س: مناسبسازی در شهر یزد چه ویژگیهایی دارد و برای رسیدن به شهر دوستدار معلولان چه کارهایی انجام شده است؟
ج: "برند شدن شهر یزد" برای من خیلی مهم است دو سال پیش که یزد هنوز به عنوان شهر میراث جهانی معرفی نشده بود توجه مسئولان و شهروندان به بافت تاریخی با امروز یکسان نبود. شاید اگر آن زمان کسی خانه ای قدیمی داشت سعی میکرد کنتور آب را بترکاند یا کاری کند تا خانه فرو بریزد تا بتواند تا جایش ساختمان جدیدی بسازد. ولی وقتی بافت قدیمی یزد در یونسکو ثبت شد توجه ها را جلب کرد و الان هر کس در بافت قدیمی یزد خانه ای دارد به آن مینازد و از آن مراقبت میکند. یا از وقتی که پایتخت کتاب ایران شده ایم توجه به موضوع کتاب و کتابخوانی با قبل آن قابل مقایسه نیست . اگر به دنبال این هستیم که به عنوان شهر دوستدار معلول یا پایلوت شهر دسترس پذیر مطرح شویم به این دلیل است که میدانیم این موضوع به ما کمک میکند تا معلولان را به حقوق خود برسانیم. اگر جشنواره گردشگری نبود بسیاری از کارهایی که الان در حال انجام است یا انجام نمیشد یا در بازه زمانی طولانی به پایان میرسید. ما دنبال این هستیم که صدای عدالت اجتماعی و صدای تساوی حقوق اقشار مختلف را از یزد به گوش دیگران برسانیم. نهضت مناسبسازی باید در سراسر کشور شروع شود و مابقی شهرها هم بعد از این بیشتر به این فکر خواهند کرد که در حوزه مناسبسازی برای معلولان بیشتر تلاش کنند.
س: انجمنهای معلولان چقدر با شما همکاری داشتند؟
ج: ما برای شروع کار مناسبسازی انجمن معلولان ضایعه نخاعی را انتخاب کردیم چون بیشترین محدودیت در این طیف معلولان وجود دارد و اگر شهری برای حضور این عزیزان مناسبسازی شود دیگر اقشار هم میتوانند از این مناسبسازی استفاده کنند. پارسال سه ماه قبل از روز جهانی معلولان ما در هر منطقه شهر یزد پارکی را برای مناسبسازی انتخاب کردیم البته با پارک ویژه معلولان مخالفیم چون همه باید بتوانند هر جایی که میخواهند بروند ولی سعی کردیم لااقل در هر منطقه پارکی را آماده کنیم. شناسایی مشکلات پارکها با معلولان انجمن ضایعه نخاعی بود و هم نظارت بر رفع آن. و بعد از روز جهانی سال گذشته از طرف شورای شهر به این عزیزان حکمی دادیم که به عنوان ناظر افتخاری شورا بر کارهای عمرانی در حال انجام شهر نظارت کنند حتی در برخی از کارها فراموش کردیم از انجمنهای دیگر معلولان کمک بگیریم دیدیم آنها ابراز نارضایتی میکنند البته بهتر بود این دعوت از همه صورت میگرفت که تجربه شد سال بعد این مشکل را برطرف کنیم اما این حساسیت و واکنش این عزیزان به تنهایی هم امیدوارکننده است.
س: دوستان نابینا میگویند علائم هشداردهنده برای نابینایان و مناسبسازی برای آنها ویژگیهای دیگری دارد اگر این دو با هم انجام میشد هزینه ها پایین تر نمیآمد؟
ج: ما در روز جهانی نابینایان از آنها دعوت کردیم به شورا آمدند و صحبت کردیم قرار است بعد از این جشنواره تیمی همه نقاط شهر یزد را پایش کند و مشکلات اقشار مختلف معلولان را بیرون بیاورد.از جمله علائم هشداری را برای نابینایان. متاسفانه خیلی از پیمانکارها فلسفه موزائیکهای سکه ای را نمیدانند و بیشتر به عنوان زیبایی از آن استفاده میکنند در مورد رمپها هم که تا کنون به کار نرفته بودند مسلما کار ایراداتی خواهد داشت البته در همین جشنواره هم نیم نگاهی به مناسبسازی برای نابینایان داشتیم مثلا در مسجد جامع موزائیکهای سکه ای را به کار بردیم. من از یکی از مسئولان تشکل نابینایان خواستم خواسته های نابینایان را برایم بفرستد که در پیامک ایشان سه خواسته اصلی مطرح شده بود اول پل عابر پیاده مقابل کتابخانه نابینایان در تقاطع سه راه تعاون بود دوم اختصاص بودجه جهت کمک هزینه ایاب و ذهاب و سومین مورد مناسبسازی ایستگاههای اتوبوسها برای نابینایان. حدود سه هفته پیش طرح احداث پل هوایی را در شورا تصویب کردیم و در نهم آذر شهرداری را موظف کردیم این پل را نصب کند پس اینکه رئیس انجمن نابینایان گفته ما نسبت به موضوعات نابینایان بی تفاوت هستیم درست نیست در مورد درخواست دوم این عزیزان یعنی پرداخت هزینه ایاب و ذهاب نمی دانم مجرای قانونی دارد یا نه اما در هنگام استفاده از اتوبوس، کسانی که کارت معلولیت دارند از پرداخت هزینه معاف شده اند این موضوع حدود سه ماه پیش در شورا مصوب و اجرایی شد موضوع ایستگاههای اتوبوس هم به شکل کلان نمیتواند دیده شود من از این دوستان خواستم ایستگاههایی که بیشتر مورد استفاده هستند را مشخص کنند تا مناسبسازی کنیم. البته مشکل نابینایان در تردد به اندازه معلولان ویلچری نیست. این عزیزان برای گذشتن از جایی باید با کمک دو نفر بلند میشدند تا بتوانند عبور کنند برای همین در اولویت انجام مناسبسازی قرار گرفتند من در همینجا قول میدهم که مناسبسازی برای اکثر اقشار معلولان به زودی انجام شود.
س: جشنواره در سالهای بعد هم ادامه می یابد؟
ج: گفتیم نخستین جشنواره که نشان دهیم قصد داریم آن را ادامه دهیم تا وظیفه ای شود که در دوره های بعدی شورا هم معلولان آن را مطالبه کنند. قصد داریم دبیرخانه دائمی جشنواره را ایجاد کنیم معلولان شهرهای دیگر را هم دعوت کردیم تا به آنها بگوییم ما این کارها را انجام داده ایم شما هم سفیر ما باشید و از مسئولان شورای شهر خود این کارها را بخواهید