.

نخستین مجموعه آبی دانش آموزان با نیازهای ویژه کشور روز شنبه به مساحت پنج هزار و ۸۰۰ متر مربع با زیربنای ۲ هزار و ۲۵۰ مترمربع در بلوار مجیدیه مشهد افتتاح شد.
*مسیر نابینایان باید دارای متریال استاندارد باشد

موسوی لاری گفت: مسیر نابینایان برایشان کاربردی نیست، باید سمت راهی رویم تا این مسیرها استاندارد‌تر شود.

 موسوی لاری شهردار منطقه ۹ تهران، درباره مسیر نامناسب نابینایان، اظهار کرد: روش ایجاد مسیر برای عبور نابینایان مثل هزاران روش دیگر در دنیا پیشنهاد شده، اما اصلا فراگیر نشده است.

وی افزود: این روش برای داخل ساختمان‌ها بد نیست که وقتی یک نابینا وارد یک ساختمانی می‌شود که هیچ تصوری از محیط ندارد. ولی وقتی نابینا داخل پیاده راه پا می‌گذارد تصوری از آن محیط دارد و حداقل یک بار را قبلا تجربه کرده و یا از مردم کمک می‌گیرد و اصلا به آن مسیر‌ها توجهی نمی‌کند.

موسوی لاری ادامه داد: مسئله ما این است که این مسیر‌ها زیبایی ظاهری پیاده راه ها را از بین برده اند و کلی هم برای آن‌ها هزینه می‌شود، ولی برای نابینایان خیلی استفاده ندارد. ما باید سمت راهی رویم که استاندارد‌تر است. یعنی دو سمت پیاده راه متریالی باشد که نابینا وقتی از مسیر خود منحرف می‌شود با آن‌ها برخورد کند و متوجه انحراف از مسیرش شود. ولی در کل مسئله این است که نابینا خودش عصایش را به زمین می‌زند برای پیدا کردن مسیرش  غیر ممکن است که به آن شیار‌ها اعتماد کند.

شهردار منطقه ۹ درباره موانع موجود در پیاده راه‌ها که عبور را برای عابران پیاده و معلولان دشوار کرده است، گفت: این یک مسئله فرهنگی است که مردم بدانند پیاده راهی که وسیع است جای ورود و پارک خودرو نیست و این موانع در اول و آخر پیاده راه‌ها قرار می‌گیرد تا از ورود خودرو جلوگیری شود.

*اولویت‌ برنامه های سال ۱۴۰۰ آموزش و پرورش استثنایی

معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی در اولین نشست شورای معاونین وزارت آموزش و پرورش که با حضور وزیر آموزش و پرورش، اعضای شورای معاونین و مدیران کل استان ها برگزار شد به تشریح اولویت‌های سال ۱۴۰۰ آموزش و پرورش استثنایی پرداخت.

سید جواد حسینی در این نشست ضمن تبریک سال جدید و تشکر ویژه از وزیر محترم آموزش و پرورش به دلیل افزایش سطح نگاه راهبردی به نظام تعلیم و تربیت و مدیریت نظام تعلیم و تربیت در بزرگترین چالش قرن یعنی زیست‌بوم کرونا، اظهار کرد: در تعیین اولویت‌های سال ۱۴۰۰ باید دو ملاحظه را مورد توجه قرار داد که اولین آن نگاه پر متغیره به مسائل آموزش و پرورش است.

وی افزود: مایکل تودورا توسعه دان بزرگ جهانی ۵۵ کشور در حال توسعه را مطالعه کرد تا علت کندی روند توسعه در این کشورها را دریابد که نهایتاً به پر متغیره بودن این کشورها رسید و علت کندی روند توسعه  این کشور ها را پر متغیره بودن آنها دانست.
وی گفت: نظام عریض و طویل  آموزش و پرورش یک نظام پر متغیره  از حیث مشکلات است که باید با توجه به ضرورت ها و منابع، اولویت‌هایی را به شکل محدود تعیین و همه همت و انرژی را جهت رفع آنها به کار بست.
معاون وزیر محدودیت زمانی دولت را ملاحظه دوم دانست و اظهار کرد: دولت در سال پایانی است و کمتر از پنج ماه دیگر به اتمام ماموریتش باقی مانده است لذا باید به اموری بپردازیم که در این مدت قابل تحقق باشد و جهت گیری هایی را در برنامه لحاظ کنیم که از پایداری برخوردار باشد و کمتر مورد مناقشه و مجادله باشد تا دولت بعدی در جهت استمرار آنها تلاش نماید.
وی افزود: پیشنهاد می‌شود مجموعه فعالیت‌ها و جهت‌گیری‌های راهبردی نظام تعلیم و تربیت در دوره مدیریت وزیر محترم آموزش و پرورش با تکیه بر مدیریت دانش تدوین شود تا مورد استفاده دولت جدید قرار گیرد.
حسینی با بیان اینکه تحول در هر سازمانی خصوصا سازمان عریض و طویل و انسان‌محور آموزش و پرورش متکی به تحول در منابع انسانی است اظهار کرد: طرح سنجش و توسعه صلاحیت‌های حرفه‌ای معلمان به ویژه رتبه بندی معلمان، مدل پذیرش دانشجو در دانشگاه های فرهنگیان و سایر دانشگاه ها، توانمندسازی معلمان در آموزش های مجازی و آموزش های ترکیبی و معکوس و تدوین منشور معیشت و منزلت معلمان از جمله فعالیت هایی است که می‌تواند در سال ۱۴۰۰ مورد توجه ویژه قرار گیرد.
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی در ادامه به چند اولویت مهم آموزش و پرورش استثنایی در سال ۱۴۰۰ پرداخت و اظهار کرد: با راهبرد پوشش حداکثری و عدالت آموزشی، گروه های هفتگانه تحت پوشش سازمان آموزش و پرورش استثنایی قابلیت گسترش دست‌کم به ده گروه را دارند تا از این طریق همه کسانی که باید در قلمرو  تعلیم و تربیت با نیازهای ویژه قرار گیرند پوشش داده شوند و هم با مناسب سازی امکانات تعلیم و تربیت برای این دسته، امکان تحقق عدالت آموزشی بیش از پیش فراهم آید.
وی با بیان اینکه برای آموزش و پرورش استثنایی کشور همچنان گسترش کمی و کیفی رویکرد تلفیقی فراگیر و گسترش کمی و کیفی مدارس پذیرا با توجه به حرکت از سمت تفکیک به سمت تلفیق و سپس فراگیرسازی یک اولویت حتمی و قطعی است اظهار کرد: گر چه از حیث کمّی پس از حدود ۲۰ سال این رویکرد هشتاد و دو برابر افزایش یافته است اما کیفیت بخشی به جریان مدیریت مدارس پذیرا، توانمندسازی معلمان و مناسب‌سازی مدارس به عنوان یک اولویت مهم مورد توجه قرار خواهد گرفت.
معاون وزیر با بیان اینکه از بعد استاندارد سازی فضا طرح ساماندهی مدارس با سه رویکرد در دستور کار قرار خواهد گرفت اظهار کرد: آمایش سرزمینی کاربری مدارس و بهینه سازی مدارس از حیث مقطع، جنس، رشته و گروه های تحت پوشش، ساماندهی مدارس کوچک و گسترش مدارس انطباقی به ویژه از حیث ایجاد فضاهای مناسب در مدارس مانند پارک های توانبخشی، پارک های جهت یابی و حرکت، اتاق‌های چندحسی، اتاق بازی، اتاق تاریک، سالن های شبیه ساز مبتنی بر هوش مصنوعی و ایجاد اتاق‌های آکوستیک سنجش از جمله این رویکردها می باشد.
وی افزود: ایجاد طرح مدرسه مرکز با هماهنگی سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت  جهت مباحث توانبخشی و سلامت دانش آموزان با نیازهای ویژه از اهمیت زیادی برخوردار است و در کنار این موضوع ایجاد مراکز جامع تشخیصی، توانبخشی و مشاوره ای در استان ها نیز مورد توجه قرار دارد.
حسینی با تاکید بر استمرار به طرح از خشت تا بهشت به منظور تامین و ساخت ۲۱۰ مدرسه استثنایی اظهار کرد:  تاکنون ۱۴۵ مدرسه از این تعداد کلنگ زنی و یا ساخته شده است و ساخت ۶۵ مدرسه دیگر نیز هنوز آغاز نشده است.
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی استانداردسازی تجهیزات را از دیگر اولویت‌های آموزش و پرورش استثنایی در سال ۱۴۰۰ دانست و گفت: با توجه به فضای زیست بوم کرونا و فرصت‌های خاص به وجود آمده در این فضا و حتی  در دوران پسا کرونا چند طرح از جمله تبدیل یک مدرسه در هر استان به پایگاه جامع آموزش مجازی و ایجاد یک اتاق هوشمند در هر مدرسه مورد توجه قرار خواهد گرفت.
جانشین وزیر در طرح هدایت از استمرار این طرح و طرح نهضت توان افزایی در سال ۱۴۰۰ خبر داد و اظهار کرد: تاکنون در قالب طرح هدایت ۲۲۵ هزار تبلت جهت دانش آموزان کم‌برخوردار تهیه شده است و در راستای نهضت توان افزایی نیز ۵ میلیارد تومان در بودجه امسال دیده شده است.
معاون وزیر با بیان اینکه بسته های تحولی ۲۵ گانه وزارت آموزش و پرورش و سه گانه آموزش و پرورش استثنایی در سال ۱۴۰۰ همچنان استمرار خواهد یافت اظهار کرد: سه بسته مدرسه انطباقی، مداخلات بهنگام طلایی و توسعه مشارکت ها در سال ۱۴۰۰ همچنان موضوعیت خواهد داشت در عین حال دو بسته تحولی به این مجموعه اضافه خواهد شد که شامل بسته تحولی آموزش و پرورش دیرآموزان با همکاری معاونت ابتدایی و بسته تحولی کیفیت‌بخشی به مراکز مشکلات ویژه یادگیری است.
وی افزود: نگاه آموزش و پرورش استثنایی در حوزه مشکلات ویژه یادگیری از نگاه منفعل به فعال از نگاه مرکز محوری به مدرسه محوری و خانواده محوری و از نگاه  مربی محوری به معلم محوری گسترش خواهد یافت‌ که به منظور تحقق این رویکرد در  برنامه سنجش سلامت جسمانی و آمادگی تحصیلی سال ۱۴۰۰ شناسایی و غربالگری نشانگان مشکلات ویژه یادگیری نیز قرار داده خواهد شد.
حسینی تصریح کرد: به طور کلی در سال ۱۴۰۰ نظام آموزش، توانمندسازی و مشارکت خانواده ها خصوصا از حیث دستیار معلم، آموزش مجازی و آموزش معکوس در حوزه اولیا به طور جدی مورد توجه قرار خواهد گرفت.
معاون وزیر گسترش و توسعه مداخلات بهنگام طلایی را از دیگر اولویت‌های سال ۱۴۰۰ دانست و اظهار کرد: در این حوزه افزایش غربالگری  بویژه در برنامه سنجش دوره پیش دبستانی و  پیگیری  اتصال به پایگاه داده های  وزارت های بهداشت و سازمان بهزیستی مد نظر قرار دارد.
حسینی توسعه و گسترش آموزش‌های فنی و حرفه‌ای را از دیگر اولویت‌ها دانست و اظهار کرد: در این حوزه  تکیه بر سند جامع توسعه آموزش های مهارت های فنی و حرفه ای و مهارتی، طرح آموزش همراه با تولید، گسترش بازارچه‌های خود اشتغالی و نمایشگاه‌های دائمی دستاوردهای دانش آموزان و تجهیز کارگاه های دوره پیشرفته و حرفه ای در دستور کار قرار دارد.
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنائی در ادامه با اشاره به اولویت‌های اداری سازمان آموزش و پرورش استثنایی در سال ۱۴۰۰ اظهار کرد: تقویت ظرفیت‌های ساختار اداری و استقرار نظام اداری مبتنی بر صدور احکام و استقرار نمایندگی ذیحسابی، استثنا شدن همکاران سازمان استثنایی از قانون جامع خدمات کشوری، طرح نظام درجه بندی مدارس در حوزه استثنایی و تلاش جهت پرداخت مطالبات معلمان استثنایی از جمله برنامه‌هایی است که از سال گذشته آغاز شده و در سال جاری نیز پیگیری خواهد شد.

 

........اخبار روز

* ۵۱ هزار داوطلب برای انتخابات شوراها نام‌نویسی کرده‌اند

سید اسماعیل موسوی دبیر ستاد انتخابات کشور:

 از ۲۰ اسفند گذشته به روش‌های مختلف نام نویسی داوطلبان انتخابات شورای شهر و روستا آغاز شد و مجموعا ۵۱ هزار و ۲۲۰ نفر ثبت‌نام کرده‌اند و نام‌نویسی آنها نهایی و قطعی شد و وارد مراحل بعدی و فرآیندهای بعدی انتخابات شده‌اند.

۱۲ درصد داوطلبان را زنان تشکیل می‌دهند.

*  واریز مابقی سود سهام عدالت تا یک هفته آینده

توکلی رییس اتحادیه تعاونی سهام عدالت کشور:

افرادی که تاکنون سود سهام را دریافت نکردند یا سود کامل برای آن‌ها واریز نشد تا یک هفته آینده سود خود را دریافت خواهند کرد.

* افزایش عرضه مرغ در سطح شهر تهران

عسکری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران: با توجه به افزایش عرضه مرغ، شب گذشته سقف سهمیه فروشگاه ها اصلاح شد.

امروز 1300 تن مرغ وارد میادین تهران شده است./ صدا و سیما

* سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کردافزایش چرخش کرونا در کشور

لاری:

از کلیه افرادی که در ایام نوروز به سفر رفتند خواهشمندیم حداقل تا ۵ روز پس از بازگشت از سفر از حضور در مهمانی خودداری کنند.

چرخش ویروس کرونا در کشور به سرعت رو به افزایش است و هرگونه عدم استفاده صحیح از ماسک و سهل انگاری در عمل به توصیه‌های بهداشتی می‌تواند تبعات جبران ناپذیری برای ما و عزیزانمان به همراه داشته باشد./ ایسنا

* روزنامه فرانکفورتر آلگماینه به نقل از یک مقام از اتحادیه اروپا:

ایران و کشورهای طرف توافق به دنبال یک راه حل طی دو ماه آینده هستند.

امریکا نیز یک هیات دیپلماتیک به وین می فرستد، اما بر اساس خواسته ایران، هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران‌ و امریکا انجام نمی شود.

طرفین قصد دارند که به طور همزمان دو مسئله را بررسی کنند: اینکه چگونه ایران به تعهدات خود طبق توافق بازگردد و دیگری اینکه چگونه امریکا تحریم هایی که بعد از سال ۲۰۱۸ (پس از خروج از توافق) وضع کرده است، را لغو کند./ بلومبرگ فارسی

* مقام معظم رهبری و نصرالله؛ در صدر تأثیرگذارترین چهره‌های مسلمان ۲۰۲۰

بر اساس فهرست سالیانه معرفی تأثیرگذارترین شخصیت‌های مسلمان جهان که از سوی مرکز سلطنتی تحقیقات راهبردی اسلام در امان، می‌شود، مقام معظم رهبری و سیدحسن نصرالله در بین رهبران سیاسی هستند که بیشترین تأثیرگذاری را در سال ۲۰۲۰ در منطقه غرب آسیا داشته اند.

*دورکاری در تهران برابر شرایط شهرهای نارنجی

معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری تهران  در تشریح روند اجرای دورکاری در تهران با توجه به افزایش امارهای کرونا، گفت: بر اساس آخرین مصوبات ستاد ملی کرونا در شهرهای نارنجی از جمله تهران یک سوم کارمندان مشاغل ضروری و مهم باید به صورت دورکاری فعالیت کنند یعنی می توانند تا ۷۰ درصد به صورت حضوری از کارمندان استفاده کنند و سایر ادارات هم باید نیمی از کارمندان به صورت دورکاری کارهای خود را انجام دهند یعنی در این بخش نیز تا ۵۰ درصد می توانند به صورت حضوری از کارمندان استفاده کنند.

*افزایش کرایه تاکسی ها از اول اردیبهشت

مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر تهران از افزایش نرخ کرایه‌های تاکسی تا سقف ۳۵ درصد خبر داد.

وی با بیان اینکه تا اول اردیبهشت هیچ راننده‌ای اجازه افزایش قیمت ندارد، گفت: به مانند سال گذشته نرخ‌ها بر اساس شرایط کرونایی و برای سه مسافر و چهار مسافر تعیین شده است.

* صدور احکام جدید حقوق بازنشستگان تأمین‌اجتماعی، امروز و فردا

حسن صادقی رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری:

امروز و فردا احکام جدید افزایش حقوق بازنشستگان تأمین‌اجتماعی صادر می‌شود.

حقوق بازنشستگان ما اگر بیشتر از بازنشستگان صندوق‌های لشکری و کشوری نباشد، کمتر از آن‌ها نیز نخواهد بود.

بازنشستگانی که سال گذشته حداقل حقوق ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان را دریافت می‌کردند حقوقشان بالای ۴ میلیون تومان خواهد بود و متوسط بگیر‌ها نیز بالای ۵ میلیون تومان دریافت می‌کنند./ صدا و سیما

* اخذ عوارض جدید از اصناف و مغازه‌داران

معاون تبلیغات شهر تهران : تمام تابلوهایی که بر سر در مغازه‌ها قرار گرفته اگر از لحاظ اندازه بیش از استاندارد مجاز که حدود یک متر و ۳۰ سانتی‌متر است باشد و یا عنوان درج شده روی تابلو مربوط به عملکرد مغازه نباشد مشمول عوارض خواهد شد.

* رزم حسینی به دلیل ابتلا به کرونا در کمیسیون اقتصادی حاضر نشد

 سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از عدم حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت به دلیل ابتلا به کرونا در کمیسیون متبوع خود خبر داد./ ایرنا

 

.................گزارش ویژه

*فراز و نشیب‌های بهزیستی در روزهای کرونایی ۹۹

کودکان کار و خیابان، فرزند خوانده‌ها، فرزندان بی‌سرپرست و بدسرپرست، زنان سرپرست خانوار، افراد دارای معلولیت و بخشی از معتادان از جمله موضوعاتی هستند که در حوزه مسئولیتی سازمان بهزیستی کشور قرار دارند و سال گذشته را با فراز و نشیب‌های فراوانی همراه با جنجال‌های رسانه‌ای طی کردند.

 آنچه که طی سال گذشته بیشتر از همه بر مسئولیت‌ها و وظایف بهزیستی تاثیر گذاشت، ویروس کرونا بود و آنچه بهزیستی را در مقایسه با سایر نهادهای دیگر در دوران کرونا از آنها متمایز ساخت، اقشار سالمند، بیمار و آسیب‌پذیر تحت‌پوشش این سازمان بودند که بیش از سایر اقشار جامعه در معرض ابتلا به کرونا قرار داشتند.

نخستین بار در فروردین ماه ۹۹، وحید قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی کشور به صورت رسمی از مثبت شدن تست کرونای ۲۷۶ سالمند خبر داد و تا اسفند متاسفانه از مجموع ۹۲۵ مرکز معلولان و سالمندان تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور، ۳۸۲ مرکز آلوده به ویروس کرونا شدند.

به گفته قبادی دانا، از ۱۴ هزار سالمندی که در مراکز شبانه‌روزی تحت نظارت نگهداری می‌شوند، ۳ هزار و ۱۷۶ نفر مبتلا به کرونا شدند و از این تعداد ۲ هزار و ۲۲۵ نفر بهبودی کامل یافتند و ۵۰۶ نفر تحت درمان هستند و ۳۷۵ نفر برغم همه اقدامات انجام شده، جان خود را از دست دادند. 

وی افزود: در مجموع ۴۵۲ نفر در مراکز شبانه‌روزی بهزیستی اعم از سالمندان، معلولان و فرزندان بی‌سرپرست و بدسرپرست طی یک‌سال گذشته به دلیل کرونا جان خود را از دست دادند؛ همچنین از ۳۰۵ مرکز سالمندان، ۱۷۱ مرکز به ویروس کرونا آلوده شد و حدود ۴۴ درصد مراکز نیز موارد ابتلا نداشتند.

ورود واکسن هرچند به تعداد کم، بارقه‌های امیدی را در دل ایرانیان پدید آورد و پنجشنبه هفتم اسفندماه سال ۱۳۹۹ نیز برای نخستین بار واکسیناسیون سالمندان در مرکز کهریزک با حضور سعید نمکی وزیر بهداشت و قبادی دانا رئیس بهزیستی انجام شد. در مرحله اول واکسیناسیون حدود یکهزار و ۴۰۰ نفر از مددجویان واکسیناسیون می‌شوند.

کرونا و توزیع تبلت بین دانش‌آموزان بهزیستی

شیوع کرونا تنها بر مراکز نگهداری بهزیستی تاثیر نداشت بلکه خانواده‌های تحت پوشش این سازمان را نیز با مشکلات اقتصادی زیادی روبرو کرد و از سوی دیگر با مجازی شدن برگزاری مدارس، بسیاری از این خانواده‌ها با مشکل تامین تبلت برای فرزندان خود مواجه شدند. از این رو در اسفندماه سال گذشته اعتبار ۲۴ میلیارد تومانی برای توزیع تبلت بین هشت هزار دانش‌آموز تحت پوشش این سازمان اختصاص یافت.

قبادی دانا رئیس بهزیستی درباره این اقدام با بیان اینکه کار توزیع تبلت و سیم کارت با همکاری بهزیستی بدون داشتن درآمد به عنوان سازمان دولتی، بنیاد مستضعفان به عنوان سازمان حاکمیتی، دیجی کالا و اپراتور رایتل انجام شد، افزود: مبلغ تبلت ها حدود سه میلیون تومان بوده و با ۲۴ میلیارد تومان اعتبار می‌توانستیم این کار را برای هشت هزار دانش‌آموز بین ۱۳ تا ۱۸ سال انجام دهیم.
کرونا و زنگ بی‌وقفه تلفن صدای مشاور بهزیستی

میزان تماس‌های زوجین مربوط به اختلافات خانوادگی در دوران قرنطینه و کرونا با صدای مشاور بهزیستی با شماره ۱۴۸۰ نشان داد آمارهای اختلافات بین زوجین، سه برابر افزایش یافت. شرایط خاص کرونا موجب شد تا روزانه چهار هزار تماس با صدای مشاور بهزیستی کشور از ساعت هشت صبح گرفته  شود.

همچنین ۵۰ درصد تماس‌ها با ۱۴۸۰ خط مشاوره بهزیستی در سال ۹۹ مربوط به کرونا بود و مردم موارد مختلفی مانند ترس از مرگ را با مشاوران متخصص این خط درمیان گذاشتند. 
در پی استقبال مردم از صدای مشاور بهزیستی و با توجه به وضعیت خاص کادر درمان و اضطراب آنان در مواجهه با سوگ افراد، بخشی از خدمات صدای مشاور بهزیستی با شماره ۱۴۸۰ به صورت تخصصی به کادر درمانی اختصاص یافت.

شاید از همین رو بود که سامانه خود ارزیابی وضعیت روانشناختی در بحران ویروس کرونا، به منظور غربالگری هوشمند افراد جامعه و پیشگیری از آسیب های روانی-اجتماعی ناشی از این بحران، از سوی بهزیستی طی سال گذشته راه‌اندازی شد.

بهزاد وحیدنیا مدیرکل مشاوره و امور روانشناختی بهزیستی کشور درباره نگرانی‌های مردم در تماس با صدای مشاور بهزیستی می‌گوید: اغلب تماس گیرندگان نگران هستند که خود یا خانواده شان به کرونا مبتلا شوند؛ علاو بر این ترس از مرگ نیز از مواردی است که مطرح می شود.

وحیدنیا افزود: کنش های مربوط به سوگ، ناامیدی و افسردگی و اختلافات زناشویی از دیگر مواردی است که با سامانه ۱۴۸۰ درمیان گذاشته شد و اغلب تماس گیرندگان به آینده خوشبین نبودند.
وی خاطرنشان کرد: ۲۵ درصد تماس گیرندگان ها با صدای مشاور بهزیستی به شماره ۱۴۸۰، سابقه بیماری زمینه ای داشتند و ۸۳ درصد تماس گیرندگان یا خود یا خانواده شان جزو گروه های پرخطر از جمله گروه های دارای بیماری های زمینه‌ای و سالمندان بوده‌اند.

سرریز مشکلات معیشتی مردم در سال ۹۹ به اورژانس‌اجتماعی

وظیفه کارشناسان بهزیستی در سامانه تلفنی ۱۲۳، رسیدگی به اختلافات خانگی و آسیب های اجتماعی مانند همسر آزاری، کودک آزاری معلول آزاری، سالمند آزاری و گزارش های خودکشی است اما بیشترین تماس های ماه‌های ابتدایی سال ۹۹ مربوط به موضوعات معیشتی بود درحالیکه این موضوع تابحال در گزارش های اورژانس اجتماعی وجود نداشت و در سال ۹۹ به مجموعه گزارش های اورژانس اجتماعی اضافه شد.

مهدهای کودک؛ از تعطیلی تا واگذاری

مهدهای کودک همزمان با ماه‌های نخستین شیوع ویروس کرونا از نیمه اسفند سال ۹۹ تعطیل شد و تا مدت‌ها تعطیل ماند که این مساله موجب پیامدهای مختلف از ورشکستگی مهدها تا سرگردانی والدین شاغل شد. در پی به‌وجودآمدن مشکلات اقتصادی برای مهدهای کودک،‌ قبادی دانا  رییس سازمان بهزیستی کشور از بخشودگی کامل اجاره ‌بهای ماه‌های اسفند سال ۹۸ و فروردین و اردیبهشت سال ۹۹ همه مستاجرین سازمان بهزیستی از سوی کمیته عالی واگذاری و نظارت بر ماده ۲۸ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت خبر داد.

پس از دوران کشاکش تعطیلی و بازگشایی مهدهای کودک، خردسالان و نوباوگان با روی جدیدی از آموزش در مهدهای کودک روبرو شدند، آموزش مجازی برای خردسالان هرچند که برای برخی خانواده‌ها بهتر از هیچ بود اما آنچنان که باید با استقبال والدین روبرو نشد چراکه دغدغه اصلی آنها به علت شاغل بودن، ابتدا نگهداری و سپس آموزش بود.

چندی بعد حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب روز سه شنبه ۱۱ شهریور در ارتباط تصویری با وزیر، معاونان، مدیران و رؤسای وزارت آموزش و پرورش در سی و چهارمین اجلاس آموزش و پرورش به وضعیت مهد کودک ها و پیش دبستانی ها اشاره کردند و با اظهار تأسف از رها بودن مهدهای کودک به دلیل اختلافات برخی دستگاه‌های دولتی گفتند: بر اساس گزارش های رسیده وضعیت مهدهای کودک به‌هیچ‌وجه خوب نیست و نباید به مهدهای کودک، نگاه مراکز خدماتی داشت بلکه مراکز مهم آموزشی و پرورشی هستند.

در پی این فرمایشات، شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز بیست و پنجم آذر ماه در جلسه عصر سه شنبه به ریاست حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور، واگذاری مسوولیت حوزه تعلیم و تربیت کودک و ساماندهی و مدیریت مهدکودک‌ها به وزارت آموزش و پرورش را تصویب کرد.

چند هفته بعد کارگروهی برای تعیین جزییات واگذاری مهدهای کودک به آموزش و پرورش تشکیل شد تا طی آن تغییر و تحول جزییات واگذاری مهدها مشخص شود.

حبیب‌الله مسعودی فرید معاون اجتماعی بهزیستی در این باره گفته بود که: مهدهایی که به آموزش و پرورش منتقل خواهند شد، غیردولتی هستند، بهزیستی نیز بر این مساله پافشاری داشت که متولی مهدها باید یکی باشد و متولی دوگانه، مدیریت و نظارت مهدها را با اشکال مواجه می کند.

بنا به اعلام بهزیستی، اکنون حدود هفت درصد از کودکان زیر ۶ سال در کشور در مهدهای کودک حضور دارند که این رقم حدود ۶۶۱ هزار کودک را بالغ می شود  که در قالب ۵۶۰۰ مهدکودک شهری، هفت هزار و ۲۰۰ روستامهدها و حدود ۶۵۰۰ مهد در مناطق حاشیه شهرها حضور دارند و اکنون ۵۷ هزار مربی در مهدهای کودک مشغول فعالیت هستند.

بهزیستی و قانون حمایت از اطفال و نوجوانان

شاید یکی از مهم‌ترین اخبار بهزیستی در حوزه کودک در سال گذشته را بتوان ابلاغ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان برشمرد که اجرای این قانون حدود اختیارات و مسئولیتهای بهزیستی را ارتقا داد. روز یکشنبه هجدهم خرداد ماه، لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در جلسه شورای نگهبان بررسی و عدم مغایر با موازین شرع و قانون اساسی تشخیص داده شد. شنبه بیست و چهارم خردادماه سال ۹۹، روحانی رئیس جمهور قانون حمایت از اطفال و نوجوانان را برای اجرا به قوه قضائیه، وزارت دادگستری، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان بهزیستی کشور را برای اجرا ابلاغ کرد.  

لایحه حمایت از اطفال و کودکان سال ۸۸ با پیشنهاد قوه قضاییه به دولت دهم کلید خورد و در سال ۹۹ پس از ۱۱ سال پس از فراز و فرودهای بسیار به سرانجام رسید. قانونی که بسیاری از کارشناسان معتقدند می تواند خلاءهای موجود در حمایت از کودکان و نوجوانان را تا حد زیادی پرکند. 

گزارش برای اعلام وضعیت مخاطره آمیز، حضور در دادگاه، دعوت از والدین و سرپرستان مرتبط با طفل برای بررسی، مراجعه به محل سکونت ، اشتغال و تحصیل طفل،اتخاذ تدابیر در وضعیت خطرناک برای طفل جهت رفع خطر ،کاهش آسیب یا دور کردن از محیط ، و سپس اطلاع به دادستان تا ۱۲ساعت،ورود به محل زندگی با مجوز قضایی، سپردن کودکان به بهزیستی یا شخص مطمئن با دستور قضایی، معرفی خاطی به دادگاه،کارشناس تشخیص غبطه و مصلحت طفل با دستور قضایی اظهار نظر به قاضی برای صدور قرار تعلیق تعقیب ، تعویق صدور حکم و تعلیق اجرای مجازات، ناظر اجرای دستورات قضایی در خصوص طفل در نهادها و خانواده ها نیز از جمله وظایف فردی مددکاران در قانون حمایت از اطفال و نوجوانان است.

مستمری و کمک‌هزینه معیشتی بهزیستی در سال ۹۹

یک میلیون و ۶۰۰ هزار معلول تحت پوشش بهزیستی هستند و حدود ۲۴۰ هزار زن سرپرست خانوار نیز تحت پوشش این سازمان قرار گرفته‌اند  و از این میان، بیش از یک میلیون خانوار از بهزیستی مستمری می‌گیرند. در بهمن ماه سال گذشته نیز قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی کشور از تخصیص اعتبار ۸۷ میلیارد ریالی بنیاد مستضعفان به عنوان کمک هزینه معیشتی مددجویان مستمری‌بگیر خبر داد و گفت: این مبلغ برای خانواده‌های مددجوی مستمری بگیر شهرستان‌های آبادان، خرمشهر و بندرماهشهر به تعداد ۱۶ هزار خانوار است.

آغاز به‌کار ۲۴ مرکز جامع درمان و بازتوانی معتادان در سال ۹۹

سال گذشته در بهمن‌ماه همزمان ۲۴ مرکز جامع درمان و بازتوانی معتادان در آستانه یوم‌الله دهه فجر در سراسر کشور افتتاح شد. محور کار این مراکز، سم زدایی و درمان طبابتی برای افرادی است که در این مراکز اقامت دارند. این افراد که مشکل اعتیاد دارند به صورت تمایلی به این مراکز مراجعه کرده اند.تفاوت های این مراکز با سایر مراکز در این است که در این مراکز برای هر فرد نسخه جداگانه تهیه می شود و در واقع مدیریت و درمان یک فرد به صورت کاملا اختصاصی است. تیم درمانی متشکل از پزشک، روان شناس، مددکار و خانواده او خواهد بود و البته بسته به شرایطی که فرد دارد انتخاب درمانی برای او صورت می گیرد.

اقدامات بهزیستی در سال ۹۹ برای معتادان

سازمان بهزیستی کشور در اقدامی حمایتی معتادان متجاهری که از قبل از بهمن ماه سال ۹۸ در مراکز ماده ۱۶ بهزیستی اقامت داشتند و قانونا باید ترخیص می شدند، با جلسه ستاد مبارزه با مواد مخدر اجازه داد که مدت بیشتری و حداکثر برای مدت ۶ ماه بازهم در مراکز بمانند. مراکز ماده ۱۶، مراکز ترک اعتیاد اجباری برای نگهداری و ارائه خدمات به معتادان بی خانمانی است که به طور علنی در خیابان ها به مصرف مواد می پردازند.

پرداخت یارانه مراکز توانبخشی تحت پوشش بهزیستی با تعرفه جدید در سال ۹۹

یارانه مراکز نگهداری سالمندان، معلولین و بیماران روانی مزمن و مراکز توانبخشی روزانه افراد دارای معلولیت در دی ماه سال ۱۳۹۹ با تعرفه مصوب جدید هیئت وزیران پرداخت شد. در دی ماه سال گذشته ۳۹ هزار نفر در مراکز شبانه‌روزی معلولین، سالمندان و بیماران روانی مزمن تحت پوشش دریافت یارانه ماهانه بهزیستی بودند.

در این مراکز به ازای هر نفر ۶۴۰ هزار تومان به مراکز اختصاص داده می‌شد که پس از گذشت دو سال (امروز) در دی ماه ۹۹ این جمعیت تحت پوشش و کسانی که یارانه می‌گیرند به ۴۷ هزار نفر افزایش یافت و مبلغ پرداختی به صورت الکترونیکی بر روی کارت بانکی خیریه‌هایی که معلولین و سالمندان را در مراکز نگهداری می‌کنند، واریز می‌شود و این مبلغ از ۶۴۰ هزار تومان به یک میلیون و  ۱۱۰ هزار تومان برای هر نفر در هر ماه رسیده و این مبلغ برای معلولین و سالمندان و بیماران روانی مزمن که سرپرست موثر ندارند یک میلیون و ۳۳۵ هزار تومان شده است.

یارانه معلولان نیز که در مراکز توانبخشی روزانه تحت حمایت هستند و فعالیت‌های توانبخشی برای آنها انجام می‌گیرد که تعداد افراد مشمول دریافت یارانه در دی ماه ۹۷، ۳۸ هزار نفر بودند که در سال ۹۹ به ۴۸ هزار نفر رسید  و ۳۴۵ هزار تومان یارانه در دی ماه ۹۷ پرداخت می‌شد که در سال ۹۹ به ۷۵۳ هزار تومان رسید و روی کارت بانکی مراکز توانبخشی روزانه شارژ شد البته هزینه تمام شده مراکز توانبخشی شبانه و روزانه بیش از این مقدار هست و مجبور هستند که بخش دیگر هزینه‌ها را از خانواده‌های افراد دارای معلولیت دریافت کنند یا از خیرین دیگر تامین کنند.
پرداخت کمک هزینه تحصیلی تشویقی به دانشجویان دولتی تحت پوشش بهزیستی

رئیس سازمان بهزیستی کشور از پرداخت کمک هزینه تحصیلی تشویقی به ۲۱۰۰ دانشجوی تحت پوشش بهزیستی مشغول تحصیل در دانشگاه‌های دولتی طی سال ۹۹ خبر داد. در راستای حمایت و توانمندسازی از مددجویان سازمان بهزیستی کشور شهریه دانشجویان تحت پوشش که در دانشگاه‌های غیردولتی تحصیل می‌کنند، از سوی سازمان بهزیستی کشور پرداخت شد و همچنین کمک هزینه تحصیلی تشویقی که از دو سال گذشته برای این افراد درنظر گرفته شده برای دانشجویان دولتی تحت پوشش واریز شد.

۲۱۰۰ دانشجوی تحت پوشش بهزیستی در دانشگاه‌های دولتی تحصیل می‌کنند؛ کمک هزینه تحصیلی تشویقی هر ترم برای دانشجویان مقطع فوق دیپلم ۴۰۰ هزار تومان، مقطع لیسانس ۶۰۰ هزار تومان،  مقطع فوق لیسانس یک میلیون تومان و دکتری دو میلیون تومان در نظر گرفته شده که روی کارت دانشجویان شارژ شد.

شناسایی کودکان کار از روی عنبیه در طرح ساماندهی

کودکان کار و خیابان یکی از موضوعاتی بوده که بهزیستی همواره در اجرای طرح‌های ساماندهی آنان به نوعی دخیل بوده است اما در سال ۹۹، رویکرد بهزیستی برای ساماندهی کودکان تغییر اساسی داشت. در طرح اخیر ساماندهی کودکان کار و خیابان که بعد از شیوع کرونا عملیاتی شد و سازمان بهزیستی در حال اجرای آن است بیش از ۵۰۰ نفر از کودکان کار و خیابان، بدون حاشیه و آسیب، ساماندهی شدند.

تفاوتی که طرح کنونی ساماندهی کودکان کار و خیابان با قبلی دارد این است که کودکان کار از روی عنبیه در این طرح شناسایی شده و از این طریق یک کد منحصربه‌فرد برای آنان ایجاد می‌شود. با شناسایی کودکان کار از روی عنبیه در طرح ساماندهی، از تکرار کار آنها و اینکه به خانواده‌ها سپرده شوند و دوباره سر چهارراه‌ها حاضر شوند، پرهیز شده است.

به گفته رئیس سازمان بهزیستی کشور ۸۴ درصد این کودکان تبعه ایران نیستند و افغان هستند. این افراد به روش‌های مختلف سرچهارراه‌ها حاضر شده‌اند که ۲۳ درصد این کودکان کسانی بودند که در اثر بیماری یکی از اعضای خانواده مجبور به این کار شده اند.

قبادی دانا افزود: مددکاران بهزیستی به محل زندگی این کودکان رفته‌اند و تقریبا از این افراد، ۱۰۰ نفر کودکانی هستند که سرپرست موثری ندارند و بی‌سرپرست و بدسرپرست و تبعه غیرایرانی هستند که در مراکز شبه‌خانواده با کمک خیرین افغانستانی و معتمدین آنها در حال ساماندهی آنها هستیم.

وی اضافه کرد: از جهت حمایت برای خانواده‌های کودکانی که غیرسازمان یافته، غیرباندی و غیرقاچاق هستند، تلاش شده ساماندهی مناسبی صورت گیرد. تقریبا از بین این ۵۰۰ کودک، فقط چهار مورد تکراری بودند و باعث می‌شود ساماندهی مناسبی برای آنها صورت بگیرد. البته این کار با همکاری بخش‌های مختلف یعنی قضات در دادستانی، دانشگاه علوم پزشکی، ‌شهرداری تهران و اداره اتباع وزارت کشور صورت گرفته است و تلاش شده براساس سن و جنسیت این کودکان و اینکه همراه با مادر هستند یا نه یا والدین موثر دارند یا خیر، برای آنان مسیر متفاوتی در الگوریتم ساماندهی کودکان کار و خیابان، پیش‌بینی شود.

۲۰ میلیون تومان کمک بلاعوض برای تعمیر و نوسازی منازل مددجویان

 هر سال بالغ بر ۲۵۰ مخاطره طبیعی در ایران رخ می‌دهد و سالانه ۱.۵ میلیون ایرانی تحت تاثیر بلایای طبیعی قرار می‌گیرند که سیل و زلزله از مهمترین آنها به شمار می‌روند. متاسفانه سال گذشته نیز همانند سال‌های دیگر بلایای طبیعی، زندگی بسیاری از مردم کشور از جمله مددجویان بهزیستی را تحت تاثیر قرار داد. زلزله‌ای به بزرگی ۵.۶ ریشتر ساعت ۲۲ و پنج دقیقه و ۳۴ ثانیه چهارشنبه شب ۲۹ بهمن ماه ۱۳۹۹ شهر سی ‌سخت مرکز شهرستان دنا را لرزاند و می‌توان گفت منازل حدود یک هزار و ۵۰۰ خانوار از مددجویان بهزیستی در این زلزله از صفر تا صد درصد تخریب شد. بهزیستی نیز مبلغ ۲۰ میلیون تومان کمک بلاعوض برای تعمیر و نوسازی منازل آسیب دیده مددجویان از زلزله و مبلغ ۵۰۰ هزار تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان کمک هزینه معیشیتی برای خانواده های تحت پوشش درگیر زلزله پرداخت کرد.

آغاز به‌کار ۲ هزار و ۴۰۰ مرکز خدمات بهزیستی موسوم به مراکز مثبت زندگی در سال ۹۹

در سال ۹۹ برای نخستین بار ۲ هزار و ۴۰۰ مرکز خدمات بهزیستی موسوم به مراکز مثبت زندگی آغاز به‌کار کردند. صدور مجوز برای تاسیس مراکز خدمات بهزیستی (مثبت زندگی) به استناد بند ۴ ماده ۲۶ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و بخشنامه شماره ۱۲۹۳۰۶/۹۸/۹۰۰ در نخستین روز دی ماه سال ۱۳۹۸، ایجاد این مراکز از اردیبهشت ماه  سال ۱۳۹۹ در دستور کار این سازمان قرار گرفت و فراخوان ثبت تقاضای صدور مجوز نیز از ۲۲ اردیبهشت ماه سال گذشته آغاز شد.

خدمات ۲۲ گانه‌ای در مراکز مثبت زندگی از جمله تشکیل پرونده، پاسخگویی به مراجعان، نیازسنجی‌های محلی، شناسایی داوطلبان و خیرین، آگاه‌سازی معلولان و آموزش های مهارت زندگی و غربالگری ارائه می‌شود.

توزیع عادلانه خدمات  از نکات مثبت مراکز «مثبت زندگی» هستند و از سوی دیگر این مراکز، خدمت‌رسانی مبتنی بر جامعه موسوم به «سی.بی.آر»(CBR) را در اقصی نقاط کشور تسهیل می‌کند. پیش از این خدمات مبتنی بر جامعه برای مددجویان روستایی انجام می‌شود اما با راه‌اندازی این مراکز، خدمت‌رسانی در اقصی نقاط کشور و در مناطق کم‌برخوردار و حاشیه شهرها نیز تسهیل می‌شود. این مراکز شبکه گسترده خدماتی در کشور را برای بهزیستی ایجاد می‌کند بطوری که در شهرها و روستاها به شکل منطقه‌بندی شده، در کوتاه‌ترین زمان و نزدیک‌ترین مکان به محل زندگی مددجویان و افراد دارای معلولیت خدمات در دسترس است و در بستر فناوری اطلاعات IT درخواست‌ها ثبت و ارجاع می‌شوند.

مسکن مددجویان بهزیستی در سال ۹۹

سازمان بهزیستی کشور در سال ۹۹، ۲۳۸۱ واحد مسکونی به معلولان و مددجویان واگذار کرد که مبلغ ریالی مجموع واحدهای مسکونی این طرح، ۵۹۰ میلیارد بوده که ۱۰۵ میلیارد آن از کمک‌های بلاعوض تامین شده است. وحید قبادی دانا افزود: از دو هزار و ۳۸۱ واحد مسکونی واگذار شده به افراد دارای معلولیت و مددجویان، ۷۲۵ واحد مسکونی برای خانواده‌های دارای دو معلول و بیشتر و هزار و ۶۵۶ واحد مسکونی برای سایر اقشار جامعه هدف سازمان بهزیستی اعم از خانواده های دارای معلول و زنان سرپرست خانوار است. مبلغ ریالی مجموع واحدهای مسکونی این طرح  ۵۹۰ میلیارد بوده که ۱۰۵ میلیارد آن از کمک‌های بلاعوض، ۵۰ میلیارد از وام قرض الحسنه، ۱۲ میلیارد از محل معافیت هزینه پروانه آب و ساختمان است و بقیه از سوی مردم تامین شده است.

همچنین از ابتدای تاسیس بهزیستی ۱۳۶ هزار واحد مسکونی تسهیل گیری واگذار شده که ۱۰۰ هزار واحد آن از ابتدای دولت یازدهم بود و طی دو سال اخیر نیز ۳۵ هزار واحد مسکونی به جامعه هدف بهزیستی واگذار شد.

طرح واگذاری واحدهای مسکونی به خانواده‌های دارای دو معلول نیز در سال ۹۴ آغاز شد که در آن زمان ۱۴ هزار خانوار احصا شد؛ تا سال گذشته ۱۰ هزار واحد مسکونی از آن واگذار شد و بقیه در دست احداث است.

سه برابرشدن حق پرستاری معلولان ضایعه‌نخاعی در سال ۹۹

در سال ۹۹، حق پرستاری معلولان ضایعه نخاعی سه‌برابر شد و هم اکنون برای هر نفر ۶۱۰ هزار تومان حق پرستاری پرداخت می‌شود. در ۲ سال قبل از ۹۹، حق پرستاری برای معلولان ضایعه نخاعی هرماه  ۲۰۰ هزار تومان بود. تعداد معلولان ضایعه نخاعی دریافت کننده حق پرستاری هم ۲ سال قبل ۲۱ هزار نفر بود که اکنون به ۲۷ هزار نفر رسید. 

قانون حمایت از افراد دارای معلولیت در سالی که گذشت

قانون حمایت از حقوق افراد دارای در اسفند سال ۹۶ مصوب و اردیبهشت سال ۹۷ ابلاغ شد، این قانون به مسائلی مانند مناسب سازی، دسترس پذیری و تردد و تحرک، خدمات بهداشتی، درمانی و توانبخشی، امور ورزشی، فرهنگی، هنری و آموزشی، کارآفرینی و اشتغال، مسکن، فرهنگ سازی و ارتقای آگاهی های عمومی، حمایت های قضایی و تسهیلات مالیاتی، معیشت و حمایت های اداری و استخدامی و برنامه ریزی، نظارت و منابع مالی می پردازد.

در سال های ۹۸ و ۹۹ به ترتیب ۱۱۰۰ و  ۱۳۰۰ میلیارد تومان بودجه برای اجرای قانون مربوط به افراد دارای معلولیت اختصاص یافت. در آذرماه ۹۹ در راستای اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت و برای اجرای ماده ۲۷ این قانون و با حمایت سازمان برنامه و بودجه مبلغ ۷۱ میلیارد تومان جهت اجرای بخشی از این قانون اختصاص پیدا کرد.

آغاز به ‌کار دبیرخانه کمیته نظارت بر اجرای قانون حمایت از معلولان

در سال ۹۹،‌ دبیرخانه کمیته هماهنگی و نظارت بر اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت آغاز به‌کار کرد. وحید قبادی دانا رئیس بهزیستی درباره این کمیته گفت: اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت، مستلزم ایجاد کارگروهی مرجع برای پیگیری،  نظارت و دریافت شکایات است تا اقدام موثر به الزام اشخاص حقیقی و حقوقی دستگاه‌ها را از عدم اجرای قانون داشته باشد.

پرداخت کمک‌هزینه معیشت به معلولان شدید

کمک هزینه معیشت به معلولان شدید و خیلی شدید ۱۸ ساله بدون شغل در راستای اجرای ماده ۲۷ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت در بهمن‌ماه سال گذشته انجام شد و مبلغ ۴۸۰ هزار تومان برای این افراد که در دهک درآمدی یک تا سه قرار دارند، واریز شد. در مجموع برای ۱۴۷ هزار و ۲۲۷ خانوار، مبلغ ۷۶۰ میلیارد ریال به ازای هر معلول ۴۸۰ هزار تومان بر روی کارت بانکی آنها واریز شد. البته برای اجرای کامل ماده ۲۷ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت ۹ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز بوده که حدود سه برابر بودجه کل بهزیستی است در حالیکه در بودجه سال جاری مبلغ ۲۹۱ میلیارد تومان برای اجرای این ماده قانون درنظر گرفته شده بود که علاوه بر مبلغ مستمری در چهار نوبت هر سه ماه یکبار این مبلغ واریز شده است.

افزایش سرسام‌آور قیمت وسایل توانبخشی در سال ۹۹

متاسفانه افراد دارای معلولیت از نظر تامین وسایل توانبخشی در سال گذشته، سال سختی را سپری کردند چراکه هزینه تامین وسایل توانبخشی، نجومی و تا ۱۰ برابر بیشتر شد به طور مثال ویلچر که تا چند سال پیش چهار میلیون بود به مبلغی بین ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان رسید. هزینه وسایل کمک توانبخشی مانند پروتز و سمعک چند برابر شد. متاسفانه این مساله باعث افزایش تعداد موارد سرقت وسایل توانبخشی در جامعه نیز شد. یکی دیگر از شکایات معلولان در حوزه وسایل توانبخشی مربوط به پشت نوبت ماندن دریافت کمک وسایل توانبخشی و دریافت وسایل کم‌کیفیت از بهزیستی بود.

افزایش چندبرابری قیمت مواد شوینده و ضدعفونی‌کننده نیز مشکلاتی را برای افراد دارای معلولیت به ویژه افراد دارای آسیب نخاعی ایجاد کرد چراکه به طور مثال افراد دارای آسیب نخاعی فقط برای اجابت مزاج روزانه و تامین هزینه وسایلی مانند زیرانداز و سوند حداقل ۱۰۰ هزار تومان مجبورند خرج کنند. 

هرچند که سالانه ۸۶ هزار دستگاه وسیله کمک توانبخشی به معلولان ارائه می شود اما نیاز به این تجهیزات حدودا دو برابر است و گرانی و تحریم واردات این تجهیزات را سخت کرده است.

راه‌اندازی سامانه فرزندخواندگی در سال ۹۹

سامانه فرزندخواندگی به آدرس http://adoption.behzisti.net در اردیبهشت سال ۹۹ راه‌اندازی شد و بسیاری از مشکلات بوروکراسی در فرآیند فرزندخواندگی را برطرف کرد زیرا با اجرای این سامانه فرآیند ثبت درخواست، رسیدگی، ارجاع، معرفی کودک و پیگیری های متقاضیان به شکل الکترونیکی انجام می شود. همچنین از مزایای این سامانه می توان به این نکته اشاره کرد که همه افراد متقاضی سرپرستی کودکان چه در داخل کشور و چه در خارج می توانند از طریق این سامانه، همه فرآیندها را از مرحله ثبت نام تا پایان به صورت الکترونیکی دنبال کنند.

متقاضیان فرزندخواندگی می توانند با مراجعه به سامانه فرزندخواندگی بهزیستی، درخواست خود را مطرح کنند. زن و شوهر بدون فرزند و زن و شوهر دارای فرزند می توانند متقاضی سرپرستی از کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور باشند اما دختران و زنان بدون شوهر نیز براساس قانون جدید فرزندخواندگی از سال ۹۸ نیز می توانند متقاضی فرزندخواندگی باشند. 
۲۶ هزار فرزند بی سرپرست تحت حمایت های بهزیستی قرار دارند که از این تعداد ۱۰ هزار کودک در مراکز زیرپوشش و ۱۶ هزار نفر هم از حمایت خانواده های جایگزین برخوردار هستند.

تشکیل پرونده الکترونیک مددکاری اجتماعی برای مستمری بگیران بهزیستی، اقدامات پیشگیرانه از کرونا در مراکز بهزیستی، تلاش برای حمایت از مهدهای کودک در دوران کرونا، غربالگری شنوایی نوزادان و شیرخواران، اجرای برنامه‌های توانمندسازی برای زنان سرپرست خانوار و تدوین برنامه حمایت از زندگی مستقل فرزندان بالای ۱۸ سال بهزیستی از دیگر برنامه‌های بهزیستی در سال ۹۹ به شمار می‌رود.

 

......‌‌‌‌....آموزش

*انواع جدید کرونا انگلیسی، آفریقای جنوبی و برزیلی:

ویروس ها به طور مداوم از طریق جهش تغییر می کنند و انواع مختلف ویروس با گذشت زمان ایجاد می شود. گاهی انواع جدیدی پدیدار می شوند که بعد از مدتی از بین می روند اما گاهی انواع جدید پدیدار شده ادامه می یابند. انواع مختلف جهش یافته از ویروس کرونا ایجاد کننده بیماری COVID-19 در ایالات متحده و جهان در طی این همه گیری ثبت شده است.

دانشمندان تغییراتی که در اثر جهش در این ویروس اتفاق می افتد، از جمله تغییراتی که درسطح ویروس رخ می دهد را کنترل می کنند. این مطالعات ، که شامل تجزیه و تحلیل ژنتیکی ویروس است، به دانشمندان کمک می کند تا تغییرات ویروس را که می تواند بر نحوه انتشار و عملکرد آن در بدن افراد مبتلا تأثیر بگذارد را درک کنند.

انگلیسگونه ای به نام B.1.1.7 را در پاییز سال 2020 شناسایی کرد که دارای 23 جهش است. چندین مورد از این جهش ها در پروتئین S یا همان پروتئین های اسپایک (spike proteins) وجود دارد که ویروس برای اتصال خود به سطح سلول های انسانی از این پروتئین استفاده می کند. به همین دلیل این نوع راحت تر و سریعتر از انواع دیگر گسترش می یابد.

در خلیج نلسون ماندلا آفریقای جنوبی ، نوع دیگری به نام B.1.351 ظهور کرد. این نوع در ابتدا در اوایل اکتبر سال 2020 شناسایی شد.

در برزیل ، گونه ای به نام P.1 ظهور کرد که اولین بار در اوایل ژانویه 2021 در چهار مسافر از برزیل  که در طی غربالگری معمول در یک فرودگاه در ژاپن ، شناسایی شدند. این نوع برای اولین بار در اواخر ژانویه 2021 در ایالات متحده کشف شد.

یک جهش خاص در این سه نوع مشترک است و موجب ایجاد توانایی انتقال سریعتر نسبت به ویروسهای بدون جهش و افزایش موارد ابتلا به COVID-19 می شود.

تاکنون، مطالعات نشان می دهد که آنتی بادی های تولید شده از طریق واکسیناسیون با واکسن های مجاز فعلی، در برابر این انواع جهش یافته موثر هستند.

افزایش تعداد موارد مبتلا باعث فشار بیشتر بر کادر بهداشت و درمان ، بستری شدن در بیمارستان ها می شود.

واکسیناسیون، رعایت فاصله فیزیکی، استفاده از ماسک، رعایت بهداشت دست و رعایت قرنطینه، برای محدود کردن شیوع ویروس کرونا عامل بیماری COVID-19 و محافظت از سلامت عمومی ضروری است.

تحقیقات انجام شده در انگلیس نشان می دهد افرادی که به نوع جهش یافته ویروس کرونا یا کرونا انگلیسی (COVID-19) مبتلا شدند، علائم اصلی آن ها شامل سرفه، خستگی، دردهای عضلانی، گلو درد و تب  می باشد که شدت این علائم در مقایسه با افرادی که به نوع اصلی مبتلا شده اند بیشتر می باشد.

جالب است بدانید، علائمی مانند از دست دادن حس چشایی یا بویایی در بیماران مبتلا به نوع جهش یافته (کرونا انگلیسی) کمتر است.

برخی متخصصان معتقدند درکنار قدرت سرایت بالا و شدت علائم، میزان مرگ و میر این نوع ویروس هم در مقایسه با کرونای معمولی حداقل 35 درصد بیشتر است. با توجه به این مسئله ضرورت تشخیص به موقع این نوع بیماری و انجام قرنطینه خانگی برای پیشگیری از سرایت آن اهمیت دوچندان می یابد.

این روزها کرونای انگلیسی در ایران بسیار شایع شده است. دکتر علیرضا جانبخش متخصص عفونی در باره علائم "کرونای انگلیسی" در بیماران ایرانی می گوید: علائم "کرونای انگلیسی" تقریبا مشابه کرونای معمولی است، یعنی علائمی مثل تنگی نفس، تب، دردهای مفصلی، اختلالات گوارشی، سرفه، درگیری ریه و ... در افراد بروز می کند، اما نکته مهم این است که در کرونای انگلیسی شدت ظهور و بروز این علائم بالا است.

در صورت بروز این علائم، زمانی مشکوک به کرونای انگلیسی خواهیم شد که این علائم در افراد با سنین پایین رخ دهد، از طرفی گرفتاری خوشه ای و ابتلای سریع افراد یک خانواده به ویروس هم علامت دیگری است که می تواند نشانه ای از ابتلا به کرونای انگلیسی باشد.

یکی از علائم دیگر بحث درگیری سریع افراد است، یعنی اگر در فردی ظرف دو تا سه روز علائم شدید کرونا نمایان شود، مشکوک به کرونای انگلیسی می شویم.

متاسفانه در کرونای انگلیسی در صورت بروز علائم، ریه افراد ظرف دو تا سه روز درگیر می شود و این درحالی است که در کرونای معمولی این مدت 10 تا 12 روز به طول می انجامد.

از طرفی در کرونای معمولی عمدتا افراد با سنین بالا یا دارای بیماری زمینه ای درگیری شدید پیدا می کنند، اما در این نوع کرونا، شدت علائم را در سنین پایین‌تر و حتی کودکان مشاهده می کنیم.

متاسفانه مدت بستری در صورت ابتلا به این نوع کرونا، به دلیل عوارض ایجاد شده بیشتر است و احتمال افزایش بیماران بخش مراقبت های ویژه و بیماران با حال وخیم هم وجود دارد.

در این نوع از ویروس کرونا هم مانند کرونای معمولی این احتمال وجود دارد که افراد مبتلا بدون علامت بوده و یا علائم خفیف بیماری در آنها ظاهر شود، اما در صورت ابتلا به این ویروس، تعداد بیشتری از افراد مبتلا وارد فاز علامت دار خواهند شد.

 

.........ورزشی

*آغاز تمرینات مهدی اولاد برای شرکت در پارالمپیک

مربی تیم ملی دو و میدانی نابینایان و کم بینایان از آغاز پنجمین دور تمرینات مهدی اولاد خبر داد. ابراهیم مومنی با اعلام این خبر گفت: پنجمین اردوی آمادگی مهدی اولاد به منظور کسب آمادگی بیشتر برای حضور در پارالمپیک توکیو 2021 از هفتم فروردین آغاز شده است. تمرینات پرتابگر وزنه و دیسک کشورمان به مدت سه هفته در تهران ادامه خواهد داشت. وی ادامه داد: مهدی اولاد پس از یک دوره کوتاه مصدومیت تمرینات خود را به صورت غیر متمرکز از سر گرفت و به صورت متمرکز از هفتم فروردین شروع کرد که تا روز 31 فروردین تمرینات قدرتی ایشان ادامه خواهد داشت. اولاد یکی از شانس های کسب مدال طلای ورزش نابینایان ایران در توکیو است.

*فرصت مجدد برای ورزشکاران برتر رکوردگیری دو و میدانی جانبازان و معلولین

در پایان دو مرحله رکوردگیری دوومیدانی جانبازان و معلولین، ۹ ورزشکار در لیست شانس مجدد قرار گرفتند. هادی کائیدی و سیامک صالح فرج زاده در کلاس ۳۴ ، مهناز امینی کلاس ۵۷، اسدالله عظیمی کلاس ۵۳  در ماده پرتاب وزنه، علیرضا قلعه ناصری کلاس ۵۶، حسین خرسند امیری کلاس ۵۲ ، علی محمدیاری کلاس ۵۶ در ماده پرتاب دیسک، علیرضا صادقیان کلاس ۳۸ در دو ۱۰۰ متر و محمدفتحی گنجی کلاس ۴۶ در پرتاب نیزه ورزشکارانی هستند که در اردیبهشت ماه سال۱۴۰۰، شانس مجددی برای ثبت رکورد خواهند داشت.

همچنین حامد امیری کلاس ۵۴، سعید افروز کلاس ۳۴، امان الله پاپی ۵۷، صادق بیت سیاح کلاس۴۱ و هاشمیه متقیان کلاس۵۶، در مواد پرتاب نیزه، علی اصغر جوانمردی کلاس ۳۵، علیرضا مختاری کلاس ۵۳ و سجاد محمدیان کلاس۴۲ در پرتاب وزنه و الناز داربیان کلاس ۵۳ در پرتاب دیسک تاکنون در لیست اعزام به پارالمپیک توکیو قرار دارند. این ورزشکاران نیز می بایست در رقابت های شانس مجدد اردیبهشت ماه شرکت کنند. گفتنی است: ثبت رکورد نفرات اول تا سوم رنکینگ جهانی، پیش نیاز قرار گرفتن در لیست قطعی اعزام به پارالمپیک توکیو است. بر این اساس، کلیه ورزشکاران فوق می بایست در رکوردگیری اردیبهشت ماه با ثبت رکورد، حضور خود در مسابقات دو و میدانی پارالمپیک توکیو را نهایی کنند.

 

........حوادث

*میهمانی دردسرساز در ویلا

دختر جوان که به اصرار یک پسر به ویلای او رفته بود، وقتی با مخالفت وی برای خروج از ویلا رو‌به‌رو شد سناریوی گروگانگیری را مطرح کرد اما تصور نمی‌کرد که این سناریو پای پلیس را به ماجرا بکشاند. ساعت ۲ بامداد نخستین روز فروردین امسال زن جوانی هراسان و سراسیمه به کلانتری ۱۲۸ تهران‌نو رفت و از ربوده شدن دوستش خبر داد. او گفت: چند دقیقه قبل یکی از دوستانم به نام فتانه برایم چند پیام صوتی فرستاد. او در پیام‌هایش گفت که وی را ربوده‌اند و در خانه‌ای ویلایی در منطقه ده ترکمن نگهداری می‌کنند، حتی فتانه موقعیت جغرافیایی محلی  را که در آن گروگان گرفته شده بود  برایم فرستاد؛ بعد از آن چند پیام برایش فرستادم و او در جواب گفت که دیگر نمی‌تواند صحبت کند و مدام از من می‌خواست که به موقعیت ارسالی بروم و به او کمک کنم.

مأموریت برای نجات

زن جوان پیام‌های صوتی دوستش و موقعیت مکانی  را که او برایش فرستاده بود به مأموران نشان داد؛ باتوجه به مدارک موجود و اظهارات زن جوان، موضوع به بازپرس کشیک قتل پایتخت اعلام شد؛ از آنجایی که مدارک نشان از آدم‌ربایی می‌داد، به دستور بازپرس مصطفی واحدی تیمی از مأموران کلانتری راهی موقعیت ارسالی از سوی فتانه شد. مأموران ساعتی بعد به ویلایی در ده ترکمن رسیدند آنها چندین بار زنگ در خانه را به صدا درآوردند، اما کسی پاسخگو نبود، مأموران در تماس با بازپرس شعبه یازدهم دادسرای امور جنایی پایتخت اعلام کردند که کسی در ویلا را باز نمی‌کند  اما چراغ‌ها روشن است و سه خودرو  داخل محوطه حیاط پارک شده است. با احتمال  گروگانگیری و با توجه به پاسخ ندادن ساکنان ویلا، سرانجام  بازپرس جنایی دستور ورود به خانه ویلایی را صادر کرد و به محض ورود مأموران به خانه ویلایی، ناگهان دختر جوانی سراسیمه خود را به آنها رساند.

دختر ۲۱ ساله با دیدن مأموران گفت: من فتانه هستم و به دوستم پیام دادم که مرا ربوده‌اند و تصور می‌کنم دوستم موضوع را به شما خبر داده است. او ادامه داد: راستش را بخواهید آدم‌ربایی و ربودنی در کار نیست. شب گذشته برای میهمانی به خانه‌ای در فرمانیه رفتم آنجا با پسر جوانی به نام اشکان آشنا شدم. دوستان اشکان به همراه همسران‌شان در میهمانی بودند و پس از پایان میهمانی، اشکان مرا به ویلایش درده ترکمن دعوت کرد.

راهی برای بازگشت

دختر جوان گفت: چون به تازگی با اشکان آشنا شده بودم و از سویی دوستان او با همسران‌شان بودند، پیشنهاد او را قبول کردم و سوار بر خودروی اشکان راهی ویلایش شدیم. اشتباهی که کردم، این بود که  به اصرار او خودروام را نیاوردم؛فردای آن روز زمانی که خواستم به خانه برگردم، اشکان اصرار کرد که سال تحویل را هم با آنها باشم. با اینکه خانواده‌ام منتظرم بودند اما به ناچار آنجا ماندم و بعد از سال تحویل تصمیم به بازگشت گرفتم که آنها گفتند ما چند روزی در ویلا می‌مانیم. اصرارهای من برای بازگشت بی فایده بود و از سویی چون خودرویی نداشتم، نمی‌توانستم به خانه برگردم. از طرفی خانواده‌ام مدام تماس می‌گرفتند و از من می‌خواستند به خانه برگردم.

 نمی‌دانستم چکار کنم ناگهان به ذهنم خطور کرد که به دوستم پیام بدهم و به دروغ به او بگویم که مرا ربوده‌اند.  تصورش را نمی‌کردم که صحبت‌هایم باعث شود که او به پلیس خبر دهد و پای پلیس به این ماجرا کشیده شود. در ادامه تحقیقات صورت گرفته از سوی مأموران و تأیید صحبت‌های فتانه، دختر جوان نزد خانواده‌اش برگردانده شد و سناریوی دروغین آدم‌ربایی  برملا شد.

Page Generated in 0/0066 sec