کد خبر: 20969
روزنامه یکشنبه 18 خرداد 1399
عناوین امروز: حدود ۸۰ هزار معلول به دلیل کرونا پشت نوبت کمیسیون‌های پزشکی هستند - انبارها پر است - موقوفات باید به نابینایان برگردد/ راه قانونی بهترین راه مطالبه حقوق - معلولان و خطر ابتلا به کرونا - نگاهی کوتاه به طنز توللی در گفت و گو با احسان رضایی - فعالیت یک هزار ورزشکار نابینا زیر نظر هیات نابینایان خراسان شمالی - قرار مرگ در خندق

روزنامه «ایران سپید»

یکشنبه 18 خرداد 1399

15 شوال 1441

7 جون 2020

سال بیست و چهارم شماره 6431

صاحب امتیاز:

خبرگزاری جمهوری اسلامی       مدیر مسئول: سهیل معینی

سامانه پیامکی: 3000465040

نشانی پستی: تهران- ص.پ. 158755388

تلفن: 84711371

شماره انتشارات: 5-88548892

وبسایت: www.iransepid.ir

پست الکترونیک: iransepid@icpi.ir

........عناوین این شماره...

حدود ۸۰ هزار معلول به دلیل کرونا پشت نوبت کمیسیون‌های پزشکی هستند

انبارها پر است

موقوفات باید به نابینایان برگردد/ راه قانونی بهترین راه مطالبه حقوق

معلولان و خطر ابتلا به کرونا

نگاهی کوتاه به طنز توللی در گفت و گو با احسان رضایی

فعالیت یک هزار ورزشکار نابینا زیر نظر هیات نابینایان خراسان شمالی

قرار مرگ در خندق

 

.............ویژه

* حدود ۸۰ هزار معلول به دلیل کرونا پشت نوبت کمیسیون‌های پزشکی هستند: مدیرکل دفتر امور توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه در حال حاضر یک میلیون و ۶۷۰ هزار نفر تحت پوشش خدمات توانبخشی سازمان بهزیستی قرار دارند، گفت: با توجه به شیوع کرونا و وقفه‌ای که در فعالیت کمیسیون‌ها ایجاد شد، در حال حاضر ۷۰ الی ۸۰ هزار نفر در کشور پشت نوبت کمیسیون‌های پزشکی قرار دارند. «محمدرضا شهبازی» مدیرکل دفتر امور توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی کشور درباره افرادی که پشت نوبت دریافت خدمات توانبخشی هستند، گفت: تشکیل پرونده بستگی به نوع معلولیت افراد دارد و اینکه نیازمند چه نوع خدماتی هستند. هرکسی می‌تواند تشکیل پرونده دهد و پس از آن در داخل کمیسیون‌های پزشکی و توانبخشی به آنها نوبت داده می‌شود و پرونده آنها مورد بررسی قرار می‌گیرد. وی ادامه داد: در کمیسیون‌های تخصصی نوع معلولیت آنها تعیین سطح شده و براساس تعیین سطحی که برا‌ی آنها صورت می‌گیرد، مشخص می‌شود که این افراد می‌توانند چه خدماتی را دریافت کنند و در این جا پشت نوبت خدماتی که قرار است به آن‌ها ارائه شود، قرار می‌گیرند.

مدیرکل دفتر امور توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: تا پایان سال گذشته اگر فرد دارای معلولیت ضایعه نخاعی تشکیل پرونده می‌داد و کمیسیون نیز آن را تایید می‌کرد، بلافاصله به او خدماتی مانند حق پرستاری و خدمات تخصصی ارائه می‌شد و در نوبت نمی‌ماند، اما از ابتدای سال افراد دارای معلولیت ضایعه نخاعی به دلیل اینکه هنوز وضعیت اعتباری در این بخش مشخص نیست، پس از اینکه ثبت‌نام کرده‌ و پرونده آن‌ها مشخص شد، پشت نوبت دریافت حق پرستاری و خدمات تخصصی قرار گرفته‌اند. بنابراین با توجه به اینکه فرد به چه نوع خدماتی نیاز دارد، پشت نوبت دریافت خدمات می‌ماند. شهبازی با بیان اینکه افراد پس از تشکیل پرونده باید نوع و شدت معلولیت‌شان مشخص شود، تا معلوم شود که شرایط دریافت خدمات را دارند یا خیر، ادامه داد: با توجه به شرایط کرونا حدود دوماه و نیم کمیسیون‌های پزشکی تعطیل بودند. اخیرا نیز کمیسیون‌‌های پزشکی بازگشایی شده‌اند، اما با توجه به اینکه با ظرفیت محدود کار می‌کنند تا پروتکل‌های بهداشتی به درستی رعایت شود، میزان ظرفیت آنها کاهش پیدا کرده است. بنابراین ممکن است تعدادی از افراد پشت نوبت قرار بگیرند که البته تعداد آنها زیاد نیست و تا جایی که اطلاع دارم حدود ۷۰ الی ۸۰ هزار نفر در کشور پشت نوبت کمیسیون‌های پزشکی هستند. وی با بیان اینکه بخش اعظم معلولیت‌ها به دلیل تصادفات است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر یک میلیون و ۶۷۰ هزار نفر تحت پوشش مجموعه خدمات توانبخشی قرار دارند. در سال گذشته یک میلیون و ۴۲۰ هزار نفر تحت پوشش مجموعه خدمات توانبخشی قرار داشتند و پیش‌بینی ما این است که افراد دارای معلولیت برای دریافت خدمات تا پایان سال افزایش داشته باشند. دو آیتم برای کمک به افراد داریم اول اینکه فرد دارای معلولیت باشد و دوم اینکه نیازمند هم باشد، افراد معلولی که نیازمند، نیستند تحت پوشش بهزیستی قرار نمی‌گیرند.

مدیرکل دفتر امور توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی کشور درباره طرح ترافیک گفت: معلولان متوسط به بالا که تحت پوشش بهزیستی هستند، می‌توانند برای دریافت طرح به مرکز بهزیستی استان تهران مراجعه کنند. شهبازی همچنین در واکنش به احتمال حذف انواع کارت بلیت‌ تخفیف دار اقشار خاص از سوی اتوبوسرانی و شهرداری تهران گفت: قرار نیست، سازمان بهزیستی برای دریافت کارت بلیت مترو به شهرداری پولی بپردازد شهرداری‌ها موظف هستند براساس قانون خدمات خود را به افراد دارای معلولیت به صورت نیم‌بها ارائه کنند. در مجموع تمام سازمان‌هایی که براساس قانون موظف هستند، خدمات خود را به افراد دارای معلولیت به صورت نیم‌بها محاسبه کنند، چنین کاری نمی‌کنند به طور مثال هواپیمایی و قطار نیز موظف هستند، خدمات خود را به صورت نیم‌بهاء به معلولان ارائه کنند، اما این سازمان‌ها خدمات خود را به شرکت‌های خصوصی واگذار کرده‌اند و شرکت‌های خصوصی هم این خدمات را به معلولان ارائه نمی‌کنند. در حال حاضر فقط هواپیمایی هما و شرکت رجاء به افراد دارای معلولیت خدماتی ارائه می‌کنند. وی ادامه داد: براساس قانون این سازمان‌ها موظف به ارائه خدمات نیم‌بهاء هستند و باید در هنگام قرارداد با شرکت‌ها این موضوعات را نیز مدنظر قرار دهند و نباید این وظایف خود را نسبت به معلولان فراموش کنند در قانون حمایت از حقوق معلولان مواردی پیش‌بینی شده است و باید منابعی برای آن تامین شود. قرار بود هزار و ۳۰۰ میلیارد به سازمان پرداخت شود که این مبلغ نیز برای حق پرستاری، حق تحصیل دانشجویان و ... پرداخت می‌شود.

 

 

..........اخبار روز

* انبارها پر است: دکتر روحانی رییس جمهور گفت: بسته‌های حمایتی تا پایان سال و مهار کرونا ادامه خواهد داشت. دولت انبارها و ذخائر را نگه داشته و انبارها پر است.

* بازگشایی مهدهای کودک از ۲۴ خرداد. رئیس ‌جمهور:

مهدهای کودک، کلاس‌های قرآن و آموزشگاه‌ها مانند آموزشگاه زبان از ۲۴ خرداد با رعایت تمامی دستورالعمل‌ها فعالیت خود را آغاز می‌کنند.

تورهای مسافرتی داخلی از ۲۴ خرداد می‌توانند فعالیت خود را شروع کنند اما در زمینه انجام تورهای خارجی باید  بررسی‌های لازم انجام شود.

از ابتدای تیرماه در تمامی مناطق زرد نمازجمعه با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی و توافق با ستاد اقامه نماز جمعه برگزار می‌شود.

* تمدید مهلت آزادسازی سهام عدالت: بر اساس اعلام سخنگوی ستاد راهبری آزاد سازی سهام عدالت، امکان انتخاب روش مستقیم سهامداری از سوی مشمولین محترم سهام عدالت تا ساعت ۲۴ مورخ ۹۹/۳/۲۹ با تصمیم این ستاد تمدید شد. بر این اساس کلیه مشمولین سهام عدالت می‌توانند تا ساعت ۲۴ مورخ ۲۹ خرداد ماه سال جاری از طریق مراجعه به سایت www.samanese.ir نسبت به انتخاب روش مستقیم اقدام کنند.

* مینو محرز: حداقل ٤٠ تا ۷٠ درصد جمعیت کل کشور به کرونا مبتلا خواهند شد: مینو محرز عضو کمیته کشوری مقابله با کرونا، در پاسخ به این سوال که چند درصد از مردم باید به ویروس مبتلا شوند تا این ویروس ضعیف شود گفت: طبق گفته سازمان بهداشت جهانی حداقل ٤٠ تا ۷٠ درصد جمعیت کل کشور به این بیماری مبتلا خواهند شد

* اسحاق جهانگیری کاندیدای اصلاح‌طلبان برای انتخابات ۱۴۰۰ است: اسماعیل دوستی، فعال اصلاح طلب:

چیزی از احتمال حضور علی لاریجانی در انتخابات  ۱۴۰۰ نشنیدم، اما در عالم سیاست هر حرکت و تصمیمی محتمل است

ظریف یک دیپلمات خوب است؛ اما به نظرم یک مدیر اجرایی برای اداره کشور نیست

آقای جهانگیری شایستگی بیشتری برای ریاست جمهوری دارد و به نظرم کاندیدای اصلاح‌طلبان خواهد بود/ باشگاه خبرنگاران

* بی برو برگرد ماسک بزنید

سازمان جهانی بهداشت در اطلاعیه‌ای استفاده از ماسک پزشکی برای افراد بالای ۶۰ سال و ماسک سه‌لایه پارچه‌ای را برای تمام افراد به ویژه زمانی که رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی مقدور نباشد الزامی اعلام کرد./ خبرآنلاین

...........گزارش

* نابینایان اصفهانی در گفت و گو با ایران سپید

موقوفات باید به نابینایان برگردد/ راه قانونی بهترین راه مطالبه حقوق: دو سه سال است که موضوع موقوفی های اصفهان و واگذاری آن ها به بخش خصوصی, مورد توجه و اعتراض نابینایان این شهر قرار گرفته است. این موقوفی ها که شامل چند ساختمان و یک زمین تحت عنوان «مزرعه کورش» است, در دوران قبل از انقلاب به وسیله ی چند چهره ی مسیحی مثل کریستوفل که برای نابینایان چهره ی شناخته شده ایست, به منظور استفاده ی این افراد و خدمات رسانی به نابینایان, در اختیار این شهروندان قرار گرفت. بعد از پیروزی انقلاب, این موقوفات در اختیار سازمان بهزیستی قرار گرفت, تا خدمات رسانی به نابینایان را به شکلی کاملاً نظام یافته و مستمر انجام دهد. اما دو سه سال است که واگذاری این مراکز و مزرعه ی کورش به بخش خصوصی از طرف سازمان بهزیستی مطرح شده و همین موضوع باعث شده عده ی زیادی از نابینایان اصفهانی اعتراضات خود به این تصمیم را به شکلی مدنی مطرح کنند.

از جمله این افراد, رمضان ژیانیست. رمضان ژیانی یکی از فعالان نابینا در حوزه ی تشکل ها و مخصوصاً یکی از اعضای انجمن نابینایان اصفهان است: «اموالی از خارجی ها باقی مانده که از گذشته برای خدمات رسانی به نابینایان مورد استفاده قرار می گرفته؛ مزرعه ای بود که کارشناسان هلندی که زیر نظر دایره ی اسقفی بودند, نابینایان را در رشته ی کشاورزی و پرورش دام و طیور آموزش می دادند و بعد از اتمام دوره های آموزشی, آن نابینایان به روستا هایشان برمی گشتند و با سرمایه ای که هلندی ها در اختیارشان می گذاشتند, به امر کشاورزی و دام پروری مشغول می شدند. مرکز کریستوفل هم آموزشگاه بوده از دبستان تا دبیرستان برای پسران که پسران دبیرستانی مقطع دبیرستان را بیرون تحصیل می کردند و در آن مرکز اقامت داشتند. مرکز نورآیین هم که ویژه ی دختران بود و یک ساختمان دیگر که امروز مهمان پذیر بهزیستی شده, به خوابگاه دختران اختصاص داشت. بعد از انقلاب این مراکز در اختیار دولت قرار گرفت تا برای نابینایان خدمات رسانی کند؛ اما در طول چند سال اخیر, کم کم کاربری این مراکز از خدمت به نابینایان فاصله گرفته و دیگر به نابینایان خدمات ارائه نمی دهد و رسماً از سوی دولت اعلام شده که در این مراکز ما به نابینایان خدمات ارائه نمی دهیم. البته منظورم از دولت, سازمان بهزیستیست که رسماً نماینده ی دولت در زمینه ی معلولان است.» ژیانی ادامه می دهد: «به ما می گویند خدماتی به شما ارائه نمی دهیم؛ اما شما می توانید مؤسسات خیریه درست کنید تا ما با شما همکاری کنیم. طبق قانون اساسی مسئولیت امور معلولان بر عهده ی دولت است. ما می گوییم دولت باید از ما حمایت کند و حد اقل زندگی را برای ما فراهم کند. حرف ما این است که این موقوفات به خود نابینایان و مصارف آن ها برگردد. این ها باید برگردد تا ما بتوانیم صرف امور خدماتی به نابینایان کنیم.» ژیانی در خصوص اقدامات خود و دوستانش به منظور بازپس گیری این مراکز اظهار می دارد: «ما نامه ای مسالمت آمیز نوشتیم که دوستان زیادی این نامه را امضا کردند و در اقدامی, نامه ی مذکور را به بهزیستی اصفهان, رئیس بهزیستی کشور, ریاست محترم جمهوری, نماینده ی اصفهان در مجلس و همچنین سازمان اوقاف ارسال کردیم.»

راه قانونی, منطقیترین راه

علی رضا حیدری, مدیر عامل انجمن روشنبین اصفهان ضمن تأیید اینکه این مطالبه حق نابینایان است, به نحوه ی پیگیری و مطالبه ی این حق نقد وارد کرده و راه قانونی را پیشنهاد می کند: «این اموال جزو حقوق نابینایان بوده و کم کم استفاده از این اماکن برای نابینایان کم رنگ می شود. طبیعتاً یکسری از دوستان اقداماتی انجام می دهند و تلاش می کنند مجدداً این مراکز در اختیار خدمات نابینایان قرار بگیرد و سزاوار است از این اقدام حمایت شود. من هم به نوبه ی خودم از هر طریق که بتوانم, از این اقدام حمایت می کنم. مسلماً بهترین شکل مطالبه ی هر حق, مطالبه در چارچوب قانون است. قطعاً قانون برای استیفای این حق هم راه هایی پیش پا گذاشته است؛ چون ما می خواهیم کاری انجام دهیم که اثرش همیشگی باشد و در عین حال دور از هیاهو باشد, باید با مشورت حقوقدانان که خوشبختانه در میان نابینایان هم کم نیستند, ببینیم برای رسیدن به این حق مسلم نابینایان از چه مبادی قانونی می توانیم اقدام کنیم.» وی در خصوص حمایت از این اقدام همنوعان خود اظهار می دارد: «ما قطعاً حمایت می کنیم همانطور که قبلاً هم حمایت کردیم از دوستانی که اقدام می کنند. هم تشکل ما و هم دیگر تشکل های نابینایان در اصفهان مثل انجمن موج نور, جامعه اسلامی نابینایان, کانون فرهنگی-مردمی نصر, همه حمایت می کنند. ما چندین بار به صورت دست جمعی با دیگر تشکل ها, مکاتباتی با مسئولین کردیم پیگیری هایی انجام دادیم که متأسفانه به نتیجه نرسیدیم؛ البته هجوم کرونا هم مزید بر علت شد و چند ماه این پیگیری ها را به تأخیر انداخت.»

مناقشه و منازعه در این زمینه همچنان ادامه دارد؛ اما باید ببینیم پاسخ مسئولان سازمان بهزیستی در قبال اعتراضات نابینایان اصفهانی چیست. آیا کوتاه خواهند آمد یا همچنان بر بحث واگذاری مراکز موقوفی به بخش خصوصی اصرار خواهند ورزید؟

 

...........بهداشت و سلامت

* معلولان و خطر ابتلا به کرونا: محققان موسسه ملی تحقیقات سلامت و دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌گویند: به طور کلی افراد دارای معلولیت (مانند بیماری پارکینسون، بیماری‌های عصبی حرکتی، بیماری ام اس، افراد دچار فلج مغزی) در معرض خطر متوسط ابتلا به کووید ۱۹ قرار دارند و از نظر بالینی آسیب پذیرند. اشخاصی که به افراد دچار معلولیت و ناتوانی خدمات ارائه می‌دهند و از آن ها نگهداری می کنند، باید نکات بهداشتی لازم را رعایت کنند.

به نقل از ایسنا، اصطلاح "گروه پرخطر" به افرادی گفته می‌شود که در مقایسه با سایر افراد، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کووید ۱۹ هستند و ابتلا به این بیماری می‌تواند عوارض شدیدی برای آن‌ها داشته باشد. بر اساس اطلاعات موجود، افراد سالمند و افراد در هر گروه سنی که شرایط پزشکی خاص دارند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قرار گیرند. افراد دچار معلولیت (ناتوانی‌های جسمی، روانی و ذهنی) ممکن است شرایط پزشکی خاصی داشته باشند و در دوره همه‌گیری کووید ۱۹ مورد غفلت واقع شوند و کمتر به خدمات بهداشتی دسترسی پیدا کنند. محققان موسسه ملی تحقیقات سلامت و دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌گویند: افراد ناتوان و معلول ذاتاً در معرض خطر بیشتری برای آلوده شدن یا ابتلا به بیماری شدید نیستند. با این حال، برخی از افراد دارای معلولیت به دلیل شرایط پزشکی خاصی که دارند و یا به دلیل اینکه با مراقبانی که از آن‌ها نگهداری می‌کنند در تماس هستند، ممکن است در معرض خطر عفونت یا بیماری شدید قرار گیرند. شواهد نشان می‌دهد بزرگسالان دارای معلولیت، سه برابر بیشتر از بزرگسالان بدون معلولیت در معرض بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت یا سرطان قرار دارند. اگر در افراد یکی از انواع ناتوانی‌های ذکر شده در زیر وجود داشته باشد، ممکن است در معرض خطر ابتلای بیماری کووید ۱۹  قرار داشته باشند و باید در مورد خطر ابتلا با ارائه‌دهندگان خدمات سلامت صحبت کنند: ۱) افرادی که تحرک محدود دارند و به ناچار در تماس نزدیک با دیگران (مانند اعضای خانواده) هستند.

۲) افرادی که در درک اطلاعات یا انجام اقدامات پیشگیرانه مانند شستن دست‌ها و رعایت فاصله فیزیکی مشکل دارند. ۳) افرادی که ممکن است نتوانند علائم بیماری را درک کنند.

اشخاصی که به افراد دچار معلولیت و ناتوانی خدمات ارائه می‌دهند و از آن‌ها نگهداری می‌کنند، باید نکات بهداشتی لازم را رعایت کنند. از جمله هنگام ورود به خانه فرد معلول و قبل و بعد از تماس با بدن او (به عنوان مثال در حین پانسمان، حمام کردن، جابجا کردن، توالت بردن، غذا دادن، تعویض لباس یا شستن لباس‌های وی) باید دست‌های خود را با آب و صابون بشویند. اشیا و سطوحی که به طور مکرر لمس می‌شوند را ضدعفونی کنند و همچنین تجهیزاتی نظیر صندلی چرخ‌دار، اسکوتر، واکر، عصا، مخازن و لوله اکسیژن و سایر وسایل کمکی فرد معلول را به روش مناسب ضدعفونی کنند. اگر فرد مراقب با بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در تماس است، باید در حین ارائه خدمات به فرد معلول از ماسک و دستکش استفاده کند.

* چاقی کودکان ریسک نوع شدید کووید ۱۹ را افزایش می دهد: در صورتی که یک کودک چاق مبتلا به عفونت کروناویروس جدید شود ریسک ابتلا به نوع شدید بیماری کووید ۱۹ در او به مراتب بیشتر است.

به نقل از مهر، دکتر «فیلیپ زاخاری»، سرپرست مطالعه ای در این زمینه از دانشگا کلمبیا، در این باره می‌گوید: «مشخص شده است که چاقی از فاکتورهای پرخطر کووید ۱۹ در افراد بزرگسال است و بسیاری از بیماران بستری شده در این مطالعه، چاق یا دارای اضافه وزن بوده اند.»نتایج این مطالعه نشان می‌دهد فاکتور چاقی در کودکان هم وجود دارد. به گفته محققان، هر چقدر نرخ چاقی در کودکان بیشتر باشد، آنها کویید 19 سخت‌تری را تجربه می کنند.

در کودکان شرکت کننده در این مطالعه، سرفه، تنگی نفس و تب از علائم بسیار شایع بود. همچنین حدود نیمی از آنها (۴۴ درصد) دارای علائم گوارشی بودند.

* توصیه ضدکرونایی رییس اورژانس کشور به مردم: رییس اورژانس کشور گفت: تیم‌های عملیات ویژه اورژانس کشور همچنان اقدامات مربوط به انتقال بیماران کرونایی را در صورت نیاز انجام می‌دهند. علاوه بر این کل کارکنان اورژانس کشور، کار خدمات فوریت‌های پزشکی پیش بیمارستانی را نیز در این شرایط انجام می‌دهند. به نقل از ایسنا؛ دکتر پیرحسین کولیوند با بیان اینکه ۴۰۰ تیم عملیات ویژه در کشور وجود دارد که هر تیم از تعداد قابل توجهی از تکنیسین‌های آموزش دیده تشکیل شده است، افزود: بنابراین نه‌تنها اقدامات‌مان در حوزه کرونا کاهش پیدا نکرده، بلکه تیم‌های عملیات ویژه اورژانس همچنان فعال هستند و اقداماتشان تا زمانی که شرایط کاملا عادی نشود، همچنان ادامه دارد. کولیوند ادامه داد: آمبولانس‌های تیم‌های عملیات ویژه نیز مجهزتر شده است. در عین حال بالگردهای اورژانس نیز برای ارائه خدمات احتمالی در حوزه کرونا آماده هستند، البته تاکنون نیازی به فعالیت آن‌ها نداشته ایم اما اگر نیاز باشد آمادگی استفاده از بالگردها را برای انتقال کرونایی‌ها از مناطق دور افتاده داریم. زیرا هم شرایط ضدعفونی آن وجود دارد و هم می‌توان از آن‌ها استفاده کرد، رییس اورژانس کشور که چندی پیش به کرونا مبتلا شده بود و در حال حاضر بهبود یافته است، با اشاره به خطر عادی‌ شدن کرونا برای مردم، گفت: توصیه‌ام به مردم این است که مردم تا جایی که می‌توانند نسبت به رعایت بهداشت فردی و اجتماعی دقت کرده و مسائل بهداشتی و فاصله‌گذاری فیزیکی را رعایت کنند و به بحث بهداشت و سلامت‌شان اهمیت دهند تا گرفتار بیماری نشوند. کولیوند گفت: هرچه بیشتر در حوزه پیشگیری اقدام کنیم و بیشتر به این حوزه اهمیت دهیم، مطمئنا ضمانت برای حفظ سلامت‌مان بیشتر است. اصلا نباید ترس مردم از کرونا از بین برود، بلکه باید روز به روز اهمیت بیشتری به رعایت بهداشت در این شرایط بدهند.

 

.........دُریافت

* نگاهی کوتاه به طنز توللی در گفت و گو با احسان رضایی

در بسته ی صوتیِ خبریِ دوشنبه 12 خرداد, با احسان رضایی, کارشناس و پژوهشگر ادبیات صحبت کردیم و از فریدون توللی, شاعر نوپرداز معاصر گفتیم. آنچه امروز می خوانید, متن آن گفت و گوست.

احسان رضایی در این گفت و گو, به طنز توللی پرداخته و نکاتی درباره ی طنازی این شاعر بیان کرده است:

«فریدون توللی شاعری نوپرداز است که یکی از مهمترین کار های او, ارتقای قالب چهارپاره و تأکید بر نگرشی جدی به آن است. در واقع چهارپاره سرایی را زنده کرد. علاوه بر مقام و جایگاهی که توللی در شعر معاصر دارد, در طنز هم صاحب سبک است و یکی از جدیترین طنز نویسان سیاسی معاصر ما محسوب می شود. توللی در دهه ی پر شر و شور 20 وارد سیاست شد و فعالیت های سیاسی داشت؛ اما بعد از کودتای مرداد 32 از سیاست کناره گرفت و به کتابخانه ی دانشگاه شیراز رفت و تا پایان عمر در آنجا مشغول فعالیت های فرهنگی شد.

توللی در نشریات مختلف بین سال های 1320 تا 24 قطعات طنز آمیزی منتشر می کرد. بعد ها این قطعات را در کتابی با عنوان التفاسیر منتشر کرد. سبک این کتاب, اصطلاحاً نقیضه است. بعد ها نقیضه خیلی مورد استفاده قرار گرفت, اما محدود به مواردی مثل نقیضه های تذکرة الاولیا, مقدمه ی گلستان سعدی یا شعر اهل کاشانم منِ سهراب سپهری شد. حال آنکه توللی از متون مختلف نقیضه می ساخت. مثلاً یکی از نقیضه های خوبی که نوشته, از کتاب لغت است. درباره ی کلمه ی اختلاس: در لغت سرقت را گویند و معنای اخص آن, سرقت دیوانیان از خزانه است. برخی آن را با صاد می نویسند و معتقدند کسی که این کار را می کند, خالصانه انجام می دهد. بر اساس همین لغت و معانی آن, طنز فوق العاده ای می نویسد. نمونه ی دیگر, طنزیست با عنوان تذکرة السفها که سفها را بر وزن شعرا گرفته و درباره ی شاعری به نام احمق الشعرا سخن می گوید. می گوید به این دلیل او را احمق الشعرا می گویند که سخنان نسنجیده ی زیادی می گوید. همان سخنان نسنجیده دست مایه ی انتقاد به مسائل اجتماعی و سیاسی وقت می شود.

کتاب التفاسیر بر اساس نثر متون کهن نوشته شده و نشان می دهد مؤلف تا چه اندازه به آن متون تسلط داشته است. هر خواننده با مطالعه ی این کتاب, کاملاً زبان محکم نویسنده را درمی یابد و درک می کند که او چقدر در متون کهن تطبع کرده است. کتاب از جهت روانی گاه انسان را به یاد نثر ناصر خسرو می اندازد. درون مایه ی مطالب عمدتاً اجتماعیست.

به نظر من هر علاقه مند به نثر فارسی, بویژه طنز فارسی باید این کتاب را مطالعه کند.»

 

...........ورزشی

* فعالیت یک هزار ورزشکار نابینا زیر نظر هیات نابینایان خراسان شمالی

رئیس هیأت ورزش نابینایان و کم بینایان خراسان شمالی گفت: بیش از دو هزار نابینا و کم بینا در خراسان شمالی حضور دارند که قریب به یک هزار نفر آنها تحت نظر هیات نابینایان استان فعال هستند.

حمید حیدری در گفتگو با ایران سپید گفت: ورزش نابینایان در خراسان شمالی، در شهر های بجنورد، اسفراین، شیروان، جاجرم و آشخانه فعال است و نابینایان در این استان ها به ورزش می پردازند.

وی گفت: در هفته های اخیر مسابقات ورزش همگانی را شاهد بودیم که در سطح مسابقات کشوری برگزار می شد و نابینایان استان ما هم در آن شرکت کردند و مقام های خوبی نیز بدست آوردند. امیدواریم همزمان با شیوع کرونا که نابینایان عمدتاً در خانه هستند، در منزل برای سلامتی خودشان هم که شده ورزش کنند.

وی بیان داشت: رشته های گلبال، شطرنج، دو و میدانی، جودو، بدنسازی و ورزش همگانی در این استان فعال است.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا سالن تخصصی برای رشته های ورزشی نابینایان از جمله گلبال در این استان وجود دارد یا خیر بیان کرد: در سطح کشور به جز دو سه استان که سالن تخصصی دارند، سایر هیات ها از مجموعه های اختصاصی محروم هستند. در شهر بجنورد نابینایان در رشته گلبال در دو بخش آقایان و بانوان، می توانند هفته ای سه بار از سالن علیدخت استفاده کنند.

شطرنج بازان نیز می توانند تمرینات خود را در خانه شطرنج دنبال کنند. در رشته دو و میدانی نیز ورزشگاه تختی و 19 مهر در اختیار دوندگان استان است. در رشته بدنسازی نیز مجموعه ایثار به صورت رایگان به نابینایان خدمت رسانی می کنند.

حیدری اظهار کرد: خوشبختانه مربیان خوبی با استان ما همکاری می کنند و از متخصصان دعوت می کنیم همچنان با هیات نابینایان خراسان شمالی همکاری داشته باشند.

وی در پایان گفت: با هماهنگی هایی که در سایر شهرستان های استان انجام دادیم، نابینایان می توانند از سالن های رایگان برای انجام فعالیت های ورزشی استفاده کنند.

امیر سرمدی

............حوادث

*  قرار مرگ در خندق: خراسان نوشت: مرد سابقه داری که به اتهام شرارت در مشهد گردانده شده بود به دست یکی از دوستان تبهکارش به قتل رسید.  شب سه شنبه گذشته صدای شلیک‌های متعدد گلوله فضای کوچه خندق در منطقه محمدآباد مشهد را شکافت و ترس و وحشتی عجیب در دل اهالی محل انداخت و رهگذران را در جای خود میخکوب کرد. با فرار مهاجم مسلح از محل، مشخص شد که جوانی حدود ۳۷ ساله به نام «طالب علیپور» درون خودرو پژو ۲۰۷ هدف گلوله قرار گرفته و به قتل رسیده است. همزمان با انتقال پیکر نیمه جان مجروح این حادثه به بیمارستان امدادی مشهد، نیروهای انتظامی نیز به حفظ صحنه حادثه پرداختند تا این که ساعتی بعد با اعلام خبر مرگ مرد ۳۷ ساله در مرکز درمانی، مراتب به قاضی ویژه قتل عمد مشهد گزارش شد و بدین ترتیب تحقیقات شبانه قاضی کاظم میرزایی در کوچه خندق ادامه یافت. بررسی‌های مقدماتی کارآگاهان اداره جنایی پلیس آگاهی که با دستورات صریح مقام قضایی آغاز شده بود، نشان داد، مقتول دارای سوابق کیفری است و بیست و چهارم خرداد سال ۹۴ نیز به اتهام شرارت به همراه دو تن دیگر در شهر گردانده شده است. در همین حال فردی به نام حامد که به همراه یکی دیگر از دوستانش خود را به صحنه جنایت رسانده بود، درحالی با دستور قاضی میرزایی بازداشت شد که حلقه مفقوده این جنایت وحشتناک به شمار می‌رفت چرا که او مدعی بود طالب او را ساعتی قبل به گروگان گرفته بود و با خودرو پژو ۲۰۷ او به سرقرار در کوچه خندق آمده است. با دستگیری دو جوان مذکور، پای یکی از تبهکاران خشن به نام «مهدی- ر» نیز به میان آمد که ادعا می‌شد مرتکب جنایت مسلحانه شده است. «حامد» که به دستور قاضی ویژه پرونده‌های جنایی، به پلیس آگاهی انتقال یافته بود، گره کور این پرونده جنایی را گشود. او گفت: من و مهدی (متهم فراری) برای پهن کردن بساط دورهمی به باغی در منطقه ساعی رفته بودیم که ناگهان طالب و یکی از دوستانش سررسیدند. طالب مدعی بود که من پشت سر او حرف اضافی زده ام! هرچه به او گفتم من غلط می‌کنم پشت سر تو حرف بزنم! فایده‌ای نداشت. او دست و پاهای مرا با دستبندهای پلاستیکی بست که در همین لحظه مهدی از باغ فرار کرد طوری که طالب متوجه نشد. طالب قصد داشت مرا تحقیر کند به همین دلیل مرا به باغ دیگری برد. در این هنگام مهدی با تلفن من تماس گرفت که ببیند طالب با من چه کار کرده است، ولی طالب گوشی را از من گرفت و با مهدی صحبت کرد. مهدی به او گفت کسی که از باغ فرار کرده، او بوده است و ادامه داد: درون خودرو مبالغی پول است که متعلق به اوست و اگر آن‌ها را بردارد او همه چیز را به پلیس لو می‌دهد! طالب هم با مهدی در کوچه خندق قرار گذاشت تا پول هایش را به او پس بدهد! در این لحظه بود که طالب مرا به دوستش سپرد و سوار بر خودرو پژو ۲۰۷ من به محل قرار آمد، اما وقتی ماجرای شلیک گلوله و زخمی شدن طالب در منطقه پیچید یکی دیگر از دوستانمان نیز به باغ آمد و مرا نجات داد که من هم خودم را هراسان به محل قرار رساندم و با دستور قاضی میرزایی دستگیر شدم!

گزارش ها حاکی است: تحقیقات کارآگاهان اداره جنایی آگاهی خراسان رضوی برای دستگیری «مهدی – ر» (متهم به قتل مسلحانه) ادامه دارد.

 

 

 

 

 

Page Generated in 0/0043 sec