printlogo


کد خبر: 10994تاریخ: 1395/12/10 09:33
دمی با پدر سمفونی و کوارتت + فایل صوتی
دمی با پدر سمفونی و کوارتت + فایل صوتی
در گذر از دوره کلاسیک، آدمی با نامهایی برخورد میکند که هر کدام در نوع خود یک جهان به حساب می آیند.

به گزارش ایران سپید در شماره های پیشین (برای دسترسی به شماره های پیشین به انتهای صفحه مراجعه کنید)، از موتسارت و بتهوون گفتیم که دو تن از نامآشناترین موسیقیدانان طول تاریخ به حساب میآیند. اما نمیشود حرف از موسیقی کلاسیک به میان بیاید و انسان سری به زندگی «ژوزف هایدن»، پدر سمفونی و کوارتت، معلم بتهوون و رفیق موتسارت نزند.

هایدن، در روستایی کوچک در روهراواتریش زاده شد. پدرش چرخ ارابه میساخت و هایدن کوچک تا شش سالگی به جز آوازهای عامیانه، که پدرش دلبستهٔ خواندن آنها بود، و نیز رقصهایی روستایی، که هنگام جشن و سرور در گوشه و کنار زادگاهش بر پا میشد، چیزی از موسیقی نمیشناخت.

 در ۸ سالگی به وین رفت تا به عضویت پسران آوازخوان کلیسای سن اشتفان درآید. در آنجا اگر چه صدای دلنشین او مورد توجه قرار گرفت، اما هیچ امکانی برای تحصیل آهنگسازی و هنر نوازندگی برایش فراهم نیامد و هنگامی که در عنفوان جوانی صدای خوشش را از دست داد، او را بدون کمترین پول از سِن اشتفان روانهٔ گوشهٔ خیابان کردند.

او دربارهٔ این دوره چنین گفته است:

با تدریس موسیقی به بچه های ۷–۸ ساله بود که به زحمت میتوانستم زنده بمانم.

او در آن ایام در تلاش بود تا فن آهنگسازی را خود به تنهایی بیاموزد و همزمان به هر کاری که میتوانست، از جمله نوازندگی ویولن در گروه محبوب نوازندگان خیابان وین، که اسباب سرگرمی و تفریح شبانهٔ مردم را فراهم میکرد، میپرداخت.

هایدن گرچه خود را اسیر شغلش حس میکرد، اما بعدها در توصیفی خردمندانه از وضعیت خود چنین گفت: «آنجا نه فقط دلگرم به اقبال و پذیرش مداوم بودم بلکه در مقام رهبر ارکستر میتوانستم تجربه کنم و دریابم که چه چیز سبب تقویت جلوهای صوتی میشود یا آن را تضعیف میکند و به این ترتیب میتوانستم به دلخواه خود ترکیب سازها را بهبود بخشم، آنها را تغییر دهم و سازهایی را حذف یا اضافه کنم. از دنیا دور افتاده بودم.»

هایدن رهیاب سبک کلاسیک در تکامل بخشیدن به سمفونی و کوارتت زهی پیشرو بود. موتسارت و بتهوون از سبک او تأثیر پذیرفته بودند.

این آهنگساز نابغه اتریشی در سال ۱۸۰۹ هنگام اشغال وین توسط ارتش ناپلئون در ۷۷ سالگی در گذشت.

هایدن ازطرفی پرورش‌دهنده و استاد موسیقی‌دان بزرگی چون بتهوون بود و از طرف دیگر آیندگانی چون شوبرت، مندلسون، و برامس را تحت تأثیر شیوهٔ موسیقایی خود قرار داد. هایدن عمر بسیار پرباری هم داشته است به طوری که هم اکنون صدها قطعه از جمله ۱۰۴ سمفونی، ۸۳ کوارتت زهی و ۱۲۳ قطعه مجلسی از او بر جای مانده است. حال میهمان خواهید بود به شنیدن بخشی از معروفترین اثر هایدن یعنی سمفونی شماره ۹۴ یا سمفونی شگفتی. میتوانید این قطعه را از اینجا، دانلود و گوش کنید.

موتسارت، نابغه موسیقی اعصار + فایل صوتی

کلاسیک، دوره برچیدن مرزهای جغرافیا + فایل صوتی


لینک مطلب: http://iransepid.ir/News/10994.html
Page Generated in 0/0047 sec