printlogo


کد خبر: 18274تاریخ: 1398/5/23 10:48
کابوس قطع مستمری سد راه توانمندسازی مددجویان بهزیستی
کابوس قطع مستمری سد راه توانمندسازی مددجویان بهزیستی
توانمندسازی به عنوان مهمترین حلقه چتر حمایتی بهزیستی، بواسطه انچه که به مددجو القا می‌شود به محض دست و پاکردن یک شغل،‌مستمری‌اش قطع می‌شود، با تردید مددجویان روبرو است.

به گزارش ایران سپید به نقل از ایرنا بهزیستی سازمانی مردم نهاد است که با هدف حمایت و توانمندسازی اقشار آسیب‌پذیر جامعه تشکیل شد و از جمله خدمات ارائه شده در این سازمان شامل مراقبت و نگهداری از معلولان، کودکان بی سرپرست و بدسرپرست و سالمندان، ایجاد اشتغال و کاریابی، جلب و جذب مشارکت‌های مردمی، پیشگیری از معلولیت‌ها و آسیب‌های اجتماعی و همچنین حمایت از اقشار آسیب‌پذیر جامعه است.

در اهداف تشکیل سازمان بهزیستی حمایت و توانمندسازی عنوان شده است اما همواره حمایت بر توانمندسازی سیطره داشته،‌ امری که در بلندمدت به نفع مددجو نیست، در حالیکه از سال ۱۳۹۶ تاکنون میزان مستمری مددجویان بهزیستی با کمک دولت بیش از چهار برابر و به طور خاص در دولت تدبیر و امید حدود ۸ برابر شده است.

بنابراین در توسعه فعالیت‌های حمایتی بهزیستی همواره بر خودکفایی و توانمندسازی جامعه هدف تاکید می‌شود. چنانچه طی سالیان اخیر خودکفایی و کاهش وابستگی به نهادهای حمایتی یکی از برنامه‌های سازمان بهزیستی برای مددجویان زیر پوشش بوده که با اجرای طرح‌های مختلف اشتغال‌زایی سعی شده این موضوع و برنامه محقق شود و برای این منظور تسهیلاتی در اختیار مددجو قرار می گیرد. اما این مساله در مازندران چندان مورد استقبال قرار نگرفته که دلیل آن طبق پرس وجوها باور مددجویان به قطع مستمری ماهانه بهزیستی است.

براساس آمار  ۲۵۰ هزار مددجو تحت پوشش بهزیستی مازندران قرار دارند که از این تعداد ۵۰ هزار نفر معلول جسمی حرکتی، ۳۸ هزار نفر یارانه دریافت می‌کنند و ۱۲ هزار نفر از این تعداد علاوه بر یارانه، مستمری هم دریافت می‌کنند که بیشترین این مددجویان در شهرهای ساری، بابل وآمل هستند.

اما توانمندسازی معلولان با یکی از چالش های مهم روبرو شده است که شاید مسئولان بهزیستی نیز به آن نپرداختند یا اقدامات اطلاع رسانی در برابر آن به خوبی انجام نشد.

در حالی که بهزیستی در سالهای اخیر یکی از مراجع مهم تسهیلات اشتغالزایی برای توانمندسازی اقشار آسیب پذیر و مددجویان است، اما این موضوع با سد اطلاعات نادرست در مورد طرح توانمند سازی مواجه شده است.

در تازه ترین بررسی خبرنگار ایرنا ، معلوم شده است که بسیاری از مددجویان بهزیستی به تسهیلات توانمندسازی و اشتغالزایی با چشم قطع کننده مستمری آنها می‌نگرند و از استقبال آن سرباز می زنند.

بررسی دقیق‌تر نشان داد مددجویان این اطلاعات را نه از مراجع رسمی و رسانه‌ها ، بلکه از شبکه‌های اجتماعی و دورهمی‌های دوستانه دریافت کرده‌اند. اطلاعاتی که به صورت نادرست دست به دست شده و مددجویان را از توانمندسازی خود و ایجاد اشتغال و یا توسعه مشاغل خود بازمی دارد.

حتی برخی از مددجویان که دارای مشاغل خانگی هستند فعالیت خود را پنهان کرده یا از افزایش دامنه فعالیت اقتصادی خود دست کشیده اند، تا درآمد اندک آنها منجر به قطعی مستمری شان نشود.

مستمری بهزیستی کافی نیست اما قطع آن زندگیمان را لنگ می کند
سمیه نائیج پور زن ۵۲ ساله آملی و سرپرست یک خانواده سه نفری تحت پوشش کمیته امداد است که از هنر خیاطی نیز به گفته خودش برخوردار است اما به برخی دلایل از جمله تفکر قطع مستمری و نیز ترس از عدم سوددهی انگیزه‌ای برای دریافت تسهیلات نداشته است.
وی افزود: چندین بار تصمیم به گرفتن تسهیلات خوداشتغالی کردم اما اطمینان ندارم  و فکر می کنم که به محض قرارگرفتن در فهرست دریافت‌کنندگان تسهیلات، در سامانه مستمری بگیران بهزیستی نامم حذف شود.

نائیج پور گفت: اگرچه مستمری بهزیستی در شرایط اقتصادی کنونی کفاف مخارج خانواده‌ام را نمی‌دهد و ناچار به خیاطی برای مردم هستم اما باز همین مستمری موجب دلگرمی است.

توانمندسازی بیش از ۱۰ هزار مددجوی بهزیستی مازندران

مدیرکل بهزیستی مازندران اعلام کرد: از سال ۹۲ تاکنون بیش از ۱۳ هزار و ۴۰۰ مددجوی بهزیستی مازندران از تسهیلات اشتغال‌زایی و توانمندسازی در قالب طرح‌های خوداشتغالی و یا کارفرمایی بهره‌مند شدند.

سعید آرام در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه در موضوع اشتغالزایی تحقق ۷۶ درصدی را در استان داریم، افزود: تسهیلاتی که تاکنون اعطا شده است منجر به اشتغال مستمر ۱۰ هزار مددجو شده است.

وی اظهار داشت که بیشترین اشتغال در بخش صنایع دستی، مشاغل خانگی و کشاورزی بوده است که شامل مددجویان معلول و غیره می‌شود.

مدیرکل بهزیستی مازندران تسهیلات پرداخت شده را در ۲ نوع خوداشتغالی و کارفرمایی عنوان کرد و گفت: در حال حاضر سقف تسهیلات برای خود اشتغالی ۵۰۰ میلیون ریال و برای مشاغل کارفرمایی ۴۰۰ میلیون ریال است.

آرام هدف این نهاد و دولت را بازگشت مددجویان به چرخه اقتصادی و افزایش توان خود معاشی عنوان کرد و گفت: البته در این مسیر انحراف هایی خواهیم دید که استان مازندران در این موضوع نیز بیش از استان های دیگر از درصد تحقق برخوردار است.

وی توانمندسازی را بهترین راه برای کاهش وابستگی مددجویان، افزایش توان آنها و بهره مندی از ظرفیت عظیم جامعه هدف بهزیستی عنوان کرد و گفت: بازگشت و یا ورود مددجویان به عرصه اشتغال و چرخه اقتصاد فشار وارده بر دولت را نیز کاهش خواهد داد.

بهزیستی با توانمندسازی مددجویان، چتر حمایت را نمی‌بندد

مدیرکل بهزیستی مازندران با اشاره به برخی شایعات مبنی بر قطع مستمری مددجویان پس از اعطای تسهیلات، گفت: مددجویان خاطر جمع باشند که توانمندسازی آنها از سوی بهزیستی هیچ مغایرتی با پرداخت مستمری ندارد.

آرام با بیان اینکه توانمندسازی مددجویان به صورت لحظه‌ای و آنی هیچ نتیجه ای نخواهد داشت، افزود: توانمندسازی فرآیندی است که می خواهیم بر اساس آن یک مددجو که از چرخه اقتصادی خارج شده را به این چرخه بازگردانیم.

وی قطع کردن آنی مستمری مددجویان را غیر منطقی عنوان کرد و گفت: هدف ما تقویت مددجویان در مدیریت معاش آنها است و به دنبال قطع سریع مستمری آنها نیستیم.

مدیرکل بهزیستی مازندران همچنین اظهار داشت: با توجه به اینکه هدف اصلی برخورداری مددجویان از درآمد ناشی از خود اشتغالی است ، به مدت ۲ تا سه سال مستمری مددجویان قطع نمی شود.

آرام ادامه داد: پس از مدت مقرر نیز باید کارشناسان بهزیستی توان اقتصادی مددجویان برای قطع مستمری را تایید کنند که شامل بررسی جنبه های فعالیت اقتصادی آنها می شود.

تعیین تکلیف پشت نوبتی‌های بهزیستی تا پایان تابستان

وی با بیان اینکه از سال ۹۲ تاکنون با ایجاد ۱۰ هزار اشتغال مستمر همین تعداد خروجی بابت توانمندسازی نیز برای مستمری بهزیستی در برداشته است، افزود: متقاضیانِ در نوبت برای برخورداری از مستمری بهزیستی تا پایان تابستان تعیین تکلیف می شوند.

بنا به آخرین آمار بهزیستی مازندران در حال حاضر بیش از ۵ هزار مددجو در پشت نوبت دریافت مستمری بهزیستی قرار دارند.

درحالی شاهد افزایش پنج هزارنفری متقاضیان مستمری هستیم که اواخر سال گذشته مسئولان بهزیستی مازندران خبر دادند که در استان هیچ متقاضی پشت نوبت دریافت مستمری وجود ندارد و تمامی پرونده‌ها جذب شدند.

مدیرکل بهزیستی مازندران به دلایل افزایش این تعداد در مدتی کم اشاره کرد و اظهار داشت: افزایش چتر حمایتی بهزیستی مازندران با توجه به افزایش هزینه‌ها، تحت پوشش قرار دادن برخی از آسیب دیدگان سیل نوروز امسال، شناسایی افراد جدید و شناسایی معلولان جدید واجد شرایط برخورداری از مستمری، عمده دلایل این میزان متقاضی در استان است.

دکتر آرام با بیان اینکه فرایند اداری بهره‌مندی مددجویان مازندران از مستمری بهزیستی در حال انجام است، اعلام کرد: تا پایان تابستان تمامی متقاضیان مستمری بهزیستی استان تعیین تکلیف خواهند شد.

وی زمان بر بودن را علت این تاخیر عنوان کرد و گفت: زمان بر بودن این پرونده‌ها به دلیل استعلام‌های متعدد می‌باشد و باید اضافه کرد که به طور معمول ۵۰ درصد از متقاضیان مددجو شرایط کافی برای برخوداری از مستمری را دارند.

آرام همچنین با بیان اینکه ۵۰ درصد از مددجویان بهزیستی مازندران در دولت تدبیر و امید تحت پوشش قرار گرفته‌اند افزود: تا پیش از آغاز به کار دولت یازدهم تنها کمتر از ۴۰ درصد از معلولان و ۶۰ درصد از زنان سرپرست خانوار استان زیرپوشش بهزیستی بودند ولی امروز تمامی این افراد به عنوان مددجو زیر پوشش قرار دارند.

مدیرکل بهزیستی مازندران با تاکید بر اینکه هیچ فرد واجد شرایطی در استان خارج از چتر حمایتی بهزیستی قرار ندارد، افزود: اگر افرادی معلول یا زن سرپرست خانوار هستند و از بهزیستی مستمری و خدمات دریافت نمی‌کنند، به این دلیل است که یا تاکنون به بهزیستی مراجعه نکرده‌اند و یا از توانایی مالی مناسب برخوردار هستند.


لینک مطلب: http://iransepid.ir/News/18274.html
Page Generated in 0/0054 sec