روزنامه «ایران سپید»
چهارشنبه 28 آبان ۱۳۹۹
2 ربیع الثانی ۱۴۴۲
18 نوامبر 2020
سال بیست و پنجم شماره 6564
خبرگزاری جمهوری اسلامی مدیر مسئول: سهیل معینی
سامانه پیامکی: 3000465040
نشانی پستی: تهران- ص.پ. 158755388
تلفن: 84711371
شماره انتشارات: 5-88548892
وب سایت: www.iransepid.ir
پست الکترونیک: iransepid@icpi.ir
........عناوین این شماره......
300 هزار معلول تحت پوشش بیمه روستایی قرار گرفتند
اقدامات ویژه دولت برای اقشار کم برخوردار
همه چیز درباره تستهای ۳۰ دقیقهای کرونا
آغوش گرم کتاب های تئاتری در روز های سرد کرونایی
استعدادیابی در شهرستان ها نیازمند تغییر دیدگاه مسؤولان است
سرقتهای سریالی بازیگر زن به تقلید از یک فیلم
* 300 هزار معلول تحت پوشش بیمه روستایی قرار گرفتند
رئیس سازمان بهزیستی کشور از امضای تفاهمنامه ای برای تحت پوشش قرار دادن مددجویان روستایی و عشایر زیر چتر بیمه روستایی خبر داد و گفت: 350 هزار نفر از مددجویان روستایی و عشایر تحت پوشش بهزیستی بیمه خواهند شد که از این تعداد 300 هزار نفرشان را معلولان تشکیل می دهند.
مراسم امضای تفاهم نامه فی مابین سازمان بهزیستی کشور و صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با حضور وحید قبادی دانا رئیس و جمعی از معاونین و مدیران سازمان بهزیستی کشور و علی شیرکانی مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر و همچنین با حضور مجازی مدیران کل هر دو نهاد؛ برگزار شد.
وحید قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی در جمع خبرنگاران با اشاره به پرداخت حق بیمه توسط دولت گفت: « مددجویان سازمان بهزیستی که در مناطق روستایی و عشایری ساکن هستند تحت پوشش بیمه اجتماعی صندوق بیمه روستایان و عشایر قرار خواهند گرفت.»
وی افزود: «با تسهیلات مناسبی که دولت فراهم کرده است حدود یک میلیون و 400 هزار نفر از مددجویان بهزیستی در روستاها و عشایر مشمول بیمه اجتماعی شده اند. با توجه به اینکه بخشی از مددجویان سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) به عنوان نهادهای حمایتی در روستاها حضور دارند این زمینه فراهم شد که این شهروندان هم از این امکانات بهره مند شوند»
رئیس سازمان بهزیستی با بیان آنکه در گذشته حدود 50 هزار نفر از مددجویان ما که زنان سرپرست خانوار یا از فرزندان بهزیستی که در روستاها ساکن بودند تحت پوشش این بیمه قرار داشتند گفت: « 10 درصد حق بیمه را دولت و 5 درصد مربوط به حق بیمه، بیمه شدگان را سازمان بهزیستی ازمحل اعتبارات خود پرداخت می کرد.»
معاون وزیر با اشاره به این تفاهم نامه جدید بیان کرد: «با تفاهم به وجود آمده 350 هزار نفر دیگر ازمددجویان ساکن در روستاها و عشایر تحت پوشش این بیمه اجتماعی قرارخواهند گرفت و علاوه بر بحث درمان می توانند از شرایط بازنشستگی، فوت و ازکارافتادگی هم بهره مند شوند. از این تعداد 300 هزار نفرشان را افراد دارای معلولیت تشکیل می دهند و حدود 50 هزار نفر باقی مانده از زنان سرپرست خانوار و فرزندان تحت پوشش بهزیستی هستند.»
این مقام مسئول با اشاره به سن این افراد اظهار داشت: «حدود سنی این افراد از 18 تا 50 سال است که بعد از بازنشستگی می توانند از مزایای بازنشستگی برخوردارشوند. هدف ما این است که وابستگی مددجویان به مستمری به حداقل برسد و این کار میتواند امید به آینده را با بازنشستگی و ایجاد امکانات حداقلی بیشتر سازد.»
قبادی با اظهار امیدواری از تأمین اعتبارات این تفاهم نامه بعد از یک سال هم گفت: «امیدواریم با تأمین اعتبارات و همکاری دولت محترم بعد از یک سال هم این روال ادامه پیدا کند و حق بیمه سهم بیمه شده به طور کامل توسط دولت در سال های بعد هم تأمین گردد. طبق برنامه دولت و تفاهم نامه امروز اعتبارات تا سال آینده محقق شده است و تمام حق بیمه توسط دولت تأمین اعتبار شده است.»
* هزینه های پیچیده ترین نوع معلولیت و جای خالی حمایت های اجتماعی
معلولیت ضایعه نخاعی یکی از خاصترین نوع معلولیتهاست که افراد دارای این آسیب طی زندگی با مشکلات ویژه و خاصی دست و پنجه نرم میکنند، این درحالیست که بیش از ۴۰ درصد افرادی که دارای ضایعه نخاعی هستند بر اثر حوادث جادهای گرفتار این آسیب میشوند، آسیبی که علاوه بر مشکلات جسمانی برای خود فرد، مشکلات اقتصادی و هزینههای زیادی را بر دوش خانواده میگذارد.
محمد نفریه معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه ضایعه نخاعی بیشترین نوع مصدومیتهای ناشی از تصادفات جادهای را در بر میگیرد، به ایسنا گفت: در ایران سالانه بین ۱۴۰۰ تا ۲۸۰۰ نفر دچار ضایعه نخاعی میشوند که حدود ۴۲ درصد (حدود ۵۰۰ تا ۱۲۰۰ نفر) از این افراد بر اثر تصادفات دچار آن میشوند.
۴۲ درصد از افراد دارای ضایعه نخاعی تحت پوشش بهزیستی بر اثر تصادفات جادهای آسیب دیدهاند
وی با اشاره به بانک اطلاعاتی سازمان بهزیستی و جمعیت افراد دارای معلولیت تحت پوشش این سازمان تصریح کرد: در حال حاضر ۲۷ هزار و ۲۱۶ نفر دارای ضایعه نخاعی تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند که ۴۲ درصد آنها بر اثر حوادث جادهای دچار آسیب شدهاند. طبق آمار بانک اطلاعاتی سازمان بهزیستی ۶۴ درصد افراد دارای ضایعه نخاعی متاهل و ۶۲ درصد نیز بیکار هستند.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: باتوجه به اینکه ضایعه نخاعی معلولیتی است که هزینه بالایی را به خانوادهها تحمیل میکند به همین دلیل در قوانین سازمان بهزیستی پیشبینی شده است که به این افراد رسیدگی و خدمات بیشتری ارائه شود.
۳.۵ میلیون تومان هزینه نگهداری افراد دارای ضایعه نخاعی
نفریه در پاسخ به این سوال که میزان تصادفات و معلولیتهای ناشی از تصادفات جادهای چه بار اقتصادی بر دوش خانواده و همچنین سازمان بهزیستی وارد میکند؟ بیان کرد: معلولیت ضایعه نخاعی مشکلات خاص مربوط به خود را دارد و هزینههای عدیدهای را بر دوش خانواده وارد میکند، به طوریکه هزینه تمام شده نگهداری یک فرد دارای ضایعه نخاعی در منزل (شامل هزینههای مراقبت، اقلام و تجهیزات پزشکی، توانبخشی، مناسبسازی) ماهانه حدود ۳.۵ میلیون تومان است.
وی در ادامه به تشریح خدمات سازمان بهزیستی به افراد دارای ضایعه نخاعی پرداخت و اظهار کرد: هزینه معیشت و مستمری که به این افراد پرداخت میشود براساس بعد خانوار ماهانه از ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان متغیر است.
۹۹.۵ درصد از افراد دارای آسیب نخاعی در خانه خود نگهداری میشوند
به گفته نفریه، ۹۹.۵ درصد از افراد دارای آسیب نخاعی تحت پوشش سازمان بهزیستی، در منازل خود نگهداری میشوند که ماهانه ۵۵۴ هزار تومان بابت هزینه پرستاری (بالاترین هزینه پرستاری) از سوی سازمان بهزیستی دریافت میکنند، این درحالیست که تا سال گذشته هزینه پرستاری که به این افراد پرداخت میشد حدود ۲۰۰ هزار تومان بود، اما با بودجه ای که از محل قانون تأمین شد توانستیم این مبلغ را به ۵۵۴ هزار تومان افزایش دهیم. همچنین ماهیانه ۲۰۰ هزار تومان جهت تأمین لوازم بهداشتی به این افراد پرداخت میشود.
وی با بیان اینکه ۵۵ درصد از افراد دارای آسیب نخاعی حداقل درآمد را در ماه دریافت نمیکنند، گفت: در صورتی که افراد دارای آسیب نخاعی تحت پوشش سازمان جزء سه دهک پایین قرار داشته باشند، علاوه بر مستمری و حق پرستاری ایشان ماهیانه ۱۶۰ هزار تومان به آنها پرداخت میشود.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور اظهار کرد: همچنین باتوجه به اینکه افراد دارای آسیب ضایعه نخاعی به وسایل کمک توانبخشی نیاز دارند، سازمان بهزیستی هر سه سال یکبار ویلچر مکانیکال و ویلچر حمام به آنها ارائه میدهد.
اصلاح قانون جرائم رانندگی در دست بررسی
نفریه در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا برای جبران خسارات وارده به قربانیان حوادث ترافیکی بودجهای از عوارض جادهای از سوی وزارت راه به سازمان بهزیستی تعلق گرفته است؟ توضیح داد: آنچه که اکنون در کمیسیون امور اجتماعی الکترونیک دولت در دست بررسی قرار دارد، اصلاح قانون جرائم رانندگی است.
وی ادامه داد: در اصلاح قانون جرائم رانندگی، سازمان بهزیستی پیشنهاد داد تا ۱۰ درصد جرائم رانندگی سالانه صرف آسیبدیدگان نخاعی شود که در پیش نویس اصلاح قانون قید شده است تا ۵ درصد جرائم رانندگی صرف آسیبدیدگان نخاعی خواهد شد، البته هنوز این موضوع به تصویب نرسیده است.
منبع: ایسنا
* اقدامات ویژه دولت برای اقشار کم برخوردار
معاون ارتباطات دفتر رئیسجمهور خبر داد: رئیس جمهور روز گذشته به سازمان برنامه و بودجه ماموریت داد برای آن دسته از اقشارکم برخورداری که دراثرتعطیلی کسب وکارشان در زمان اعمال محدودیتها دچار آسیب خواهند شد، اقدامات حمایتی دولت را طراحی وبرای تصویب واعلام آن در جلسه روز شنبه ستاد ملی کرونا آماده کند.
* ساعت کاری مترو تهران از اول آذرماه افزایش مییابد
محسن محمدیان مدیر ارتباطات و امور بین الملل شرکت بهرهبرداری مترو تهران:
براساس ابلاغ مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا از روز شنبه اول آذر ماه سال جاری ساعت کار مترو تهران و حومه افزایش خواهد یافت. در روزهای آینده جزییات افزایش ساعت کاری مترو اطلاع رسانی میشود اما قطعا از اول آذرماه افزایش ساعت کاری خواهیم داشت.
براساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا از (٢٠ آبان ماه) اتمام ساعت کاری تمامی خطوط داخلی مترو ساعت ٢٠.٣٠ و خط متروی کرج و گلشهر ساعت ٢٠ اعلام شده بود.
* دکتر علی ربیعی سخنگوی دولت در نشست خبری:
کرونا در دنیا خشن تر و بی رحمانه تر شده است و تلاشهای جهانی برای مقابله با کرونا هر روز تجارب جدیدی را چه در زمینه درمان و چه در زمینه رعایت پروتکل های بهداشتی پدید می آورد.
در زمینه مقابله دارویی با کرونا، جهان در حال پیشرفت است ولی هنوز نمی توان زمان دقیقی را برای کاهش شیوع یا میرایی ویروس کرونا مشخص کرد.
مراکز علمی و دانشگاهی کشورمان نیز در خصوص داروی کرونا تلاشهای شایسته ای انجام داده اند و خوشبختانه در ردیف کشورهای پیشرو قرار گرفته ایم.
بعد از تولید دستگاه سی تی اسکن، تولید کیت های آزمایش پادتن، دستگاه (ون تی لاتور)، داروهای مطرح در درمان کرونا، بنابر گزارش مطرح شده در دولت تولید کیت های تست فوری کرونا از این هفته بطور انبوه وارد فرآیند تشخیص و درمان قرار می گیرد.
* همه چیز درباره تستهای ۳۰ دقیقهای کرونا
مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت ضمن ارائه توضیحاتی درمورد تستهای تشخیص سریع کرونا، گفت: همچنان روش استاندارد طلایی و مرجع تشخیص قطعی کرونا، تستهای PCR است.
به نقل از ایسنا، دکتر سیامک سمیعی در مورد تفاوت رپید تستها (تستهای سریع کرونا) با تستهای PCR، گفت: نمونه مورد استفاده برای انجام آزمایش تشخیص سریع آنتی ژن ویروس کووید-۱۹ همان نمونه دستگاه تنفسی فوقانی یعنی نمونه انتهای بینی (نازوفارنکس) است که با سواب مخصوص و توسط نمونه برداران ماهر که از پوشش حفاظت فردی کامل استفاده می کنند، گرفته میشود. در واقع این همان نمونهای است که برای انجام آزمایش تشخیص مولکولی یا PCR هم مورد استفاده قرار میگیرد.
وی افزود: آزمایش به روش مولکولی، اگرچه همچنان روش استاندارد طلایی و مرجع تشخیص قطعی بیماری محسوب میشود، اما نیازمند رعایت استانداردهای ویژه، آزمایشگاههای تخصصی، تجهیزات پیچیده و گران قیمت و از همه مهمتر کارکنان فنی ماهر و با تجربه در انجام آزمایشهای تشخیص مولکولی است. اما آزمایش آنتیژن ویروس کووید-۱۹ به تجهیزات و امکانات ساده و ارزانتری نیاز دارد و برای انجام آن رعایت همان استانداردهای مرکز نمونه برداری کافی است.برای انجام آزمایش تشخیص مولکولی نمونه دستگاه تنفسی باید به آزمایشگاههای معینی که تعداد آنها زیاد نیست، منتقل شود و بسته به بارِ کاری و تعداد نمونهای که آزمایشگاه دریافت میکند و میتواند با افزایش مراجعات در هنگام شدت گرفتن موج بیماری افزایش یابد، نتایج حتی دیرتر از ۴۸ تا ۷۲ ساعت در دسترس قرار گیرد.
سمیعی ادامه داد: اما در مراکزی که امکان انجام آزمایش آنتیژن ویروس به روش تشخیص سریع را خواهند داشت، نیازی به ارسال نمونه به محل دیگر وجود نداشته و نتیجه هر آزمایش معمولا پس از ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قابل گزارش خواهد بود. از نقاط ضعف روش تشخیص آنتیژن با استفاده از وسایل تشخیص سریع، حساسیت نسبی کمتر آن در مقایسه با روش تشخیص مولکولی است که آن را با محدود کردن استفاده از این روش به افراد علامتدار تا حد زیادی جبران میکنند. بنابراین از وسایل تشخیص سریع اساسا باید در افراد علامت دار برای تشخیص بیماری استفاده کرد و موارد استفاده از آن در افراد بیعلامت بسیار محدود است چون این انتظار وجود دارد که به دلیل تعداد ویروس کمتر در افراد بدون علامت، موارد منفی کاذب بیشتری مشاهده شود.
وی افزود: در حال حاضر به دلیل لزوم نمونهگیری از دستگاه تنفسی فوقانی که کار سادهای نیست و همچنین دشواری نسبی مراحل انجام آزمایش و رعایت استانداردهای ایمنی، انجام آزمایش به صورت خودآزمون مجاز نیست. بنابراین این وسیله تشخیصی کاربرد حرفهای دارد و تا زمانی که کار با آن سادهتر شود فقط باید توسط افراد آموزش دیده و ماهر گروه پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.
هزینه آزمایش تشخیص سریع آنتی ژن ویروس ارزانتر از آزمایش تشخیص مولکولی است و مطابق دستور وزیر محترم بهداشت، در صورتیکه این آزمایش در فرآیندهای تشخیصی و بر اساس پروتکلها و اولویتهای ابلاغی، در مراکز بهداشتی_ درمانی منتخب ارائه شوند، هزینهای برای بیماران و گیرندگان خدمت نخواهد داشت و دولت و بیمههای پایه هزینه آن را متقبل میشوند. البته؛ هنوز هزینه تمام شده آزمایش تشخیص سریع آنتی ژن تعیین نشده است اما فعلا قیمت کیت وارداتی آن کمتر از ۵ دلار نخواهد بود.
آزمایش تشخیص سریع آنتی ژن ویروس مثل هر آزمایش دیگری منابع خطای خاص خودش را دارد. مهمترین علت نتایج منفی کاذب در آزمایش تشخیص مولکولی، فاصله بین زمان ورود ویروس به بدن و زمان نمونه گیری برای انجام آزمایش است. در واقع اعتبار و صحت نتایج آزمایشگاهی با تعداد ویروس در بدن رابطه دارد. تجربیات و منابع علمی می گویند هیچکدام از روشهای تشخیص آزمایشگاهی مرسوم، از جمله روش تشخیص مولکولی، قادر نیستند در روز اول مواجه شدن با یک فرد مبتلا و آلوده شده به ویروس، آن را شناسایی کنند. اما زمان آزمایش هر چه به زمان بروز علائم و یا شدت گرفتن آنها نزدیکتر شود، شانس به دست آوردن یک نتیجه مثبت بیشتر شده و در واقع موارد منفی کاذب کاهش پیدا میکند.
سمیعی تأکید کرد: در روش تشخیص مولکولی میزان نتیجه منفی کاذب در روز ظهور علائم ممکن است حدود ۳۵ درصد باشد ولی با پیشرفت بیماری این میزان کمتر میشود. بنابراین زمان نمونهگیری برای انجام آزمایش یکی از مهمترین عوامل صحت و اعتبار، نتیجه آزمایش است. در مورد آزمایش تشخیص سریع آنتیژن، ۵ تا ۷ روز پس از بروز علائم زمان ایده آل برای آن است. در این دوره زمانی معمولا تعداد ویروس موجود در ترشحات تنفسی برای تشخیص کافی است.
* ظرفیت تولید کیت ایرانی تشخیص کرونا افزایش مییابد
وزیر بهداشت گفت: ظرفیت تولید کیت تشخیص ویروس کرونا از صد هزار در روز به ۱۷۰ هزار عدد افزایش پیدا می کند.
به نقل از ایرنا، سعید نمکی افزود: جدی نگرفتن و غفلت از محدودیتهای جدید که مقرر است از شنبه آینده اول آذر اجرا شود، منجر به چهار رقمی شدن آمار مرگ و میر در کشور میشود.
وی اظهارداشت: اگر مردم و مسوولان در قبال این محدودیت ها، کوتاه بیایند به ورطه ای می افتیم که دیگر نمی توان از آن خارج شد،
وزیر بهداشت با تأکید بر اینکه محدودیت های جدید با هدف قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا و افزایش تاب آوری کادر درمان اجرا می شود، گفت: ما نیروی وارداتی نداریم که در بیمارستانها از آنها استفاده کنیم و کادر درمان و پرستاران ما نیاز به مقداری آرامش دارند و برای این کار باید از ورودی بیمارستانها کم کرد.با اعمال ۲ هفته ای محدودیت های جدید مهلت می دهیم که ورودی بیمارستانها کاهش یابد و وقتی تعداد بیماران کاهش یابد مراقبت ها بالا می رود و کادر درمان می توانند آرامش پیدا کنند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ۵۱ درصد از عوامل ایجاد کننده بیماری کووید ۱۹ در نتیجه دورهمی خانوادگی و برگزاری میهمانیها، مراسم عروسی و عزاداری هاست.امروز قدرت سرایت این ویروس ۱۰ برابر شده و به انتقال درون خانوادهها کشیده شده است.
* آغوش گرم کتاب های تئاتری در روز های سرد کرونایی
24 آبان, به عنوان روز کتاب و کتاب خوانی شناخته شده است که یکی از روز های هفته ی کتاب هم محسوب می شود. به همین مناسبت, سایت خبری «ایران تئاتر» گزارش مفصلی پیرامون کتاب هایی که در حوزه ی تئاتر از آبان 1398 تا آبان 1399 از سوی ناشران مختلف روانه ی بازار شده اند, منتشر کرده که بخشی از این گزارش با تیتر «آغوش گرم کتاب های تئاتری در روز های سرد کرونایی» را می خوانیم:
مجموعه تئاتر «دیگر»:
مجموعه اول نمایشنامه های تئاتر دیگر نشر نیماژ که آبان 98 منتشر شد؛ عبارت است از وقتی خروس غلط می خواند و دقیقاً مثل سبزوار بعد از عبور چنگیز از علی شمس، بیضایی و کروکودیل از سید محمد مساوات، سوراخ و صدای آهسته برف(به همراه پیام سعیدی) از جابر رمضانی، آنا کارنینا و سیگنال از آرش عباسی، میز و 1979 از بهار کاتوزی، روولور و ضیافت پنالتی ها از پوریا کاکاوند و دریازدگی و پنج ثانیه برف از عباس جمالی.
مجموعه نمایشنامه این چند سال اخیر
مجموعه نمایشنامههای وقت وعده، زمان رستن، شبی که شوکت شعلهور شد، هنگامهای نابهنگام، لحظههای عاشقی ممنوع و زمان جستن شش نمایشنامهای است که به قلم ندا ثابتی در کتاب این چند سال اخیر توسط انتشارات یکشنبه به چاپ رسیده است. این چند سال اخیر دهمین کتاب منتشرشده از ندا ثابتی است آذر 98 توسط پخش ققنوس توزیعشده است.
تئاتر و جامعه به کوشش رضا کوچکزاده
کتاب تئاتر و جامعه با مجموعهای از مقالات و گفتوگوهایی با محوریت جامعه و تئاتر به قلم نویسندگان و مترجمان و به کوشش رضا کوچک زاده در 472 صفحه آذر 98 توسط نشر نو منتشرشده است.
فهرست مقالات و ترجمههای منتشرشده در کتاب تئاتر و جامعه عبارتند از:
تئاترستیزی افلاطون/ علی قلیپور
پیوستگی دوسویه نمایشهای سنتی ایران با جامعه ایرانی/ رضا کوچکزاده
در تماشاخانه چه میگذرد؟ [جستوجویی در تبیین لحظه رخداد تئاتری در ایران]/ امیر خراسانی
ناممکن بودن تئاتر خیابانی در ایران/ رضا سرور
درآمدی بر تحلیل پیدایش زیرمیدان موج نو تئاتر ایران در دهههای سی و چهل خورشیدی/ سعید اسدی
دموکراتیزاسیون یا دموکراسی فرهنگی؟/ سارا شریعتی و فاطمه پدرام
نمایش مدرسهای و جامعهپذیری کودکان و نوجوانان/ سیدحسین فداییحسین
پیوندان یک؛ نگرشهای دیگران
خاستگاه انسانشناسی تئاتر/ یوجینیو باربا/ برگردان رضا سرور
چرا میخندند؟/ رویکردی دوسویه به شوخی در نمایش بداههپرداز سنتی ایران؛ اجرا و تأثیراتش / ویلیام بیمن/ برگردان سعید آقایی
اندیشههای اجتماعی برشت و گروه نان و عروسک/ سی دبلیو بیگزبی/ برگردان مسعود نجفی
کاندومبله برزیلی/ ژان دووینو/ برگردان سپیده پارساپژوه
ما اینجاییم /تئاتر اجتماعی و پرسشهایی بحثانگیز درباره گسترش آن/ گویییلمو اسکینینا/ برگردان مهدی فیضی
تئاتر آکواریوم یا تئاتر متعهد دانشگاهی/ اولین ارتل/ برگردان اصغر نوری
چرا تئاتر اجتماعی؟/ ریچارد شکنر و جیمز تامپسون/ برگردان سکینه عربنژاد
پیوندان دو (گفتوگو)
تئاتر نمیتواند اجتماعی نباشد! گفتوگو با فرهاد مهندس پور/ رضا کوچکزاده
تئاتر بهمثابه فضای زیستن گفتوگو با روبرتو چولی/ زهرا ایپسیروگلو/ برگردان خسرو محمودی
تئاتر و حل مشکلات آسیبدیدگان اجتماعی گفتوگو با آگوستو بوآل/ داگلاس ال. پترسون و مارک وینبرگ/ برگردان حسین شاکری
توصیه تصادفی با ترجمه علی شمس
دی ماه 98 نمایشنامه توصیه تصادفی با ترجمه علی شمس توسط نشر آواژ منتشر شده است که نهمین ترجمه او از آثار کارلو گولدونی است که پیش از این توسط نشرهای مختلف وارد بازار کتاب شده است. نشر آواژ پیش از این آثار تالیفی از شمس چون شب دشنههای بلند و قلعه انسانات و ترجمه نمایشنامه سرشاخ نوشته آلفونسو ساستره را منتشر کرده است.
مهاجران حسین علیکرمی
نمایشنامه مهاجران نوشته حسن علیکرمی که سال 96 در تالار حافظ اجرای عمومی داشت؛ توسط نشر افراز به چاپ رسیده و از دیماه 98 وارد بازار کتاب شده است. در خلاصه این نمایشنامه 24 پرسوناژی آمده: دو خانواده به هنگام مهاجرت در یک ایستگاه دور افتاده قطار به هم میرسند تا با گرفتن ویزای عبور به مسیر خود ادامه دهند.یکی به دلیل جنگ و دیگری از...
مجموعه اول تئاتر آنسو
مجموعه اول تئاتر آنسو بهمن ماه سال ۱۳۹۸ با ترجمه چهار نمایشنامه خانه عروسک ۲ نوشته لوکاس نث با ترجمه افسانه کمالی، بئاتریچهها نوشته استفانو بنی با ترجمه هدا عربشاهی، انقلاب در آمریکای جنوبی نوشته آگوستو بوآل با ترجمه علی شمس و تاوان زیستن نوشته مارتینا مایوک با ترجمه شبنم موتابی در مجموعه پیشخان نمایشی نشر نیماژ منتشر شدهاند.
شکار بزرگ شنبه به قلم شهرام کرمی
نمایشنامه «شکار بزرگ شنبه» نوشته شهرام کرمی توسط انتشارات سروش بهمن 98 منتشر و راهی بازار کتاب شد. این نمایشنامه اثری برای کودک و نوجوان است که در شانزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان در بخش بینالملل به عنوان اثر برگزیده انتخاب شده است. این اثر با تصویرگری مهتاب بخشیان در ۳۲ صفحه و تعداد ۱۰۰۰ نسخه منتشر شده است. در مقدمه کتاب شهرام کرمی نمایشنامه را به داوود کیانیان پیشکسوت شناخته شده تئاتر کودک و نوجوان تقدیم کرده است. نمایشنامه شکار بزرگ شنبه روایتی نمایشی از شخصیت پسرکی به نام شنبه است که برای رسیدن به بزرگترین شکار دنیا سفری را آغاز میکند. تاکنون بیش از ۲۰ نمایشنامه و یا رمان و داستان از شهرام کرمی منتشر شده است. آثاری چون دیوار، شبتارکاهگل نشینان، لطفاً با مرگ من موافقت کنید، خانه خورشید، غریبههای همیشگی، در بیداری، شمردن ستارههای شب، شوراب و هشو، پوتینهای عموبابا، مردی برای همیشه، نامههای شرجی، اتوبان سکوت، بلوطهای تلخ، مدریک، صبح به خیر آقاجان و چه کسی سهراب را کشت!؟ از این نویسنده منتشر شده است.
مسیر سرخ با موضوع تعزیه
مسیر سرخ با موضوع تعزیه و شیوهای اجرایی آن به نویسندگی عرفان پورمحمدی و محمد نوروزی فرسنگی در انتشارات برگ جهان اسفند 98 به چاپ رسید. این کتاب حاصل ۵ سال تحقیق در رابطه با تعزیه و شیوهای اجرایی آن است که نوشتن خود این کتاب یک سال به طول انجامید. مسیر سرخ روایتهای مختلفی را در بردارد که هرکدام آن واقعهای شرح میدهد و میتوان آن را کتاب واحد نمایشنامه تعزیه نیز نامید. در خلاصه کتاب آمده: و زمانی که خورشید را بر نیزه میبرند؛ آسمان تیره میشود و صدای سم اسبان، افلاک را به هم میریزد.
هیجیکانا و اونو با ترجمه علیرضا و نیاز اسماعیلپور
کتاب هیجیکاتا و اونو چهارمین اثر از مجموعه گستره خیال و نامآوران تئاتر سده ۲۰ اسفند 98 منتشر شد. هیجیکاتا و اونو کتابی درباره «بوتو» نمایش- رقص نوین ژاپن و نوشته سوندرا فرالی و تاما ناکامورا؛ برگردان فارسیِ علیرضا و نیاز اسماعیلپور و ویرایش تخصصی و ادبیی رضا کوچکزاده است. همچنین در پیشگفتار این کتاب آمده است: برخلاف دیگر نمایشهای سنتی ژاپن، رقص/نمایش نوین بوتو، کمابیش در هیچ تعریفی نمیگنجد و چهارچوب و روشهایی تعریفشده ندارد. هر یک از بنیانگذاران بوتو به شیوه خویش بدان پرداختهاند و دیگر پیروان نیز کوشیدهاند، مسیری نوین برای تجربه خویش بیابند؛ هر یک، چیزهایی به بوتو افزودهاند یا شاخههایی تازه برایش شکل دادهاند. از این رو در بوتو، بیش از هر چیز با نمایشی تجربهگرا رویاروییم که هر بار ــ و شاید در هر اجرا ــ میکوشد تا مرزهای پیشین خویش را در هم شکند و به تعریفی تازه از خویش دست یابد. نخستین پیهای بوتو در رقص بنا شده است و کوشیده از مرزهای تعریفشده و سرخوشانهٔ رقصهای آشنا ــ غربی و شرقی ــ بگذرد و به گونهای زیباییشناسی زشتی دست یابد تا بتواند سرخوردگیها و ویرانیهای پس از جنگ جهانی دوم را در ژاپن بازتاب دهد. آشفتگیها و ناامیدیهای آدمی در آن موقعیت، شاید مهمترین دغدغهٔ بوتوی آغازین بود. ولی چندان نمیپاید که بوتو به گستره نمایش وارد میشود و تجربهٔ اجرا، آن را فرامیگیرد. کتاب هیجیکاتا و اونو توسط فرهنگ نشر نو در ۲۵۴ صفحه و در ۱۱۰۰ جلد، در قطع رقعی با جلد نرم منتشر شده است.
پرتره 1 مهران رنجبر
نمایشنامههای استیو جابز، مارلون براندو و کریملوژی تحت عنوان پرتره 1 توسط انتشارات نودا فروردین 98 از مهران رنجبر منتشر شدند. طراح جلد این کتاب مهدی دوایی است. دو نمایشنامه اول توسط خود رنجبر و سومین نمایشنامه توسط رضا بهرامی به صحنه برده شدهاند. در خلاصه کریملوژی که یک مونولوگ است؛ آمده: کریم شیره ای تلخک دربار ناصرالدین شاه بود که لقب دوشاب الملک را داشت و برای ناصرالدین شاه آنقدر عزیز بود که زمانی که فوت کرد ناصرالدین شاه سه روز عزای عمومی اعلام کرد. اما در حال حاضر هیچ نشانی از قبر کریم شیره ای نیست و کسی نمیداند قبر او کجاست. حالا کریم شیره ای بعد از سالها به دنبال قبر خود و سوالهای بیجوابش میگردد.
با طرح خندهای به کوشش روزبه حسینی
با طرح خندهای بیست و پنج گفتار درباره حمید سمندریان است که به کوشش و ویرایش روزبه حسینی فروردین 99 توسط نشر افراز منتشر شده است. در این کتاب نوشتههایی از محمد ابراهیمیان، علی عظیمینژادان، حسین کیانی، کیومرث مرادی، قطبالدین صادقی، شکرخدا گودرزی، روح الله جعفری، رضا آشفته، حسین پاکدل، رامتین شهبازی، جعفر والی، ناصر زراعتی، بهروز غریبپور، منصور کوشان، آربی اُوانسیان، پرویز پورحسینی، بهزاد صدیقی، آتیلا پسیانی، محمد چرمشیر، افسانه ماهیان، اسماعیل محرابی و عباس معروفی موجود است.
ترجمهای تازه از نمایشنامه خروج ممنوع ژان پل سارتر توسط بهرنگ اسماعیلیون
انتشارات روزبهان ترجمه بهرنگ اسماعیلیون از نمایشنامه خروج ممنوع ژان پل سارتر را اردیبهشت امسال در 135 صفحه روانه بازار کتاب کرد. سارتر در این نمایش دو زن و یک مرد را در موقعیت اتاق یک هتل قرار میدهد، به نحوی که این سه تن ناچار از بودن در کنار هم در این اتاق شدهاند و رئیس هتل نیز تمامی اختیارات برای این اقامت را از آنها سلب کرده است. داستان با ورود اجباری این افراد که هر سه مرتکب جنایت شدهاند، به اتاقی مشترک در هتل و خروج اختیاری آنها(بعد از اعتراف به گناهان خود) شکل میگیرد. در این نمایشنامه که به تعبیر منتقدان ترسیم جهنمی فرضی است، سارتر سه انسان را به ماندن و شکنجه کردن یکدیگر در یک موقعیت جغرافیایی خاص محکوم کرده است و از این دریچه صحنه عمومی زندگی انسانی تهی از معنا در غرب را به نمایش میکشد. سارتر در این نمایشنامه در واقع دوزخیان زمین و یا به تعبیری آدمهای دربند شده در زمین را به تصویر کشیده است. این نمایشنامه در چاپ تازه با مقالاتی از منتقدان درباره سارتر، از جمله مقاله سارتر و خروج ممنوع به قلم روبی کوهن منتشر شده در ژورنال دانشگاه ایندیانا در سال ۱۹۶۹، سارتر اثر والاس فاولی منتشرشده در سال ۱۹۶۰ و سارتر: یاس و طغیان تراژیک اثر ریموند ویلیامز منتشر شده در سال ۱۹۷۲ همراه شده است.
* استعدادیابی در شهرستان ها نیازمند تغییر دیدگاه مسؤولان است
سید محمدرضا هاشمینژاد رئیس هیأت نابینایان استان فارس از عدم حمایت اداره های مربوطه در این استان خبر داد و گفت: هیأت نابینایان استان فارس در رتبه بندی بین فدراسیون های کشور همیشه رتبه اول تا سوم را به خود اختصاص می داد که سال گذشته حمایت های لازم از این رشته نشد و در سال 98 رتبه چهارم را کسب کرد.
وی به گلایه هیأت ورزش نابینایان استان فارس از مدیرکل اسبق ورزش و جوانان اشاره کرد و گفت: عدم توجه به مصوبه ساخت سالن ورزشی ویژه نابینایان در مجموعه ورزشی پارس که قرار بود سال 1396 به بهره برداری برسد اما متأسفانه کماکان این پروژه ناتمام مانده است، باعث آزرده خاطر شدن قهرمانان و اعضای هیأت شده است.
هاشمی نژاد گفت: مدیرکل فعلی ورزش و جوانان استان فارس در دیدار با قهرمانان ورزشی نابینایان و کم بینایان قول های مساعدی داده اند که امیدواریم محقق شود.
وی به سالن ورزشی فتح المبین اشاره کرد و اظهار داشت: سالن ورزشی فتح المبین از زمان راه اندازی در اختیار هیأت بوده که در چندماه اخیر مدیرکل وقت ورزش و جوانان قول داده اند که جهت جلوگیری از تهدیدهای بیشتر، این سالن ورزشی را به صورت ترک تشریفات به هیأت واگذار کنند که هنوز این امر محقق نشده است.
وی از حمایت بهزیستی کشور در ساخت زمین چمن مصنوعی رو باز در اداره بهزیستی شیراز تشکر کرد و افزود: به حمدالله زمین چمن مصنوعی رو باز اداره بهزیستی شیراز مورد استفاده نابینایان قرار گرفته است.
هاشمینژاد به رشته های فعال این هیأت اشاره کرد و گفت: بخش بانوان در پنج رشته از جمله گلبال، دو و میدانی، شنا، شطرنج، جودو و بخش آقایان در هشت رشته گلبال، دو و میدانی، شنا، شطرنج، جودو، فوتبال، بولینگ و پاورلیفتینگ فعال است.
استان فارس برای نهمین سال پیاپی بهعنوان قهرمان کشور در فوتبال نابینایان
رئیس هیأت نابینایان فارس موفقیت فوتبال ب1 یا پنج نفره نابینایان کشور را مدیون استان فارس عنوان کرد و اظهار داشت: برترین رشته آقایان در سال های اخیر فوتبال نابینایان است که استان فارس توانسته بیشترین اعضای تیم ملی ایران را تشکیل دهند لذا تا سال گذشته استان فارس برای نهمین سال پیاپی به عنوان قهرمان کشور نام آور بوده است.
هاشمینژاد ادامه داد: برترین رشته هیأت بانوان نابینا و کم بینا، رشته دو و میدانی است که بانوان با حضور در مواد مختلف مقام اول تا سوم را طی سالیان گذشته ازآن خود نموده اند.
این پیشکسوت ورزشی به قهرمانی رشته استقامت بانوان اشاره کرد و افزود: در اولین دوره تخصصی نابینایان رشته استقامت، تیم بانوان استان فارس قهرمان کشور شدند که دو دختر 11 و 12 ساله در رده جوانان با حضور خود برای اولین بار پدیده ای را رقم زدند و با کسب دو مدال طلا تأثیر به سزایی در قهرمانی استان فارس داشتند.
وی به سازماندهی 122 نفر از نابینایان استان اشاره کرد و گفت: متأسفانه بیشتر نابینایان از خانواده متوسط به ضعیف هستند ازهمین رو خیلی از خانوادهها تمایل به حضور ندارند، ما نیز برای تقویت مالی هیأت تلاش داشته ایم تا افرادی را در این راستا حمایت کنیم اما متأسفانه قادر نبوده ایم، حتی در بعضی اعزام ها مشکل مالی داشته ایم کما اینکه حمایتی از سوی اداره ورزش و جوانان، سازمان بهزیستی و شورای شهر به عنوان متولیان امر صورت نگرفت.
استعدادیابی در شهرستانها، نیازمند تغییر دیدگاه مسؤولان است
هاشمینژاد به مقوله استعداد یابی اشاره کرد و ابراز داشت: هیأت نابینایان فارس برای استعدادیابی از نابینایان و کم بینایان با گروهی از مربیان و افرادی که می توانستند کمک کنند به شهرستانها مراجعه کرد که متأسفانه با استقبال خوبی از سوی مدیران شهرستان ها مواجه نشدیم.
وی به کمکهای هیأت پزشکی ورزشی به آسیب دیدگان ورزشی اشاره کرد و ابراز داشت: هیأت پزشکی ورزشی بر اساس شاخصه و دستورالعمل ها کمکهایی به آسیب دیده گان این رشته می کنند اما متأسفانه در بعضی موارد مسؤولان پیگیر، کم کاری می کنند که از جمله نمونه های آن می توان به صدمه دیدن یکی از فوتبالیست ها در سال 96 اشاره کرد که کم کاری یکی از مسؤولین پیگیری باعث شد هیأت پزشکی بر اساس دستورالعمل ها نتواند کمکی به ورزشکار داشته باشد.
هاشمینژاد شهرستان های جهرم، کازرون، سپیدان، نورآباد، داراب، مرودشت و فسا را از جمله شهرستانهای دارای هیأت ورزشی نابینایان دانست که شهرستان سپیدان طی دوسال گذشته راه اندازی شده است و استعداد های خوبی هم در رشته های مختلف معرفی کرده اند. در آینده نیز شاهد افتتاح هیأت در شهرستان آباده خواهیم بود.
این فعال ورزشی استان فارس به برخی نواقص در قوانین و بخش نامه های اداری اشاره کرد و افزود: قهرمانانی که در المپیک مقام می آورند، قانون می گوید که باید استخدام شوند، اما برای قهرمانان پارالمپیک نوشته است استخدام فرزندان قهرمانان.
این در حالی است که برخی از قهرمانان نابینا و کم بینا ممکن است ازدواج نکنند و یا شاید فرزندان آنان بعد از چندین سال بزرگ شوند و نتوانند از این قانون استفاده کنند.
هاشمینژاد بیان داشت: صندوق حمایت از قهرمانان، حقوقی که به معلولین می دهند حدود یک سوم حقوق قهرمانان سالم است درحالی که باید این قانون در صندوق حمایت از قهرمانان معلول برعکس شود.
حمایت مسؤولان افراد بیشتری را به ورزش سوق میدهد
رئیس هیأت نابینایان استان فارس به تمرین قهرمانان در اوضاع کرونا اشاره و تصریح کرد: تعطیلی باشگاه های ورزشی برای قهرمانان خوب نیست، اگر قهرمانان ورزش مداوم نداشته باشند، آمادگی جسمانی آنها تضعیف می شود.
وی در پایان گفت: ورزش قهرمانی باید در کنار ورزش همگانی باشد اما متأسفانه به علت ناتوانی مالی در این بُعد نتوانستهایم کاری انجام دهیم، زیرا رفت و آمد نابینایان برای خانواده ها و هیأت هزینه بر است.
* سرقتهای سریالی بازیگر زن به تقلید از یک فیلم
ایران نوشت: اوایل مهر زن میانسالی به کلانتری مراجعه کرد و از سرقت ۶۰ میلیون تومانی اموالش خبر داد.
او گفت: پسر دو ساله یکی از اقوامم حالش بد شده بود و او را به بیمارستانی در مرکز تهران بردیم. مادر بچه در حال انجام کارهای بستری کردن پسرش بود و من در حیاط بیمارستان روی صندلی به انتظار او نشسته بودم.ناگهان زن میانسالی به سراغم آمد و خودش را فردی نیکوکار معرفی و سر صحبت را باز کرد به من گفت اگر نیاز مالی دارید میتوانم کمکتان کنم و هزینه داروهای بچه را من پرداخت میکنم. او که خودش را فتانه معرفی کرده بود یک عینک آفتابی بزرگ و ماسک به صورت داشت. در حالی که از او تشکر میکردم گفتم ما نیاز مالی نداریم. او در همین حین آبمیوهای را به من تعارف کرد و بعد از خوردن آبمیوه از هوش رفتم. وقتی چشم باز کردم فهمیدم ۷ ساعت بیهوش بودم و در این مدت ۴۰ میلیون تومان طلاهایم و ۲۰ میلیون تومان پولی که در کیفم داشتم سرقت شده بود.
سرقتهای مشابه
با شکایت زن میانسال تحقیقات برای دستگیری فتانه آغاز شد. حدود یک ماهی از سرقت اول گذشته بود که گزارش سرقتی مشابه در همان بیمارستان به مأموران پلیس اعلام شد. اینبار طعمه دختر جوانی بود که مادرش در بخش کروناییهای بیمارستان بستری شده بود. دختر جوان که اجازه ورود به بخش را نداشت و از طرفی نمیتوانست در خانه ماندن را تحمل کند به حیاط بیمارستان میآمد تا خبری از مادرش بگیرد. او نیز قربانی نقشه زن نیکوکار قلابی شده و به همان شیوه با آبمیوه مسموم بیهوش شده بود.
مشخصات سارق نشان میداد وی همان زن میانسال با عینک آفتابی بزرگ و ماسک به چهره بوده است. در ادامه تحقیقات مشخص شد که زنی با این مشخصات از همراهان بیماران در بیمارستانهای دیگر نیز سرقت کرده است.
دستگیری در بیمارستان
بدینترتیب مشخصات زن میانسال به مأموران انتظامات بیمارستانها اعلام شد. در ادامه تحقیقات مأموران یکی از بیمارستانها به زن میانسالی مشکوک شدند که در حال صحبت با همراه بیماری در محوطه بیمارستان بود. باتوجه به مشخصاتی که مالباختهها اعلام کرده بودند و همچنین تصویر متهم که توسط دوربین مداربسته بیمارستانها گرفته شده بود وی بازداشت شد. فتانه ابتدا منکر سرقتها بود، اما نه تنها پاکت آبمیوه و خرمایی که دست زن میانسال بود دست او را رو کرد بلکه مالباختهها نیز او را شناسایی کردند. بدین ترتیب فتانه به سرقتهای سریالی از همراهان بیماران اعتراف کرد و به دستور بازپرس علی وسیله ایرد موسی، از شعبه پنجم دادسرای ویژه سرقت، در اختیار مأموران پلیس قرار گرفت و تحقیقات برای شناسایی مالباختگان احتمالی ادامه دارد.
گفتگو با متهم
چه شد که تصمیم به سرقت گرفتی؟
از همسرم جدا شدهام و با دو فرزندم زندگی میکنم. بهخاطر علاقهای که از کودکی به بازیگری و سینما داشتم وارد این حرفه شدم، اما همیشه نقش سیاهی لشکر را در سینما و تلویزیون بازی کردم. از زمانی که کرونا آمد زندگیام خیلی سخت شد چرا که از بازیگری و فیلمسازی خبری نبود. نمیدانستم چکار باید بکنم، با دو بچه و اجارهخانه چارهای جز سرقت نمیدیدم تا کی میتوانستم از مردم قرض بگیرم.
این ایده چطوری به ذهنت خطور کرد؟
در یکی از فیلمهایی که به عنوان سیاهی لشکر بازی کرده بودم، یکی از قسمتهایش زنی به عنوان نیکوکار به سراغ افراد مختلف میرفت و با ترفند آبمیوه مسموم آنها را بیهوش و طلاهایشان را سرقت میکرد. از آنجا که بیمارستانها در این مدت بسیار شلوغ بود و از هر قشر و طبقه اقتصادی به بیمارستان میرفتند به ذهنم رسید که سوژههایم را از بیمارستانها انتخاب کنم.
در این مدت کسی به تو مشکوک نشده بود؟
وقتی کسی به رفتارم شک میکرد به دروغ میگفتم در حال ضبط برنامه دوربین مخفی هستیم و بیهوشی مالباخته هم ساختگی است. مردم هم که گرفتار بیمارانشان بودند و ذهنشان مشغول بود حرفم را باور میکردند. من هم بلافاصله فرار میکردم.
فکر میکردی دستگیر شوی؟
احتمالش را میدادم، اما چون با عینک و ماسک صورتم را میپوشاندم فکر نمیکردم چهرهام شناسایی شود.