روزنامه «ایران سپید»
سه شنبه 11 مهر 1396
12 محرم 1439
3 اکتبر 2017
سال بیست و یکم شماره 5682
صاحب امتیاز:
خبرگزاری جمهوری اسلامی
مدیر مسئول: سهیل معینی
سامانه پیامکی: 3000465040
نشانی پستی: تهران- ص.پ. 158755388
تلفن: 84711371
شماره انتشارات: 5-88548892
وبسایت: www.iransepid.ir
پست الکترونیک: iransepid@icpi.ir
تسلیت باد سالروز شهادت امامِ لحظه های مناجات سبز صحیفه عشق و عرفان!
.........عناوین این شماره.......
مخاطبان حقیقی نمایشگاه تجهیزات توانبخشی چه کسانی هستند؟ (بخش دوم) 2
بررسی زمینه های همکاریهای ایران و ترکیه 5
اطلاعیه آموزش و پرورش تهران درباره زمانبندی مصاحبه آزمون استخدامی
تغییر نام طب سنتی به طب ایرانی 9
گزارشی از نهاد ناتوانی که توانمند شد 17
دختربچه ای که در دیگ غذای نذری سوخت
......ویژه
* مسؤولین یا معلولین، کدام یک مخاطب حقیقی نمایشگاه تجهیزات توانبخشی هستند؟ (بخش دوم): روز گذشته قسمت اول ارزیابی ایران سپید از نمایشگاه تجهیزات توانبخشی را خواندید. رسم شایسته دیگری که معمولاً در نمایشگاههای معتبر رواج دارد، به کارگیری افرادی به عنوان راهنما در محوطه نمایشگاه و حتی ایستگاههای مترو، تاکسی یا اتوبوس در اطراف نمایشگاه است که دسترسی به محل نمایشگاه و استفاده بازدید کنندگان معلول از امکاناتش را تسهیل کند. رسمی که به جرأت میتوان گفت در سه دوره گذشته هیچ فکری برایش نشده است. همین موضوع باعث میشود آسیبدیدگان جسمی به سختی در محوطه تردد کنند و نابینایان هم برای پیدا کردن غرفه مورد علاقه شان با دشواریهای بسیار مواجه شوند. از دیگر سو، با توجه به فراوانی دسته بندیها در حوزه تجهیزات توانبخشی، در نمایشگاههای معتبر معمولاً تلاش میشود الگوی مشخصی برای چینش غرفه ها در نظر گرفته شود. به طور مثال، غرفه هایی که محصولات ویژه ناشنوایان را عرضه میکنند، معمولاً در یک راهرو و در کنار هم قرار میگیرند و شرکتهایی که کالاهای حوزه پزشکی و کار درمانی عرضه میکنند نیز نزدیک به هم در نظر گرفته میشوند. اما این الگو در نمایشگاه تهران به شکل عجیبی رعایت نمیشود. به طوری که ممکن است در غرفه ای موزاییکهای برجسته ارائه شود و در غرفه کناری، اتومبیلهای مناسب سازی شده. همین موضوع هم نیاز به رفت و آمد در محیط نمایشگاه را برای آسیبدیدگان جسمی افزایش میدهد و دشواریهایی را موجب میشود. امروزه نمایشگاههای تجهیزات توانبخشی در دنیا بستری برای تعامل رو در روی تولید کننده و مصرف کننده به حساب میآیند. به طور معمول، در کنار سالن اصلی نمایشگاه، سعی میشود با برگزاری نشستها و کنفرانسهای مختلف، امکان گفتگوی تولید کننده و مصرف کننده فراهم شود تا مخاطبان با محدودیتهای تولید آشنا شوند و از روند پیشرفت در حوزه های مختلف مطلع شوند و تولید کننده ها هم بدون واسطه، نیاز مخاطبانشان را لمس کنند و برای تولیدات بعدیشان ایده های نو شکار کنند. چیزی که در این سه دوره ای که از نمایشگاه گذشته، خبر چندانی از آن به گوش نرسیده است. القصه، با نگاهی به سه دوره ای که از نمایشگاه تهران میگذرد و مقایسه آن با سایر نمایشگاههای مشابه، این طور به نظر میرسد که همیشه هم علت نقایص را نمیشود و نباید در کمبود بودجه جستجو کرد. اگر هدف برگزار کنندگان از این نمایشگاه جلب نظر متولیانی نظیر سازمان بهزیستی و بنیاد شهید و امور ایثارگران و نهادهایی از این دست است که هیچ؛ اما اگر هدف، جذب مخاطب واقعی تولیدات حوزه توانبخشی است، شاید بهتر باشد با دیدی نوین به شیوه و الگوی برگزاری نمایشگاه نگریست. خیلی وقتها با هدف گذاری صحیح و بهره گیری از نظر کارشناسان و سر سوزنی خلاقیت، میتوان نمایشگاهی را برگزار کرد که از سوی جامعه معلولان مورد استقبال قرار گیرد. "امید هاشمی"
........سیاسی
* بررسی زمینه های همکاریهای ایران و ترکیه: صبح دیروز، دوشنبه 9 مهر، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران سرلشکر امیرحسین باقری و ارتشبد خلوصی آکار، رئیس ستاد ارتش ترکیه با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند. در این دیدار طرفین بر تمامیت ارضی کشور عراق تأکید و اجرای قانون اساسی عراق را محور مذاکرات اقلیم کردستان و دولت عراق عنوان کردند. در سفر هیئت ترکیه، علاوه بر بررسی ابعاد و زمینه های همکاریهای نظامی و دفاعی نیروهای مسلح دو کشور، مقامات نظامی درباره مسائل منطقه ای با یکدیگر گفتگو و مشورت میکنند. موضوع تروریسم و مقابله با آن و اجرای آتشبس و کاهش تنش در سوریه از جمله مهمترین محورهای این مذاکرات است. همچنین موضوع همه پرسی اقلیم کردستان عراق از دیگر محورهای مذاکرات هیئتهای عالی رتبه نظامی ایران و ترکیه به شمار میرود. پیشبینی میشود نتیجه مذاکرات در برخورد با چالشهای منطقه و به ویژه موضوع مبارزه با تروریسم، تعیین کننده باشد.
* تعیین 5 اولویت در حوزه آسیبهای اجتماعی توسط مقام معظم رهبری: وزیر کشور گفت: طی برگزاری جلسات متعدد در حضور مقام معظم رهبری، 5 اولویت اصلی در حوزه آسیبهای اجتماعی به دستور ایشان مشخص شد. همچنین ساز و کار دقیقی تدوین و مرکز اجتماعی وزارت کشور به سازمان امور اجتماعی تبدیل شد. علاوه بر این، ریاست شورای اجتماعی کشور به رئیس جمهور واگذار گردید، منابع لازم هم برای مقابله با آسیبهای اجتماعی مشخص و این موارد با زمانبندی به وزارت کشور ابلاغ شد. رحمانی فضلی ادامه داد: در حوزه آسیبهای اجتماعی، بحث اعتیاد و حاشیه نشینی همچنان اولویتهای اول را به خود اختصاص داده است. در موضوع حاشیه نشینی، به مهاجرت از روستاها به سمت شهرها میرسیم که در بررسی مهاجرت نیز باید مباحثی همچون توانمندی اقتصادی و به تبع آن، نظام بودجه ریزی و برنامه ریزی را مورد بررسی قرار دهیم.
........اجتماعی
* اطلاعیه آموزش و پرورش تهران درباره زمانبندی مصاحبه آزمون استخدامی. آموزش و پرورش شهر تهران اعلام کرد: زمان مراجعه برای بررسی مدارک، تشکیل پرونده اولیه و اعلام برنامه زمانی مصاحبه تخصصی پذیرفته شدگان چهارمین آزمون استخدامی، بعد از ۱۵ مهر ماه اعلام خواهد شد. نتایج نهایی آزمون در چارچوب قوانین و مقررات جاری، رعایت مفاد آگهی استخدامی منتشره در سقف حد اکثر سه برابر ظرفیت برگزاری مصاحبه استخدامی و اعمال اولویتهای قانونی، از جمله سهمیه ایثارگران و معلولین عادی اعلام خواهد شد. نتایج اولیه چهارمین آزمون استخدامی دستگاههای اجرایی چهارم مهر ماه بر روی سایت سازمان سنجش اعلام شد.
* سیستم گرمایشی 83 هزار کلاس درس استاندارد نیست: رئیس سازمان نو سازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با بیان این که مدارس نوساز به وسایل و تجهیزات ایمنی مجهز هستند، گفت: تأمین وسایل و تجهیزات ایمنی مدارس قدیمیتر نیازمند تأمین اعتبار است. محمدتقی نظرپور درباره تمهیدات ایمنی مدارس گفت: حدود 30 هزار کلاس درس را در سال جاری استاندارد سازی میکنیم و 83 هزار کلاس درس دیگر باقی میماند که نیازمند استاندارد سازی سیستمهای گرمایشی است. هدف این است که سوخت را به داخل کلاس نبریم، بلکه سوخت در موتورخانه باشد و آب گرم را به داخل کلاسهای درس هدایت کنیم که کمترین خطرات احتمالی را در پی داشته باشد. وسایل و تجهیزات ایمنی در مدارس نوساز فراهم است تا دچار مشکل نشویم.
* کریم محمودی، قائم مقام شهرستانهای کمیته امداد استان تهران، یکی از خدمات مهم این نهاد به مددجویان را خدمات آموزشی عنوان کرد و گفت: یکی از محورهای اصلی این خدمات، ارائه حمایتهای تحصیلی به دانشآموزان و دانشجویان تحت حمایت کمیته امداد است. ۱۴ هزار و ۸۰۰ دانشجو و دانشآموز تحت حمایت کمیته امداد تهران هستند.
........بهداشت و سلامت
* تغییر نام طب سنتی به طب ایرانی: پس از طرح مناقشاتی درباره طب اسلامی و ایرانی، مدیر کل نظارت و ارزیابی فرآورده های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو گفت: توصیه های طبی که در برخی روایات آمده، قابل تعمیم نیست و در عین حال این روایات باید از نظر درست یا غلط بودن، از سوی علمای فن بررسی شوند. دکتر امیرحسین جمشیدی افزود: طب سنتی از سالهای گذشته وجود داشته و استفاده از گیاهان و فرآورده های طبیعی و سنتی بخشی از فرهنگ مردم بوده است. بر همین اساس در این حوزه همواره این احتمال وجود دارد که بسیاری از افراد به نام طب سنتی به سمت سودجویی بروند. وی با بیان این که تغییر نام طب سنتی به طب ایرانی اتفاق بسیار خوبی بود، افزود: نمیتوان طب ایرانی را کاملاً از طب جدید تفکیک کرد. زمانی میتوانیم سامانه درمانی خوبی در کشور داشته باشیم که از قابلیتهای طب ایرانی هم در طب جدید استفاده کنیم. * مدارس، مروج سلامت: کارشناس اداره سلامت جوانان و نوجوانان وزارت بهداشت گفت: مدارس مروج سلامت، نظامی برای ارتقاء سلامت است که منجر به افزایش ظرفیتها، توانمند سازی مردم و دانشآموزان برای سالم زندگی کردن و کار کردن میشود. مجذوبه طاهری افزود: دانشآموزان با اجرای این برنامه میآموزند در فعالیتهای اجتماعی شرکت کنند و احساس همبستگی و تعلق اجتماعی داشته باشند. همچنین اعتماد به نفس آنها نیز افزایش پیدا میکند؛ در نتیجه نسلی مسئولیت پذیر و سالم از نظر جسمی و روحی خواهند شد. در حال حاضر حدود ۱۹ هزار مدرسه مروج سلامت در سطح کشور داریم. این مدارس، محیط مدرسه را سلامت محور میکنند؛ یعنی مدیر، معلم و دانشآموزان در این حرکت نقش دارند. مدارس نیز از نظر فیزیکی و روانی، محیطی امن پیدا میکنند. برنامه جامع آموزش سلامت در مدارس عبارت از ارائه خدمات بالینی مانند غربالگریها و معاینات در پایه های مختلف و خدمات غربالگری بیماریهای غیر واگیر در این مدارس است.
........دانش و فناوری
* کنترل تلویزیون با حرکات بدن: به نقل از تلگراف، محققان حوزه رایانه در دانشگاه لنکستر، سیستمی ساخته اند که به کاربر امکان میدهد با حرکات بدن خود یا تکان دادن اشیا، نمایشگر تلویزیون را کنترل کند. به این ترتیب در آینده نزدیک شاهد حذف دستگاههای کنترل از راه دور تلویزیونها خواهیم بود. در این سیستم به نام Matchpoint فقط به یک وب کم ساده نیاز است. سیستم هدفهای متحرکی را نشان میدهد که دایره وار دور یک «ویجت» کوچک در گوشه نمایشگر میچرخند. برخی از تلویزیونها از هم اکنون قابلیت شناسایی حرکات دست را دارند، اما دانشمندان معتقدند این فناوری جدید انعطاف پذیری بیشتری فراهم میکند، زیرا فقط حرکات بخش خاصی از بدن را ردیابی نمیکند. این سیستم جدید حتی حرکات فرد هنگامی که دستهای او مشغول کاری است، ایستاده یا روی کاناپه دراز کشیده را ردیابی میکند.
........آهنگ و درنگ
* موسیقی اهل ماتم: «بخش دوم»: در شماره پیشین با روضه و مختصاتش اندک آشنایی حاصل شد و نظر روح ا... خالقی را در این خصوص خواندیم. ادوارد براون، مستشرق و ایران پژوه نام آشنا نیز در این زمینه چنین مینویسد:
“وجه تسمیه روضه خوانی، آن است که قدیمیترین و معروفترین کتاب از این سنخ، روضه الشهدا نام داشته و تألیف حسینی واعظی کاشفی (متولد اوایل قرن دهم هجری) است. سابقاً قرائت این کتاب را روضه خوانی میگفته اند. بعدها این اصطلاح، بر خواندن کتب دیگر از قبیل طوفان البکا یا اسرار الشهدا نیز اطلاق شده است”.
روضه الشهدا ۳ کتاب مفصل است در چهار مجلد که توسط قدیمیترین روضه خوان ایران، یعنی ملاحسین کاشفی که اهل سبزوار بود، تألیف شده است.
روضه خوانی نه فقط نزد مردم عادی که نزد خواص نیز مقام ویژه و حرمت بسیاری داشت، چندان که حتی شاهان هم این شیوه از عزاداری را ارج میگذاشتند و اهمیت فراوانی برای آن قائل بودند. عموماً اهل منبر میکوشیدند در مراسم سوگواری، جنبه های مختلف را لحاظ کرده، حضار را از هر نظر بهره مند گردانند. پس میتوان از این نظر اهل منبر را به دو دسته تقسیم کرد. به عبارتی، روضه خوانهایی که مراسم سوگواری را اداره میکردند، دو طبقه بودند: دسته اول که «واعظین» خوانده میشدند، به این طریق عمل میکردند که یکی از آیات کریمه قرآن را انتخاب کرده، با آن خطبه خود را شروع میکردند.
آنها پس از قرائت آیه، به ذکر مسائل و احکام دینی و عرفانی میپرداختند و سپس اشعار لطیف و مناسبی را برای حضار میخواندند. آن گاه در پایان، به ذکر مصیبت اقدام کرده، به همین ترتیب خطبه را به پایان میرساندند. این طبقه از روضه خوانها، نیازی به داشتن استعداد موسیقایی نداشتند، زیرا با کمک گرفتن از بحث و خطابه، منبر و مجلس را اداره میکردند و مباحث حکمی و عرفانی و مذهبی را به مردم آموزش میدادند.
اما طبقه دوم، روضه خوانهایی بودند که مستقیماً وارد ذکر مصیبت میشدند و به کمک آواز و صدای خوش و به خصوص بهره مندی ذاتی از هنر موسیقی و احاطه بر علم آن، اشعار را با زیباترین و سوزناکترین نغمات که تا عمق جان و روح و قلب مستمعان نفوذ میکرد، میخواندند. از این گذشته، این دسته اغلب مردمانی باسواد و اهل فضل بودند که آشناییشان با حکمت و رموز دینی کم تر از دسته اول نبود؛ بنا بر این از عهده موعظه و خطابه نیز برمیآمدند و بر جذابیت منبر خویش می افزودند. این دسته از روضه خوانها را «ذاکرین» میگفتند و چون در عین حال «هنرمند» هم محسوب میشدند، چنان شور و انقلابی در مجالس در می افکندند که مردمان مؤمن و عزادار، از این منبر به آن منبر و از این تکیه به آن تکیه، دنبالشان روان میشدند تا دوباره و چندباره، از منبر شور انگیز و محضر دلآویز آنان بهره مند شوند.
از معروفترین روضه خوانان کهن میتوان اینها را نام برد: حاج تاج نیشابوری (معروف به تاج الواعظین)، حاج میرزا لطف الله اصفهانی (مشهور به دسته بنفشه)، سید باقر جندقی، حاج سید حسن شیرازی (سرسلسله سادات شیرازی)، شیخ علی زرگر و شیخ طاهر خراسانی ملقب به ضیاء الدین که از موسیقیدانان و خوانندگان مشهور عصر خود به شمار میرفت. مرحوم استاد خالقی، حکایتی در مورد توانایی برخی از روضه خوانان یادشده نقل میکند که بسیار شنیدنی است:
“مخصوصاً اهل موسیقی، حاج تاج را هنرمند بزرگی میدانند و از تأثیر مجلس روضه او داستانها نقل میکنند. از جمله شنیده ام وی روزی در تکیه سادات اخوی، همه را مجذوب صوت غراء و دلنشین و مؤثر خود کرده بود. شرح حکایت از این قرار است که حاج میرزا لطف الله بالای منبر بوده و با صدای دلکش خود به قدری خوب مجلس را اداره نموده که همه تصور کرده اند بعد از او دیگر کسی از عهده جلب توجه حضار بر نخواهد آمد. به همین جهت صاحب مجلس دستور چای و قلیان میدهد. در این حال، حاج تاج وارد مجلس روضه میشود و شیخ علی زرگر که او هم استاد ماهری بوده است، مطلب را به اطلاع میرساند و به وی میگوید تصور نمیکنم بعد از هنرنمایی میرزا لطف الله، بتوانی شوری در دلها بر افکنی. حاج تاج فکری میکند و میگوید: “من فقط سه شعر با آواز میخوانم و امیدوارم که از عهده برآیم“. پس از صرف چای، در موقعی که مجلس روضه پر از همهمه بوده، حاج تاج به منبر میرود و اولین شعر را چنان با صورت جذاب دل انگیز خود میخواند که همه اهل مجلس ساکت میشوند و پس از دو شعر دیگر که آنها را با کمال مهارت با تحریرات و غلتهای مناسب میسراید، از منبر پایین میآید و به شیخ علی زرگر میگوید: "حرف حساب دو کلمه بیشتر نیست و او هم استادی تاج را ستایش میکند”. میگویند به قدری مردم مجذوب وی بودند که همین که از منبر پایی میآمد، اکثر حضار به پا میخاستند تا خود را به مجلس دیگری که او بنا بود بخواند برسانند و از صوت دلنشین وی استفاده کنند”.
.......ورزشی
* گزارشی از نهاد ناتوانی که توانمند شد: سر فیلیپ کریون، کسی که به جنبش پارالمپیک اعتبار ویژه ای بخشید، پس از گذشت ۱۶ سال از ریاست کمیته بین المللی پارالمپیک، چندی قبل از این نهاد خداحافظی کرد و جای خود را به اندرو پارسونز برزیلی داد. کریون در دسامبر سال ۲۰۰۱ در انتخابات ریاست کمیته بین المللی پارالمپیک در آتن یونان به عنوان رئیس جدید انتخاب شد. وی به عنوان ورزشکار از سال ۱۹۷۲ تا ۱۹۸۸ در پنج دوره بازیهای پارالمپیک حضور یافته و در رشته های بسکتبال با ویلچر، دو و میدانی و شنا فعالیت کرده بود. کریون کمیته بین المللی پارالمپیک را از یک سازمان ورزشی ناتوان، به یکی از قابل احترامترین نهادهای ورزشی جهان ارتقا داد. با تدابیر کریون، این نهاد موفق به جذب میلیونها تماشاگر و میلیاردها بیننده تلویزیونی شد. صدها هزار ورزشکار اکنون در این بازیها شرکت میکنند و در سالهای گذشته، عملکرد ورزشی در همه رشته ها رشد بسیار خوبی داشته است. در خصوص فروش بلیت، هم اکنون رقابتهای پارالمپیک پس از بازیهای المپیک و جام جهانی فوتبال، سومین رویداد پرفروش دنیا به حساب میآید. تماشاگران تلویزیونی از ۳۰۰ میلیون نفر در ۲۰۰۰ سیدنی، به چهار میلیارد و یکصد میلیون نفر در ۲۰۱۶ ریو در ۱۵۴ کشور افزایش داشته است. در حال حاضر، یک میلیارد نفر به طور سالیانه از طریق رسانه های دیجیتال پیگیر اخبار پارالمپیکی هستند که تأثیر بسیار زیادی بر روی تغییر دیدگاه مردم دارای معلولیت گذاشته و آنها را به سوی یک حضور اجتماعی از طریق ورزش سوق داده است. کریون در دفتر کمیته بین المللی پارالمپیک در بُن، تعداد کارمندان این مجموعه را از ۹ نفر در سال ۲۰۰۱ به ۱۰۰ نفر افزایش داده است. درآمد این کمیته هم از یک میلیون یوروی سال ۲۰۰۱ به ۲۰ میلیون یورو افزایش یافته و پشتیبانهای مالی این کمیته ۶ شرکتی هستند که در فهرست ۲۰۰ شرکت برتر جهان از حیث درآمدزایی قرار دارند.
........حوادث
* دختربچه ای که در دیگ غذای نذری سوخت: دخترک 3 ساله که پس از سقوط به داخل دیگ غذای نذری دچار سوختگی 78 درصدی شده است، در بیمارستان اهواز بستری و تحت درمان است. این کودک هنگام توزیع غذای نذری در دیگ جوشان خورشت سقوط کرد که بلا فاصله به بیمارستان اروند کنار منتقل شد و تحت درمان قرار گرفت. از آنجا که این دختربچه دچار 78 درصد سوختگی شده است، برای ادامه درمان به بیمارستان تخصصی سوختگی اهواز منتقل شد.
رئیس بیمارستان سوانح و سوختگی طالقانی اهواز گفت: هم اکنون علائم حیاتی بیمار پایدار است و اقدامات درمانی و مراقبتی همچنان ادامه دارد. بیمار با 78 درصد و با سطح درجه دو عمیق سوخته است.
* بیمار، قربانی سوختن آمبولانس: نقص فنی و آتش سوزی آمبولانس حامل یک جوان مصدوم در شهرستان اندیکای استان خوزستان سبب تأخیر در امداد رسانی و مرگ بیمار شد. ظهر شنبه خبر سقوط پسر 18 ساله ای از کوههای بخش «چلو» در شهرستان اندیکا به اورژانس گزارش شد. با حضور تیم امدادی در محل و همزمان با عملیات نجات، ناگهان آمبولانس دچار نقص فنی شد و آتش گرفت. به دنبال این حادثه غیر منتظره، مصدوم با یک خودروی عبوری به نزدیکترین پایگاه اورژانس انتقال یافت. اما این چرخه طولانی سبب وخیم شدن حال بیمار و در نهایت، مرگش شد.
* مرگ پسر نوجوان زیر بلندگو: سقوط بلندگوی سنگین بر سر پسر 13 ساله ای در شهر «راین» استان کرمان، پسرک را به کام مرگ کشید. رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: این واقعه غم انگیز ساعت 7 و 41 دقیقه صبح یکشنبه در تکیه ای واقع در خیابان ولیعصر (عج) شهر راین رخ داد. دقایقی بعد هم امدادگران اورژانس به محل حادثه رسیدند. با وجود تلاش امدادگران، پسر نوجوان به دلیل شدت جراحتهای وارده بر سرش، پس از 20 دقیقه به علت شدت خونریزی جان باخت.